Συνέντευξη με τον Χρήστο Σούτο!

Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος

Το Liverpoolfans.gr μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα έχοντας φτάσει την κορυφή στον τομέα του. Πλήρης ενημέρωση σε καθημερινή βάση και ποικιλία πληροφοριών για την αγαπημένη μας ομάδα! Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης η σελίδα μας εξασφάλισε μια ακόμη σπουδαία συνέντευξη μετά από αυτές των υπευθύνων του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, αλλά και του Μανώλη Σφακάκη.

Αν είσαι ακροατής του ραδιοφωνικού σταθμού Novasport fm, σίγουρα θα έχεις ακούσει τον Χρήστο Σούτο. Σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια στη βραδινή βάρδια του σταθμού με εκπομπές επικοινωνίας με το κοινό, ο Χρήστος Σούτος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο στοιχείο του. Πάντα θετικός, ειλικρινής και προσιτός στους ακροατές! Φυσικά πέρα από όλα αυτά, ποτέ δεν έκρυψε τις μεγάλες του αγάπες! Την Μπαρτσελόνα και... τη Λίβερπουλ! Επί χρόνια οπαδός τους και πιστός στις μεγάλες του αυτές αγάπες. Τον συνάντησα από κοντά τέλη Μαΐου και μέσα από μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε, ανακάλυψα κάθε του άποψη, σκέψη και οπτική γύρω από τη Λίβερπουλ, την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και τις συγκρούσεις των αγαπημένων του ομάδων. Όλα αυτά παρατίθενται παρακάτω:


Α: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Τι ήταν αυτό που σε έκανε Λίβερπουλ?

ΧΣ: Η ομάδα της δεκαετίας του ’80, που ήταν πάρα πολύ δυνατή, είχε πολλές επιτυχίες και θα έλεγα, όσο περίεργο και αν ακούγεται, και η ιστορία του Χέιζελ.

Α: Η ιστορία του Χέιζελ? Γιατί?

ΧΣ: Γιατί θεώρησα πως ήταν μια ιστορία, που εντάξει ναι μεν ήταν θέμα των Άγγλων χούλιγκανς, αλλά μια ομάδα που είχε τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο πολύ κόσμο, λοιδορήθηκε πάρα πολύ για μια κατάσταση η οποία ήταν αποτέλεσμα λάθος χειρισμών και της ΟΥΕΦΑ και της βελγικής αστυνομίας κτλ. Και αυτή η ιστορία μου δυνάμωσε το συναίσθημα αρκετά.

Α: Από εκεί και πέρα η καλύτερη στιγμή που έχεις ζήσει ως οπαδός της Λίβερπουλ? Ο τελικός το 2005?

ΧΣ: Ο τελικός της Κωνσταντινούπολης ναι. Γιατί ήμουν και σε ηλικία που μπορούσα να καταλάβω. Δηλαδή στα τρόπαια της δεκαετίας του ‘80 ήμουν τεσσάρων, πέντε, έξι χρονών και δεν ήταν το ίδιο. Αυτή. Γιατί είναι μια ανατροπή ασύλληπτη, απίστευτη και μοναδική!

Α: Το 2006? Ο τελικός του Κυπέλλου με το σουτ του Τζέραρντ απέναντι στη Γουέστ Χαμ?

ΧΣ: Ναι και αυτό, αλλά το άλλο είναι ένα πολύ μεγάλο τρόπαιο. Και είναι και κάτι που έλειπε στη Λίβερπουλ κοντά 20 χρόνια. Γιατί είναι μια ομάδα που αν βγάλεις τη Ρεάλ, τη Μίλαν, μετά είναι η Λίβερπουλ και πλέον και η Μπάγερν. Είναι μια κατάσταση δηλαδή, την οποία τη θέλεις για την ομάδα. Ένα κύπελλο Αγγλίας είναι ιστορικός θεσμός, αλλά δεν είναι Τσάμπιονς Λιγκ!

Α: Και εγώ αν θυμάμαι καλά, τότε ήμουν 8 ετών και ναι μεν ήμουν Λίβερπουλ λόγω του μπαμπά, αλλά δεν ήξερα πολλά πράγματα. Εκείνη η στιγμή ήταν το βήμα που την έκανε την ομάδα της καρδιάς μου. 

ΧΣ: Ναι, γιατί ήταν και ένα τρόπαιο που δεν περίμενε κανείς ότι θα έρθει. Ήταν σε μια περίοδο, που ναι μεν η ομάδα είχε κάποια σημάδια βελτίωσης, αλλά δεν ήταν μια ομάδα που πίστευες ότι μπορεί να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ. Κι όμως το πήρε! Και απέναντι σε μια Μίλαν που ήταν μεγαθήριο.

Α: Ωραία. Σε κάτι άλλο τώρα. Ιστορικά ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ? Νταλγκλίς? Τζέραρντ? Ρας ίσως?

