Τα μυστικά πίσω από τη Liverpool του Jurgen Klopp

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk

Μετάφραση/Επιμέλεια: Γιώργος

O assistant coach Peter Krawietz εξηγεί πως τα βίντεο κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, η σκληρή δουλειά και το γέλιο είναι απαραίτητα για την επανάσταση του Anfield


Το διάσημο bootroom του Anfield έχει γίνει ένα beatroom(σ.σ. από τη λέξη beat-ρυθμός).
"Είμαστε σαν μια μουσική μπάντα, με τα δικά της όργανα", λέει ο βοηθός του Jurgen Klopp, Peter Krawietz. "Ο Jurgen είναι ο αρχηγός της μπάντας, και οι υπόλοιποι βρίσκονται από πίσω του παίζοντας το μπάσο, την κιθάρα ή τα ντραμς. Δεν είμαι σίγουρος ποιο όργανο αντιστοιχεί σε μένα."

Ο Klopp μπορεί να είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, αλλά από τη στιγμή που αποδέχτηκε την κλήση από την FSG, ήρθε σαν ένα τρίο. Οι επί χρόνια βοηθοί του Krawietz και o Βόσνιος Zeljko Buvac ήταν κομμάτι της "ορχήστρας" από την περίοδο της διαχείρισής του στην Mainz.

Πάει καιρός από τότε που η διαχείριση στο Anfield ακολουθούσε για τελευταία φορά το μοντέλο του Bill Shankly, με τη γνωστή του συνάντηση με το βομβαρδισμό ιδεών γιορτάζοντάς το με ένα ουίσκι ή ένα πούρο.

Ο Brendan Rodgers απορροφούσε όλες τις ευθύνες για το coachάρισμα για τρία χρόνια και απέρριπτε τις ιδέες του υπόλοιπου σταφ όταν κάτι πήγαινε στραβά. Κατά την τελευταία περίοδο του Kenny Dalglish oι Steve Clarke και Kevin Keen και πάλι δεν ήταν σημαντικό κομμάτι μιας ομάδας κοουτσαρίσματος. Μόνο κάτω από την παρουσία του Rafa Benitez με τον Pako Ayesteran και τον Paco Herrera ήταν το management της Liverpool τόσο σφιχτό σαν ομάδα. 
Όταν παρουσιάζεται ο Klopp σαν το αφεντικό-δικτάτορας του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Krawietz γελάει.
O Jurgen Klopp-όχι σαν δικτάτορας"Nαι, ναι. Πείτε το αυτό! Πείτε ότι ο Klopp είναι ένας δικτάτορας!" λέει κουνώντας το κεφάλι του προτού δώσει μια εξήγηση λέγοντας "Όχι, με τίποτα"."Δουλεύουμε πολύ συνεργατικά. Είμαστε έτσι από τότε που πρωτοαρχίσαμε. Πολλά χρόνια πριν ένας δημοσιογράφος στη Γερμανία είπε ότι εγώ ήμουν το "μάτι" και ο Zeljko "ο εγκέφαλος" και οι άνθρωποι από τότε το επαναλαμβάνουν. Γελάμε όταν το βλέπουμε αυτό και λέμε "Τότε τι είναι ο Jurgen?""Είμαστε ένα κομμάτι μιας ομάδας εδώ αλλά είναι διαφορετικά από ότι στην Γερμανία. Εδώ, σαν manager, υπάρχουν τόσα καθήκοντα μέσα στο club οπότε εμείς οι δύο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον Jurgen όσο περισσότερο μπορούμε."

Οι Zeljko Buvac και Peter Krawietz 
Με τον Klopp στα πρώτα φωνητικά, ο Krawietz θα έπρεπε να θεωρείται ως ο ειδικός στη διαχείριση του stage.
Εκεί όπου κάποτε οι Αγγλικές ομάδες είχαν στο ημίχρονο τσαγιέρες και στεγνωτήρες, τώρα οι ομιλίες του ημιχρόνου πιθανόν αποτελούνται από παρουσιάσεις βίντεο όπου δείχνουν τις λάθος κινήσεις που έκαναν οι παίκτες-τεχνικές που εισήλθαν στο Anfield κατευθέιαν από το Westfalenstadium της Dortmund.

