Το ματς της...μισής φάσης που έληξε 1-2!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης εξηγεί μέσα από γραφήματα πώς το παιχνίδι της...μισής φάσης κατέληξε στο συγκλονιστικό 1-2! 

Η πρώτη του μήνα επεφύλασσε ένα δύσκολο αντίπαλο για τον Jurgen Klopp, μιας και ο Γερμανός καλούταν να διατηρήσει το αήττητο σερί - και κυρίως να πάρει το διπλό - στην έδρα της σκληρής Burnley. Δεν τα λέμε εμείς, τα είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι, καθώς επίσης και πως θα παρέτασσε μια διαφορετική 11άδα, μιας και μόλις πριν δυο μέρες είχε παίξει με τη Leicester.

Πρώτο του ρίσκο η επιλογή του Gomez στα αριστερά της άμυνας (όχι πως μπορούσε να κάνει διαφορετικά). Έπειτα, ένα ανισόρροπο κέντρο, αφού ο συνδυασμός Can-Wijnaldum και Lallana, με τους δύο πρώτους να ρίχνουν κατά κανόνα το τέμπο όποτε συνδυάζονται ως επιλογές και τον τελευταίο να ξεκινά για πρώτη φορά βασικός μετά από μήνες. Μπροστά, απουσία και των 3 αστεριών της ομάδας (Coutinho, Firmino, Salah), με μόνο τον Mane να αποτελεί σοβαρή απειλή για γκολ, αν και ιδιαίτερα ντεφορμαρισμένος. Κοντά του ο μαχητικός Chamberlain με τον Solanke που ακόμα ψάχνει το πρώτο του επίσημο γκολ.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, λοιπόν, ήταν σίγουρο πως η Liverpool χρειαζόταν τον χρόνο της και το παιχνίδι μάλλον θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Εξάλλου και η Burnley είναι πολύ σκληρή αμυντικά. Και ακόμα χειρότερα, ο αγώνας πήγε να στραβώσει μιας και η απόδοση ορισμένων ήταν σε πολλές καταστάσεις επικίνδυνη (βλ. Trent Alexander-Arnold με τα πολλά λάθη, Gomez που άλλοτε ήταν δυνατός και άλλοτε έμοιαζε απαθής). 
Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα (11tegen11), μέχρι το γκολ του Mane, Burnley και Liverpool - αθροιστικά - δεν είχαν δημιουργήσει ευκαιρίες που να αγγίζουν το 1xGoal (expected goal). Μόνη η Liverpool είχε φτάσει στο 0,5xGoal, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι γηπεδούχοι,   στο β ημίχρονο, έκαναν την πρώτη τους ευκαιρία μετά το γκολ του Mane, δηλαδή μετά το 61'! Η φάση του Mane άγγιξε το 0,08xGoal, όμοια με την ευκαιρία του Ox, όταν το κοντινό σουτ του (στο 0-1) απέκρουσε ο Pope εντυπωσιακά.

Το γκολ του Gudmunsson άξιζε ως ευκαιρία 0,4xGoal, δηλαδή σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι η Burnley έφτιαξε φάσεις για 0,6xGoal: δηλαδή μισή φάση. Λίγο καλύτερη η Liverpool, αφού αν αφαιρέσεις το περίπου 0,76xGoal της φάσης του Klavan (άχαστο), μένει 0,8xGoal σε όλο το 90λεπτο.

Είναι ξεκάθαρο επομένως πως χρειαζόταν τύχη, με την έννοια των συγκυριών, και αποτελεσματικότητα (βλ. εκπληκτικό τελείωμα του Mane), ώστε οι δύο ομάδες να υπερπηδήσουν την ελλιπή ποιότητα των φάσεων που δημιούργησαν και να βρουν κάποιο γκολ. Το 1-2 στο 94' δε, ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τους Reds. 
Όπως μαρτυρά το γράφημα με τη θέση των τελικών προσπαθειών, τα μισά σουτ που επιχείρησαν οι Reds έγιναν εκτός περιοχής και κυμάνθηκαν κατά μ.ό περίπου στα 0.03xGoals, δηλαδή...τίποτα. 
Τέλος, στην τελευταία εικόνα που αποτυπώνει τη μέση θέση στην οποία ο κάθε παίκτης έκανε τις επαφές του με τη μπάλα στο διάστημα από το 1ο ως το 71ο λεπτό, διακρίνουμε τα εξής: Ο Solanke κατέβαινε πολύ χαμηλά για να ακουμπήσει μπάλα και να συμμετάσχει στο παιχνίδι, ο Mane είχε ελάχιστες επαφές, το ίδιο και ο Wijnadlum. Ο τελευταίος μάλιστα έπαιρνε πάσες όπου ακριβώς και ο Can, δείγμα του ότι η Liverpool είχε πολύ περιορισμένες επιλογές και ελάχιστες σταθερές διαδρομές πάσας. Alex Oxlade-Chamberlain και Adam Lallana ήταν οι καλύτεροι στο ανοιχτό παιχνίδι, ενώ τέλος, τη δυσκολία των Reds να παίξουν κάθετα μαρτυρά το γεγονός πως τα βέλη που ξεκινούν από τα 2 εξάρια προς τους front 4 είναι τρομερά λεπτά και σχεδόν δεν φαίνονται. Αντίθετα, τα βέλη που αντιπροσωπεύουν τις πάσες μεταξύ των αμυντικών, τις πίσω πάσες των 6αριών, καθώς και τη συνεργασία μπακ-χαφ, είναι αρκετά έντονα και χοντρά, που σημαίνει πως οι πάσες αυτές παίχτηκαν πολλές φορές και η μπάλα απλώς γύριζε.

Είναι επομένως εύκολο να συμπεράνει κανείς πως το Burnley - Liverpool ήταν το παιχνίδι της μισής ευκαιρίας τουλάχιστον μέχρι την ισοφάριση. Οι φιλοξενούμενοι, μέχρι το 93' είχαν καταφέρει να βρουν γκολ παρότι δεν το άξιζαν, την ώρα που οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την μία και μοναδική καλή ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε για να ξαναμπούν - μάταια - στο παιχνίδι. 

Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.