ΧΣ: Θα σου πω κάτι. Πάντοτε πας με βάση την προσφορά. Αν πας με βάση την προσφορά και τους τίτλους αφαιρείς τον Τζέραρντ. Εγώ τον Τζέραρντ θα έβαζα όμως και θα σου πω γιατί. Γιατί σε μια περίοδο όπου το ποδόσφαιρο είναι εντελώς εμπορευματοποιημένο έμεινε πιστός σε μια ομάδα, η οποία δεν του έδινε τρόπαια. Χρήματα του έδινε δεν το συζητάω, αλλά δεν του έδινε τρόπαια. Για μένα οι δύο παίκτες-σημεία αναφοράς του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι ο Τόττι και ο Τζέραρντ. Δεν μιλάω για τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, γιατί οι παίκτες της Μπαρτσελόνα συνδύαζαν και τρόπαια! Δεν είναι δηλαδή μόνο τα χρήματα.

Α: Εντάξει είναι και τα χρήματα, διότι αν ο Μέσσι δεν είχε τα χρήματα σιγά μην καθόταν στην Μπαρτσελόνα…

ΧΣ: Σίγουρα, δεν το συζητάω. Όμως έπαιρναν και τρόπαια. Ο Τζέραρντ και ο Τόττι μείνανε σε ομάδες που δεν τους δίνανε τρόπαια, μόνο και μόνο για τη φανέλα και για το σήμα. Ο Ρας βέβαια μιας και τον ανέφερες, που τον είχα ζήσει και με τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό τότε πιο μικρός (σ.σ. για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1984-1985, όπου η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει με 4-0 στο Άνφιλντ και 0-1 στο ΟΑΚΑ) ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Τον Νταλγκλίς δεν τον πρόλαβα.

Α: ‘Αρα που καταλήγουμε, στον Τζέραρντ?

ΧΣ: Ναι στον Τζέραντ για αυτούς τους λόγους ναι.

Α: Είναι και επομένως ο Τζέραρντ ο καλύτερος αρχηγός που είχε ποτέ η Λίβερπουλ?

ΧΣ: Κοίτα δεν μπορώ να κρίνω, γιατί η Λίβερπουλ έχει μεγαλουργήσει σε διαστήματα που εμείς ακόμα δεν ήμασταν φίλαθλοι για να την βλέπουμε. Δεν ήμασταν καν εν ζωή ακόμη. Αλλά ναι, νομίζω είναι μια φυσιογνωμία που αξίζει το σεβασμό όλου του κόσμου. Για αυτό κάποιες στιγμές, που έγιναν και κάποια άλλα σκηνικά απέναντι στον παίκτη αυτόν, μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς ότι τελικά ο οπαδός τι είναι αυτό που θέλει? Θέλει έναν παίκτη, ο οποίος θα είναι των media, γιατί ο Τζέραρντ δεν είναι παίκτης των media όπως ο Μπέκαμ, ή θέλει έναν παίκτη, ο οποίος αγαπάει τη φανέλα και είναι πάντα για την ομάδα εκεί? Και αν δεν κάνω λάθος, αρχικά είχε απορριφθεί από τη Λίβερπουλ όταν ήταν μικρός.

Α: Πράγματι είναι μια μοναδική φυσιογνωμία. Είναι σε μια ομάδα όλη του τη ζωή. Και ενδεχομένως να είναι μεγάλο λάθος που δεν του φρόντισαν έγκαιρα μια ανανέωση συμβολαίου…

ΧΣ: Κοίτα. Για μένα πρέπει τέτοιες καταστάσεις να τις τελειώνεις γρήγορα, όμως για να γίνει αυτό πρέπει η διοίκηση που είναι στην ομάδα να έχει συναίσθημα. Η διοίκηση που έχει η Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή, δεν την αγαπάει τη Λίβερπουλ, δεν αγαπάει καν την επένδυσή της. Θεωρεί ότι είναι μια ιστορία, από την οποία αν βγάλει κέρδος έβγαλε, αν δεν βγάλει δεν βάζουμε παραπάνω χρήματα και μια τέτοιου είδους ανανέωση γίνεται από διοικήσεις που αγαπούν το σύλλογο, το έμβλημα και καταλαβαίνουν την ιστορία.

Α: Το θέμα είναι ότι η διοίκηση της Λίβερπουλ δεν θέλει ένα πρωτάθλημα? Μετά το περσινό,δεν ήθελε να το ενισχύσει το εγχείρημα και να το κάνει καλύτερο?

ΧΣ: Εάν θέλεις πραγματικά ένα πρωτάθλημα τότε πρέπει να στηρίζεσαι σε τρεις παίκτες κολώνες, τους οποίους τους είχε η Λίβερπουλ και θα μπορούσαν πάνω σε αυτούς να πατήσουν. Μετά από καιρό, ασχέτως από τα προβλήματά του, βρήκες έναν τερματοφύλακα, όταν είχες έναν προηγούμενο, που για μένα ήταν μέτριος και γκαφατζής, ο Ρέινα, ο οποίος δείχνει μια σταθερότητα και μπορεί να σου δώσει και βαθμούς, το οποίο σε ένα μαραθώνιο πρωταθλήματος έχει πολύ μεγάλη αξία. Τον Μινιολέ. Έχεις μια αμυντική γραμμή, η οποία δεν είναι η καλύτερη και δεν έχεις φροντίσει να την ενισχύσεις με ένα στόπερ που να κάνει τη διαφορά.

