Όταν ο Τζέιμι Κάραχερ συνάντησε τον Λουίς Σουάρεζ!

Σε ένα ήσυχο πρωινό στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα, Τζέιμι Κάραχερ και Λουίς Σουάρεζ συναντήθηκαν ξανά μετά από καιρό με στόχο μια πανέμορφη συνέντευξη για χάρη της Daily Mail.

Ο Ουρουγουανός έγινε στόχος των ΜΜΕ ποικίλες φορές κατά την παρουσία του στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο μετά την μετακόμισή του στην Βαρκελώνη έχει βρει την ησυχία και τον εαυτό του και έχει φτάσει την φόρμα του σε ένα άλλο επίπεδο, συντάσσοντας και το MSN μαζί με τους Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσσι, το οποίο τρίδυμο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία. Μαζί πέτυχαν 137 τέρματα μέσα στο 2015.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Σουάρεζ σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα μετά και την περσινή ασύλληπτη επιτυχία του με την Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε 5 τρόπαια. Ο ίδιος φαινόταν ιδιαίτερα ήρεμος και ευδιάθετος. Ντόμινικ Κινγκ και Πιτ Τζένσον κρατούσαν σημειώσεις όσο η συνέντευξη εκτυλισσόταν...

ΚΑΡΑΧΕΡ: Λοιπόν, ποιο είναι το ρεκόρ σου για την Μπαρτσελόνα; 61 γκολ σε 77 εμφανίσεις. Δεν σε σταματούν πολλοί αμυντικοί από το να σκοράρεις. Αλλά θυμάσαι ένα ματς φιλανθρωπικού σκοπού στο Άνφιλντ τον περασμένο Μάρτιο; Ήταν 2-2 και το κεντρικό μπακ σε είχε του χεριού του...

ΣΟΥΑΡΕΖ: (γελάει) Λοιπόν, εμείς παίζαμε για τον φιλανθρωπικό σκοπό. Εσείς παίζατε σοβαρά. Πάντα σοβαρά!

