Scouting Report: Marko Grujic


Προφίλ παίκτη:

Όνομα: Μάρκο Γκρούγιτς
Εθνικότητα: Σερβία
Προηγούμενο κλαμπ: Ερυθρός Αστέρας
Θέση: Κεντρικός μέσος
Ύψος: 1.91
Ηλικία: 19

Ένα 19χρονο παιδί από την Σερβία, άγνωστος στο ευρύ κοινό, όχι όμως και στους...κυνηγούς ταλέντων, ο Μάρκο Γκρούγιτς που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στον Ερυθρό Αστέρα, αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Λίβερπουλ επί εποχής Γιούργκεν Κλοπ. Ένα ποσό κοντά στις 5 εκατομμύρια λίρες φαίνεται πως ήταν αρκετό για να αποκτήσει η Λίβερπουλ έναν εξαιρετικά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, του οποίου το στυλ παιχνιδιού συγκρίνουν αρκετοί με παίχτες όπως ο Νεμάνια Μάτιτς και ο Πολ Πογκμπά!

Ο νεαρός ξεκίνησε την καριέρα του από τις μικρές ομάδες του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και με ένα σύνολο εντυπωσιακών εμφανίσεων κέρδισε μια θέση στην πρώτη ομάδα, πραγματοποιώντας το επίσημο ντεμπούτο του στα 17 του χρόνια. Η ταχεία ανάπτυξή του και την υπεροχή του στον χώρο του κέντρου, ανάγκασαν πολλές κορυφαίες ομάδες να στρέψουν πάνω του το βλέμμα τους, μεταξύ αυτών και την Λίβερπουλ!

Σύμφωνα με δυο Σέρβους δημοσιογράφους, τους Νεμάνια Γκρμπιτς και Βλάστιμιρ Στεβάνοβιτς, οι Κλοπ και Μπούβατς είχαν υψηλά στην λίστα τους τον νεαρό μέσο και φαίνεται πως είχαν σχηματίσει πολύ καλή άποψη για τις ικανότητες του. Ο Κλοπ ενδιαφέρονταν αρκετό διάστημα για την περίπτωση του Γκρούγιτς και μάλιστα είχε ο ίδιος προσωπική συνομιλία με τον Σέρβο, για να τον πείσει να έρθει στο μεγάλο λιμάνι!

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μεταγραφής έπαιξε και το γεγονός πως ο Ερυθρός Αστέρας χρωστάει περίπου 50 εκατομμύρια λίρες και το γεγονός αυτό μπορεί να τον οδηγήσει στον αποκλεισμό του από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν. Έτσι, τα 5 εκατομμύρια που θα εισπραχθούν από την πώληση του Γκρούγιτς στην Λίβερπουλ, θα αποτελέσουν μια σημαντικά "ανάσα" στα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου. 



 Πλεονεκτήματα 

Είναι ένα κλασικό 8αρι με την ικανότητα να αγωνίζεται δίχως πρόβλημα και στις άλλες θέσεις του κέντρου. Οργανώνει εξαιρετικά, είναι επιθετικός, βλέπει γήπεδο και είναι φανταστικός πασέρ. Παρότι δεν αποτελεί μηχανή των γκολ, ο Γκρούγιτς αποτελεί πάντα απειλή για τις αντίπαλες άμυνες από μακρινή απόσταση, ενώ το υψηλό του ανάστημα τον καθιστά επικίνδυνο και στις στημένες φάσεις. 

Στο αμυντικό κομμάτι, τα μακριά του άκρα τον κάνουν αρκετά ικανό στα κοψίματα, ενώ επίσης διαθέτει αρκετά καλή τεχνική κατάρτιση και έχει εξαιρετικά τρεξίματα και υψηλή αντοχή. Σίγουρα το ξεκίνημα του στον μαγικό κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια μελλοντική σταθερά για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Μειονεκτήματα 

Αντίστοιχα με τον Μάτιτς, ο Γκρούγιτς δεν είναι και ο γρηγορότερος παίχτης του γηπέδου. Του λείπει η εκρηκτικότητα και η επιτάχυνση, ωστόσο με τον μεγάλο του διασκελισμό μοιάζει να καλύπτει αυτες τις ατέλειες. 

Επίσης, ένα ακόμη ερωτηματικό είναι το κατά πόσο είναι αρκετή η φυσική του δύναμη για να ανταποκριθεί σε συνθήκες Πρέμιερ Λιγκ. Δεν έχει και τον πιο θηριώδη σωματότυπο, ωστόσο και αυτό το στοιχείο είναι δυνατό να δουλευτεί και με την πάροδο του χρόνου να βελτιωθεί από τον Σέρβο. 

Γενική εικόνα

Είναι ξεκάθαρο πως ο Γκρούγιτς βρισκόταν στα ραντάρ του Κλοπ για μεγάλο διάστημα και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας πείσει πως πρόκειται για μια ελπιδοφόρα περίπτωση ποδοσφαιριστή. Μην ξεχνάμε πως ο ίδιος κόουτς είχε ανακαλύψει περιπτώσεις όπως οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ματς Χούμελς και Ιλκάι Γκουντογκάν, τους οποίους και είχε αποκτήσει για λιγότερα από 5 εκατομμύρια λίρες. 

Επομένως, το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε το "μάτι" του Γιούργκεν Κλοπ και να περιμένουμε να δούμε τα πόρισμα της πρώτης του μεταγραφής μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του μεγαλύτερου συλλόγου στο Νησί. 


Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος

Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.