O Peter Krawietz πανηγυρίζει ένα γκολ με την Dortmund.
"Στην Μάιντζ και στη Ντόρτμουντ οι αναλύσεις με βίντεο ήταν το βασικό μου καθήκον. Εδώ είναι λίγο διαφορετικά επειδή έχουμε ήδη μια ομάδα που κάνει αυτά τα πράγματα και εγώ προσπαθώ να προετοιμάσω και να φιλτράρω όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και να προετοιμάσω συναντήσεις για την ομάδα."
"Tώρα έχουμε έναν υπολογιστή στο δωμάτιο όταν έχουμε match day, έναν προτζέκτορα και μία οθόνη."
"Δεν γνωρίζω αν ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε όταν αρχίσαμε στην Μάιντζ  αλλά θέλουμε να δείχνουμε αμέσως στους παίκτες τις απαιτήσεις μας. Ένας μάνατζερ μπορεί να εξηγήσει μια κατάσταση, να ρωτήσει τον παίκτη σχετικά με αυτό και μετά μπορούμε να τον δείξουμε. Το έχεις εκεί για να μπορείς να το βλέπεις. Αυτό διευκολύνει τους παίκτες αρκετά."
"Ελπίζουμε ότι έτσι θα διορθώσουμε τα λάθη κάθε φορά. Φτιάχνω τη λίστα κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς βλέπω τι είναι σημαντικό για εμάς, προσπαθώντας να καταλάβω αν ένα πρόβλημα είναι μεμονωμένο περιστατικό ή αν αποτελεί μια συνεχόμενη κατάσταση, ίσως ένα αμυντικό πρόβλημα ή χώρους που δεν χρησιμοποιούμε ή αν ο αντίπαλός μας έχει αλλάξει το σύστημά του."
"Χρησιμοποιούμε αυτό, κυρίως εκείνη τη στιγμή για να βελτιώσουμε την ανάπτυξή μας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αντιδράς στο ημίχρονο και να δείχνεις ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα."


