Liverpool-Aston Villa 1-1 Η Ανάλυση


liverpool-aston villa stats,liverpool-aston villa 1-1 2012
από overlap.gr/Αντώνης Πακαλίδης
Το πρωτάθλημα της Premier League φτάνει  προς το τέλος και πλέον οι ομάδες εμφανίζουν τις αδυναμίες τους δίνοντας την δυνατότητα να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες για την ενίσχυση τους ενόψει της νέας περιόδου.

Οι δύο προπονητές,  στον αγώνα του Άνφιλντ, είχαν κοινό παρονομαστή την δυσαρέσκεια του κόσμου για τα αποτελέσματα των ομάδων τους την φετινή χρονιά.

Στα πρόσωπά  τους ξέσπασε η πλειοψηφία των οπαδών για τους χαμένους στόχους στο πρωτάθλημα και την κατά γενική ομολογία μέτρια πορεία που έκαναν την περίοδο που διανύουμε.
                   Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά , χωρίς συνεργασίες, αυτοματισμούς, ομαδικές προσπάθειες, ατομικές εξάρσεις. Κινήθηκε σε ένα τακτικό μοτίβο συνεχούς επίθεσης από την μεριά της Λίβερπουλ και αμυντικής προσήλωσης από την Άστον Βίλλα. Το γεγονός ότι η Βίλλα χρειαζόταν βαθμό ή βαθμούς για να αισθάνεται ασφαλής έπαιξε ρόλο στο θέαμα που παρακολουθήσαμε.

Αναπόφευκτα λοιπόν η ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έγινε σημαία για τους φιλοξενούμενους από την στιγμή μάλιστα που προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό της αναμέτρησης. Η τακτική συμπεριφορά τους άλλαξε άρδην σε συνδυασμό με την πίεση των γηπεδούχων και η μόνη επιδίωξη τους ήταν η διατήρηση του αποτελέσματος   μέχρι την λήξη του αγώνα.



Ο Νταλγκλίς προσπαθεί να αξιοποιήσει τους παίκτες της ομάδας του κάνοντας πολλές τακτικές αλλαγές στην διάρκεια των ενενήντα λεπτών του αγώνα.

Το ότι δεν βγαίνουν τα αποτελέσματα είναι το βασικό κομμάτι του προβλήματος και αφορά την γενικότερη συμπεριφορά των παικτών, την συνοχή της ομάδας, την ποιότητα τους, το καθαρό μυαλό στην διάρκεια του παιχνιδιού. Η έλλειψη ψυχραιμίας και η νευρικότητα που κυριαρχεί σε χρονικά σημεία του παιχνιδιού αποτελεί  στοιχείο κακής λειτουργία των παικτών.

Ο Μακλίς νιώθει σίγουρα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Οι πολλές απουσίες από τραυματισμούς των παικτών του είναι μία καλή δικαιολογία για τις τακτικές του επιλογές. Αντιμετώπισε ρεαλιστικά την αντίπαλο του και προσπάθησε να φύγει νικητής με αντιποδόσφαιρο αφού ήταν φανερό ότι δεν διεκδικούσε την κυριαρχία του αγώνα και την επιβολή ρυθμού  αλλά αρκέστηκε στην αναμονή και το ροκάνισμα του χρόνου  προς όφελός του. Η νίκη δεν ήρθε αλλά με την ισοπαλία κέρδισε χρόνο, μέχρι το επόμενο παιχνίδι, ώστε να δουλέψει χωρίς πίεση και γκρίνια.

Οι τακτικές προσαρμογές του Νταλγκλίς

Η Λίβερπουλ ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Αυτό είναι μία γενική εικόνα του παιχνιδιού λαμβάνοντας υπόψιν την εμφάνιση και τα στατιστικά του παιχνιδιού. Κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, έκανε ευκαιρίες, πίεσε, επιτέθηκε με όλους τους τρόπους, έκανε παιχνίδι από τα πλάγια, μετέφερε την μπάλα μέσα στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας, αλλά δεν πέτυχε τέρματα ώστε να φύγει νικήτρια.

