Όταν ο Xabi Alonso συνάντησε τον Jamie Carragher (συνέντευξη)

Ο Jamie Carragher ταξίδεψε στο Μόναχο και ήρθε σε συνάντηση με τον πρώην συμπαίκτη του, Xabi Alonso, που του χάρισε μια μοναδική και απολαυστική συνέντευξη στο προπονητικό κέντρο των Βαυαρών.


CARRAGHER: Η μετακίνησή σου στο Μόναχο έγινε πολύ γρήγορα. Πως έγινε; Ο Pep Guardiola σε ήθελε εδώ και πολύ καιρό;
ALONSO: Πράγματι, έγιναν όλα πολύ γρήγορα, έχεις δίκιο, δύο εβδομάδες πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού. Ήμουν στη Μαδρίτη 5 χρόνια. Είχαμε κερδίσει το 10ο Champions League, το οποίο κυνηγούσαμε πολύ καιρό και ένιωσα πως η δουλειά μου εκεί είχε τελειώσει. Ήθελα να κάνω κάτι άλλο, να δοκιμάσω κάτι άλλο. Είχα πολύ όμορφες εμπειρίες από La Liga και Premier League, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα να έρθω εδώ. Η Bundesliga γίνεται ολοένα και καλύτερη και αυτός ο σύλλογος είναι από τους καλύτερους στο κόσμο.

CARRAGHER: Είχες καμιά ευκαιρία να επιστρέψεις στην Αγγλία;
ALONSO: Όχι. Είχα μόνο αυτή την επιλογή. Όταν ήρθε το ενδιαφέρον από τη Bayern, σκέφτηκα: "Xabi, σκέψου τι θες πραγματικά και που θα είσαι χαρούμενος". Ήθελα ένα καινούριο ξεκίνημα. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Από την ομάδα της γενέτειράς μου ήρθα στην καλύτερη ομάδα της Αγγλίας, μετά στην καλύτερη ομάδα της Ισπανίας και τώρα βρίσκομαι εδώ, στη καλύτερη ομάδα της Γερμανίας. Είναι μια όμορφη καριέρα. Θέλω να συνεισφέρω σε κατακτήσεις τίτλων, δε θα μπορούσα να είμαι μια ομάδα μόνος μου σαν εσένα.

CARRAGHER: Ερχόμενος εδώ έχεις την ευκαιρία να ισοφαρίσεις το ρεκόρ του Clarence Seedorf και να γίνεις ο δεύτερος παίκτης που κατέκτησε το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες.
ALONSO: Σίγουρα, αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους αυτού του συλλόγου αλλά και προσωπικός. Θα είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα πως θα έφτανα τόσο κοντά σε κάτι τέτοιο αλλά νομίζω πως έχουμε πολύ καλή ομάδα και μπορούμε να τα καταφέρουμε σε όλες τις διοργανώσεις. Θα είναι δύσκολο βέβαια, γιατί μπροστά μας έχουμε ομάδες όμως όπως η Real Madrid, η Barcelona, η Chelsea, η PSG και η Juvetus. Κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη.



CARRAGHER: Πως ένιωσες βλέποντας τη κλήρωση του Champions League; Τι σκέφτηκες; Έχασες την ευκαιρία να γυρίσεις στο Anfield.
ALONSO: Θεέ μου! Ήμουν εδώ στο Μόναχο, περνούσα τα ιατρικά τεστ όταν συνέβη. Βγήκα από τον μαγνητικό τομογράφο και την είδα... Ήταν ένα σοκ! Σκέφτηκα, "είχα την ευκαιρία να γυρίσω πίσω στο Anfield... άι, άι, άι!" (γελάει) Θα το ήθελα, θα το απολάμβανα να παίξω ξανά εκεί μια φορά ακόμα. Ακόμα νιώθω και έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς της Liverpool. Θυμάσαι τις καταπληκτικές βραδιές που είχαμε; Φτιάχνουν τέτοια ατμόσφαιρα που νομίζεις πως έχεις κερδίσει οποιαδήποτε αντίπαλο στην Ευρώπη. Η κατάκτηση του τροπαίου στη Κωνσταντινούπολη ήταν πέρα από τα όνειρά μου.

CARRAGHER: Θα είσαι στην Αγγλία τη Τρίτη προκειμένου να παίξεις εναντίον της Manchester City. Έχετε ήδη περάσει στους 16 της διοργάνωσης. Θα βρίσκεστε εκεί με σκοπό να τους πετάξετε εκτός διοργάνωσης; Τους βλέπετε ως απειλή;
ALONSO: Φυσικά. Η δουλειά μας είναι να κερδίσουμε. Θέλω να παίξω. Τα παιχνίδια στην Αγγλία είναι μοναδικά. H City είναι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω. Έχω δουλέψει με τον Manuel Pellegrini, έχουν παίκτες που γνωρίζω πολύ καλά.

