Σύγκρουση "τιτάνων" στο Άνφιλντ

 Επιμέλεια:Γιώργος Δρογγίτης

Το μεγαλύτερο Αγγλικό ντέρμπι και ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στον πλανήτη θα φιλοξενήσει το Άνφιλντ,όπου οι δύο μεγαλύτεροι Αγγλικοί σύλλογοι,Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλουν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας.

Οι δύο ομάδες έχουν κερδίσει μαζί 121 τρόπαια,με τους "μπέμπηδες" να έχουν τρία παραπάνω.Πρόκειται για συλλόγους που υποστηρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Αγγλία.Όταν μιλάμε για αγώνα Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,μιλάμε για "πόλεμο",για 90 λεπτά μίσους.Το τι έχει γίνει πριν αρχίσει αυτό το παιχνίδι είναι απλά ιστορία.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πόλεων υπάρχει από πολύ παλιά.Συχνά οι άνθρωποι ερχόντουσαν σε αντιπαράθεση,για το ποια πόλη προσφέρει τα περισσότερα στην Αγγλία,ποια είναι η πιο όμορφη και ποια η πιο καθαρή.

Το "κλειδί" της υπόθεσης για την αντιπαλότητα των δύο πόλεων ωστόσο,ήταν το καράβι "Manchester ship" που δημιουργήθηκε το 1894.Εντολή του πλοιάρχου του καραβιού αυτού,ήταν να παρακάμπτει το λιμάνι του Λίβερπουλ και να μεταφέρει προϊόντα κατευθείαν στο Μάντσεστερ,κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που δούλευαν στο λιμάνι να χάσουν τη δουλειά τους.

Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι το μίσος υπάρχει γιατί πολύ απλά Λίβερπουλ και Μάντσεστερ είναι οι κορυφαίες στην Αγγλία.Οπαδοί των δύο ομάδων,συχνά συγκρίνουν τα δύο σωματεία για το ποια είναι η πιο ιστορική,κάτι που κάνει τις μεταξύ τους αναμετρήσεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.Όπως είχε πει και ο Ράιν Γκίγκς,"περπατάω στο δρόμο του Μάντσεστερ και ακούω οπαδούς μας,να μας συγκρίνουν με την Λίβερπουλ.Κάτι αντίστοιχο θα γίνεται και στο Λίβερπουλ.Ο Κόσμος ζει για αυτό το ματς."

Το 1964 είναι η πιο πρόσφατη χρονολογία, που έγινε μετακίνηση ποδοσφαιριστή από τον ένα σύλλογο στον άλλο.Συγκεκριμένα ο Φιλ Τσίσναλ,μεταγράφηκε στην Λίβερπουλ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πιθανότατα θα είναι ο τελευταίος της λίστας.Χαρακτηριστικοί ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο συλλόγων είναι ο Πόλ Ινς και ο Μάικλ Όουεν,καθώς και ο Πίτερ Μπάρντσλει.

Το 2007 οι "κόκκινοι" κάνουν κρούση για τον Γκάμπριελ Χάιντζε από τους "κόκκινους διαβόλους" και εισπράττουν αρνητική απάντηση.Ο Αργεντινός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό και πωλήθηκε στην Ρεαλ Μαδρίτης.

Στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ έχει κερδίσει 41 φορές,23 η Μάντσεστερ,ενώ 19 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Ας θυμηθούμε μέσα από βίντεο μερικά από τα συναρπαστικότερα ματς που έχουν δώσει οι δύο ομάδες.

O τελικός του FA cup το 1977 θα βρει τη Λίβερπουλ να μπαίνει ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου,κυνηγώντας το treble,όμως 5 λεπτά ψυχρολουσίας στοίχισαν στους "κόκκινους" με το τρόπαιο να καταλήγει στο Όλντ Τράφορντ
Η Λίβερπουλ το 1988 θα επικρατήσει εύκολα με 3-1 της ομάδας του Φέργκιουσον και θα "κλειδώσει" ένα εύκολο πρωτάθλημα στο Άνφιλντ.
Το 2009 οι "κόκκινοι" φεύγουν θριαμβευτές "από το θέατρο των ονείρων" με σκορ 1-4 χάρις σε γκολ των Τόρες,Τζέραρντ,Αουρέλιο και Ντοσένα,αν και η Μάντσεστερ είχε προηγηθεί με γκολ του Ρονάλντο!
Το ντέρμπι του 2012 επισκιάστηκε από την άρνηση του Σουάρεζ να κάνει χειραψία με τον Πατρίς Εβρά,που πριν λίγους μήνες είχε δεχτεί ρατσιστική επίθεση από τον Ουρουγουανό που του κόστισε ποινή 8 παιχνιδιών.Για την ιστορία, δύο γκολ του Ρούνει έδωσαν την νίκη στους γηπεδούχους.
Το ξέφρενο "κόκκινο τρένο" δε μπορούσε να μη περάσει και από το Όλντ Τράφορντ.Η Λίβερπουλ ταπεινώνει πριν από ένα χρόνο την Γιουνάιτεντ στο ίδιο της το σπίτι με σκορ 0-3.Δις σκόραρε από την άσπρη βούλα ο Στίβεν Τζέραρντ,με τον Λούις Σουάρεζ να ολοκληρώνει ένα μοναδικό θρίαμβο.
Νίκη την Κυριακή για τους "κόκκινους" σημαίνει τέταρτη θέση,ενώ για τους "μπέμπηδες" σημαίνει +5. Έπεται μεγάλη μάχη!
Share on Google Plus

About George Drogg

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.