Αυτό που είδαμε σήμερα δεν περιγράφεται. Ο Νίκος Γιαμπολδάκης, με τον πονοκέφαλο ακόμα ενεργό, αποπειράται να αποθεώσει την vol. 4 εκδοχή της Liverpool του Klopp.
Ζητούμενο; 1-0. Αποτέλεσμα; 1-0. Απλό; Όχι. Υπέροχο; Απόλυτα. Η Liverpool κατάπιε την Napoli στο Anfield, το οποίο ο Lorenzo Insigne δεν ήξερε «γιατί έχει αποκτήσει τέτοια φήμη». Ίσως επειδή, αν και μικρό, σε έκανε να φαίνεσαι «φάντασμα» το βράδυ της Τρίτης, κύριε.
Πριν την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, η Liverpool είχε 11/22 clean sheets σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν και δέχθηκε 2 ή περισσότερα γκολ σε μόλις 6 παιχνίδια (3 champions league και 1 league cup). Ήταν γεγονός πως η Napoli του Carlo Ancelotti δεν θα έβαζε εύκολα γκολ, όπως και στο πρώτο παιχνίδι που το βρήκε στο 89ο λεπτό. Πάντως, και ένα θα της ενδεχομένως αρκετό για την πρόκριση, ανάλογα και με την κατάσταση της Liverpool. Ε, λοιπόν, η σημερινή Liverpool δεν θα έμενε έξω από τους «16» ούτε στα πιο τρελά όνειρα ενός Ναπολιτάνου οπαδού.
Παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι στο οποίο η Liverpool είχε ίδια τακτική - άμυνα στο 2ο τρίτο του γηπέδου, επιθέσεις από τα δεξιά - όπως και στην αναμέτρηση της Ιταλίας, όμως βρέθηκε σε καλύτερη, μίλια καλύτερη ημέρα από τότε. Αντίθετα, η Napoli - δικαίως ίσως - φύλαξε τα νώτα της αυτήν την φορά, αφού με τη σέντρα είχε αποτέλεσμα πρόκρισης, κατεβαίνοντας με 4-4-2 αντί του 3-5-2 της 3ης Οκτώβρη, το οποίο «έσπαγε» μεν το press των «κόκκινων» αλλά άφηνε κενά στις πτέρυγες. Το 4-4-2 έδεινε ασφάλεια αυτήν την φορά και η εντολή να βγαίνει ο Koulibaly επάνω στον Salah έμοιαζε να δουλεύει για δεύτερη φορά. Ωστόσο, όταν η Liverpool βρήκε τα πατήματα της και οι επιθετικοί της χημεία, χρησιμοποίησε τον Αιγύπτιο άσο και την σχέση του με τον Koulibaly αρκετά έξυπνα, ώστε να εκμεταλλεύεται τα κενά που δημιουργούνταν στο κέντρο της άμυνας των Ιταλών όταν αυτός τραβιόταν μακρυά από αυτήν.
Οι πρώτες φάσεις σημειώθηκαν νωρίς, με τον Robertson αρχικά, στο 6ο λεπτό, να βρίσκει μετά από υποδειγματικό ξεδίπλωμα αντεπίθεσης τον Salah ολομόναχο στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Αιγύπτιος δοκίμασε να κάνει κοντρόλ αντί για απευθείας σουτ, χάνοντας τον έλεγχο της μπάλας. Οι Ιταλοί απάντησαν άμεσα με ένα σουτ του Hamsik σε αντεπίθεση που έγλειψε το οριζόντιο δοκάρι του Alisson, ενώ σχεδόν αμέσως, οι Reds είχαν και νέα ευκαιρία, με τον Alexander-Arnold να σεντράρει και τον Milner να αστοχεί σε κεφαλιά από καλή θέση!