Α: Εντάξει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Σακό ήταν μια τέτοια κίνηση. Αρχηγός στην Παρί στα 21 του, βασικός στην Εθνική Γαλλίας. Είχε τις προδιαγραφές.

ΧΣ: Καμία αντίρρηση. Πρέπει όμως να τον πλαισιώσεις. Μπορεί η Παρί να είναι Παρί, όμως η φανέλα της Λίβερπουλ είναι διαφορετική. Και 21 ετών να σηκώσεις τη φανέλα της Λίβερπουλ όντας ο ηγέτης της άμυνάς της, δεν είναι και ότι πιο εύκολο στον κόσμο. Πρέπει λοιπόν να τον πλαισιώσεις. Έχεις τον Τζέραρντ στο κέντρο, που είναι μια πολύ καλή περίπτωση, αλλά πλέον είναι μεγάλος, μπροστά έχεις τον Σουάρεζ, ο οποίος είναι πραγματικό σημείο αναφοράς και κολόνα και τον πουλάς. Άρα λοιπόν,  πώς επενδύεις σε ένα πρωτάθλημα?

Α: Ναι πουλάς τον Σουάρεζ και δεν καταφέρνεις να τον αντικαταστήσεις κιόλας…

ΧΣ: Κοίταξε να δεις. Όταν κάνεις μεταγραφές τύπου Μπαλοτέλι δεν μπαίνουμε σε κουβέντα να συζητήσουμε. Ο οποίος Μπαλοτέλι ακόμα βγάζει πολλά χρήματα από το ποδόσφαιρο, χωρίς να έχω καταλάβει ακόμα τον προφανή λόγο. Και ο Στάριτζ και ο Στέρλινγκ είναι περιπτώσεις πολύ καλές, αλλά δεν μπορούν να είναι ηγέτες! Είναι καλοί δεύτεροι παίκτες. Είχες και ατυχίες όπως με τον Λούκας ας πούμε που είχε τους τραυματισμούς  και είναι πολύ σπουδαίος παίκτης.

Α: Ναι είναι πολύ καλός. Είναι πολύ υποτιμημένος όμως. Άμα κάτσουμε να ρωτήσουμε δηλαδή τους οπαδούς της Λίβερπουλ τώρα «ποιοι πέντε παίκτες της Λίβερπουλ θες να φύγουν?», ο Λούκας είναι σίγουρα μέσα.

ΧΣ: Ναι σίγουρα είναι πολύ υποτιμημένος. Απλώς το θέμα ξέρεις ποιο είναι? Το κακό με τη Λίβερπουλ είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει στο να είναι μια ομάδα που κυνηγάει την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Για αυτό το DNA της έχει αλλοτριωθεί. Και σκέψου και κάτι άλλο. Στο παρελθόν όταν η Λίβερπουλ κατακτούσε τα πρωταθλήματα είχε να παλέψει ουσιαστικά με 2,5 ομάδες, οι οποίες κατά καιρούς μπορεί να γινόντουσαν και λίγες παραπάνω. Τα χρήματα όμως που έπεσαν από τους Άραβες της Σίτι και τον Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι έχουν αλλάξει τελείως το χαρακτήρα του πρωταθλήματος. Εδώ βλέπεις τη Γιουνάιτεντ και έχει ζητήματα. Δεν θα είχε η Λίβερπουλ? Η Γιουνάιτεντ ήταν και στην καλή της εποχή, με τα Τσάμπιονς Λιγκ τα πρωταθλήματα κτλ. δυνατή πολύ. Κι όμως είδες με την αποχώρηση του Φέργκιουσον πόσο πολύ της κόστισε. Η Λίβερπουλ, αν είχε ένα χαρακτηριστικό κι αυτή, είναι ότι όταν μεγαλουργούσε, ήταν κι αυτή σαν τη Γιουνάιτεντ. Είχε έναν μάνατζερ για πάρα πολλά χρόνια,όπως ήταν ο Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ για πολλά χρόνια, έτσι είχε κι αυτή τους δικούς της για πολλά χρόνια! Όταν τώρα αλλάζεις κάθε τρία χρόνια προπονητή, δεν πας πουθενά!

Α: Άρα άμα λέγαμε για θέμα προπονητή, προτιμάς την παραμονή του Ρότζερς?

