Newcastle-Liverpool 2-0 Η ανάλυση

από overlap.gr/Αντώνης Πακαλίδης
Πολλές φορές , βάζοντας μπροστά την αγάπη για μία ομάδα, θεωρούμε ότι δεν γίνεται οι παίκτες και ο προπονητής να μην κάνουν όλα όσα θέλουμε ώστε να κερδίζουν σε όλους τους αγώνες.

Αναφερόμαστε στον κόσμο που έχει η ομάδα, τα λεφτά που έχει δαπανήσει για να αγοράσει παίκτες, τις ιστορικές επιτυχίες της, όλα που μας έκαναν οπαδούς της. Στον αγωνιστικό χώρο όλα γίνονται πιο φανερά και πιο εξηγήσιμα όταν θέλουμε να τα δούμε.

                    Οι διατάξεις των ομάδων
Η «αρρώστια» στα ενδότερα δεν θα δηλωθεί ποτέ αλλά θα φανεί στο παιχνίδι. Η κακή αγωνιστική κατάσταση των παικτών δεν θα αποτελέσει βασικό σημείο δηλώσεων αλλά θα είναι αυταπόδεικτη μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Η έλλειψη στόχου δεν θα κάνει κανέναν να πει ότι δεν θα παλέψει το κάθε παιχνίδι αλλά ο τρόπος που διεκδικεί το αποτέλεσμα φανερώνει την ψυχολογία.  Κάπως έτσι η Λίβερπουλ αποφάσισε να μας δείξει πως είναι σε αγωνιστική κατάσταση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η Νιούκαστλ κυνηγάει ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη περίοδο και δείχνει ότι είναι ικανή να το πετύχει.

Μία δεμένη ομάδα, με πρωταγωνιστές τους κεντρώους παίκτες της και δύο φορ κλάσης, έφτασε στην έκτη  θέση και έχει αποκτήσει θέα προς την τέταρτη.

Λειτουργεί υποδειγματικά το σύστημα της και η τακτική εφαρμογή του έχει αποφέρει βαθμολογικούς καρπούς.

Η Λίβερπουλ

Η αδυναμία της να παίξει ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καμία πίεση και σε καμία κατάσταση. Νευρικότητα, ασυνεννοησία, έλλειψη πάθους, τακτική αναρχία, ημιτελείς προσπάθειες, αγωνιστικά κενά δημιουργούν την εικόνα της ομάδας στον συγκεκριμένο αγώνα.

Οι ευκαιρίες που δίνονται σε νεότερους παίκτες να παίξουν και να διακριθούν αποτυγχάνουν λόγω της μέτριας απόδοσης του συνόλου. Η τακτική του Νταλγκλίς είχε σκοπό να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Μπέλλαμυ και την διεισδυτικότητα του Σουάρεζ.

1)Σχηματισμός 4-3-3 επιθετικογενής
2)Η άμυνα, εξαιτίας, της συμμετοχής του Κάραχερ, στήνεται κοντά στην περιοχή. Το βάθος που της έδινε ήταν προβληματικό γιατί έδινε χώρους στους μέσους της Νιούκαστλ να παίζουν με γρήγορες πάσες προς τα πλάγια και να απειλούν με σχετική ευκολία.
3)Στο κέντρο Σπίαρινγκ , Σέλβεϊ και Τζέραρντ σχημάτιζαν μία ζώνη σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, αλλά και αρκετά οπισθοχωρημένη προς την περιοχή.
4)Ο Σουάρεζ κάλυψε την αριστερή πτέρυγα στην άμυνα, κάτι που ήταν μακριά από την ποδοσφαιρική του ταυτότητα. Η εκρηκτικότητα που διαθέτει δεν έχει καμία σχέση με τις αμυντικές του επιδόσεις και το τρέξιμο στα πλάγια αποδυνάμωσε την επιθετική του δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τους χώρους που άνοιγαν οι συμπαίκτες του στην επίθεση.

Οι αλλαγές του Νταλγκλίς μετά την αποβολή του Ρέϊνα
5)Η υπερφόρτωση της δεξιάς πτέρυγας στην επίθεση με Μπέλλαμυ , Τζέραρντ, Φλάναγκαν ήταν ένα σχέδιο εκμετάλλευσης χώρου εξαιτίας των προωθήσεων του πλάγιου επιθετικού της Νιούκαστλ. Η κακή απόδοση του Μπέλλαμυ δεν επέτρεψε την δημιουργία απειλητικών καταστάσεων προς την εστία της αντιπάλου ομάδας.

6)Τα πλάτος παίχτηκε από την δεξιά πλευρά ενώ από αριστερά δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα overlap για να διασπάσουν την άμυνα της Νιούκαστλ.