Η παραγωγικότητα των δύο ομάδων έπεσε, με την εικόνα του παιχνιδιού να αρχίζει σταδιακά να γίνεται πιο ξεκάθαρη: η Liverpool με την πρωτοβουλία των κινήσεων, να κερδίζει όλες τις δεύτερες μπάλες και η Napoli να «πουλά» την κατοχή φθηνά και συνεχώς, τρέχοντας άσκοπα. Στο 22ο λεπτό, ένα γκολ του Mane ακυρώθηκε ορθά για offside, για να φτάσουμε στο 33': ο Salah βάζει ωραία το σώμα του στον Rui στην γωνία της μεγάλης περιοχής και ρολάρει επάνω του μπαίνοντας στο «κουτί» με την μπάλα στα πόδια. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αιγύπτιος θα συναντούσε τον Koulibaly με πρόσωπο και η κίνηση του θύμισε κάτι από την γνωστή πλέον μονομαχία Messi-Boateng. Ο Salah προσπέρασε άνετα τον υψηλόσωμο αμυντικό, έφτασε ως την τελική γραμμή και «ψαρεύοντας» τον Ospina, έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία για το 1-0!
Με την λήξη του ημιχρόνου παρατηρούσε κανείς στα γραφήματα του whoscored.com, πως η Liverpool, όπως σημειώσαμε και προηγουμένως, έπαιζε πολύ συχνότερα από την δεξιά πλευρά της, κάτι που αποτυπώνουν τόσο ο παρακάτω χάρτης θερμότητας (επαφές κάθε ομάδας με την μπάλα) όσο και το γεγονός πως εκεί γίνονταν οι περισσότερες απώλειες κατοχής και για τις δύο ομάδες. Η αριστερή πτέρυγα χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για να γυρίζουν η μπάλα και η Napoli μακρυά από τον Salah, που δούλεψε και πάλι ως ο target man της Liverpool. Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί δεν ακουμπούσαν μπάλα στον χώρο του άξονα προς το δεύτερο μισό, αφού οι παίκτες του Klopp έπεφταν σαν λιοντάρια στο θήραμα μόλις η μπάλα πλησίαζε τον κεντρικό κύκλο. Η μόνη διέξοδος ήταν, επομένως, οι πτέρυγες, όπου οι φιλοξενούμενοι επιδόθηκαν σε αρκετά λάθη.
Η μεγάλη διαφορά, πάντως, μεταξύ των δύο ομάδων, αποτυπώνεται στις πάσες προς το τελευταίο επιθετικό τρίτο (photo). Την ώρα που η Liverpool είχε μόλις 2 περισσότερες πάσες στα υπόλοιπα 2/3, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου μετρούσε 45 παραπάνω από την Napoli (91 έναντι 46), με τους Ιταλούς να κάνουν τις δικές τους από πλαϊνές θέσεις, μακρυά από την ζώνη κινδύνου, την ώρα που η Liverpool κυκλοφορούσε με ευκολία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη μπροστα από το Anfield Road End. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Mohamed Salah είχε καταγράψει 46 πάσες στα πρώτα 45 λεπτά, ενώ στο San Paolo έκανε σε όλο το παιχνίδι 38 (!), ενώ ο Joel Matip συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της μπάλας με τις γνωστές κάθετες πάσες του που σπάνε τις ζώνες του αντιπάλου. Μάλιστα, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 51/59 εύστοχες πάσες!
Και ήρθε αυτό το μαγικό δεύτερο ημίχρονο, που εκτός από την απορία πως γίνεται να μην έβαλαν οι γηπεδούχοι τουλάχιστον 3 γκολ, υπάρχει και η απορία του αν είδαμε ή φανταστήκαμε αυτά που έβγαζαν στο γήπεδο οι 11 του Klopp. Μέσα σε 15 λεπτά από το σφύριγμα του Skomina, οι Reds έκαναν 4 πρωτοκλασάτες ευκαιρίες: αρχικά στο 49' ο Salah, μετά από κλέψιμο και assist του Henderson, πάτησε περιοχή και από πλεονεκτική θέση έστειλε την μπάλα συρτά άουτ. Ύστερα, ο Firmino απείλησε με καρφωτή κεφαλιά μετά από καταπληκτική αντεπίθεση, ο Hendo έπιασε ένα δυνατό και ευθύβολο σουτ, αναγκάζοντας τον Ospina να τεντωθεί ως την γωνία του για να μπλοκάρει και, τέλος, σε ακόμα μία αντεπίθεση, ο Milner επιτέθηκε κατά μέτωπο, δοκίμασε ένα φαλσταριστό πλασέ προς την απέναντι γωνία και έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι!