ΧΣ: Ναι, εγώ τον πιστεύω. Πάντα πρέπει να βλέπεις, τι μπορείς να πάρεις άμα διώξεις αυτό που έχεις. Εγώ από το Νησί, προπονητή που να πάρει η Λίβερπουλ και να πούμε ότι θα της κάνει τη διαφορά, δεν υπάρχει! Θα μπορούσε, επειδή είναι τέτοιος άνθρωπος, και μπορείς να τον δελεάσεις, γιατί έχει δείξει ότι δεν τον νοιάζουν τα χρήματα, να έρθει ο Κλοπ! Και θα μπορούσες να τον δελεάσεις, γιατί είναι ένα πρότζεκτ, στο οποίο θα του δώσεις μια ομάδα μεγάλη, που έχει να πάρει πρωτάθλημα τόσα χρόνια, και θα του πεις «έλα να κάνεις εσύ τη διαφορά». Του αρέσει να δουλεύει με στοιχήματα και βρίσκει και παίκτες. Είναι μια καλή περίπτωση ο Κλοπ, αλλά θα πρέπει να του δώσεις τη δυνατότητα να πάρει κάποιους παίκτες και κυρίως να τον προστατέψεις. Να του δώσεις χρόνο, όχι να του πεις σε ένα χρόνο να πάρει πρωτάθλημα…

Α: Όπως ο Σαββίδης ας πούμε, χαχαχα….

ΧΣ: Καλά εδώ μιλάμε για περιπτώσεις!! (γέλια)

Α: Ωραία όλα αυτά για τον Κλοπ. Αλλά η διοίκηση από τη στιγμή που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Γιατί να διώξει τον Ρότζερς που τον κάνει ότι θέλει? Ο Ρότζερς είναι πολύ καλός τακτικά, με ότι «σκουπίδι» και αν του δώσεις θα το κάνει ομάδα. Όμως δεν απαιτεί παίκτες όπως θα έκανε ο Κλοπ. Τι, ο Άλλεν και ο Μπορίνι ήταν οι εισηγήσεις του? 

ΧΣ: Κοίταξε. Ο Άλλεν δεν είναι κακή περίπτωση, όμως αυτό που δεν έχει καταλάβει η Λίβερπουλ είναι ότι με παίκτες από την Αγγλία μόνο, χωρίς σοβαρή ενίσχυση με παίκτες-κλειδιά, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή δουλειά. Θα είσαι ένα κλικ καλύτερος από την Έβερτον, από την Τότεναμ, από τη Σαουθάμπτον κλπ. Θα είσαι η ομάδα που θα είναι μεταξύ Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Για τίτλο θες μεταγραφές από το πάνω ράφι. Και όταν λέμε πάνω ράφι, εννοούμε ή να πάρεις παίκτες από τους ανταγωνιστές σου, που πλέον δεν γίνεται, ή από τις μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.

Α: Ωραία, για να μην ξεφύγουμε από το θέμα προπονητή. Ήσουν φαν του Μπενίτεθ? Θεωρείς δηλαδή πως το διάστημα του Μπενίτεθ ήταν το καλύτερο της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια?

ΧΣ: Ήταν ναι. Με βάση τους τίτλους και το τι είδαμε ναι. Είναι παρεξηγημένος προπονητής ο Μπενίτεθ. Πολλοί τον θεωρούν υποτονικό, ότι δεν είναι των γρήγορων αποφάσεων. Δεν έχει πολλούς φαν και από σουλούπι. Άνετα δηλαδή θα μπορούσε κανείς να τον φανταστεί στην περιοχή του ως μανάβη, κρεοπώλη κλπ. Είναι προπονητής όμως. Ακόμα και στην Τσέλσι όταν πήγε, στο match programme που βγάζανε, δίπλα από το όνομά του έγραφε «προσωρινός».

Α: Έχει κάνει και αυτός όμως κάτι μεταγραφές… Πόσους παίκτες πήρε? 60! Και έφερε μεταξύ αυτών Ντοσένα, Καβαλιέρι, Ριέρα, Χοσέμι… Έφερε όμως και Τόρες, Αλόνσο, Μασεράνο…

ΧΣ: Ναι γενικά βλέπεις ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο. Να παίρνει η ομάδα δυο-τρεις καλές μεταγραφές για να χτιστεί για την επόμενη τριετία. Δεν έχει πλάνο. Πρώτα παίρνεις τεχνικό διευθυντή και μετά προπονητή!

Α: Ταιριάζουν οι Ισπανοί προπονητικά και παικτικά στην Πρέμιερ Λιγκ? Ή μάλλον γενικότερα οι Λατίνοι, βλέποντας και τον Ντι Μαρία φέτος που απέτυχε…

ΧΣ: Κοίταξε, το αγγλικό ποδόσφαιρο το άλλαξε ο Βενγκέρ. Από τη στιγμή που ήρθε ο Βενγκέρ και έβαλε την μπάλα κάτω και δεν πάθαιναν αυχενικό οι παίκτες και οι φίλαθλοι, όλοι οι παίκτες που έχουν μια σχετική φινέτσα ταιριάζουν. Προπονητικά όμως, θεωρώ ότι οι Ισπανοί δυσκολεύονται στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο μόνος, ο οποίος έχει κάνει πράγματα και θαύματα είναι ο Μουρίνιο, που όμως είναι Πορτογάλος και όχι Ισπανός. Και είναι σε μια ομάδα, που ανέχεται κάποια πράγματα, μόνο και μόνο επειδή είναι ο Μουρίνιο. Γενικά είναι δύσκολοι οι Λατίνοι σαν προπονητές. Παικτικά όμως σε ένα ενταγμένο σύνολο, μπορούν να αντέξουν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Α: Στη Λίβερπουλ ας πούμε, ποιος Λατίνος κάνει τη διαφορά? Ο Κουτίνιο?

