Liverpool-Tottenham 0-0 Ανάλυση αγώνα

από overlap.gr  (του Αντώνη Πακαλίδη)

Πρόβλημα στο γκολ

Σε έναν ακόμη αγώνα εντός έδρας η Λίβερπουλ έμεινε αήττητη αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μία απόρθητη έδρα. Στους δώδεκα αγώνες αριθμεί οκτώ ισοπαλίες, καθόλου κολακευτικό για μία ομάδα που επιδιώκει την είσοδο στην τετράδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Η επιθετική λειτουργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα κατά την φετινή περίοδο και ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια. Το γεγονός ότι έχει σημειώσει 28 τέρματα σε 24 αγώνες δείχνει την αναποτελεσματικότητα του συνόλου της ομάδας. Ο μέσος όρος κατοχής της μπάλας έχει μετρηθεί στο 56%, ποσοστό που δικαιολογεί την πίεση προς τον αντίπαλο, αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να είναι και συστατικό δημιουργίας φάσεων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το παιχνίδι από τα πλάγια   ανοίγει κλειστές άμυνες και σωστά επιλέγεται , όταν όμως η εφαρμογή τελειώνει έξω από την περιοχή τότε κάτι λείπει.

Η Τόττεναμ από την πλευρά της ήθελε πρώτα να μην ηττηθεί και στην συνέχεια να διεκδικήσει την νίκη, όπως και αν έρχονταν αυτή.  Υπερασπίστηκε την βαθμολογική της θέση , 3η στο πρωτάθλημα που την οδηγεί στο Champions League, χωρίς να προσπαθήσει να εκβιάσει προσπάθειες για να πετύχει τέρμα.

Με τον Αντεμπαγιόρ σε αφλογιστία για οκτώ αγώνες , ένατο μ’ αυτόν με την Λίβερπουλ και απουσίες που αλλοίωσαν την τακτική της φυσιογνωμία σχημάτισε μία καλή αμυντική διάταξη και πήρε σχετικά εύκολα τον βαθμό. Εκτός έδρας έχει 6 νίκες στους δώδεκα αγώνες που έχει δώσει, επίδοση που της έδινε το δικαίωμα να απαιτήσει κάτι περισσότερο στο παιχνίδι. Δεν το έκανε και αρκέστηκε στην ισοπαλία.

Το πρόβλημα του Νταλγκλίς

Ο προπονητής της Λίβερπουλ για πρώτη φόρα την φετινή περίοδο είχε στην διάθεση του όλους τους παίκτες από την μέση και μπροστά. Είχε όλες τις επιλογές ώστε να εφαρμόσει την τακτική του, να λειτουργήσει η επίθεση όπως σχεδιάζει και να πάρει μία νίκη που θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς της  ομάδας. Εφάρμοσε σύστημα 4-3-3 επιθετικογενές.

Από την αρχή του αγώνα πίεσε ψηλά με πρώτο τον κεντρικό επιθετικό
Οι δύο του κέντρου έπαιζαν σε ευθεία και κάλυπταν μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς
Ο τρίτος κεντρώος έπαιζε λίγο πιο μπροστά και κινούνταν σε όλο το πλάτος του γηπέδου
Οι δύο πλάγιοι επιθετικοί ακολουθούσαν τους αντιπάλους τους αμυντικούς, όταν αμύνονταν και στην επίθεση με διαγώνιες κινήσεις έμπαιναν στην περιοχή να πλαισιώσουν τον κεντρικό επιθετικό.


Η Λίβερπουλ έπαιξε με μικρό πλάτος και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Μπέλαμυ και Κάϊτ σε μικρό χώρο.

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν γρήγορος και από τις δύο ομάδες με την Λίβερπουλ να θέλει να επιβάλλει και υψηλό τέμπο στο παιχνίδι με γρήγορες εναλλαγές μπάλας και μεταφορά παιχνιδιού από την μία πλευρά στην άλλη ώστε να βρει κενά.

Η τοποθέτηση του Τζέραρντ πίσω από τον κεντρικό επιθετικό είχε σκοπό την δημιουργία της έξτρα πάσας ή του ελεύθερου σουτ.
Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τις αλλαγές το σύστημα μετατράπηκε σε 4-4-2.

Εφαρμόστηκε με μεγάλο πλάτος στο γήπεδο.
Η άμυνα έπαιξε ψηλά σχεδόν στο κέντρο.
Τα αμυντικά χαφ έπαιξαν ένα μπροστά ένας πίσω.
Η Λίβερπουλ έδειξε για ακόμα ένα παιχνίδι την αδυναμία στο σκοράρισμα, που την φετινή περίοδο της έχει κοστίσει πολλού βαθμούς. Δημιουργεί φάσεις στο παιχνίδι, έχει ρυθμό στον αγώνα, κλείνει τον αντίπαλο στην περιοχή του, δεν απειλείται ιδιαίτερα στην άμυνα αλλά δεν πετυχαίνει τέρμα.

Οι κεντρώοι της δεν πατάνε περιοχή και έτσι όταν η μπάλα κατευθύνεται προς τους επιθετικούς αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο και τρεις αντιπάλους. Η επιθετική λειτουργία δεν αφορά μόνο στην ικανότητα των επιθετικών αλλά στην συνολική λειτουργία της ομάδας και απαιτούνται αυτοματισμοί ώστε να υπάρχουν ξεμαρκαρίσματα, γρήγορες κινήσεις, προωθήσεις παικτών ως κρυφοί επιθετικοί  για να σπάσουν την αντίπαλη άμυνα.

