Sadio Mane: Από τα σκισμένα παπούτσια στους δρόμους της Σενεγάλης, στα σαλόνια του Άνφιλντ!

 Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος

Ο 24χρονος έφυγε στα 15 του από την γενέτειρά του Σεντχιού της Σενεγάλης για να εξελιχθεί 9 χρόνια μετά σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς του πρωταθλήματος.

Ο Μανέ έχει την τάση να αφήνει παντού το στίγμα του και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Νάτσο Μονρεάλ και Κάλουμ Τσέιμπερς, που υπέφεραν στο να τον μαρκάρουν στο εναρκτήριο ματς του φετινού πρωταθλήματος, στο οποίο μάλιστα σημείωσε και ένα απίθανο γκολ.

Οι εκπρόσωποι του Μανέ από το arena11group παραδέχονται πως δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν με λόγια τον Σενεγαλέζο όταν πρωτοσυστήθηκε με τη μεταγραφή του από την γαλλική Μετς στην Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ.

Η φυγή από την γενέτειρα για το κυνήγι του ονείρου...

Μόλις στα 15 του αποφάσισε να φύγει από τον τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την μικρή πόλη Σεντχιού, για να μεταβεί στην Ντακάρ με τον θείο του. Οι ικανότητες του Μανέ είχαν ήδη παρατηρηθεί στα πρώτα του βήματα στις αλάνες της Σεντχιού και η δίψα του για το ποδόσφαιρο ήταν μεγάλη.

500 μίλια χώριζαν την Σεντχιού από την Ντακάρ αλλά δεν το σκέφτηκαν καν. Το όνειρό του ήταν πάνω απ'όλα.

"Άφησα την πόλη μου για να πάω με τον θείο μου στην πρωτεύουσα, εκεί που γίνονταν τα δοκιμαστικά. Πήγαμε εκεί και βρίσκονταν πολλά άλλα αγόρια για να εξεταστούν και να οργανωθούν σε ομάδες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, και είναι αστείο τώρα, αλλά όταν βγήκα εκεί έξω και το προσπάθησα υπήρχε ένα γηραιότερος κύριος που με κοιτούσε σαν να ήμουν στο λάθος μέρος."

"Με ρώτησε, "είσαι εδώ για το τεστ;". Του απάντησα ναι. Με ρώτησε "με αυτά τα παπούτσια; Κοίτα τα! Πώς μπορείς να παίξεις με αυτά;". Ήταν πολύ κακά, πραγματικά πολύ κακά- σκισμένα και παλιά. Και μετά είπε: "Γιατί αυτό το σορτς; Δεν έχεις ούτε κατάλληλο αθλητικό σορτς;""

"Του είπα ότι ήρθα να παίξω με ό,τι καλύτερο είχα και ήθελα μόνο να παίξω- να αναδειχθώ. Όταν βγήκα στο γήπεδο, έπρεπε να δείτε την έκπληξη στο πρόσωπό του."

"Ήρθε σε μένα κατευθείαν και μου είπε: "Σε διαλέγω αμέσως. Θα παίξεις στην ομάδα μου." Μετά από αυτές τις δοκιμές πήγα στην ακαδημία."

Χρειάστηκε αρκετή δύναμη για να αφήσει το σπίτι του και αρκετή στήριξη για να γραφτεί στην Generation Foot, από την οποία έχουν επίσης αποφοιτήσει και οι Παπί Σισέ και Ντιαφρά Σακό.


Η στήριξη της οικογένειας...

"Ήμουν στην πόλη και έπαιζα στους δρόμους ή οπουδήποτε υπήρχε παιχνίδι. Από 2-3 χρονών με θυμάμαι πάντα με μια μπάλα. Έβλεπα παιδιά να παίζουν στον δρόμο και πήγαινα κι εγώ."

"Έτσι ξεκίνησα- απλά στους δρόμους. Όταν μεγάλωσα, πήγαινα και παρακολουθούσα παιχνίδια ειδικά όταν αγωνιζόταν η εθνική ομάδα. Ήθελα να δω τους ήρωές μου και φανταζόμουν τον εαυτό μου στη θέση τους."

"Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός στη χώρα στο Μουντιάλ του 2002 (η Σενεγάλη πήγε στα προημιτελικά στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση νικώντας μάλιστα και τη διοργανώτρια Γαλλία στο εναρκτήριο ματς), αλλά για μένα ήταν μόνο το ποδόσφαιρο από πριν."

"Επίσης, συνηθίζαμε να κάνουμε και ένα τουρνουά στο χωριό μου και πάντα πήγαινα να το δω. Όλοι μου έλεγαν πως ήμουν ο καλύτερος στην πόλη αλλά η οικογένειά μου δεν ήταν πολύ ποδοσφαιρόφιλη. Ήταν πολύ της θρησκείας και ήθελαν άλλα πράγματα για μένα."

"Όταν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι στην καρδιά και το μυαλό μου υπήρχε μόνο το ποδόσφαιρο, μόνο τότε με άφησαν να πάω στην Ντακάρ."

"Στην αρχή δεν το αποδέχθηκαν, αλλά όσο περισσότερο έβλεπαν πόσο πολύ το ήθελα και ότι δεν ύπηρχε κάτι άλλο για μένα, με βοήθησαν."

Η "νέα" οικογένεια...

Το ταλέντο του ήταν τόσο εμφανές και εμπνευσμένο, που οδήγησε ακόμη και ανθρώπους που δεν τον ήξεραν προσωπικά να σιγουρέψουν πως θα είχε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να το αναδείξει.

"Ο θείος μου ήταν μεγάλη βοήθεια, αλλά όχι η μοναδική που είχα στην αρχή. Όταν μετακόμισα στην Ντακάρ πήγα να μείνω με μια οικογένεια που δεν την ήξερα καν."

"Η οικογένειά μου ήξερε κάποιον γνωστό τους και αυτός με πήγε να μείνω εκεί. Με υποδέχθηκαν, με φρόντισαν και έκαναν τα πάντα ώστε να ανησυχώ μόνο για το ποδόσφαιρο μέχρι να φύγω για την Μετς."

Πλέον, βλέπουν με καμάρι τον Μανέ να διαπρέπει στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ και ο ίδιος πάντοτε δείχνει την ευγνωμοσύνη του όταν βρίσκεται στο γήπεδο προς τους ανθρώπους που τον στήριξαν.

Θεωρείται το "μικρό διαμάντι" της Σενεγάλης και αποτελεί το βαρύ της χαρτί ενόψει Κόπα Άφρικα στην Γκαμπόν.


Τα νούμερα και η μοιραία συνεργασία με Κλοπ...

Στις πρώτες του 11 εμφανίσεις με την Λίβερπουλ ο Μανέ έχει ήδη συμμετοχή σε 10 γκολ της ομάδας μετά την απόκτησή του από την Σαουθάμπτον έναντι 30.000.000 λιρών.

Έφτασε διπλάσιο αριθμό γκολ και τις 2 του χρονιές στους Αγίους. με το συνδυασμό των χαρακτηριστικών του- ταχύς, ακούραστος, γρήγορος στη σκέψη και διορατικός- να κινούν δις το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αλλά η μοίρα ήθελε τον Μανέ, που παρακολουθούνταν από τον Κλοπ ήδη από το 2012, να δουλέψει τελικά υπό τις οδηγίες του Γερμανού.

Πριν αποχωρήσει από την Ζάλτσμπουργκ για το Νησί το 2014, ο Μανέ είχε στα χέρια του μια απίστευτη πρόταση από την Σπαρτάκ Μόσχας. Ωστόσο, ο Σενεγαλέζος δεν είχε πρωταρχικό στόχο στο μυαλό του τα χρήματα, αλλά να κυνηγήσει το όνειρό του και να αναπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτής του της επιθυμίας ήταν και η συνάντησή του με τον Γιούργκεν Κλοπ, προκειμένου να μεταγραφεί στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

"Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος. Δεν μπορούσα να το πιστέψω πως ήθελε να συναντηθούμε και σκέφτηκα πως θα μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα του που ήταν ήδη εξαιρετική. Τους παρακολουθούσα συνέχεια."

Η Ζάλτσμπουργκ αποδείχθηκε δύσκολη στις διαπραγματεύσεις και ο Μανέ δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Ντόρτμουντ.

2 χρόνια μετά όμως η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δυο τους να συνεργαστούν τελικά αλλά σε διαφορετική ομάδα. Την Λίβερπουλ!

