ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Firmino μιλάει για την πίεση, το σκοράρισμα, και τους πανηγυρισμούς


Είναι ένα από τα σύμβολα της ενθουσιώδους έναρξης της σεζόν για την Liverpool.
Το ταλέντο του Roberto Firmino έχει τις ρίζες του πίσω στα χρόνια που ήταν στην πατρίδα του, την πόλη Maceio της Βραζιλίας, όπου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σαν αμυντικός. «Ένα φυσικό ταλέντο, που τώρα απολαμβάνει», ήταν τα λόγια του προπονητή του, για να περιγράψει την ικανότητά του να ‘κλείνει’ τον αντίπαλο αμυντικό.
Πολύ συχνά αυτή τη σεζόν, ο Firmino έχει αγωνιστεί στην πιο ‘προχωρημένη’ θέση στο γήπεδο για τους Κόκκινους – ένας ρόλους που έχει και αμυντικές και επιθετικές αρμοδιότητες, με το να κερδίζει τη μπάλα στη μεριά του αντιπάλου, και αμέσως να την προωθεί μπροστά, υπό πίεση.
«Προπονούμαι κάθε μέρα, για να γίνομαι καλύτερος σε αυτή τη θέση», είπε ο 25χρονος, με ταπεινότητα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Melwood αυτή τη βδομάδα. «Σε κάθε θέση που παίζω, προσπαθώ να βάζω πάντα τα δυνατά μου, και αγωνίζομαι για να βελτιώνομαι. Θα παίζω πάντα με επιθετικές προθέσεις στη θέση μου, αλλά κοιτάζω πάντα να βοηθάω τους συμπαίκτες μου με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ.
«Είμαι επιθετικός, ωστόσο δεν ξεχνάω την άμυνα. Έχω πάντα στο μυαλό μου να βοηθάω τους συμπαίκτες μου όπως μπορώ. Προσπαθώ να τα κάνω και τα δυο στο γήπεδο – και να αμύνομαι και να επιτίθεμαι – χωρίς ποτέ να ξεχνάω καμία από τις δυο αρμοδιότητες.»
Αυτή τη σεζόν, οι 9 του εμφανίσεις του έχουν καταλήξει σε 4 γκολ ήδη. Αντιθέτως, πέρυσι, του πήρε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου για να αρχίσει να σκοράρει με τη φανέλα της ομάδας, και στις 13 Ιανουαρίου πρόσθεσε στον λογαριασμό του το 2ο και το 3ο από τα συνολικά 11 γκολ του.
«Έπρεπε να αρχίσω να προχωρώ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς θα υπήρχε πρόβλημα με το πώς προπονούμαι!» απάντησε.
«Ο στόχος είναι πάντα η βελτίωση. Είμαι ο τύπος παίκτη που είναι συνεχώς απαιτητικός από τον εαυτό του, επομένως προσπαθώ να βελτιώνομαι από κάθε άποψη. Δε μπορείς να σταματάς. Θα προσπαθώ πάντοτε να πετυχαίνω τους στόχους μου
Πραγματικά, η λέξη ‘χαμόγελο’ είναι συνώνυμη του Firmino. Σπάνια βλέπεις το νούμερο 11 να μην είναι πρόσχαρος στο γήπεδο, διότι τέτοια είναι η απόλαυση που παίρνει από το να παίζει ποδόσφαιρο.
Όταν σκοράρει, ο Βραζιλιάνος διεθνής ευχαριστεί τους φανς της ομάδας με έναν ασυνήθιστο, αλλά ιδιαίτερα διασκεδαστικό, τρόπο, με την βοήθεια του Philippe Coutinho και του Sadio Mane.
«Όποτε βγαίνει ένα καινούργιο σύνθημα, προσπαθούμε κάποιες φορές να προβάρουμε έναν πανηγυρισμό, ώστε όταν ένας από εμάς σκοράρει, να πανηγυρίζουμε όλοι μαζί», λέει γελώντας ο Firmino. «Αυτό είναι κάτι ωραίο μεταξύ των συμπαικτών, ένας τρόπος να δείχνουμε τη φιλία μας, και προσπαθώ να το κάνω όποτε μπορώ.»