Η τρομερή πίεση, η άγρια και επιθετική άμυνα όταν η μπάλα έμπαινε στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου και οι αμέτρητες κερδισμένες δεύτερες μπάλες, έδιναν την αίσθηση πως η Napoli ήταν ομάδα εφηβικού, με την Liverpool και το Anfield να αποκτούν σιγά σιγά ισχυρό momentum. Την κατάσταση αυτή άλλαξε ο Carlo Ancelotti, που έκανε πολύ γρήγορα και τις 3 διαθέσιμες αλλαγές του, φρέσκαρε την ομάδα του και ανέκτησε την κατοχή, όμως τα προβλήματα πίσω συνεχίστηκαν. Η Liverpool αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει, συνέχισε όμως να κυριαρχεί αναφορικά με τις δεύτερες μπάλες και κόντεψε να σκοράρει τρία γκολ σε 4 λεπτά!
Στο 73', σε αντεπίθεση, ο Firmino βρήκε με εξαιρετική κάθετη τον Salah, που πέρασε Ospina και Koulibaly, δεν έπεσε παρά τα μαρκαρίσματα και δοκίμασε ανεπιτυχώς να κρεμάσει τον τερματοφύλακα των Ιταλών ο οποίος έδιωξε με υπερένταση. Στο 74', σε φάση καρμπόν, ο Raul Albiol πρόλαβε τελευταία στιγμή και έκοψε πριν βγει ο Mane μόνος του με τον Ospina, ενώ στο 75', στην καλύτερη έως τότε φάση του παιχνιδιού, ο Salah πέρασε εξαιρετική κάθετη στον Robertson, εκείνος έσπασε την μπάλα στον Mane, που όμως δεν κατάφερε να νικήσει - εκτός ισορροπίας - τον Ospina που έδιωξε με τα πόδια πέφτοντας! Στο 77', μετά από κόρνερ που εκτελέστηκε με πάσα, ο Arnold βρήκε τον van Dijk ολομόναχο στο δεύτερο δοκάρι και ο Ολλανδός έπιασε ένα βολέ που έφυγε πολύ ψηλά, χάνοντας μοναδική ευκαιρία!
Αυτό που συνέβαινε ήταν ασύλληπτο, η Liverpool είχε καταπιεί την Napoli και έπαιζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο σε άμυνα και επίθεση. Ο Henderson έκοβε τα πάντα, οι stoppers δεν έχαναν μονομαχία, ο Wijaldum δεν έχανε την μπάλα, η τελευταία κυκλοφορούσε στα πόδια των παικτών της σαν να μην υπήρχαν αντίπαλοι! Από το πουθενά, ωστόσο, οι Ιταλοί πήγαν να κάνουν την ζημιά στο 79΄, όταν ο Insigne με ωραία σέντρα βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Callejon, το πλασέ του οποίου κατέληξε εκτός εστίας! Ο Klopp έκανε την πρώτη του αλλαγή πετώντας μέσα τον Keita αντί του Firmino, γύρισε τον σχηματισμό σε ρομβοειδές 4-4-2 και επανέφερε την ισορροπία στο παιχνίδι, πριν δει τον Salah, έχοντας κερδίσει ακόμα μία δεύτερη μπαλιά, να μπαίνει στην περιοχή, να σπάει στον ολομόναχο Mane και τον Σενεγαλέζο να αστοχεί πετώντας στα σκουπίδια μια σπουδαία και ανεπανάληπτη ευκαιρία!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σαν να μην ήταν αρκετοί οι... καρδιακοί που έκλεισαν την τηλεόραση πριν τους συμβεί τίποτα, στο 91', ύστερα από μια στατική φάση των Ιταλών, η μπάλα «έσκασε» μέσα στην περιοχή, στα πόδια του Milik, ο οποίος έκανε εξαιρετικό κοντρόλ και σούταρε από τα 5 μέτρα για την λυτρωτική ισοφάριση, μόνο και μόνο για να δει τον Alisson Becker να απλώνει το σώμα του και να του αρνείται το γκολ!
