Φάκελος Europa League: Villarreal


Μετά την φόρα από τις προκρίσεις κόντρα σε Augsburg, Manchester United και Dortmund μικρή σημασία είχε για την Liverpool το αποτέλεσμα της κλήρωσης των ημιτελικών του Europa League.

Οι παίκτες του Jurgen Klopp είναι αήττητοι στα νοκ-άουτ και απλά... περίμεναν τον επόμενο, ώστε να μπουν στη μάχη για δύο ακόμη παιχνίδια που θα τους στείλουν στον τελικό της 18ης Μαΐου στο St. Jakob-Park της Βασιλείας, και αυτός αποδείχθηκε πως θα είναι η ισπανική Villarreal.

Ιστορία


Τα «κίτρινα υποβρύχια», όπως είναι το ψευδώνυμο της ομάδας, ιδρύθηκαν στις 10 Μαρτίου του 1923 και χρειάστηκε 75 χρόνια για να ανέβει στην Primera και στο ντεμπούτο της αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, στο Santiago Bernabeu. Η Villarreal υποβιβάστηκε, αλλά την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην α' κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της Villarreal ήταν την σεζόν 2002-03 στο κύπελλο Ιντερτότο, όπου έφτασε μέχρι τους τελικούς, αλλά έχασε το τρόπαιο με συνολικό σκορ 2-1 από την συμπατριώτισσα Μάλαγα. Το επόμενο καλοκαίρι, όμως, επικράτησε της ολλανδικής Heerenveen και προκρίθηκε στο κύπελλο UEFA, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, μένοντας εκτός από μία άλλη ισπανική ομάδα, την μεγάλη της αντίπαλο, Valencia.

Την σεζόν 2005-06 ήρθε η πρώτη πρόκριση στο Champions League, αφότου αντιμετώπισε την Everton στα play-off. Η πρόκριση στους «16» ήρθε με 2 νίκες και 4 ισοπαλίες σε έναν όμιλο με αντιπάλους τις Manchester United, Lille και Benfica. Οι Ισπανοί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά αποκλείοντας την Rangers και την Inter, ενώ έμειναν εκτός στις λεπτομέρειες κόντρα στην Arsenal, με τον Jens Lehmann να στέλνει τους «κανονιέρηδες» στον τελικό, αποκρούωντας πέναλτι του Riquelme.

Το 2008 η Villarreal τερμάτισε στην 2η θέση της Primera, πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ και προκρίθηκε απευθείας στους ομίλους του Champions League, όπου έφτασε μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, αποκλείοντας με συνολικό σκορ 3-2 τον Παναθηναϊκό στους «16» και μένοντας εκτός και πάλι από την Arsenal στα προημιτελικά.

Το 2011 τα «κίτρινα υποβρύχια» αγωνίστηκαν στο Europa League, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων της Mallorca, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, από όπου αποκλείστηκαν από την Porto του ασταμάτητου Radamel Falcao.

Η σεζόν 2011-12 σήμαινε την επιστροφή της Villarreal στην Segunda Division, αφού τερμάτισε 18η στην Primera, αλλά έμεινε εκεί μόνο για μια σεζόν, καθώς επέστρεψε το 2013. 

Η πορεία στο Europa League


H Villarreal κληρώθηκε στον 5ο όμιλο του Europa League, μαζί με τις Rapied Wien, Viktoria Plzen και Dinamo Minsk, παίρνοντας άνετα την πρόκριση στα νοκ-άουτ ως 2η, πίσω από τους Αυστριακούς.
Στην φάση των «32» τέθηκε αντιμέτωπη με την Napoli του Gonzalo Higuain. Οι Ισπανοί κέρδισαν το πρώτο ματς χάρη σε απευθείας χτύπημα φάουλ του Denis Suarez στο 82ο λεπτό του αγώνα και απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης. Στον επαναληπτικό οι Ιταλοί άνοιξαν το σκορ με τον Hamsik, αλλά στο 59' ο Pina πέτυχε το «χρυσό» γκολ που έστειλε την Villarreal στους «16», εκεί όπου βρήκε απέναντί της την Bayer Leverkusen.

Δύο τέρματα του Bakambu έδωσαν σαφές προβάδισμα στην Villarreal, η οποία υπερασπίστηκε το υπέρ της 2-0 στην Γερμανία, μένοντας στο 0-0 με τις «ασπιρίνες» στον επαναληπτικό.

