Η Λίβερπουλ τη νίκη, ο Ολυμπιακός τις (εξαιρετικές) εντυπώσεις

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής

Η Λίβερπουλ νίκησε δύσκολα 1-0 τον Ολυμπιακό στο Σικάγο, στα πλαίσια του International Champions Cup χάρη σε τυχερό γκολ του Στέρλινγκ. Προβλημάτισαν οι κόκκινοι με την απόδοσή τους. Καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οι ερυθρόλευκοι. Γκαζαριάν, Μπουχαλάκης και Ντοσεβί σκόρπισαν χαμόγελα στους Πειραιώτες. Επόμενο τεστ για τους κόκκινους την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης) με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι.




Λίβερπουλ και Ολυμπιακός. Δύο ομάδες με πολλά κοινά μεταξύ τους. Μπορεί να έχουν διαφορετική κουλτούρα και διαδρομή, αλλά έχουν κοινές καταβολές, βιώματα και φυσικά ένα λιμάνι. Αλλά και μια τραγωδία που τους... ενώνει. Έχουν αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη και στενή σχέση στον ποδοσφαιρικό χάρτη οι ομάδες από τα δύο λιμάνια και αυτό φαίνεται και στην πράξη.


Όταν ο ίδιος ο Τζέραρντ επιλέγει τον σύλλογο του Πειραιά μέσα από ένα μεγάλο πλήθος υποψηφιοτήτων για ένα φιλικό προς τιμήν αυτού του τόσο χαρισματικού παίκτη. Όταν σηκώνονται πανό με αναφορές στα θύματα της Θύρας 7 και της τραγωδίας του Χίλσμπορο, αμφότερα με ενωτικά μηνύματα. 





Αυτά συμβαίνουν όταν δύο σωματεία με ιστορία και ποδοσφαιρική παράδοση σέβονται το ένα το άλλο και μαζί το ίδιο το άθλημα και την ίδια τη ζωή. Δύο ομάδες που στο παρελθόν έχουν συναντηθεί 7 φορές τέθηκαν για ακόμη μία φορά αντιμέτωπες στο τουρνουά που διεξάγεται στην Αμερική.

Στο γήπεδο που άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1924, η Λίβερπουλ έκαμψε την αντίσταση του Ολυμπιακού με τυχερό γκολ του Στέρλινγκ στο 5' αν και δεν εντυπωσίασε με την εμφάνισή της. Καλύτερο πρόσωπο έδειξε στο γήπεδο η ομάδα του Μίτσελ που έβγαλε φρεσκάδα και ενεργητικότητα αλλά του έλειψε το γκολ.

Όταν δέχεσαι γκολ με το... καλημέρα, η ψυχρολουσία είναι μεγάλη και ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο αντίδρασης της ομάδας. Ακόμα και στα φιλικά. Κάτι τέτοιο έπαθε ο Ολυμπιακός στο Σόλτζερ Φιλντ του Σικάγο καθώς το παιχνίδι ξεκίνησε με γκολ από τα… αποδυτήρια. Ο Στάριτζ έκανε το σουτ στο 5' και στη συνέχεια γλίστρησε, ωστόσο η μπάλα κατέληξε τυχαία στα πόδια του Στέρλινγκ που έκανε το 1-0 για τους κόκκινους, με ένα άκρως τυχερό γκολ.

Η κατοχή ήταν υπέρ του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο μέρος του ημιχρόνου και, χωρίς να έχει δεχτεί ιδιαίτερη πίεση, βρήκε χώρους για ανοιχτό παιχνίδι και, όντας πιο κινητικός, απείλησε τα καρέ του Τζόουνς. Καλό πρώτο ημίχρονο για τους ερυθρόλευκους, με τους Γκαζαριάν και Ντοσεβί να ξεχωρίζουν και τους Αμπιντάλ, Σαλίνο και Εντιγκά να κάνουν καλή δουλειά ανασταλτικά. Το μόνο που έλλειπε ήταν το γκολ για την ομάδα του Μίτσελ. Οι παίκτες του Ρότζερς, απ’ την άλλη, για ένα διάστημα κλείστηκαν στην άμυνα και έδειχναν πάλι εγκλωβισμένοι στο πρώτο μέρος εξαιτίας της σκληρής πίεσης του Ολυμπιακού. Λίγες οι επιθετικές ευκαιρίες για τους κόκκινους αφού η μπάλα κινούταν κυρίως στο κέντρο.

Οι ερυθρόλευκοι πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και αυτό φαινόταν. Στο 10' ο Γκαζαριάν έκλεψε τη μπάλα από τον Τζόνσον αλλά το σουτ του πέρασε εκτός εστίας, ενώ στο 15' ο Ντοσεβί βρέθηκε στη αντίπαλη περιοχή και έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε σε πόδια των κόκκινων.