Η αδυναμία της εντοπίζεται σε δύο βασικές θέσεις της ενδεκάδας. Στην έλλειψη ενός αμυντικού χαφ που θα μπορεί να καλύπτει την άμυνα ώστε οι επιθέσεις των αντιπάλων να μην είναι εν δυνάμει ευκαιρίες για τέρμα, έτσι δέχεται το γκολ αφού κανένας δεν ακολουθεί την κίνηση του Χάρντ στην περιοχή και η έλλειψη σέντερ φορ που θα μπορεί να σκοράρει εύκολα. Με τόσες ευκαιρίες που δημιουργεί είναι στα όρια του παράλογου να έχει πετύχει μόνο 37 τέρματα μέχρι τώρα.

1)Ο σχηματισμός ήταν 4-4-1-1.
2)Ο Τζέραρντ έπαιζε ως ελεύθερος παίκτης πίσω από το σέντερ φορ στο πρώτο ημίχρονο. Είναι φανερό ότι ο Νταλγκλίς προσπαθεί να τον προφυλάξει από επιπλέον  χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο και του δίνει χώρους ευθύνης όπου οι κινήσεις του είναι σε συγκεκριμένα πεδία χωρίς την υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μετατοπίστηκε στην δεξιά πλευρά όπου και πάλι δεν συμμετείχε στην άμυνα ενώ μετά τις αλλαγές τοποθετήθηκε στον άξονα σε θέση πασαδόρου προς τους επιθετικούς χωρίς και πάλι να χρειαστεί να διανύει αποστάσεις στο γήπεδο. Ο Νταλγκλίς θέλει να εκμεταλλευτεί την ποιότητα του στην επίθεση και να μην τον κουράσει σε κυνηγητό των αντιπάλων και της μπάλας σε όλο το γήπεδο.
(i)Ο χώρος που κινήθηκε ο Τζέραρντ στο Α’ ημίχρονο (ii)Ο χώρος ευθύνης του με την έναρξη του Β’ ημιχρόνου (iii)Η θέση του μετά της αλλαγές του Νταλγκλίς

3)Παιχνίδι από τα πλάγια για να ανοίξει την πολυπρόσωπη άμυνα της Βίλλα, ειδικά από την αριστερή πλευρά με τον Ντάουνιγκ, αλλά οι περισσότερες σέντρες ανακόπτονταν από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της αντιπάλου ομάδας.
4)Η άμυνα τοποθετήθηκε ψηλά και αυτό λόγω της μορφής του αγώνα. Άλλωστε η Βίλλα δεν διέθετε κάποιον γρήγορο επιθετικό για να καταφέρει να βγει στην πλάτη της.
5)Στο κέντρο Χέντερσον και Σέλβεϊ λειτούργησαν ως αμυντικά χαφ , με τον πρώτο να προσπαθεί να καλύψει την θέση ως παίκτης «box to box».  Πήρε πρώτες μπάλες από την άμυνα και δημιούργησε παιχνίδι χωρίς όμως να καταφέρει να ανταπεξέλθει στον ρόλο επαρκώς.
6)Το πλάτος στην αριστερή πλευρά με Ενρίκε και Ντάουνιγκ παίχθηκε σωστά και με αρκετά overlap. Δεν ήταν αποτελεσματικό λόγω έλλειψης του παίκτη μέσα στην περιοχή για να εκμεταλλευτεί τις σέντρες.
Σχόλιο: η Λίβερπουλ κάνει πολλές σέντρες σε κάθε αγώνα. Από την στιγμή που δεν υπάρχει στόχος μέσα στην περιοχή οι πιο πολλές απ’ αυτές είτε κόβονται από την άμυνα, είτε περνάνε χωρίς να μπορεί να δημιουργηθεί απειλή στην αντίπαλή εστία.