Στο 93' δε, και με ένα λεπτό να απομένει, σε άλλη μια αντεπίθεση των γηπεδούχων, ο Mane απέφυγε τον Albiol και έτρεξε μόνος απέναντι στον Ospina, στόχευσε αλλά πλάσαρε out για άλλη μια φορά!!!
Το τελικό σφύριγμα του Skomina θα μας ξενέρωνε σε άλλη περίπτωση, που διέκοψε αυτό το ανεαπάληπτο θέαμα, όμως η αλήθεια ήταν πως κάπως έπρεπε να τελειώσει αυτή η άρρωστη εικόνα που λάμβαναν τα μάτια μας. Αυτή η εικόνα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, που είναι καλύτερο από το τίκι-τάκα που μεσολάβησε, μιας και είναι ολοκληρωτικό σε κάθε άκρη του γηπέδου, υπό συνθήκες που όντως το τεστάρουν, την ώρα που το τίκι-τάκα περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα εξέτασης αμυντικής ετοιμότητας, λόγω της υπερβολικής συρρίκνωσης και οπισθοχώρησης του αντιπάλου που φοβάται να το αντιμετωπίσει κατάματα.
Η Liverpool είναι στην επόμενη φάση του Champions League, η Liverpool φορμαρίζεται (με βάση τα δεδομένα των τελευταίων δυόμιση αγώνων). Η Liverpool, αν δεν πάρει κάτι φέτος, δεν θα το πάρει ποτέ.
Ζητούμενο; 1-0. Αποτέλεσμα; 1-0. Απλό; Όχι. Υπέροχο; Απόλυτα. Η Liverpool κατάπιε την Napoli στο Anfield, το οποίο ο Lorenzo Insigne δεν ήξερε «γιατί έχει αποκτήσει τέτοια φήμη». Ίσως επειδή, αν και μικρό, σε έκανε να φαίνεσαι «φάντασμα» το βράδυ της Τρίτης, κύριε.
Πριν την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, η Liverpool είχε 11/22 clean sheets σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν και δέχθηκε 2 ή περισσότερα γκολ σε μόλις 6 παιχνίδια (3 champions league και 1 league cup). Ήταν γεγονός πως η Napoli του Carlo Ancelotti δεν θα έβαζε εύκολα γκολ, όπως και στο πρώτο παιχνίδι που το βρήκε στο 89ο λεπτό. Πάντως, και ένα θα της ενδεχομένως αρκετό για την πρόκριση, ανάλογα και με την κατάσταση της Liverpool. Ε, λοιπόν, η σημερινή Liverpool δεν θα έμενε έξω από τους «16» ούτε στα πιο τρελά όνειρα ενός Ναπολιτάνου οπαδού.