ΧΣ: Κι αυτός είναι μια αμφιλεγόμενη περίπτωση, καθώς έχει πολλά up και down στην απόδοσή του. Είναι ένας παίκτης, ο οποίος δεν μπορείς να πεις μετά βεβαιότητας, ότι μπορεί να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του. Θα περίμενες να είναι αυτός που θα τη σηκώνει, αλλά βλέπεις ότι πολλές φορές χάνεται. Γενικά, το θέμα με τους Λατίνους στην Αγγλία είναι ο καιρός, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Προσωπικά, όταν φεύγεις από χώρες με ήλιο και καλό καιρό σου κοστίζει αυτό. Να είσαι όλη την ώρα έτσι. Γιατί δεν είναι μόνο το 90λεπτο που βλέπουμε. Είναι όλη η εβδομάδα, η ψυχολογία, η γκρίνια από την οικογένεια. Είναι πολλά.

Α: Ας πάμε σε κάτι άλλο. Τώρα που έρχεται η θερινή μεταγραφική περίοδος, ας υποθέσουμε ότι είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις που θα κινηθεί η Λίβερπουλ μεταγραφικά. Ξεκινώντας από θέσεις και μετά σε συγκεκριμένα ονόματα.

ΧΣ: Εγώ θεωρώ ότι οι ομάδες χτίζονται στον άξονα. Προβλήματα στα πλάγια μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Εγώ θα έπαιρνα ένα πραγματικό σέντερ φορ, όχι με την έννοια του φορ που δεν θα κουνιέται, όπως ο Κάρολ. Θέλεις έναν παίκτη με το ρόλο του «ψευτοεννιαρού», που να κινείται εκτός περιοχής και να έχει καλά τελειώματα. Εγώ θα έπαιρνα τον Μάντζουκιτς. Θεωρώ πως είναι ένας παίκτης με καλά τελειώματα, έχει καλό κεφάλι που για την Αγγλία παίζει ρόλο…

Α:Δεν είναι γρήγορος όμως…

ΧΣ: Δεν με ενδιαφέρει να είναι γρήγορος. Δεν θεωρώ ότι παίζει ρόλο. Η Λίβερπουλ δεν είναι απαραίτητα η ομάδα με το γρήγορο τρανζίσιον. Είναι μια ομάδα που αν χάνει τα πρωταθλήματα τα χάνει στο Άνφιλντ. Μέσα εκεί λοιπόν αν έχεις έναν παίκτη με καλό τελείωμα, καλό κεφάλι κλπ. είναι ένας παίκτης που μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι και προσωπικότητα, καθώς έχει παίξει με μεγάλες φανέλες και μπορεί να σηκώσει το βάρος. Είναι και από μια εθνικότητα που έχει την καλώς εννοούμενη «αλητεία». Εγώ ένα σέντερ φορ επιπέδου Μάντζουκιτς θα έπαιρνα!

Α: Όχι ας πούμε κάτι σε Λακαζέτ?

ΧΣ: Όχι. Ο Λακαζέτ είναι μια πολύ καλή περίπτωση αν σου φύγει κάποιος εκ των Στέρλινγκ-Στάριτζ. Αλλά εγώ θα έπαιρνα κάτι σε Μάντζουκιτς. Στηριζόμενη σε μια ομάδα με αυτούς τους δυο στα πλάγια και σέντερ φορ τον Μάντζουκιτς και έναν τέταρτο στον πάγκο, είσαι μια χαρά. Θα έπαιρνα οπωσδήποτε ένα αμυντικό χαφ, που να μπορεί να κουβαλάει την μπάλα και να έιναι ο συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης.

Α: Τύπου Βεράτι ας πούμε?

ΧΣ: Κοίτα ο Βεράτι είναι σκύλος, αλλά δεν μου αρέσει επειδή κλωτσάει πολύ. Εγώ θεωρώ πως ο παίκτης που θα απογείωνε τη Λίβερπουλ σε όλα τα επίπεδα είναι ο Ματουιντί! Θα την απογείωνε γιατί μπορεί να παίξει όλες τις θέσεις σε κέντρο και πλάγια. Πραγματικά σκέψου μια Λίβερπουλ με επίθεση Στάριτζ- Στέρλινγκ- Μάντζουκιτς, τον Ματουιντί στα χαφ,πόσο καλή ομάδα γίνεται. Και έχεις και Χέντερσον, Λαλάνα, Κουτίνιο. Αυτοί είναι παίκτες που θέλουν ένα καλό ξεκίνημα για ψυχολογία.