7)Η θέση του Σουάρεζ μέσα στο γήπεδο είναι συνυφασμένη με την απόδοση του. Όταν χρησιμοποιείται μόνος στην κορυφή και πρέπει να παίξει με πλάτη η απόδοση του κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Όταν ξεκινάει τις προσπάθειες του έξω από την περιοχή και με μέτωπο στην εστία γίνεται πολύ απειλητικός και δημιουργεί ρήγματα στην άμυνα. Με την Βίλλα ξεκίνησε μόνος στην κορυφή και ο Κάϊτ δεν προλάβαινε να του συμπαρασταθεί λόγω μεγάλων αποστάσεων μεταξύ τους, ενώ στο δεύτερο που έκλεισαν τις αποστάσεις ήταν περισσότερο απειλητικός. Πέτυχε το γκολ και ψηφίστηκε παίκτης του αγώνα.
8)Ο ρυθμός ήταν αργός και πολλές φορές παίχθηκε παράλληλο ποδόσφαιρο.
9)Το passing game έγινε με πολλές κοντινές πάσες.
10)Οι αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο μετέτρεψαν τον σχηματισμό σε 4-2-4 και επίθεση από τα πλάγια.

Για ένα ακόμα παιχνίδι η Λίβερπουλ κυριάρχησε αλλά δεν πήρε το αποτέλεσμα. Μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας, πολλές ευκαιρίες, χωρίς όμως να πετύχει σκορ. Η έλλειψη συνοχής είναι πρόβλημα και αυτό φαίνεται από τους λάθους χρόνους στις πάσες όταν προσπαθούσαν οι παίκτες να σπάσουν την άμυνα με κάθετες κινήσεις προς την περιοχή , ανάμεσα στα κενά. Θέλει δουλειά και προσθήκες ποιοτικότερων παικτών σε θέσεις κλειδιά της ενδεκάδας.


Η άμυνα του Μακλίς

Ο Μακλίς χρειαζόταν αποτέλεσμα για να ηρεμήσει η ομάδα του και να ξεφύγει από την ζώνη του υποβιβασμού ακόμα περισσότερο. Η ροή του αγώνα εξυπηρέτησε τα σχέδια του και το μόνο που μας έδειξε ήταν η συμπαγής άμυνα που μπορεί να παίξει η Άστον Βίλλα.

Η άμυνα της Άστον Βίλλα με την διπλή ζώνη άμυνας και τα τριπλά μαρκαρίσματα
1)Σχηματισμός 4-4-2.
2)Άμυνα ζώνης με δύο ευθείες έξω από την περιοχή.
3)Πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ των δύο γραμμών κέντρου και άμυνας για να μην δημιουργούνται  κενά.
4)Μεγάλο βάρος στην κάλυψη της άμυνας από τους κεντρικούς ώστε να πέφτουν σε τριπλό μαρκάρισμα οι παίκτες της Λίβερπουλ.
5)Έλεγχος του χώρου έξω από την περιοχή με πολλούς παίκτες ώστε να μειωθούν οι επιλογές επιθέσεων των αντιπάλων.

Σχόλιο: Υπάρχουν πολλοί προπονητές που έχουν την θεώρηση να αφήσουν τους αντιπάλους τους να παίζουν από τα πλάγια γιατί από εκεί δεν υπάρχει άμεση απειλή προς την εστία. Οργανώνουν καλά την άμυνα μέσα στην περιοχή για να αποκρούσουν τις σέντρες και έξω από η περιοχή για πίεση στους παίκτες που γίνονται αποδέκτες της μπάλας και θέλουν να σουτάρουν. Έτσι καλύπτουν ουσιαστικά το μισό γήπεδο προς την περιοχή τους  χωρίς να αισθάνονται ότι ο αντίπαλος μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις για την επίτευξη τέρματος.