CARRAGHER: Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η City δε τα καταφέρνει στο Champions League; Οι αγγλικοί σύλλογοι τα βρίσκουν σκούρα στην Ευρώπη. Όταν παίζαμε μαζί, υπήρξε μια περίοδος που εμείς, η Chelsea, η Manchester United και η Arsenal, φτάναμε στα τελικά. Ποια είναι η διαφορά τώρα;
ALONSO: Όταν είσαι στην απέξω και δε το ζεις, είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά. Πρώτα, εμείς η θητεία που είχαμε στη Liverpool με δυο τελικούς, έναν ημιτελικό και ένα προημιτελικό δεν ήταν νορμάλ. Ήταν μια εξαίρεση στους κανόνες του ποδοσφαίρου. Ίσως είναι κύκλος. Δες τη Dortmund, για παράδειγμα. Δε τα πηγαίνουν καλά στο πρωτάθλημα αλλά είναι μια καταπληκτική ομάδα στην Ευρώπη. Έχουμε μια σπουδαία ομάδα. Το γερμανικό ποδόσφαιρο έχει γίνει δυνατότερο. Τα τελευταία χρόνια τόσο το ιταλικό όσο και το αγγλικό πρωτάθλημα έχουν αποδυναμωθεί, αλλά σίγουρα θα επιστρέψουν.



CARRAGHER: Αλλά γιατί; Κοίτα όταν παίζαμε. Ήμασταν δυνατοί αμυντικά. Και είχαμε απέναντί μας τις United και Chelsea. Θες να παίξεις καλό ποδόσφαιρο αλλά πρέπει να είσαι δυνατός, οργανωμένος. Αυτό είναι τώρα το πρόβλημα των αγγλικών συλλόγων. Δεν μπορούν να παίξουν εκτός έδρας και να προσπαθήσουν να κρατήσουν καθαρό φύλλο αγώνα, δε μπορούν να σταματήσουν τους αντιπάλους τους από το να σκοράρουν ένα γκολ.
ALONSO: Σίγουρα. Για να ανταπεξέλθεις στην Ευρώπη θες παίκτες που γνωρίζουν πως είναι να παίζεις σε μεγάλα παιχνίδια. Οι ισπανικοί και γερμανικοί σύλλογοι το έχουν αυτό.Οι αγγλικές ομάδες έχουν τόσο πολύ αλλάξει. Μόνο η Chelsea δείχνει μια σοβαρή και ποιοτική εικόνα. Η Liverpool τα πήγε περίφημα τη περασμένη σεζόν αλλά φέτος δείχνει ένα άλλο άσχημο πρόσωπο. Χρειάζεται χρόνο. H City έχει κερδίσει το πρωτάθλημα δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια αλλά δε μπορεί για κανένα λόγο να βρει μια ισορροπία στην Ευρώπη. Αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα.



CARRAGHER: Όταν παίζαμε στην Ευρώπη υπό τις οδηγίες του Rafa, μπορούσαμε να επιτεθούμε, να δημιουργήσουμε κόντρα-επίθεση και κάποιες φορές απλά να αμυνθούμε - ακόμη και στην έδρα μας. Το τελευταίο χρόνο, η Real εξέπληξε τη Bayern παίζοντας με αντεπιθέσεις. Εδώ, με το Guardiola, υπάρχει σχέδιο σε κάθε ματς. Πως είναι αγωνίζεσαι έχοντας διαφορετικά στιλ και τρόπους παιχνιδιού;
ALONSO: Κάθε ομάδα που βλέπω πρέπει να είναι συγκεντρωμένη σε τρία διαφορετικά στιλ παιχνιδιού. Πρέπει να μπαίνουν στο κάθε ματς ανάλογα πως το ορίζουν οι περιστάσεις. Δεν είναι θέμα ταυτότητας συνήθως. Όχι, όχι, όχι. Είναι θέμα να ξέρεις τις δυνατότητές σου, τα δυνατά σου σημεία και να δείξεις στου παίκτες σου τι πραγματικά θέλεις ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για το κάθε παιχνίδι. Στη Liverpool, είχαμε ένα πλάνο για κάθε ομάδα. Κάθε παιχνίδι ήταν διαφορετικό. Άσε με να σου θέσω ένα παράδειγμα. Αυτή τη σεζόν παίζουμε με τρεις αμυντικούς, άλλες φορές τέσσερις και κάποιες φορές ακόμη και πέντε. Πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζεις πως να διαχειριστείς τουλάχιστον τρία ή τέσσερα συστήματα. Δεν έχει να κάνει με τη πίστη σου στη φανέλα την ομάδα ή οτιδήποτε άλλο.

