Boxing Day, η παράδοση


Η Boxing Day είναι κυρίως γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους. Είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων η οποία δεν είναι αργία για την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Αντιθέτως υπάρχει φουλ αγωνιστική δράση και τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα. Επίσης η Boxing Day σημαίνει επίσημα την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στην Αγγλία. Τι είναι όμως πραγματικά η Boxing Day και γιατί έμεινε στην ιστορία;

Η Boxing Day είναι μια μέρα αργίας η οποία γιορτάζεται κυρίως στις χώρες με χριστιανικό πληθυσμό το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και άλλες. Το όνομά της πηγάζει από το έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα κατά την Βικτωριανή περίοδο στην Αγγλία σύμφωνα με το οποίο οι έχοντες έκαναν δώρα στους μη έχοντες την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων. Αυτά τα δώρα αποθηκεύονταν σε Χριστουγεννιάτικα κουτιά (Christmas Box) και ανοίγονταν την 26η Δεκεμβρίου.

Την εποχή των εξερευνήσεων όταν τα πλοία ξεκινούσαν για νέες κατακτήσεις ένα Χριστουγεννιάτικο κουτί χρησιμοποιούταν για καλή τύχη. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν ένα δοχείο που τοποθετούσε ένας ιερέας στο καράβι και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν καλή επιστροφή έριχναν χρήματα μέσα. Όταν το ταξίδι ολοκληρωνόταν κι επέστρεφε πίσω, ο ιερέας έπαιρνε το κουτί και το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε το άνοιγε κι έδινε το περιεχόμενό του στους φτωχούς της ενορίας.

Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι της Boxing Day η παράδοση επιβάλει τόσο στο πρωτάθλημα Αγγλίας, όσο και την Σκωτίας να υπάρχει πλήρης αγωνιστική δράση. Αυτό βέβαια συμβαίνει και στις μικρότερες κατηγορίες καθώς και στα πρωταθλήματα ράγκμπι των δυο χωρών.
Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι παραδοσιακά αυτή την μέρα έπρεπε να αγωνίζονται αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια πόλη, έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μην κάνουν μακρινά ταξίδια μέσα στις γιορτές. Αυτό όμως είναι κάτι που έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Share on Google Plus

About Yiannis Dimitriadis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.