Α: Και θέλουν και μια προσωπικότητα όμως για να τους ανεβάζει… Τώρα χωρίς τον Τζέραρντ δυσκολεύει αυτό.

ΧΣ: Κοίταξε, προσωπικότητες είναι τα χαφ και οι επιθετικοί…

Α: Και οι αμυντικοί. Κυρίως οι κεντρικοί αμυντικοί…

ΧΣ: Ναι όμως σε όλες τις ομάδες που είχαν μεγάλους κεντρικούς αμυντικούς, υπήρχαν και μεγάλοι χαφ. Δηλαδή, ο Μαλντίνι πχ. είχε τον Πίρλο και τον Ζέεντορφ. Και θα έπαιρνα και έναν κεντρικό αμυντικό επίσης.

Α: Δεξί μπακ? Φεύγει ο Τζόνσον και μένεις με Μανκίγιο, Φλάναγκαν?

ΧΣ: Ναι σωστά θα χρειαστείς και ένα βασικό δεξί μπακ.

Α: Ωραία είδαμε περίπου πως θα κινηθούμε μεταγραφικά. Ποιους θα διώξουμε όμως?

ΧΣ: Για μένα πρέπει να φύγουν παίκτες, που κοστίζουν πολύ,όπως ο Μπαλότελι, και δεν κερδίζεις και κάτι από αυτούς. Δεν σου προσφέρει κάτι και κοστίζει πολύ. Με τέτοιου είδους παίκτες φορτώνεις το ταμείο σου με χρήματα, που θα μπορούσες να τα δώσεις αλλού. Βέβαια, πάντα μπαίνει στο μυαλό σου τι θέλει να παίξει ο προπονητής που θα έρθει. Αν έρθει ο Κλοπ πχ. ξέρεις ότι θέλει ένα φορ που να κινείται όπως ο Λεβαντόφσκι στην Ντόρτμουντ –και ο Μάντζουκιτς είναι τέτοιος παίκτης-, θέλει καλά άκρα και μια αμυντική γραμμή που να ξέρει μπάλα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ρόστερ σου πάντοτε το διαμορφώνεις με βάση τον προπονητή.

Α: Αποδοτικότερο σύστημα? 4-3-3 ή 3-5-2 με ακραίους που να έχουν όλη την πλευρά?

ΧΣ: Παρότι μου αρέσουν πολύ αυτές οι αναλύσεις, είμαι της άποψης του Μπιέλσα, ο οποίος έχει πει τη μεγαλύτερη ατάκα για μένα. Ότι δηλαδή «οι θέσεις όταν ξεκινάει ο αγώνας, είναι στις κερκίδες». Αλλά θα σου πω κάτι. Όταν είσαι η Λίβερπουλ, για να επιβάλλεις το νόμο σου πρέπει να σκοράρεις. Πέρσι έφτασες κοντά στον τίτλο επειδή σκόραρες κατά ρυπάς.

Α: Ναι, θα ήταν μάλιστα η πρωταθλήτρια με τη χειρότερη άμυνα στην ιστορία, καθώς είχε φάει 50 γκολ.

ΧΣ: Δεν λέω πως δεν πρέπει να παίζεις άμυνα, αλλά πρέπει κατά βάση να σκοράρεις. Για μένα της ταιριάζει πάρα πολύ να έχει τρεις παίκτες μπροστά και από εκεί και πίσω το συζητάμε. Μπορείς να παίξεις με τρεις στην άμυνα, αλλά και 4-3-3. Δεν μπορείς να έχει πίσω όμως παίκτες που να γρατζουνάνε την μπάλα. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ας πούμε, ή ο Παπασταθόπουλος –για να πάμε και σε Έλληνες παίκτες- είναι παίκτες που στο ρόστερ της Λίβερπουλ δεν υπάρχουν για μένα. Είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι και με την μπάλα κάτω και δεν κοστίζουν και πολύ, δηλαδή να φτάσουν στα 30-40 εκατομμύρια.

Α: Εντάξει στο ψηλό παιχνίδι δεν έχουμε ίσως τόσο πρόβλημα. Με κάτω την μπάλα δυσκολεύονται, όμως αν μη τι άλλο ψηλούς κεντρικούς αμυντικούς έχουμε.

ΧΣ: Ναι μόνο ψηλούς όμως. Να βάλουμε τότε και δυο κολώνες της ΔΕΗ να πέφτει η μπάλα πάνω τους (γέλια). Πιστεύω ότι με τρεις πίσω είναι καλύτερα. Δηλαδή να έχεις τρεις πίσω, τρεις μπροστά και το κέντρο σε μορφή ρόμβου. Μου αρέσει πάντως που ο Άλλεν και ο Χέντερσον -κυρίως βασικά ο Χέντερσον-, είναι χαφ που σουτάρουν. Είναι πολύ σημαντικό τα χαφ να σουτάρουν, διότι τα αισθάνεται ο τερματοφύλακας. Αυτό δηλαδή που κάνουν οι Ισπανοί, που πάνε να μπουν με την μπάλα μέσα εμένα με τρελαίνει. Με το να σε φοβάται η άμυνα βγαίνει προς τα έξω κι έτσι ένα έξυπνο χαφ μπορεί να περάσει μια κάθετη πάσα.