ΚΑΡΑΧΕΡ: Απλώς το τονίζω! Όταν πρωτοεμφανίστηκες στην Λίβερπουλ (Ιανουάριος του '11) ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι ήσουν τοπ παίκτης αλλά σε πέντε χρόνια εξελίχθηκες στον καλύτερο επιθετικό του κόσμου. Τι έχεις βελτιώσει; Σε τι αποφάσισες ότι χρειαζόταν να γίνεις καλύτερος;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ήταν ένα όνειρο το να πάω στην Λίβερπουλ αλλά δεν ήθελα να επαναπαυτώ σε ό,τι είχα καταφέρει. Ήθελα κι άλλα. Έπαιξα για την Λίβερπουλ δίπλα στον Στίβι και σε σένα και ήταν εκπληκτικό αλλά μετά είχα περισσότερη ευθύνη και ακόμα μεγαλύτερες ομάδες ενδιαφέρθηκαν για μένα. Το σκεπτικό μου ήταν πάντα να εξελίσσομαι ως παίκτης.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Όταν ήσουν στην Λίβερπουλ ο κόσμος συνήθιζε να λέει: "Αν επιστρέψουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λουίς θα μείνει." Αλλά εγώ έλεγα: "Όχι - δεν έχει να κάνει με το να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά με το να το κερδίζει." Δεν αρκούσε σε σένα απλά να παίζεις μερικά παιχνίδια στην διοργάνωση. Ήθελες το μετάλλιο.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ναι. Αυτό είναι το πνεύμα - μην παίζεις απλά, κέρδισέ το. Η επιθυμία μου στην Λίβερπουλ ήταν να βοηθήσω την ομάδα να παίζει στην κορυφή του ποδοσφαίρου γιατί είχαν πέντε χρόνια να το κάνουν. Συνηθίζαμε να μιλάμε για αυτό στα αποδυτήρια. Αν η Λίβερπουλ δεν είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ, δύσκολα φέρνει τους καλύτερους παίκτες. Για αυτό για μένα το να έρθω στην Μπαρτσελόνα ήταν η ευκαιρία, όχι απλά να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά να το κερδίσω.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Σκέψου μερικούς παίκτες που ήταν στην Μπαρτσελόνα παρόμοιους με εσένα: ο Αλέξις Σάντσες είναι ένα καλό παράδειγμα. Είναι σπουδαίος παίκτης όμως τα βρήκε σκούρα εδώ λόγω της θέσης. Εσύ πως βίωσες την προσαρμογή σου στην Μπαρτσελόνα; Ανησύχησες πως θα εγκλιματιστείς;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ναι. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα ταιριάζω στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Υπήρχε πολύ τίκι-τάκα και εγώ σκεφτόμουν ότι χωρίς χώρο να κινηθώ, θα ήταν δύσκολα. Ανησυχούσα για αυτό. Αλλά η βοήθεια των συμπαικτών μου και το γεγονός ότι ο Λουίς Ερνίκε αποφάσισε να βάλει εμένα ως 9αρι, με έκανε να νιώσω πολύ πιο άνετα. Έχω απίθανη σχέση με τον Λέο και τον Νέι. Αυτοί οδηγούν την ομάδα, με τον Αντρές Ινιέστα επίσης - τι παίκτης. Ξέρεις ότι αν έχεις καλή σχέση μαζί τους εκτός γηπέδου, αυτό θα ισχύει και εντός γηπέδου. Το εξέλαβαν ότι ήρθα στην ομάδα για να τους βοηθήσω και όχι για να τους ανταγωνιστώ.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Θα είμαι ειλικρινής. Όταν έφυγες από την Λίβερπουλ περίμενα ότι θα παίζεις στο δεξί άκρο, που δεν είναι η καλύτερή σου θέση. Πώς έγιναν τα πράγματα και εσύ με τον Μέσσι αλλάξατε θέσεις;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ο προπονητής πήρε την απόφαση. Όταν ξεκινήσαμε δεν αισθανόμουν τόσο άνετα δεξιά και ο Λέο δεν αισθανόταν επίσης το ίδιο άνετα. Οπότε σε ένα παιχνίδι απέναντι στον Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ, είπαμε να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε και να δούμε πως θα δουλέψει. Νιώσαμε άνετα και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε έτσι. Ο προπονητής ήταν σύμφωνος γιατί αυτό που ήθελε και ο ίδιος ήταν να νιώθουν όλοι όσο το δυνατόν πιο άνετα.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Είναι ενδιαφέρον που το λες. Ήμουν στο Καμπ Νου όταν κερδίσατε την Βαλένθια με 7-0 στον πρώτο ημιτελικό του Κόπα Ντελ Ρέι. Πέτυχες 4 γκολ, ο Μέσσι 3. Ο Νεϊμάρ χάνει πέναλτι και άλλες ευκαιρίες, όμως πανηγυρίζει τα γκολ σας σαν να τα πέτυχε ο ίδιος.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Το ίδιο συμβαίνει και με μένα όποτε δεν σκοράρω. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Είναι όλα φυσικά, καταλαβαίνεις; Δεν κάθεσαι εκεί και το προσχεδιάζεις. Όλα όσα βλέπεις προέρχονται από μέσα. Ο κόσμος δεν το βλέπει αλλά στα αποδυτήρια γελάμε και κάνουμε πλάκα, οπότε δεν είναι μόνο για τις κάμερες. Έτσι είναι τα πράγματα και εκτός γηπέδου. Είμαστε χαρούμενοι ο ένας για τον άλλο, είναι όλα φυσικά. Δεν ζηλεύω τον Λέο ή τον Νέι. Γιατί να το κάνω; Αν υπάρχει ζήλια στα αποδυτήρια, ξέρεις ότι θα επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ξέρω ποιες είναι οι δυνάμεις μου και ποιες οι δικές τους και αυτό που και οι τρεις μας κάνουμε είναι να παίζουμε για το καλό της ομάδας. Γνωρίζουμε ότι ο Λέο είναι ο καλύτερος και παίζουμε για να κερδίζει τρόπαια η Μπαρτσελόνα. Δεν υπάρχει ζήλια μεταξύ μας. Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου διάφοροι παίκτες μάλωναν και διαφωνούσαν μεταξύ τους και υπήρχε κάποια ζήλια και η ομάδα υπέφερε από αυτό. Αυτό δεν θα συμβεί τώρα.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Οπότε πλέον έχεις παίξει στην Ουρουγουάη, στην Ολλανδία με την Χρόνινγκεν και τον Άγιαξ και στην Πρέμιερ Λιγκ με την Λίβερπουλ. Τώρα εδώ. Τι είναι μοναδικό σχετικά με την Μπαρτσελόνα; Τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Πρέπει να πω πως διασκεδάζω πολύ περισσότερο εδώ, αλήθεια. Δεν νιώθω τόσο μεγάλη ευθύνη όπως στις προηγούμενες ομάδες. Ένιωθα κάποιες φορές στον Άγιαξ και την Λίβερπουλ πως έπρεπε να είμαι εγώ. Τώρα κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο περνάω καλά και γελάω. Έχω περάσει από πολλές δυσκολίες στην καριέρα μου και δεν θέλω να τις σκέφτομαι.

