Το πάρε-δώσε του φετινού καλοκαιριού!

Η αλήθεια είναι πως η Λίβερπουλ ήταν από τις ομάδες που κινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο φετινό θερινό μεταγραφικό παζάρι. Η είσοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά την περσινή εκπληκτική σεζόν απαιτούσε, το δίχως άλλο, την εμβάθυνση του ρόστερ με παίκτες ταλαντούχους, αλλά ταυτόχρονα και έμπειρους στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Ρότζερς από την αρχή είχε φανερώσει τις προθέσεις του για την προσθήκη νέων παικτών και ο διακαής πόθος του ήταν ο Άνταμ Λαλλάνα, στη μεταγραφή του οποίου όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Η Σαουθάμπτον, έχοντας και αυτή κάνει πολύ καλή χρονιά, είδε τα περισσότερα αστέρια της, με πρώτο και καλύτερο τον προπονητή της Μαουρίσιο Ποκετίνο, να γίνονται στόχοι μεγαλύτερων συλλόγων (Λίβερπουλ, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο καθυστέρησε αρκετά να συμφωνήσει για την παραχώρηση του Λαλλάνα στους Ρεντς, έναντι τελικά 31 εκατ. ευρώ (σ.σ. η ακριβότερη φετινή μεταγραφή).

Ωστόσο, προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφή του διεθνή Άγγλου στο λιμάνι, είχε προηγηθεί η απόκτηση του συμπαίκτη του σε Εθνική Αγγλίας και Σαουθάμπτον, Ρίκι Λάμπερτ, για το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. η φθηνότερη φετινή μεταγραφή). Λίγο αργότερα ήρθαν και οι προσθήκες των Εμρέ Τσαν από την Μπάγερ Λεβερκούζεν και Λάζαρ Μάρκοβιτς από την Μπενφίκα, αντί των ποσών ύψους 12 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω κινήσεις, οι διοικούντες του συλλόγου είχαν θέσει επίσης ως βασικούς στόχους τις περιπτώσεις των Αλμπέρτο Μορένο από τη Σεβίλλη, αλλά και Ντέγιαν Λόβρεν και πάλι από τη Σαουθάμπτον. Καμία εκ των δύο όμως δεν αποδείχθηκε εύκολη και ιδιαίτερα αυτή του Ισπανού αριστερού οπισθοφύλακα. Η Σεβίλλη έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι της, για να κρατήσει στο ρόστερ της τον 21χρονο, παρά το γεγονός πως η Λίβερπουλ ήταν διατεθειμένη να προσφέρει το ποσό που ζητούσαν οι Ανδαλουσιάνοι. Αρχικά η μεταγραφή φάνηκε να ναυαγεί, αλλά περίπου 2 εβδομάδες αργότερα η Λίβερπουλ επανήλθε και κέρδισε τη μάχη υπογράφοντας το νεαρό για 18 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την περίπτωση του Λόβρεν, για μία ακόμη φορά η Σαουθάμπτον κράτησε πολύ σκληρή στάση, ωστόσο η πίεση που άσκησε ο παίκτης στη διοίκηση των Αγίων σε συνδυασμό με την εξαιρετική προσφορά των Ρεντς ύψους 25,3 εκατ. ευρώ αποδείχθηκαν αρκετές για το τελικό "ναι".

Οι προσθήκες βεβαίως δεν σταμάτησαν εκεί. Οι πολύ καλές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 19χρονου Ντιβόκ Οριζί για λογαριασμό του Βελγίου κίνησαν και με το παραπάνω το ενδιαφέρον της ομάδας του Ρότζερς (σ.σ. τον παρακολουθούσαν από τα 15 του) και η πρόταση στη Λιλ που άγγιζε τα 12,63 εκατ. ευρώ, δεν άργησε να γίνει δεκτή. Βεβαίως η Λίβερπουλ προχώρησε στον άμεσο δανεισμό του στο γαλλικό σύλλογο, προκειμένου να έχει ρυθμό και συνεχόμενα παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο, μιας και δεν κρίθηκε έτοιμος να συμπεριληφθεί στα πρώτα πλάνα του Ρότζερς. Επιπλέον, ένας δεύτερος νεαρός που άρεσε στη Λίβερπουλ και προτιμήθηκε για ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας, δίχως να είναι ιδιαίτερα γνωστός, ήταν ο Χαβιέ Μανκίγιο, που αποκτήθηκε με διετή δανεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης, σε ένα deal που περιελάμβανε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, καθώς και οψιόν αγοράς.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πιο "ηχηρή" μεταγραφή της Λίβερπουλ για φέτος, που δεν είναι άλλη από αυτή του Μάριο Μπαλοτέλι, για χάρη του οποίου δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ στη Μίλαν. Ακόμη η Λίβερπουλ απέκτησε ως ελεύθερους τους νεαρούς Λόρενς Βιγορό (τερματοφύλακας) και Κέβιν Στιούαρτ (δεξί μπακ) από την Τότεναμ.