Στους «8» αντιμετώπισε την Σπάρτα Πράγας σε δύο χορταστικά παιχνίδια, με συνολικά 9 γκολ. Οι Ισπανοί επικράτησαν με το εύθραυστο 2-1 στο El Madrigal, αλλά πήραν μια εμφατική νίκη με σκορ 2-4 στην Πράγα και πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Τρόπος παιχνιδιού


Ο Μαρσελίνο Γκαρσία Τοράλ παρατάσει σχεδόν πάντα την ομάδα του με 4-4-2, με τον Αρεόλα κάτω από τα δοκάρια, τους Μάριο και Τζάουμε Κόστα στα δύο άκρα, τους Μπέιλι και Βίκτορ Ρουίζ στα στόπερ, ενώ την τετράδα του κέντρου απαρτίζουν οι Τζόναθαν ντος Σάντος, Μπρούνο, Τριγκέρος και Ντένις Σουάρεζ. Στην επίθεση βρίσκονται σταθερά οι Σολδάδο και Μπακαμπού.

Επίσης σημαντικές μονάδες είναι και οι Μάριο, Μουζάτσιο και Μαρίν.

Μεγαλύτερη απειλή ο πρώτος σκόρερ φέτος της ομάδας, Σεντρίκ Μπακαμπού, ενώ εξίσου επικίνδυνοι είναι και οι Ντένις Σουάρεζ και Ρομπέρτο Σολδάδο, που μετρούν συνολικά 21 ασίστ στην σεζόν!


H Villarreal είναι μια μαχητική ομάδα, που όταν μένει πίσω στο σκορ είναι ικανότατη στο να επιστρέψει στο παιχνίδι, ενώ ξέρει και να υπερασπίζεται πολύ καλά το όποιο προβάδισμα παίρνει στο σκορ, κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν μπορείς να χαλαρώσεις όταν έχεις αυτή την ομάδα αντίπαλό σου. Οι Ισπανοί αναπτύσσονται κυρίως από τα δεξιά και με κοντινές πάσες, όντας μια ομάδα που προτιμάει να παίζει το παιχνίδι στο δικό της μισό του γηπέδο.

Στα αρνητικά είναι η αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει παίκτης της Villarreal με πάνω από 2 νικητήριες μονομαχίες στον αέρα ανά αγώνα, ένα νούμερο που -ειδικά για κεντρικούς αμυντικούς- είναι αρκετά χαμηλό. Επίσης, τα «κίτρινα υποβρύχια» δεν είναι ομάδα κατοχής, κάτι που θα τους δυσκολέψει κόντρα στην Liverpool, όπου επί Klopp έχει καθιερωθεί για τα καλά η πίεση ψηλά, ενώ οι Ισπανοί έχουν και μια τάση να κάνουν αρκετά φάουλ και μάλιστα σε επικίνδυνα σημεία, όπου μπορούν να απειληθούν έμμεσα ή άμεσα από τον αντίπαλο.

Σύνδεση με την Liverpool




Αγωνιστικό παρελθόν οι δύο ομάδες δεν έχουν, αλλά υπάρχουν δύο παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο ομάδων. Ο πρώτος είναι ο Πέπε Ρέινα, που αγωνίστηκε για τρεις σεζόν (2002-2005) στην Villarreal, όπου κατέκτησε δύο συνεχόμενα κύπελλα Ιντερτότο (2003-2004). 

Το καλοκαίρι του 2005 πήρε μεταγραφή για την Liverpool, με την φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για 9 χρόνια, μετρώντας 394 συμμετοχές και κατακτώντας 4 τρόπαια, εκ των οποίων τα 3 την πρώτη του σεζόν στο Merseyside. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2014 με προορισμό το Μόναχο και την Bayern, αφότου πέρασε μια σεζόν ως δανεικός φορώντας την φανέλα της Napoli του Ράφα Μπενίτεθ.

Ο δεύτερος είναι ο αμυντικός Χοσέμι, που αγωνίστηκε για 1,5 χρόνο στους κόκκινους, με τους οποίους στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Αποχώρησε από το Άνφιλντ τον Δεκέμβριο του 2005, μετρώντας 35 εμφανίσεις και έμεινε μέχρι το 2008 στην Villareal.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουντούρης
Share on Google Plus

About Dimitris Kountouris

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.