xGoals: Το πρωτάθλημα το φέρνει η καλή άμυνα (και οι άστοχοι επιθετικοί της Σίτι)

Κάνουμε την ανάγνωση των φετινών xGoals της Premier League, μέχρι που αναβλήθηκε λόγω του κοροναϊού.

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης



Η Λίβερπουλ είχε συγκεντρώσει 25 βαθμούς περισσότερους από τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι την αναβολή της Premier League λόγω του κοροναϊού, επίδοση που έμελλε (ή μέλει) να της δώσει το πρώτο της πρωτάθημα μετά από τριάντα χρόνια.

Το στατιστικό των xGoals (expected goals) μάς βοηθά να «αποκρυπτογραφήσουμε» τους λόγους, τις αιτίες πίσω από τα φαινόμενα, που οδήγησαν τις δύο αυτές ομάδες σε αυτήν την διαφορά ασφαλείας. Καλές επιθέσεις, αδρανείς άμυνες; Τι ακριβώς ευθύνεται για τη βαθμολογική διαφορά;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι x-1.jpg

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει στον οριζόντιο άξονα τα υπέρ xGoals/παιχνίδι για κάθε ομάδα, δηλαδή πόση αξία έχουν οι φάσεις που δημιουργεί κάθε ομάδα, πόσα γκολ αξίζουν. Στον κάθετο άξονα, ακριβώς το αντίθετο: τα κατά xGoals/παιχνίδι, δηλαδή πόση αξία είχαν οι φάσεις που δεχόταν, πόσα γκολ επέτρεπε κάθε ομάδα στις αντιπάλους της.

Κοιτώντας τις δύο πρωτοπόρες, εντοπίζουμε μια ομοιότητα: αμφότερες δέχονται φάσεις αξίας περίπου 1 γκολ (για τους λόγους του άρθρου θα μείνουμε στο 1, χωρίς να ψάχνουμε τα μικρά δεκαδικά). Αμυντικά, δηλαδή, οι επιδόσεις των Λίβερπουλ και Σίτι είναι όμοιες, η διαφορά εντοπίζεται αλλού. Ας τις δούμε ξεχωριστά.


Λίβερπουλ


Υπέρ xGoals 2.2 - Κατά xGoals 1
Υπέρ γκολ 2.3 - Κατά γκολ 0.7

Η Λίβερπουλ δημιούργησε στα 29 παιχνίδια της φάσεις αξίας 2.2 γκολ/παιχνίδι και αντίστοιχα δεχόταν 1 xGoal. Τι έκανε στην πραγματικότητα; Σκόραρε όσα έπρεπε (2.3 πραγματικά γκολ), όμως αμυντικά ήταν λίγο - ελάχιστα - καλύτερη (0.7 γκολ κατά). Λίγο η αστοχία των αντιπάλων, λίγο ορισμένες αποκρούσεις των Άλισον και Άντριαν, κέρδισαν 0.3 παθητικά γκολ σε κάθε παιχνίδι για τους «κόκκινους».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Λίβερπουλ δέχτηκε δύο ή περισσότερα γκολ μόλις σε τρεις αναμετρήσεις (v. Έβερτον 5-2, v. Άστον Βίλα 3-2, v. Γουότφορντ ήττα με 3-0). Διατηρούσε δηλαδή ισορροπία στην άμυνα, όσο επιθετικά ήταν συνεπέστατη και έπαιρνε τις νίκες βάζοντας στην εστία όσα δημιουργούσε.


Μάντσεστερ Σίτι


Υπέρ xGoals 2.9 - Κατά xGoals 1
Υπέρ γκολ 2.4 - Κατά γκολ 1

Με το «καλημέρα» στην ανάγνωση των αριθμών της Σίτι, παρατηρούμε ότι οι πολίτες αφενός «τιμωρούνται» όσο τους αξίζει, αφού επιτρέπουν 1 γκολ και δέχονται ακριβώς 1/παιχνίδι (στατιστικά), αλλά από την άλλη έχουν πρόβλημα στην επίθεση: οι παίκτες του Πεπ έχουν συστήσει την πιο δημιουργική και επικίνδυνη ομάδα του πρωταθλήματος, με φάσεις αξίας περίπου 3 γκολ/παιχνίδι, όμως φέτος είναι αρκετά άστοχοι, αφού μεταξύ xGoals και πραγματικών γκολ, χάνεται... μισό γκολ στην προσπάθεια. Έτσι, οι πραγματικές επιδόσεις των δύο πρωτοπόρων σχεδόν ταυτίζονται και η ευρύτερη δημιουργικότητα της Σίτι εξανεμίζεται.

Το πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα: η Σίτι σκόραρε τα 14 φετινά της γκολ σε δύο μόνο παιχνίδια (v. Γουότφορντ 8-0 και v. Άστον Βίλα 1-6, το αντίστοιχο τοπ σκορ της Λίβερπουλ ήταν η πεντάρα στην Έβερτον). Αν βγάλουμε αυτά τα δύο παιχνίδια και τα 14 γκολ από τους υπολογισμούς, ώστε να αποδοθεί ορθότερα ο μέσος όρος της, τότε η επίδοση των 2.4 πραγματικών γκολ/παιχνίδι πέφτει κι άλλο, στα ακριβώς 2 γκολ/παιχνίδι. Οι «πολίτες», δηλαδή, ξεκινούν με μέσο σκορ ανά παιχνίδι το 3-1, βάσει ευκαιριών, και λόγω της αστοχίας τους το ρίχνουν στο πραγματικό 2-1.


Το συμπέρασμα


Στο διά ταύτα, η απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων στον πίνακα των xGoals είναι ένα... τίποτα, όσο η Σίτι δεν βάζει στην εστία αυτά που δημιουργεί. Στην πραγματικότητα, οι επιδόσεις των πρωτοπόρων ταυτίζονται, με τη Λίβερπουλ να είναι μάλιστα ελαφρώς ανώτερη.

Η διαφορά έγκειται στο ότι οι «κόκκινοι» είναι συνεπείς σε ακραίο βαθμό, την ώρα που οι «πολίτες» βρίσκονται σε ρευστές ισορροπίες λόγω της αστοχίας τους, και, αν δεν είναι η... μέρα τους, το κατά μέσο όρο 2-1, γίνεται εύκολα 1-1 και οδηγεί σε απώλεια βαθμών. Δεδομένου ότι δεν έχουν φέρει ποτέ 1-1 στο φετινό πρωτάθλημα (αλλά τρεις φορές 2-2 και φυσικά επτά ήττες), τότε σε πολλές περιπτώσεις... δεν ήταν η μέρα τους.


Οι υπόλοιποι


Από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος, αξίζει να παρατηρηθεί ότι η Άστον Βίλα είναι η χειρότερη αμυντικά ομάδα (επιτρέπει περισσότερες φάσεις), ενώ η Νιούκασλ η χειρότερη δημιουργικά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι x-1.jpg

Τέλος, ενώ πολλές είναι γύρω στον μέσο όρο, η μόνη που ξεχωρίζει ικανοποιητικά είναι η Τσέλσι. Ωστόσο, ο λόγος που βρίσκεται πίσω από τη Λέστερ είναι επειδή σκοράρει 1.7 γκολ/παιχνίδι παρότι δημιουργεί 2.1 xGoals, ενώ δέχεται και περισσότερα απ' όσα επιτρέπει.

Αντίθετα, Γιουνάιτεντ και Γουλβς σκοράρουν περισσότερα απ' όσα αξίζουν και γι' αυτό παρέμειναν κοντά στους «μπλε» του Λονδίνου πριν την αναβολή.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο repress.gr
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.