Ίδια τακτική, άλλα συστήματα
Παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι στο οποίο η Liverpool είχε ίδια τακτική - άμυνα στο 2ο τρίτο του γηπέδου, επιθέσεις από τα δεξιά - όπως και στην αναμέτρηση της Ιταλίας, όμως βρέθηκε σε καλύτερη, μίλια καλύτερη ημέρα από τότε. Αντίθετα, η Napoli - δικαίως ίσως - φύλαξε τα νώτα της αυτήν την φορά, αφού με τη σέντρα είχε αποτέλεσμα πρόκρισης, κατεβαίνοντας με 4-4-2 αντί του 3-5-2 της 3ης Οκτώβρη, το οποίο «έσπαγε» μεν το press των «κόκκινων» αλλά άφηνε κενά στις πτέρυγες. Το 4-4-2 έδεινε ασφάλεια αυτήν την φορά και η εντολή να βγαίνει ο Koulibaly επάνω στον Salah έμοιαζε να δουλεύει για δεύτερη φορά. Ωστόσο, όταν η Liverpool βρήκε τα πατήματα της και οι επιθετικοί της χημεία, χρησιμοποίησε τον Αιγύπτιο άσο και την σχέση του με τον Koulibaly αρκετά έξυπνα, ώστε να εκμεταλλεύεται τα κενά που δημιουργούνταν στο κέντρο της άμυνας των Ιταλών όταν αυτός τραβιόταν μακρυά από αυτήν.
Οι πρώτες φάσεις σημειώθηκαν νωρίς, με τον Robertson αρχικά, στο 6ο λεπτό, να βρίσκει μετά από υποδειγματικό ξεδίπλωμα αντεπίθεσης τον Salah ολομόναχο στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Αιγύπτιος δοκίμασε να κάνει κοντρόλ αντί για απευθείας σουτ, χάνοντας τον έλεγχο της μπάλας. Οι Ιταλοί απάντησαν άμεσα με ένα σουτ του Hamsik σε αντεπίθεση που έγλειψε το οριζόντιο δοκάρι του Alisson, ενώ σχεδόν αμέσως, οι Reds είχαν και νέα ευκαιρία, με τον Alexander-Arnold να σεντράρει και τον Milner να αστοχεί σε κεφαλιά από καλή θέση!
Η παραγωγικότητα των δύο ομάδων έπεσε, με την εικόνα του παιχνιδιού να αρχίζει σταδιακά να γίνεται πιο ξεκάθαρη: η Liverpool με την πρωτοβουλία των κινήσεων, να κερδίζει όλες τις δεύτερες μπάλες και η Napoli να «πουλά» την κατοχή φθηνά και συνεχώς, τρέχοντας άσκοπα. Στο 22ο λεπτό, ένα γκολ του Mane ακυρώθηκε ορθά για offside, για να φτάσουμε στο 33': ο Salah βάζει ωραία το σώμα του στον Rui στην γωνία της μεγάλης περιοχής και ρολάρει επάνω του μπαίνοντας στο «κουτί» με την μπάλα στα πόδια. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αιγύπτιος θα συναντούσε τον Koulibaly με πρόσωπο και η κίνηση του θύμισε κάτι από την γνωστή πλέον μονομαχία Messi-Boateng. Ο Salah προσπέρασε άνετα τον υψηλόσωμο αμυντικό, έφτασε ως την τελική γραμμή και «ψαρεύοντας» τον Ospina, έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία για το 1-0!
Δεν πήραν ανάσα (ούτε οι μεν ούτε οι δε)
Με την λήξη του ημιχρόνου παρατηρούσε κανείς στα γραφήματα του whoscored.com, πως η Liverpool, όπως σημειώσαμε και προηγουμένως, έπαιζε πολύ συχνότερα από την δεξιά πλευρά της, κάτι που αποτυπώνουν τόσο ο παρακάτω χάρτης θερμότητας (επαφές κάθε ομάδας με την μπάλα) όσο και το γεγονός πως εκεί γίνονταν οι περισσότερες απώλειες κατοχής και για τις δύο ομάδες. Η αριστερή πτέρυγα χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για να γυρίζουν η μπάλα και η Napoli μακρυά από τον Salah, που δούλεψε και πάλι ως ο target man της Liverpool. Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί δεν ακουμπούσαν μπάλα στον χώρο του άξονα προς το δεύτερο μισό, αφού οι παίκτες του Klopp έπεφταν σαν λιοντάρια στο θήραμα μόλις η μπάλα πλησίαζε τον κεντρικό κύκλο. Η μόνη διέξοδος ήταν, επομένως, οι πτέρυγες, όπου οι φιλοξενούμενοι επιδόθηκαν σε αρκετά λάθη.