6)Επιθετικά η λειτουργία του Αγκμονλαχόρ ως target men ήταν αναιμική λόγω της απομόνωσής του από την υπόλοιπη ομάδα , την έλλειψη passing game και κατοχής μπάλας από την Άστον Βίλλα.
7)Ο ρόλος του Χέσκεϊ ήταν να συνδέσει την επίθεση με το κέντρο και να ανακόψει την γρήγορη πρώτη πάσα της Λίβερπουλ με πίεση στην γραμμή του κέντρου. Κατάφερε να καθυστερήσει την ανάπτυξη των αντιπάλων και τακτικά ανταποκρίθηκε καλά για την συνολική λειτουργία της αμυντικής διάταξης της ομάδας του, αφού απ’ αυτό ξεκινούσε η άμυνα.
8)Η διαχείριση του αγώνα από τον Μακλίς είναι ένα σημείο συζήτησης ως προς τις αλλαγές του. Πολύ γρήγορα, στο 57ο λεπτό, αποσύρει τον Χέσκεϊ και αλλάζει τον σχηματισμό σε 4-5-1 δίνοντας την δυνατότητα στην Λίβερπουλ να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο και να πιέσει από πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο. Έκοψε την όποια επιθετική διάθεση της ομάδας του και ταμπουρώθηκε μέσα στην περιοχή του ευελπιστώντας να κρατήσει το αποτέλεσμα για την υπόλοιπη μισή ώρα μέχρι την λήξη του αγώνα. Όταν επανέφερε το 4-4-2 ήταν αργά γιατί το timing του αγώνα ήταν υπέρ της Λίβερπουλ.
9)Για ένα ακόμα παιχνίδι δέχτηκε τέρμα από κόρνερ. Συνολικά έχει δεχτεί 14 τέρματα από κόρνερ , τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Premier League. Η άμυνα στις στημένες φάσεις βασίζεται στην ομαδική λειτουργία ων παικτών ξεκινώντας από την συγκέντρωσή τους και μετά στις σωστές τοποθετήσεις που πρέπει να έχουν στην περιοχή τους. Προφανώς κάτι πάει λάθος στην Βίλλα που πρέπει να διορθωθεί. και με μία αμυντική κατά 90% εμφάνιση .

Έστω και έτσι, η Βίλλα, πήρε ένα αποτέλεσμα με κέρδος την αποφόρτιση από το άγχος για την συνέχεια. Αναμένουν περισσότερα την επόμενη χρονιά. Το αμυντικό τείχος που έστησαν σε όλη την διάρκεια του αγώνα άντεξε την επιθετική πίεση της Λίβερπουλ αλλά σίγουρα δεν μπορεί να προσεγγίζει έτσι τα παιχνίδια. Το αντιποδόσφαιρο είναι άσχημο θέαμα και δεν έχει  κέρδος σε βάθος χρόνου.
                                                                              Τα βασικά στατιστικά του αγώνα

Συμπέρασμα

Η φετινή συγκομιδή της Λίβερπουλ σε βαθμούς είναι πολύ μακριά από τους προσδοκώμενους  . Το 2012 σε δεκατρία παιχνίδια στην Premier League έχει 2 νίκες , τρεις ισοπαλίες και 8 ήττες. Ανάλογο σερί βρίσκουμε τις περιόδους από 2-9-1899 έως 18-11-1899 και από 14-11-1903 μέχρι 30-1-1904. Επίσης η χειρότερη θέση που έχει καταταγεί στον βαθμολογικό πίνακα της Premier League   ήταν η 8η την περίοδο 1993-1994.  Τα ιστορικά στοιχεία τονίζουν την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να μην είναι αυτή η ομάδα που θα ισοφαρίσει ή θα καταρρίψει αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου.

Η Άστον Βίλλα δεν μας έδειξε τίποτα επιθετικά και μόνο αμυντικά μπορούμε να  τις δώσουμε τα εύσημα για την λειτουργία της. Περιμένουμε να δούμε κάτι καλύτερο την επόμενη περίοδο.

Ευχαριστούμε το www.overlap.gr και τον Αντώνη Πακαλίδη για την συνεργασία.


Διαφήμιση
Πιστοποίηση στην ειδικότητα του Αθλητικού Συντάκτη



Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.