Για αυτό τώρα, θέλω να διασκεδάζω κάθε λεπτό. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα παίζω με αυτούς τους συμπαίκτες στην καλύτερη ομάδα του κόσμου. Στην Λίβερπουλ πέρασα πολύ καλά. Γέλασα πολύ. Γελούσαμε πολύ, έτσι; Αλλά την ίδια ώρα ένιωθα μεγάλη ευθύνη. Ίσως αυτό να με επηρέασε αρνητικά ορισμένες φορές.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Είχες μεγαλύτερη ευθύνη στην Λίβερπουλ γιατί είχες τον Τζέιμι Κάραχερ πίσω! Βάζω στοίχημα ότι δεν προσπαθείς να κάνεις ποδιές στον Ζεράρ Πικέ, όπως έκανες σε εμένα κάθε μέρα!

ΣΟΥΑΡΕΖ: (ξεκαρδίζεται στα γέλια) Όχι... Αλλά προσπαθώ...

ΚΑΡΑΧΕΡ: Αναφέρθηκες σε προβλήματα του παρελθόντος. Πιστεύω πως το πιο εντυπωσιακό είναι πως κανένας δεν μιλάει για αυτά εξαιτίας του εκπληκτικού ποδοσφαίρου. Είναι αυτό που σε καθοδηγεί; Να βεβαιωθείς πως ο κόσμος θα σε θυμάται ως τον Λουίς Σουάρεζ τον σπουδαίο παίκτη, τον ποδοσφαιριστή;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ναι, αυτό θέλω να θυμάται ο κόσμος. Ξέρω πως θα θυμούνται και τα άσχημα πράγματα που έχω κάνει και δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, όμως θέλω να με θυμούνται για τα καλά πράγματα - που κέρδισα το Τσάμπιονς Λιγκ, που κέρδισα τους 5 από τους 6 τίτλους μου με την Μπαρτσελόνα. Θα μπορούσα να κερδίσω κι άλλο Τσάμπιονς Λιγκ και θέλω να συνεχίσω να γράφω ιστορία. Με πάει πίσω στο συναίσθημα της μεγαλύτερης ευθύνης που είχα στην Λίβερπουλ. Ένιωθα πως έπρεπε να υποφέρω περισσότερο για να μην δεχθώ κριτική, όμως εδώ η ευθύνη πέφτει και σε άλλους και έτσι διασκεδάζω περισσότερο.


ΚΑΡΑΧΕΡ: Το να μην κερδίζεις την Πρέμιερ Λιγκ σε είχε πραγματικά επηρεάσει; Σε θυμάμαι μετά την Κρίσταλ Πάλας να κλαις.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Αυτό είχε πονέσει. Αυτό είχε πονέσει τόσο πολύ. Θέλαμε τόσο πολύ να το κερδίσουμε. Ήξερα ότι είχαμε μια μοναδική ευκαιρία και παίζαμε πολύ καλά. Ήταν αυτή η επιθυμία να πετύχουμε περισσότερα γκολ εναντίον της Κρίσταλ Πάλας που τους έφερε πίσω και μας σκότωσε. Ήξερα ότι όταν φέραμε ισοπαλία αυτό το ματς, το πρωτάθλημα είχε χαθεί. Όλοι ήταν άρρωστοι. Μιλήσαμε και για σένα στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας. Είχες παίξει για 17 χρόνια, 1 χρόνο έξω, ήρθαμε τόσο κοντά. Πώς ένιωθες εσύ να το παρακολουθείς;

ΚΑΡΑΧΕΡ: Ήταν δύσκολο, πραγματικά. Ο γιος μου πήγαινε σε κάθε ματς και φυσικά θες να το κερδίσουν για αυτόν, για την οικογένεια και τους φίλους σου, για το κλαμπ. Από την άλλη μεριά. σκεφτόμουν πως θα με θυμούνταν ως εκείνον που έφυγε έναν χρόνο νωρίτερα, αν το κέρδιζαν.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Δεν στο είπα ποτέ αλλά πιστεύω πως το κλαμπ έπρεπε να σε είχε αναγνωρίσει πολύ περισσότερο όταν σταμάτησες. Για την καριέρα που είχες, ένας από τους καλύτερους παίκτες της Λίβερπουλ, θα έπρεπε να είχες ένα καλύτερο ξεπροβόδισμα στο τελευταίο σου ματς. Έτσι ένιωσα.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Μπαα. Οι αμυντικοί δεν μετράνε!