CARRACGER: Είναι καλό να το ακούω αυτό από εσένα. Στην Αγγλία ο κόσμος θεωρεί, πιστεύει, πως η Barcelona και η Ισπανία έχουν μόνο ένα αγωνιστικό πλάνο. Αυτό είναι και το πρόβλημα για τη City και την Arsenal, ειδικά στην Ευρώπη. Η City παίζει απλά ένα 4-4-2. Κοίτα την Arsenal - ήρθαν να παίξουν κόντρα στη Borussia Dortmund και έπρεπε να χάσουν με 5-0.
ALONSO: Αν πας και παίξεις όπως παίζουμε εμείς όλα μπορούν να συμβούν. Πρέπει να μπεις να κερδίσεις. Αλλά όταν παίξεις ένα προημιτελικό ή ημιτελικό γύρο στο Champions League, χρειάζεσαι ένα πλάνο και μυαλό τέτοιο ώστε να μπορείς να ελέγξεις το παιχνίδι. Αν η αντίπαλη ομάδα σκοράρει και δεν έχεις ένα σχέδιο, πλάνο, να αντιδράσεις εγκαίρως; Αυτό είναι. Πρέπει να γνωρίζεις και αν ο αντίπαλος αλλάζει να αλλάξεις και εσύ.
"Όλοι θαυμάζουμε τους Stevie, Scholes και Rooney, αλλά εγώ σε αποκαλώ Carradona!"

CARRAGHER: Πόσο άλλαξε η Bayern; Πιστεύεις πως ότι συνέβη με τη Real Madrid στο Champions League στον ημιτελικό έδειξε πως οι ομάδες δουλέψαν πως να πετάξουν τη Bayern εκτός;
ALONSO: Είναι δύσκολο να αντιγράψεις τη Real Madrid καθώς καμία ομάδα δεν έχει αυτούς τους παίκτες που μπορούν να τρέξουν με τέτοια εκρηκτικότητα όπως ο Ronaldo.

CARRAGHER: Είναι ο καλύτερος παίκτης στο κόσμο;
ALONSO: Σίγουρα. Έχω πει πως θα ήταν ιδανικό και σωστό να κερδίσει τη χρυσή μπάλα ο Manuel Neuer ή κάποιος άλλος Γερμανός ποδοσφαιριστής, μιας και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αν ο Ronaldo τη κερδίσει ξανά, θα είναι εξίσου δίκαιο για τη περσινή σεζόν που είχε κερδίζοντας το Champions League. Είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω παίξει. Μετά από εσένα, φυσικά!



CARRAGHER: Ο κόσμος μιλάει για τη τεχνική των Άγγλων ποδοσφαιριστών, αλλά νομίζω ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η μερική κατανόηση του παιχνιδιού...
ALONSO: Ναι, όντως. Όταν ήμουν στη Liverpool, διάβαζα το πρόγραμμα πριν από κάθε αγώνα. Σε κάποιο από αυτά διάβασα την δήλωση ενός 12χρονου αγοριού από τις ακαδημίες μας όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα δυνατά του σημεία. Είχε πει, "το σουτ και το μαρκάρισμα μου". Είπα στον εαυτό μου, "ναι, ΟΚ! Αλλά δε νομίζω πως η κύρια ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή είναι το μαρκάρισμα".
CARRAGHER: Έχεις δει ποτέ τον Jack Wilshere να παίζει σε κεντρικό ρόλο; Συνήθως είχαμε κάποιον στην Αγγλία σε αυτή τη θέση που μάρκαρε συχνά, όχι βέβαια σαν εσένα ή τον Busquets, τον Kroos ή τον Pirlo. Θα ήταν πρόοδος για το αγγλικό ποδόσφαιρο η ύπαρξη ενός τέτοιου παίκτη στο ρόλο του Wilshere;
ALONSO: Γιατί όχι; Πριν σε αυτή τη θέση ήταν ο Michael Carrick. Ήξερε να διαβάζει το παιχνίδι. Θα μπορούσε να είχε ένα πιο σημαντικό και ηγετικό ρόλο στη μεσαία γραμμή.