Η μεγάλη διαφορά, πάντως, μεταξύ των δύο ομάδων, αποτυπώνεται στις πάσες προς το τελευταίο επιθετικό τρίτο (photo). Την ώρα που η Liverpool είχε μόλις 2 περισσότερες πάσες στα υπόλοιπα 2/3, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου μετρούσε 45 παραπάνω από την Napoli (91 έναντι 46), με τους Ιταλούς να κάνουν τις δικές τους από πλαϊνές θέσεις, μακρυά από την ζώνη κινδύνου, την ώρα που η Liverpool κυκλοφορούσε με ευκολία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη μπροστα από το Anfield Road End. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Mohamed Salah είχε καταγράψει 46 πάσες στα πρώτα 45 λεπτά, ενώ στο San Paolo έκανε σε όλο το παιχνίδι 38 (!), ενώ ο Joel Matip συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της μπάλας με τις γνωστές κάθετες πάσες του που σπάνε τις ζώνες του αντιπάλου. Μάλιστα, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 51/59 εύστοχες πάσες!
Το απίστευτο δεύτερο ημίχρονο
Και ήρθε αυτό το μαγικό δεύτερο ημίχρονο, που εκτός από την απορία πως γίνεται να μην έβαλαν οι γηπεδούχοι τουλάχιστον 3 γκολ, υπάρχει και η απορία του αν είδαμε ή φανταστήκαμε αυτά που έβγαζαν στο γήπεδο οι 11 του Klopp. Μέσα σε 15 λεπτά από το σφύριγμα του Skomina, οι Reds έκαναν 4 πρωτοκλασάτες ευκαιρίες: αρχικά στο 49' ο Salah, μετά από κλέψιμο και assist του Henderson, πάτησε περιοχή και από πλεονεκτική θέση έστειλε την μπάλα συρτά άουτ. Ύστερα, ο Firmino απείλησε με καρφωτή κεφαλιά μετά από καταπληκτική αντεπίθεση, ο Hendo έπιασε ένα δυνατό και ευθύβολο σουτ, αναγκάζοντας τον Ospina να τεντωθεί ως την γωνία του για να μπλοκάρει και, τέλος, σε ακόμα μία αντεπίθεση, ο Milner επιτέθηκε κατά μέτωπο, δοκίμασε ένα φαλσταριστό πλασέ προς την απέναντι γωνία και έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι!
Η τρομερή πίεση, η άγρια και επιθετική άμυνα όταν η μπάλα έμπαινε στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου και οι αμέτρητες κερδισμένες δεύτερες μπάλες, έδιναν την αίσθηση πως η Napoli ήταν ομάδα εφηβικού, με την Liverpool και το Anfield να αποκτούν σιγά σιγά ισχυρό momentum. Την κατάσταση αυτή άλλαξε ο Carlo Ancelotti, που έκανε πολύ γρήγορα και τις 3 διαθέσιμες αλλαγές του, φρέσκαρε την ομάδα του και ανέκτησε την κατοχή, όμως τα προβλήματα πίσω συνεχίστηκαν. Η Liverpool αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει, συνέχισε όμως να κυριαρχεί αναφορικά με τις δεύτερες μπάλες και κόντεψε να σκοράρει τρία γκολ σε 4 λεπτά!
Στο 73', σε αντεπίθεση, ο Firmino βρήκε με εξαιρετική κάθετη τον Salah, που πέρασε Ospina και Koulibaly, δεν έπεσε παρά τα μαρκαρίσματα και δοκίμασε ανεπιτυχώς να κρεμάσει τον τερματοφύλακα των Ιταλών ο οποίος έδιωξε με υπερένταση. Στο 74', σε φάση καρμπόν, ο Raul Albiol πρόλαβε τελευταία στιγμή και έκοψε πριν βγει ο Mane μόνος του με τον Ospina, ενώ στο 75', στην καλύτερη έως τότε φάση του παιχνιδιού, ο Salah πέρασε εξαιρετική κάθετη στον Robertson, εκείνος έσπασε την μπάλα στον Mane, που όμως δεν κατάφερε να νικήσει - εκτός ισορροπίας - τον Ospina που έδιωξε με τα πόδια πέφτοντας! Στο 77', μετά από κόρνερ που εκτελέστηκε με πάσα, ο Arnold βρήκε τον van Dijk ολομόναχο στο δεύτερο δοκάρι και ο Ολλανδός έπιασε ένα βολέ που έφυγε πολύ ψηλά, χάνοντας μοναδική ευκαιρία!