Α: Όπως ο Κουτίνιο για παράδειγμα…

ΧΣ: Κουτίνιο. Εγώ περιμένω πολλά από τον Κουτίνιο. Δεν ξέρω –όσο περίεργο και να σου φανεί-, μήπως η απουσία του Τζέραρντ τον απελευθερώσει.

Α: Μα γιατί να τον περιορίσει η παρουσία του Τζέραρντ. Πιο λογικό θα ήταν μαζί με τον Τζέραρντ, ώστε να έχει μια σιγουριά. 

ΧΣ: Ναι, αλλά και ο Κουτίνιο πια δεν είναι μωρό. Είναι 22 χρονών. Αν του δώσεις τη δυνατότητα να έχει έναν παίκτη μπροστά που θα τελειώνει εύκολα τις φάσεις, έναν παίκτη που θα τρέχει για αυτόν στην άμυνα και του δώσεις την ευκαιρία να απελευθερωθεί, πιστεύω ότι θα τον βοηθήσεις και τον ίδιο. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν πλάνο. Να πούνε θα πάρουμε τρεις παίκτες και θα επενδύσουμε πάνω σε αυτούς. Παίρνουν συνέχεια παίκτες. Και δεν είναι κακοί οι παίκτες που παίρνουν, αλλά δεν είναι αυτό το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά.

Α: Έχει ο Χέντερσον τις προδιαγραφές να γίνει ο επόμενος αρχηγός?

ΧΣ: Εγώ πιστεύω ότι τις έχει. Είναι τσαμπουκάς όσο πρέπει, δεν φοβάται να βάλει τα πόδια του στη φωτιά, μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα σε μια δύσκολη στιγμή και είναι παίκτης που μπορεί να μπει στα παπούτσια του αρχηγού. Και βοηθάει και η θέση του. Δηλαδή, το να έχεις τερματοφύλακα αρχηγό, δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να είναι προσωπικότητα τύπου Μπουφόν. Το να έχεις αμυντικό για αρχηγό, πάλι δεν είναι κακό, όμως ο χαφ είναι ιδανικό να τον έχεις αρχηγό. Και πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος όντως μπορεί να γίνει ο επόμενος αρχηγός της Λίβερπουλ.

Α: Πλέον τώρα που τελείωσε η σεζόν, τι είναι αυτό που κρατάμε από αυτήν? Ή τα πετάμε όλα και συνεχίζουμε?

ΧΣ: Δεν μου αρέσει να είμαι μηδενιστής και να λέω ότι τίποτα δεν κρατάμε. Όμως όταν μπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις, τότε μάλλον κάτι δεν πήγε καλά. Αυτό που πρέπει να κρατήσει η Λίβερπουλ, είναι ότι ουσιαστικά η απογοήτευση που συμπαρέσυρε το σύλλογο από την περσινή απώλεια του πρωταθλήματος, και ουσιαστικά τον διέλυσε μέσα στη χρονιά, να κρατήσει λοιπόν τον τρόπο, με τον οποίο να μην ξανααφήσει να συμβεί αυτό.

Α: Στην καθημερινότητά σου είναι η Λίβερπουλ μέσα? Ή θα προτιμήσεις να κάνεις κάτι άλλο?

ΧΣ: Το κακό με όσους ασχολούμαστε με αυτό το κακό θέαμα της Σούπερ Λίγκας είναι ότι πρέπει να δούμε τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Αυτό είναι το βασανιστήριο της δουλειάς μας. Όταν λοιπόν έχω να δω ένα ματς Λίβερπουλ- Σαουθάμπτον ή Λίβερπουλ- Λέστερ και δίπλα παίζει Κέρκυρα- Παναιτωλικός, κι εγώ πρέπει να κάτσω να δω το Κέρκυρα- Παναιτωλικός, για να έχω μια εικόνα του τι έγινε στην Σούπερ Λιγκ, αυτό για μένα είναι διαστροφή! Από την άλλη, όσο μπορώ την παρακολουθώ , βλέπω όλα τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, τα μεγάλα ντέρμπι, αλλά για να είμαι δίκαιος φέτος δεν παρακαλούθησα πολλά άλλα της παιχνίδια. Δηλαδή γύρω στα δέκα ματς πρωταθλήματος. Συνήθως με βολεύει να βλέπω τα ματς που είναι νωρίς, δηλαδή στις 14.45, όμως η Λίβερπουλ δεν είχε πολλά τέτοια φέτος.

Α: Καλύτερη φετινή μεταγραφή της Λίβερπουλ?  Έστω κι αν δεν βγήκε, ποια ήταν η σωστότερη κίνηση?