CARRAGHER: Είναι δημόσια συζήτηση στην Αγγλία η χρήση του Wilshere σε αυτό το ρόλο. Νομίζεις είναι πρόβλημα να έχεις ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή σε αυτό το ρόλο; Είναι προτιμότερο από κάποιον που σκέφτεται συνέχεια αμυντικά;
ALONSO: Χρειάζεσαι κάποιον εκεί που σκέφτεται, "Τι είναι καλύτερο: επίθεση; άμυνα;" Πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να πάρεις δύο ή τρία βήματα παραπάνω ώστε να αφήσεις χώρο, γιατί τότε αφήνεις τον άλλο να διεισδύσει ανάμεσα. Οι παίκτες δε πρέπει συνεχώς να μετακινούνται. Πάρε παράδειγμα τον Pep και με τον Mario Gotze. Συνέχεια κατά τη διάρκεια του αγώνα πετάγεται και του φωνάζει να μη τρέχει διαρκώς κυνηγώντας τη μπάλα και πως εκείνη θα έρθει σε εκείνον. Ο Pep δουλεύει πάνω στη κατοχή της μπάλας, όχι το τρέξιμο σε όλο το γήπεδο.

CARRAGHER: Αποσύρθηκες από την εθνική ομάδα το καλοκαίρι. Όταν ήσασταν μαζί όλοι οι Ισπανοί, θα υπήρξαν στιγμές να μιλήσετε για τους Άγγλους παίκτες: πως τους έβλεπες;
ALONSO: Όλοι οι Ισπανοί είχαν ως ινδάλματα και πρότυπα τους Stevie, Scholes, Rooney, Lampard...

CARRAGHER: Carragher;!
ALONSO: Carragher; Ω, ο Carragher! Μιλάω για μέσους αλλά ακόμη και τώρα θα σε αποκαλούσα Carradona! Σαφώς και είχαμε τα πρότυπά μας όμως το αγγλικό κομμάτι δεν δουλεύει τόσο καλά. Με ρωτούσαν τι φταίει, ο προπονητής; Οι παίκτες; Γιατί δε βρίσκουν τη σωστή φόρμουλα;



CARRAGHER: Εσείς είχατε τη κατάλληλη φόρμουλα. Όταν ήρθες στο Λίβερπουλ είπα πως η Ισπανία δε θα κερδίσει ποτέ τίποτα.
ALONSO: Θυμάμαι! Όπως και ένα άλλο σκηνικό σε ματς με την West Brom το 2009. Κερδίζαμε 2-0 και ο Arbeloa ξεκίνησε μια κούρσα από την άμυνα με τη μπάλα στα πόδια. Όταν την έχασε το επόμενο πράγμα που άκουσα ήταν εσένα να ουρλιάζεις: "Έι, εσύ! Αρμπελόα! Δεν είσαι ο Μαραντόνα!" Παίρνεις χρυσό μετάλλιο, στο δίνω τώρα. Είσαι ο πιο φωνακλάς παίκτης που έχω παίξει μαζί. (γελάει)



CARRAGHER: Ποιος παίκτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία που είχες;
ALONSO: Είχαμε δυνατό σύνολο, δεν ήταν μόνο ένας παίκτης. Ξεκινήσαμε με τον Casillas, ήταν το κλειδί στο Euro το 2008, έπειτα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως και ο Puyol και ο Sergio Ramos και άλλοι...

CARRAGHER: Αλήθεια; Μερικές φορές στην Αγγλία νομίζουμε πως δεν είναι έμπιστος.
ALONSO: Όταν ο Sergio είναι σε καλή κατάσταση είναι ένας από τους καλύτερους. Στο κέντρο είχαμε τον Silva, το Xavi, τον Iniesta και εμένα. Παίζοντας με τόσους στη μεσαία γραμμή ήταν το δυνατό μας σημείο. Δεν είχαμε σπουδαίους παίκτες στις κόντρες έναν με έναν. Χρειαζόταν χρόνος να υιοθετήσουμε το passing game με το οποίο φτάναμε στα καρέ του αντιπάλου, και εκεί είχαμε τον David Villa και τον Fernando Torres όταν ήταν στα καλά του.

CARRAGHER: Τι θα κάνεις στο μέλλον; Σκέφτεσαι τη προπονητική, τη προεδρία;
ALONSO: Έχω αρκετά στο μυαλό μου. Έχω δουλέψει με αρκετούς προπονητές και έχω μάθει πολλά. Αλλά δε μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το βήμα τόσο γρήγορα. Υπάρχουν και στιγμές που σκέφτεσαι την απομάκρυνσή σου από το ποδόσφαιρο, πως χρειάζεται ένα διάλειμμα.

CARRAGHER: Αν ξεφορτωθώ τον Gary Neville, θα ήθελες να έρθεις συμπαίκτης μου στη Monday Night Football;
ALONSO: Όχι, εγώ θα έκανα τη Champions League Night.


Επιμέλεια: Santiago L.
Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.