Συνολικά λοιπόν, η Λίβερπουλ δαπάνησε για μεταγραφές το υπέρογκο ποσό των 151,43 εκατ. ευρώ, καταφέρνοντας με επιτυχία όμως, να ενισχύσει ουσιαστικά το ρόστερ της ενόψει της νέας χρονιάς.

Εκτός από αφίξεις όμως, είχαμε και αποχωρήσεις. Και μία από αυτές μας λύπησε πολύ και δεν είναι άλλη από αυτή του Λουίς Σουάρεζ για χάρη της Μπαρτσελόνα. Ο "τρελάρας" Ουρουγουανός άφησε τους Ρεντς μετά από μία ασύλληπτη χρονιά με 31 τέρματα, για το μεγάλο ποσό των 81 εκατ. ευρώ έχοντας και ως παρακαταθήκη μια ποινή 4 μηνών για τη δαγκωματιά στον Κιελίνι, στους οποίους δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί!

Εκτός όμως από την πώληση τους Σουάρεζ, η Λίβερπουλ έχασε και δύο άλλα δικά της παιδιά, τους Ντάνιελ Άγκερ και Πέπε Ρέινα, που πήραν μεταγραφές σε Μπρόντμπι και Μπάγερν Μονάχου, έναντι 4 και 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Νωρίτερα βέβαια είχαν ήδη παραχωρηθεί οι Ντάνι Πατσέκο στην Ρεάλ Μπέτις για 1,25 εκατ. ευρώ, Κόνορ Κοάντι στην Χάντερσφιλντ για 500 χιλιάδες ευρώ, Λουίς Αλμπέρτο ως δανεικός στη Μάλαγα μαζί με 1,25 εκατ. ευρώ, Ζοάο Κάρλος Τεϊξέιρα στην Μπράιτον, Ιάγο Άσπας στη Σεβίλλη (οψιόν 6 εκατ.), Αντρέ Γουίσντομ στη Γουέστ Μπρομ, Ιάγο Ιλόρι στην Μπορντό, Μπραντ Σμιθ στη Σουίντον επίσης ως δανεικοί. Ακόμη πωλήθηκαν οι Μάρτιν Κέλλυ για 2 εκατ. ευρώ στην Κρίσταλ Πάλας και Κρίστοφερ Πέτερσον για άγνωστο ποσό στην Ουτρέχτη, ενώ τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών πωλήθηκε και ο Τζακ Ρόμπινσον στην ΚΠΡ για 1,25 εκατ. ευρώ και οι Σεμπάστιαν Κοάτες, Τζόρντον Άιμπ και Ουσάμα Ασσάιντι (μαζί με 1,25 εκατ.) δόθηκαν δανεικοί σε Σάντερλαντ, Ντέρμπι και Στόουκ αντίστοιχα.

Τέλος να αναφερθεί ότι οι Κρεγκ Ρόνταν, Μάικλ Ενγκοό και Γιακούμπ Σόκολικ έμειναν ελέυθεροι καταλήγοντας οι δύο τελευταίοι στις Κιλμάρνοκ και Γέοβιλ, ενώ ο Αλί Σισοκό μετά το δανεισμό του επέστρεψε στη Βαλένθια, για να παραχωρηθεί αργότερα στην Άστον Βίλα!

 Έτσι λοιπόν, η Λίβερπουλ εισέπραξε συνολικά το ποσό των 92,97 εκατ. ευρώ, δαπανόντας έτσι ουσιαστικά περί τα 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το εκτιμόμενο μπάτζετ για το φετινό καλοκαίρι.

*Να σημειωθεί ότι όλα τα ποσά είναι σε ευρώ και όχι σε λίρες.

Απόστολος Παπανικολόπουλος
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.