Είναι εύκολο να ρίξουμε ανάθεμα σε πρόσωπα , το βασικό όμως είναι να δούμε την συνολική εμφάνιση των ποδοσφαιριστών για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η άμυνα της Τόττεναμ
Παρότι ο προπονητής της Τόττεναμ Χάρυ Ρέντκναπ δεν βρέθηκε στο Άνφιλντ, η ομάδα του πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και συνεχίζει να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει και στον τίτλο. Σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι φρόντισε να καλύψει τα νώτα του παρά να κυνηγήσει την νίκη.

 Μία νίκη , που αν ερχόταν, θα την έβαζε σε τροχιά τίτλου έστω και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό. Οι απουσίες παικτών επηρέασαν την επιθετικότητα της ομάδας του αλλά ο σχηματισμός παραμένει πάντα ο ίδιος. Με 4-4-2 ξεκίνησε τον αγώνα και είχε κάποιες κινήσεις των παικτών με τις ποίες πίστευε ότι θα προβλημάτιζε την άμυνα της Λίβερπουλ.


Τοποθέτησε τον Μόντριτς και τον Κράνιτσαρ στα άκρα του γηπέδου όταν αμυνόταν.
Όταν κέρδιζαν την κατοχή της μπάλας και οι δύο έπαιζαν μπροστά από τα αμυντικά χαφ με σκοπό να δημιουργήσουν παιχνίδι.
Με πολλές κάθετες πάσες ήθελαν να διασπάσουν την άμυνα αλλά η κακή απόδοση του Αντεμπαγιόρ δεν επέτρεψε να γίνουν απειλητικές.

Η καλή αμυντική λειτουργία των κεντρικών αμυντικών της Λίβερπουλ έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον κεντρικό επιθετικό και ελαχιστοποίησε τις προσπάθειές του.

Επέλεξε μικρό πλάτος στο γήπεδο και μόνο τα ανεβάσματα των πλάγιων αμυντικών, όσα επιχείρησαν, είχαν  σκοπό την σέντρα μέσα στην περιοχή.

Οι  κεντρώοι αμυντικοί της Τόττεναμ έκαναν καταπληκτικό παιχνίδι στο μισό γήπεδο της ομάδας τους. Έκλεισαν όλους τους διαδρόμους και έκοψαν πολλές φορές την ανάπτυξη της Λίβερπουλ.
Έκλειναν στα πλάγια και με το στήσιμο μέσα στο γήπεδο πίεζαν τους αντιπάλους τους μέχρι και τέσσερις παίκτες.

Κράτησαν κοντινές αποστάσεις όλες οι γραμμές για υπάρχει συνοχή και σίγουρη πάσα.
Η διαγώνια κίνηση του Μόντριτς για να αναλαμβάνει τον ρόλο του επιτελικού δεν απέδωσε ιδιαίτερα. Δεν κατάφερε να πασάρει στους συμπαίκτες του την μπάλα σε καίρια σημεία με αποτέλεσμα να απειλήσουν ελάχιστα.Ο Μπέϊλ ήταν παίκτης που προσπάθησε να ταράξει τις ισορροπίες με τις κινήσεις του είτε στην γραμμή του πλαγίου είτε με την κίνηση προς την περιοχή.

H Τόττεναμ πήρε αυτό που ήθελε και έφυγε ικανοποιημένη από το γήπεδο αφού κράτησε την διαφορά βαθμών από τις παρακάτω ομάδες του βαθμολογικού πίνακα, εδραιώθηκε στη τρίτη θέση και έβγαλε  μία δύσκολη έδρα από το πρόγραμμά της. Υπολογίζει στην επιστροφή των τραυματιών της για να διεκδικήσει, στην τελική ευθεία της Premier League, ότι πιστεύει ότι της αναλογεί με βάση την μέχρι τώρα πορεία της.



Συμπέρασμα

Η Λίβερπουλ συνεχίζει να έχει την αδυναμία του σκοραρίσματος, που την φετινή περίοδο εξελίσσεται σε γόρδιος δεσμός. Πολύ χαμένοι βαθμοί σε αγώνες που είχε την υπεροχή , έκανε ευκαιρίες , ήταν καλύτερη στο γήπεδο αλλά δεν πετυχαίνει τέρμα. Το αγωνιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με πολλές υποχρεώσεις οπότε είναι υποχρεωμένη να βρει λύσεις στην διάρκεια των αγώνων.

Η Τόττεναμ παρουσιάστηκε καλά διαβασμένη, στημένη με σκοπό τον βαθμό ή ους βαθμούς, χωρίς υπερβολές και επικίνδυνα ρίσκα, έπαιξε κοντρολαρισμένα, διατήρησε την συνοχή των γραμμών της και τις αποστάσεις της, έκλεισε την περιοχή και έφυγε ευχαριστημένη από το Λίβερπουλ. Γεμίζει το γήπεδο και είναι πάρα πολύ καλή στον άξονα, με παίκτες που τρέχουν , μαρκάρουν και καλύπτουν όλους τους χώρους με σχέδιο και σύστημα.




Ευχαριστούμε το overlap.gr για την συνεργασία.

Πηγή:www.overlap.gr
Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.