ΣΟΥΑΡΕΖ: Το καλύτερο στο τελευταίο σου παιχνίδι ήταν το πάρτι μετά! (γέλια)

ΚΑΡΑΧΕΡ: Δεν θα το παραδεχθείς αλλά πιστεύω πως είσαι ο καλύτερος κεντρικός επιθετικός στον κόσμο. Δεν μετράω τον Μέσσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως κεντρικούς επιθετικούς. Όταν μεγάλωνες, είχες έναν παίκτη που θαύμαζες ιδιαίτερα; Έναν που να είπες: "Έτσι θέλω να γίνω, σε αυτόν θέλω να μοιάσω."

ΣΟΥΑΡΕΖ: Τον απόλυτο; Γκάμπριελ Μπατιστούτα. Ήταν εκπληκτικό 9αρι - τέλειος στο να βρίσκει χώρους, να σουτάρει εκτός περιοχής, καλός στον αέρα. Ήταν πάντα ένα σημείο αναφοράς για μένα και συνήθιζα να παρακολουθώ τον τρόπο που έπαιζε. Εκτελούσε και τα φάουλ επίσης. Δεν θέλω να τα εκτελώ εδώ! (γέλια) αλλά θα τον αντέγραφα και θα παρακολουθούσα βίντεό του συνέχεια.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Στο τέλος της καριέρας σου σκέφτεσαι τους καλύτερους κεντρικούς επιθετικούς στην ιστορία: Ρομάριο, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρονάλντο...

ΣΟΥΑΡΕΖ: (απαντά με κομμένη την ανάσα) Σουάρεζ...

ΚΑΡΑΧΕΡ: (γέλια) Ακριβώς! Αυτό λέω! Ξέρω πως είναι ομαδικό παιχνίδι, αλλά σκέφτεσαι καμία φορά: "Θέλω να πετύχω περισσότερα γκολ από τον Ρομάριο ή τον Ρονάλντο;" Θες να γίνεις ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών;  Εκεί ψηλά με τον Μπατιστούτα, τον Φαν Μπάστεν, τέτοιου βεληνεκούς παίκτες;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ορκίζομαι στην ζωή των παιδιών μου ότι ποτέ δεν κοίταξα τα στατιστικά ή να κοιτάξω να σπάσω το ρεκόρ κάποιου. Το μόνο που θέλω να είναι να βελτιώνομαι και όχι να διαγωνίζομαι να σπάω ρεκόρ. Θέλω να κερδίζω τρόπαια και να πετυχαίνω γκολ γιατί αυτή είναι η δουλειά μου ως επιθετικός. Και να περνάω καλά διότι υπέφερα αρκετά για να φτάσω εδώ, οπότε απλά διασκεδάζω με το ποδόσφαιρό μου. Δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Πόσα γκολ έχεις αυτή τη σεζόν;

ΣΟΥΑΡΕΖ: (απαντάει αστραπιαία) 36

ΚΑΡΑΧΕΡ: Και μετά λες ότι δεν σε νοιάζουν τα ρεκόρ! Σοβαρέψου! Ξέρεις ακριβώς πόσα έχεις σκοράρει.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Όχι! Ειλικρινά, είναι αλήθεια. Ξέρω μόνο και μόνο επειδή μου το είπαν μετά το τέλος του ματς.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Ναι, ναι. Όλοι αυτό λένε! Έτσι είναι οι επιθετικοί... Ξέρουν ακριβώς πόσα έχουν πετύχει. Πόσα παιχνίδια;

ΣΟΥΑΡΕΖ: (απαντάει αστραπιαία, συνεχίζει να γελάει) 34

ΚΑΡΑΧΕΡ: Βλέπεις! Τέλος πάντων, προχωράμε... Σου λείπει η Πρέμιερ Λιγκ;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Ναι, ναι. Πολλά πράγματα, αλήθεια!