Πιο σοβαρά ζητήματα για τον Firmino και την Liverpool έρχονται ενόψει της επίσκεψης της West Bromwich Albion στο Anfield το Σάββατο, για τη νέα αγωνιστική της Premier League.
Παρότι εντελώς εκνευρισμένοι από την έλλειψη γκολ στον αγώνα με την Manchester United την Δευτέρα, τα στατιστικά των Κόκκινων είναι εντυπωσιακά: αήττητοι σε 8 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, και 2 πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Manchester City στον βαθμολογικό πίνακα.
Παρόλα αυτά, ο Firmino και οι συμπαίκτες του γνωρίζουν καλά πως οποιαδήποτε έλλειψη συγκέντρωσης και έντασης, θα εκμεταλλευτεί πλήρως από τις ‘Τσίχλες’.
«Πριν έρθω στην Premier League, είχα γνώση του πόσο ανταγωνιστική είναι, σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα παγκοσμίως – είναι πρώτη» αποκάλυψε. «Η West Brom είναι μια καλή ομάδα που βελτιώνεται. Έχουν κάποια καλά αποτελέσματα εναντίον άλλων κορυφαίων ομάδων, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι, αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι.
«Έχω παρακολουθήσει κάποιους από τους αγώνες τους, και παίζουν πολύ σοβαρά. Παίζουν με την τυπική αγγλική στρατηγική, επιτίθενται, αλλά παραμένουν μαζεμένοι. Πρέπει να σεβαστούμε το στυλ τους. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού, ώστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, πιστεύω πως όλα θα είναι εντάξει για εμάς.
«Προπονούμαστε κάθε μέρα για να βελτιωθούμε στα παιχνίδια μας. Χάρη στην προπόνηση, όλα λειτουργούν πολύ καλά, και πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Η ομάδα είναι πολύ δεμένη και συγκεντρωμένη σε κάθε παιχνίδι, και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος της χρονιάς.»
Τα στατιστικά του Roberto Firmino για τη φετινή σεζόν

Η φιλοδοξία της Liverpool να συγκεντρώσει τους 3 βαθμούς, θα ολοκληρωθεί με την παρουσία 54.000 οπαδών στο Anfield.
Ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τους Κόκκινους, σύμφωνα με τον Firmino.
«Κάθε φορά που παίζω στο Anfield, μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί», είπε. «Ανατριχιάζω όταν τραγουδούν – είναι στα αλήθεια εκπληκτικό το να παίζεις εκεί μέσα.
«Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι είμαστε στην έδρα μας, και όσοι παίζουν εκεί εναντίον μας πρέπει να νιώθουν την πίεση, γι’ αυτό πρέπει να παραμένουμε συγκεντρωμένοι για να κερδίσουμε.»
Η πίεση είναι κάτι που οι αμυντικοί της West Brom είναι πολύ πιθανό να βιώσουν, όταν θα έχουν την κατοχή της μπάλας, καθώς ο Firmino θα προσπαθήσει από νωρίς στον αγώνα να τους ‘κλείσει’.
Ένα περαιτέρω δείγμα της αυξανόμενης επιρροής του στη Liverpool είναι το γεγονός πως και ο ίδιος και ο Coutinho είναι πρώτοι σκόρερ της ομάδας του Klopp.
Δεν είναι μόνο στο γήπεδο τακτοποιημένος και χαρούμενος ο Firmino – απολαμβάνει επίσης και τη ζωή στην πόλη, με τη σύντροφό του Larissa, και την προσφάτως γεννημένη κόρη τους, Valentina.
Λέει: «Προηγουμένως, ήμουν στην Γερμανία, και τώρα είμαι εδώ, σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Απολαμβάνω την παραμονή μου στην πόλη – είναι μεγαλύτερη από τη προηγούμενη πόλη στην οποία έμενα.
«Νιώθω προσαρμοσμένος εδώ, και είμαι χαρούμενος. Χαίρομαι να παίζω εδώ και να ζω σε αυτή την πόλη.
«Κάποιες φορές, ο καιρός δεν βοηθά – αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό, είμαι εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο, και να κάνω τη δουλειά μου στην ομάδα!»
Κι αν οι προσπάθειές του τον οδηγήσουν σε έναν γκολ στον αγώνα, μπορούμε να περιμένουμε έναν ακόμα ωραίο πανηγυρισμό;
«Ναι, αλλά είναι έκπληξη. Θα δείτε…»
Επιμέλεια: Μαρία Αλεξανδροπούλου
Πηγή: liverpoolfc.com
Share on Google Plus

About Maria Alexandropoulou

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.