ΧΣ: Με βάση το τι περιμένω, θα πω ο Λαλάνα, γιατί έχω προσδοκία μεγάλη. Έχω δει τι μπορεί να κάνει. Ήταν ένας παίκτης, ο οποίος θεωρητικά μέσα στο μυαλό τους, όταν έρχεται παίρνει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του και είναι σημείο αναφοράς. Αλλά είναι αυτό που είπαμε. Άλλο η φανέλα της Σαουθάμπτον και άλλο της Λίβερπουλ.

Α: Λοιπόν ας πάμε τώρα και στα ματς μεταξύ Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ, των δυο ομάδων σου. Μιλάμε για τους αγώνες το διάστημα 2000-2002 για το Τσάμπιονς Λιγκ και το ΟΥΕΦΑ, αλλά και το 2007 και πάλι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια ομάδα ήθελες να περάσει ανάμεσα στις δυο?

ΧΣ: Κοίταξε. Εγώ την Μπαρτσελόνα την αγαπώ γιατί είναι μια ομάδα, που όπως λέει και το μότο της είναι «παραπάνω από ένας σύλλογος» (Mes que un club). Έχει πολλά πράγματα, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Είναι και πολιτικοί οι λόγοι, με την Καταλονία και άλλα πράγματα. Δεν είναι απλώς μια ομάδα. Βέβαια η Λίβερπουλ έχει κι αυτή αντίστοιχο πολιτικό παρελθόν, με την έννοια ότι ήταν από ένα λιμάνι, εργατιά, μια ομάδα που ξεκίνησε φτωχικά, είχε και το αντίπαλο δέος την Έβερτον, που την της υψηλής τάξης. Για αυτό γουστάρω και τη Λίβερπουλ! Στα ματς αυτά όμως, δεν θα πω ψέματα, ήμουν με την Μπαρτσελόνα.

Α: Στεναχωρήθηκες όμως που αποκλείστηκε?

ΧΣ: Όχι, γιατί πέρασε η άλλη μου ομάδα. Οι ομάδες αυτές που δεν χωνεύω και δεν θέλω να παίρνουν τίποτα είναι αυτές του τύπου, όπως η Μάντσεστερ Σίτι.

Α: Και η Τσέλσι όμως δεν είναι κάτι αντίστοιχο? Απλά είναι πιο πολλά χρόνια και την έχουμε συνηθίσει.

ΧΣ: Την Τσέλσι την έχω ζήσει και σε περίοδο που δεν είχε τον Αμπράμοβιτς όμως. Με Τζόλα, με Βιάλι, δηλαδή έχω δει και μια άλλη Τσέλσι. Η Σίτι όμως, είχε ένα παρελθόν –και μη μας ακούσει ο Γιάννης Καραλής γιατί καήκαμε-, αλλά είναι μια ομάδα που προσπαθεί να επιβληθεί καθαρά με τα λεφτά. Και για αυτό δεν θα πάει πουθενά.

Α: Μάλιστα. Τα είπαμε πάνω κάτω και τώρα να σε ρωτήσω αν έχεις κάποια εικόνα για το Liverpoolfans.gr! Το ήξερες πριν σε προσεγγίσουμε?

ΧΣ: Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν το ήξερα και δεν το έχω ψάξει και επαρκώς. Θα το ψάξω όμως. Θέλω να σου πω ότι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, που οι νέοι άνθρωποι όπως εσύ και τα άλλα παιδιά, ασχολούνται με την υγεία του ποδοσφαίρου. Γιατί ασχολείστε με ένα κομμάτι του αθλητισμού που πραγματικά αξίζει, γιατί εδώ στην Ελλάδα είναι αρρώστια. Εγώ θέλω να συνεχίσετε αυτή την προσπάθειά σας, να τη γιγαντώσετε και ότι θέλετε να προβάλλουμε στην εκπομπή στο ραδιόφωνο, είμαστε ανοιχτοί, ακόμα και να φιλοξενήσουμε κάποια παιδιά από το σύνδεσμο αν η Λίβερπουλ κάνει κάποια επιτυχία.

Α: Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Πριν κλείσουμε να σε ρωτήσω αν έχεις πάει ποτέ στο Άνφιλντ.

ΧΣ: Ναι έχω πάει, αλλά όχι για αγώνα. Απλώς για επίσκεψη. Θα ήθελα να πάω σε ένα ματς που να κρίνεται κάτι. Πέρσι θα μπορούσα να πάω, αλλά ευτυχώς που δεν πήγα, γιατί θα έλεγα ότι είμαι γκαντέμης (γέλια).

Α: Τέλεια. Να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ήταν τιμή για το Liverpoolfans.gr να συνεργαστεί μαζί σου!

ΧΣ: Η τιμή ήταν δική μου και ό,τι με χρειαστείτε στη διάθεσή σας!


ΥΓ: Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι μπορείτε να βλέπετε δουλειές του Χρήστου Σούτου στις ιστοσελίδες: sport-fm.gr, blaugrana.gr και στο moschatotavros.gr (πολιτικό σάιτ).
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.