7)Ο Κάρολ , σε ρόλο target men, για άλλη μια φορά απέδειξε την τεχνική του ανεπάρκεια. Η τακτική του προπονητή απαιτούσε την δική του συμμετοχή στην κορυφή της επίθεσης, με κερδισμένες κεφαλιές ώστε να βγει η μπάλα πίσω από την άμυνα, «σπάσιμο της μπάλας δεξιά ή αριστερά, η κίνηση προς το κέντρο  για να ανοίξει χώρους. Απ’ όλα αυτά που έπρεπε να κάνει δεν είδαμε το παραμικρό.
8)Πίεση από το κέντρο και πίσω.
9)Κατοχή μπάλας και passing game με πολλές κοντινές πάσες.
Η αποβολή του Ρέϊνα , μετά και τις τρεις αλλαγές του Νταλγκλίς, αντιμετωπίστηκε με την μεταφορά του  Ενρίκε στην θέση του  τερματοφύλακα, τον Τζέραρντ  δεξί αμυντικό και τον Φλάναγκαν αριστερό.


Η Νιούκαστλ

Στο πρώτο τέρμα της Νιούκαστλ ο Σισσέ κινείται στο δεύτερο δοκάρι (με λευκό βελάκι η κίνηση του) και όχι στον κενό χώρο μπροστά από τον αμυντικό
Ο προπονητής της Νιούκαστλ Άλαν Πάρντιου κατάφερε να χτυπήσει την Λίβερπουλ εκεί που η ποιοτική διαφορά ήταν υπέρ του.

 Γέμισε το κέντρο με παίκτες σε πολύ κοντινές αποστάσεις, απέτρεψε γρήγορες επιθέσεις της Λίβερπουλ και έπαιξε το πλάτος με τους Μπά και Μπεν Αρφά που δημιούργησαν ρήγματα στην άμυνα της αντιπάλου ομάδας.


1)Ο σχηματισμός ήταν 4-3-3 επιθετικογενής
2)Η άμυνα σε ευθεία ζώνη
3)Οι παίκτες του κέντρου σε τριγωνική διάταξη αλληλοκαλύπτονταν σε όλο τον χώρο του άξονα
4)Πίεση πολύ ψηλά στην πρώτη μπάλα
5)Οι πλάγιοι επιθετικοί κατέβαιναν στην άμυνα στον χώρο του κέντρου
6)Όλο το παιχνίδι περνούσε από τον Καμπάγ, ο οποίος είχε και την ευθύνη της πίεσης ψηλά και της επιθετικής λειτουργίας
7)Ο Τιοτέ κάλυπτε όλους τους χώρους του κέντρου με παράλληλες κινήσεις και κάλυπτε την άμυνα έξω από την περιοχή.
8)Σημείο αναφοράς της συνολικής λειτουργίας της ομάδας ήταν ο Γκάθι. Γύρω του κινούνταν όλη η ομάδα ενώ ο ίδιος κρατούσε τις αποστάσεις άμυνας κέντρου και επίθεσης. Η δική του κίνηση κρατούσε σε συνοχή όλες τις γραμμές σε επίθεση και άμυνα.
9)Οι επιθετικοί της Νιούκαστλ έβγαιναν σε ευθεία στην επίθεση με τον Μπα να συγκλίνει στην περιοχή. Ο Μπεν Αρφά έπαιξε με «ανάποδο» πόδι στην δεξιά πτέρυγα και εκμεταλλεύτηκε την δυνατότητα να συγκλίνει στον άξονα έξω από την περιοχή.
10)Ο σέντερ φορ κινήθηκε στο πλάτος της επίθεσης και πολύ κοντά στην περιοχή της αντιπάλου ομάδας.
11)Μεγάλο πλάτος στην επίθεση και γρήγορο passing game.
12)Επέβαλλε τον ρυθμό του παιχνιδιού με γρήγορο τέμπο στην αρχή και με εξάρσεις στην συνέχεια.

                                                      Τα βασικά στατιστικά του παιχνιδιού

Συμπέρασμα

Η Νιούκαστλ μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την επόμενη σεζόν. Κυνηγάει ακόμα και την τέταρτη θέση κάτι που θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία αν το καταφέρει. Το παιχνίδι της είναι ελκυστικό και βασίζεται σε ομαδικές προσπάθειες και ορθολογική ανάπτυξη.

Ο κατήφορος για την Λίβερπουλ συνεχίζεται. Έχει μπροστά τα παιχνίδια του κυπέλλου και η τωρινή απόδοση προβληματίζει έντονα σχετικά με το αν θα παρουσιαστεί έτοιμη να διεκδικήσει δεύτερο τρόπαιο την φετινή περίοδο.


Ευχαριστούμε το www.overlap.gr και τον Αντώνη Πακαλίδη για την συνεργασία.

Διαφήμιση
Πιστοποίηση στην ειδικότητα Αθλητικού Συντάκτη
Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.