Οι Peter Krawietz (αριστερά), Zeljko Buvac και Jurgen Klopp στο Melwood













Στο Anfield όπου τα αποδυτήρια είναι μικρά, αυτό φέρνει κάποια προβλήματα. Ο Klopp και το προπονητικό του team εργάζονται με τους αρχιτέκτονες για να είναι σίγουροι πως του χρόνου αυτό το πρόβλημα θα λυθεί.
"Περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο στάδιο και μεγαλύτερα αποδυτήρια. Φυσικά το θεωρούμε αυτό σαν μια άμεση προτεραιότητα. Όσο μεγαλύτερο χώρο έχεις, τόσο πιο άνετα είναι ο καθένας. Την προηγούμενη βδομάδα στην Exeter δε μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους προβολείς.
To St James Park στον αγώνα με την Exeter έβαλε αρκετά εμπόδια στη Liverpool FC
Η σχέση ανάμεσα στον Klopp και στους πιο έμπιστους συμβούλους του άρχισε στην Mάιντζ με τον πρώην manager Wolfgang Frank, ο οποίος λέει ο Krawietz είχε την μεγαλύτερη επίδραση στον Klopp."O Wolfgang Frank είχε μια δική του ιδέα για το ποδόσφαιρο. Το παρουσίαζε σαν μια επανάσταση στη Γερμανία βασισμένη στο στυλ πίεσης και άμυνας του Arrigo Sacchi.""Ήταν κάτι νέο στη Γερμανία να παίζεις με τέσσερα άτομα στην άμυνα και με αυτό το στυλ. Η Μάιντζ ήταν η πρώτη που το έκανε και η επιτυχία ήταν τεράστια. Ο Frank ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για όλους εμάς όταν ήρθε στη Μάιντζ."
"Η Μάιντζ ήταν συνεχώς στην δεύτερη Bundesliga και κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Κάθε χρόνο ερχόταν ένας νέος μάνατζερ, ήμασταν πάλι στις τελευταίες θέσεις και ο μάνατζερ στο τέλος της σεζόν έφευγε. Ο Wolfgang ήρθε και άλλαξε τη φιλοσοφία της ομάδας. Πολλοί παίκτες που δούλεψαν μαζί του σήμερα είναι προπονητές. Ήταν ο πρώτος που μας έστειλε στην πρώτη κατηγορία."
"Ξεκίνησα σαν μαθητής στο Πανεπιστήμιο της Mainz και δούλεψα με τον καθηγητή μου. Έγινα μέλος της ομάδας scouting. Έτσι γνώρισα τον Jurgen."
"Όταν άρχισα τη δουλειά μου υπήρξε μια κατάσταση κατά τη οποία παρουσίασα την ανάλυση, λέγοντάς του τι θα έπρεπε να κάνει."
Ο Jurgen Klopp όταν ακόμη έπαιζε ποδόσφαιρο με την Mainz.
"Τι; Εγώ; μου είπε. Ήταν πολύ αστείο. Ήταν καθήκον μου να του πω τι είχε κάνει λάθος. Μετά είχαμε μια 'συζήτηση' αν μπορώ να το θέσω έτσι, καθώς με ρώτησε γιατί είχα προτείνει αυτό το πράγμα. Ήταν η πρώτη φορά που μιλήσαμε για αυτό το πράγμα από όσο θυμάμαι. Ήταν η αρχή."
"Πάντα έβλεπα την πιθανότητα του να γίνει ένας manager. Ήταν ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα του αλλά όχι ο καλύτερος παίκτης, αλλά είχε την νοοτροπία, τα χαρίσματα ενός ηγέτη και την κατανόηση του παιχνιδιού για να ξέρει τι μπορούσε να κάνει και τι όχι. Πάντα σκεφτόταν την ομάδα. Ενδιαφερόταν πολύ σε τακτικές και ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ένα φανταστικό άτομο."
Μετά την επιτυχία τους στην Mainz και στη Dortmumd ο Klopp ήταν αποφασισμένος να ενώσει ξανά την προπονητική ομάδα.
Οι τρεις τους και πάλι στην Borussia Dortmund.
"Με κάλεσε και μου είπε ότι υπήρχε η πιθανότητα της Liverpool και με ρώτησε τι πιστεύω; Του είπα ότι θα έπρεπε να πάει και με κάλεσε."
"Απολάμβανα το ρεπό μου οπότε ήταν μια έκπληξη αλλά ένιωσα πεπεισμένος ότι η Liverpool ήταν το σωστό μέρος για εμάς. Σκέφτηκα για δύο ώρες και μετά είπα "okay"."
"Μπορώ να δω ομοιότητες μεταξύ της Dortmund και της Livepool. Όταν ήρθαμε στη Dortmund υπήρχαν περισσότερες δυσκολίες επειδή υπήρχαν κάποια οικονομικά προβλήματα και η ομάδα ήταν σε μια κατάσταση όπου θα έπρεπε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Αλλά υπήρχε μια μεγάλη προοπτική. Είναι το ίδιο εδώ. Βλέπω πως μπορούμε να αναπτυχθούμε και πως υπάρχει μια καλή βάση για το μέλλον. Ειμαστε σε έναν τεράστιο σύλλογο με μεγάλες προοπτικές αλλά αυτό πρέπει να γίνει σιγά σιγά."
Οι οπαδοί της Liverpool
"Δε μπορούμε απλά να πατήσουμε ένα κουμπί και να πούμε ότι είμαστε εδώ που επιθυμούμε. Χρειάζεται σκληρή δουλειά αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό."
"Δε ξέρω γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε να πιστεύουν σε εμάς. Ο μόνος λόγος είναι ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και σημαντικά άτομα σε αυτή την τρομερή ομάδα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε και πως μπορούμε να βελτιωθούμε, οπότε οι ιδέες μας είναι ξεκάθαρες σχετικά με το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε και είμαστε σίγουροι πως ο δρόμος που πάμε είναι ο σωστός."



Share on Google Plus

About George

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.