Αυτό που συνέβαινε ήταν ασύλληπτο, η Liverpool είχε καταπιεί την Napoli και έπαιζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο σε άμυνα και επίθεση. Ο Henderson έκοβε τα πάντα, οι stoppers δεν έχαναν μονομαχία, ο Wijaldum δεν έχανε την μπάλα, η τελευταία κυκλοφορούσε στα πόδια των παικτών της σαν να μην υπήρχαν αντίπαλοι! Από το πουθενά, ωστόσο, οι Ιταλοί πήγαν να κάνουν την ζημιά στο 79΄, όταν ο Insigne με ωραία σέντρα βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Callejon, το πλασέ του οποίου κατέληξε εκτός εστίας! Ο Klopp έκανε την πρώτη του αλλαγή πετώντας μέσα τον Keita αντί του Firmino, γύρισε τον σχηματισμό σε ρομβοειδές 4-4-2 και επανέφερε την ισορροπία στο παιχνίδι, πριν δει τον Salah, έχοντας κερδίσει ακόμα μία δεύτερη μπαλιά, να μπαίνει στην περιοχή, να σπάει στον ολομόναχο Mane και τον Σενεγαλέζο να αστοχεί πετώντας στα σκουπίδια μια σπουδαία και ανεπανάληπτη ευκαιρία!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σαν να μην ήταν αρκετοί οι... καρδιακοί που έκλεισαν την τηλεόραση πριν τους συμβεί τίποτα, στο 91', ύστερα από μια στατική φάση των Ιταλών, η μπάλα «έσκασε» μέσα στην περιοχή, στα πόδια του Milik, ο οποίος έκανε εξαιρετικό κοντρόλ και σούταρε από τα 5 μέτρα για την λυτρωτική ισοφάριση, μόνο και μόνο για να δει τον Alisson Becker να απλώνει το σώμα του και να του αρνείται το γκολ!
Στο 93' δε, και με ένα λεπτό να απομένει, σε άλλη μια αντεπίθεση των γηπεδούχων, ο Mane απέφυγε τον Albiol και έτρεξε μόνος απέναντι στον Ospina, στόχευσε αλλά πλάσαρε out για άλλη μια φορά!!!
Total Football once again
Το τελικό σφύριγμα του Skomina θα μας ξενέρωνε σε άλλη περίπτωση, που διέκοψε αυτό το ανεαπάληπτο θέαμα, όμως η αλήθεια ήταν πως κάπως έπρεπε να τελειώσει αυτή η άρρωστη εικόνα που λάμβαναν τα μάτια μας. Αυτή η εικόνα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, που είναι καλύτερο από το τίκι-τάκα που μεσολάβησε, μιας και είναι ολοκληρωτικό σε κάθε άκρη του γηπέδου, υπό συνθήκες που όντως το τεστάρουν, την ώρα που το τίκι-τάκα περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα εξέτασης αμυντικής ετοιμότητας, λόγω της υπερβολικής συρρίκνωσης και οπισθοχώρησης του αντιπάλου που φοβάται να το αντιμετωπίσει κατάματα.
Η Liverpool είναι στην επόμενη φάση του Champions League, η Liverpool φορμαρίζεται (με βάση τα δεδομένα των τελευταίων δυόμιση αγώνων). Η Liverpool, αν δεν πάρει κάτι φέτος, δεν θα το πάρει ποτέ.