ΚΑΡΑΧΕΡ: Ποια είναι αυτά; Ποια είναι η μεγάλη διαφορά να παίζεις στην Ισπανία και στην Αγγλία;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Η ατμόσφαιρα στα παιχνίδια. Στην Πρέμιερ Λιγκ ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων. Εδώ, εκτός από τρεις ή τέσσερις ομάδες, υπάρχει διαφορά με τις μικρότερες ομάδες. Δεν θέλω να φανεί ασεβές αλλά σε κάποια παιχνίδια κοιτάς τον Τύπο και ρωτάνε: "Για να δούμε πόσα γκολ θα πετύχει η Μπαρτσελόνα σήμερα;" Στην Πρέμιερ Λιγκ, ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί και αυτό είναι κάτι που μου λείπει.

Και η ατμόσφαιρα μέσα στα γήπεδα, για όλα αυτά που ήταν συχνά επικρίσεις μου. Η υποστήριξη του κόσμου στο Άνφιλντ ήταν απίστευτη... Κάποιες φορές πήγαινα στο Άνφιλντ και σκεφτόμουν: "Ουφ! Υπάρχει παιχνίδι σήμερα!" Μπορείς να μην είσαι στην καλύτερη διάθεση ή έτοιμος για τον παιχνίδι - αλλά μετά θυμάμαι ότι βγαίνω έξω για ζέσταμα και μου αλλάζει η ψυχολογία. Σκέφτομαι: "Πρέπει να σκοράρω δυο ή τρία γκολ σήμερα." Ο τρόπος που το μετέδιδαν οι οπαδοί στους παίκτες ήταν εκπληκτικός.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Θα είσαι πίσω στην Αγγλία για το Τσάμπιονς Λιγκ ενάντια στην Άρσεναλ. Πιστεύω πως η Μπαρτσελόνα παίζει τόσο καλά, που ο κόσμος σας κοιτάει και σχεδόν αισθάνεται πως θα είναι έκπληξη αν δεν διατηρήσετε το Τσάμπιονς Λιγκ.

ΣΟΥΑΡΕΖ: Θα ήταν ένα μοναδικό επίτευγμα, κάτι ιστορικό και θα θέλαμε πολύ να το κάνουμε. Αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί. Φυσικά και έχουμε ευκαιρία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Μπάγερν Μονάχου, την Ρεάλ Μαδρίτης, την Παρί σεν Ζερμέν, την Μάντσεστερ Σίτι επίσης.

Αν κάποιος μας πετύχει σε κακή μέρα - κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε ομάδα - τότε θα είμαστε εκτός. Είναι τόσο απλό. Και δεν μπορούμε να είμαστε χαλαροί απέναντι στην Άρσεναλ. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα χαλαρώσουμε ούτε για ένα λεπτό εναντίον τους γιατί είναι από τις καλύτερες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Μπορεί να μην τελειώσεις την καριέρα σου στην Μπαρτσελόνα. Όταν φτάσεις τα 31 ή τα 32, θα ήθελες να επιστρέψεις στην Πρέμιερ Λιγκ; Ή θα ήθελες να δοκιμάσεις κι άλλα πρωταθλήματα;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Όχι. Θα προτιμούσα να μείνω εδώ για πολλά ακόμη χρόνια. Ξέρω πως δεν πάει πάντα έτσι. Αλλά αν γύριζα πίσω στην Πρέμιερ Λιγκ, θα πήγαινα μόνο στην Λίβερπουλ. Δεν θα πήγαινα σε άλλη ομάδα. Δεν θα ήταν κίνηση για τα χρήματα. Επίσης θα ήθελα να ξαναπαίξω για τον Άγιαξ γιατί εκεί ανδρώθηκα σαν παίκτης στην Ευρώπη.

ΚΑΡΑΧΕΡ: Άρα μπορείς να γίνεις η πρώτη μου μεταγραφή αν γίνω προπονητής της Λίβερπουλ;

ΣΟΥΑΡΕΖ: Πότε θα γίνεις προπονητής;

ΚΑΡΑΧΕΡ: Πότε θα είσαι έτοιμος να επιστρέψεις;

ΣΟΥΑΡΕΖ: (γέλια) Να πούμε σε τρία χρόνια;

ΚΑΡΑΧΕΡ: Θα ξεκινήσω τις προετοιμασίες τότε!


Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος
Πηγή: Daily Mail


















Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.