Η επόμενη καθαρή ευκαιρία μετά το γκολ για τη Λίβερπουλ ήταν στο 37'. Ωραία ενέργεια από τον Μάρκοβιτς που έκανε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το τέρμα του Μέγιερι, ενώ δύο λεπτά αργότερα άλλη μια ευκαιρία για τους ερυθρόλευκους με την ωραία προσπάθεια του Διαμαντάκου να περνά δίπλα από τα καρέ του Τζόουνς.


Νέα πρόσωπα με την αρχή της επανάληψης κι από τις δύο πλευρές. Όπως έκλεισε το πρώτο μέρος έτσι άνοιξε και το δεύτερο για τους ερυθρόλευκους που συνέχιζαν να ασκούν πίεση. Οι κόκκινοι πάντως βρήκαν κενούς χώρους και κατάφεραν να περάσουν τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού προσαρμόστηκε γρήγορα στις κινήσεις των κόκκινων.

Στο 50' ο Γκαζαριάν ελίχθηκε ωραία στα όρια της περιοχής και στη πρώτη ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι του Τζόουνς! Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν την πίεση και στο 72’ ο Μπουχαλάκης στη πρώτη επαφή του με τη μπάλα, έκανε το σουτ που πέρασε άουτ.

Με τον χρόνο να συνεχίζει να κυλάει και το σκορ να παραμένει υπέρ της Λίβερπουλ, ο Ολυμπιακός είναι αυτός που συνεχίζει να αυξάνει τη πίεση και να δημιουργεί φάσεις. Οι κόκκινοι σαφώς ανέβασαν την απόδοσή τους από το πρώτο μέρος και εμφανίστηκαν πιο ανανεωμένοι στο γήπεδο, ωστόσο παρά την είσοδο των Λούκας, Κοάτες, Κέλλι, Λάμπερτ και Ίμπε, οι τελικές του Ολυμπιακού ήταν περισσότερες από αυτές της Λίβερπουλ.

Στο 75’ βρίσκουμε την πρώτη φορά που απειλούν οι κόκκινοι στο δεύτερο ημίχρονο με ένα σουτ του νεοεισελθόντα Λάμπερτ ενώ λίγο αργότερα η ατομική ενέργεια του Κουτίνιο κατέληξε σε ωραίο σουτ που πέρασε λίγο δίπλα από τα δοκάρια του Μέγιερι.


Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, ένας 21χρονος (που έκλεψε την παράσταση με το γκολ του απέναντι στη Μίλαν) λίγο έλειψε να στεφθεί "ήρωας" για τον Ολυμπιακό. Σπουδαία ευκαιρία για την ελληνική ομάδα με τον Μπουχαλάκη να περνάει και τον τερματοφύλακα αλλά να καθυστερεί και να ανοίγει την μπάλα τόσο που δεν την προλάβαινε μετά. Λίγο πριν το τέλος, ο Σάμαρης σούταρε κι ο Τζόουνς έδιωξε εύκολα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης οι κόκκινοι πέρασαν στην αντεπίθεση αλλά το πλασέ του Χέντερσον πέρασε άουτ.


Η λήξη του παιχνιδιού βρίσκει σαφώς ικανοποιημένους τους ερυθρόλευκους αφού ήταν ασυμβίβαστοι με την ήττα και κόπιασαν ως το τέλος για την ισοφάριση. Άδικο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό αλλά αν μη τι άλλο η εμφάνιση ήταν άκρως ενθαρρυντική. Όσο για τους κόκκινους, αυτή η νίκη δεν σημαίνει και πολλά καθώς παρουσίασαν μέτρια εμφάνιση και στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού να είναι νωθροί. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης από τους παίκτες του Ρότζερς σε κάποια σημεία. Το θέμα είναι η διάρκεια. MVP του παιχνιδιού ψηφίστηκε ο Στέρλινγκ (φώτο).

(Στα... μικρά της υπόθεσης κόπηκαν 36.170 εισιτήρια)

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Ρόρτζερς): Τζόουνς, Τζόνσον (62' Κέλι), Σκρτελ, Τουρέ (62' Κόατες), Ενρίκε,(46' Ρόμπινσον), Τζέραρντ (62' Λούκας), Χέντερσον, Τσαν (46' Άλεν), Μάρκοβιτς (46' Κοουτίνιο), Στέρλινγκ (75' Άιμπ), Στάριτζ (75' Λάμπερτ)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Μέγκιερι, Σαλίνο (46' Ελαμπντελαουί), Παπαδόπουλος (63' Μανωλάς), Σιόβας (72' Αυλωνίτης), Αμπιντάλ (46 Μαζουακού), Εντινγκά (63' Κασάμι), Μανιάτης (46 Σάμαρης), Ντοσεβί (72' Μπουχαλάκης), Σαβιόλα (46' Τσόρι), Γκαζαριάν (63' Κολοβός), Διαμαντάκος (71' Παπάζογλου)
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.