"Τα πράγματα δεν πήγαν καλά τότε και ήταν απογοητευτικό, αλλά έτσι είναι η ζωή- δεν έρχονται όλα όπως τα θες."

"Είπα στον εαυτό μου να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, να πιεστώ και κάτι μεγάλο θα προέκυπτε από αυτό. Το έκανα. Πήγα στη Σαουθάμπτον, έπαιξα καλά και ο Κλοπ με ήθελε πάλι."

"Τώρα είμαι αρκετά τυχερός για να δουλεύω με έναν από τους καλύτερους προπονητές παγκοσμίως. Ήταν γραφτό να συμβεί και είμαι χαρούμενος που μαθαίνω συνέχεια από αυτόν."


Το όνειρο έλαβε σάρκα και οστά...

Όταν άνοιγε λογαριασμό στο Εμιρέιτς με ένα από τα ομορφότερα γκολ της φετινής σεζόν, αμφότερα τα χέρια του σηκώθηκαν και έδειξαν τον Κλοπ. Γεμάτος ευτυχία όρμησε πάνω στον προπονητή του και καβάλησε την πλάτη του προπονητή του. Αυτός ο πανηγυρισμός, αυτό το γκολ, αυτή η στιγμή, όλα όσα θυσίασε, κάθε ρίσκο που πήρε, όλα σε εκείνα τα δευτερόλεπτα...

"Ήμουν τόσο νέος και δεν ήταν εύκολο να αφήσω όλα όσα ήξερα. Μου έλειψε η οικογένειά μου τόσο πολύ, το να είμαι με τη μαμά μου και τις αδερφές μου. Το να γίνω όμως ποδοσφαιριστής είναι αυτό που πραγματικά ήθελα και ήξερα πως αυτές οι δύσκολες μέρες θα με βοηθούσαν να το πετύχω."

"Πολλοί, πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσα μαζί τους και είχαν ταλέντο δεν κατάφεραν αυτό που κατάφερα εγώ, να γίνουν επαγγελματίες. Ήξερα πως τα πράγματα που ήταν δύσκολα ήταν σημαντικά για μένα ώστε να πετύχω. Τώρα είμαι εδώ δίχως τύψεις και ζω το όνειρό μου!"


Η "κόκκινη" ζωή...

Πλέον, ο Μανέ έχει ένα σπίτι στο Λίβερπουλ, έχει μάθει αρκετά καλά τα μέρη, σε βαθμό που να μην χρειάζεται GPS για να πάει στο Μέλγουντ και τα πράγματα κυλούν όμορφα για τον 24χρονο.

Η αρχή του στην ομάδα ήταν εξαιρετική. Όντας μέλος μια φονικής επιθετικής τριπλέτας μαζί με τους Φιρμίνο και Κουτίνιο, κάνει πλάκα στις αντίπαλες άμυνες και δημιουργεί ουκ ολίγα προβλήματα σε όσους προσπαθούν να τον μαρκάρουν.

"Το καλό με τους ποδοσφαιριστές είναι ότι δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πολύ, ειδικά όταν έχεις πρόταση από μια μεγάλη ομάδα όπως η Λίβερπουλ, γιατί τότε είναι που μπερδεύεσαι περισσότερο."

"Στο κεφάλι μου ήξερα πως ερχόμουν σε μια ομάδα που με ήθελε, σε έναν προπονητή που με ήξερε καλά και ερχόμουν να δουλέψω σκληρά και να βοηθήσω."

"Σε αυτά συγκέντρωσα την προσοχή μου, όχι στο πως θα πάνε τα πράγματα ή τι θα συμβεί- καλό ή κακό. Άφησα το μυαλό μου ανοιχτό και ήμουν έτοιμος για οτιδήποτε. Είμαι χαρούμενος που ανήκω σε μια ομάδα με πολύ ταλέντο, που ο ένας δουλεύει για τον άλλο. Το κάνει πολύ εύκολο για τον παίκτη όταν έχει καλούς συμπαίκτες και όλοι θέλουν το ίδιο."


Η εξέλιξη...

Από την ηλικία των 15 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η εξέλιξή του από έναν παίκτη του δρόμου σε ένα "άλογο" στο χορτάρι, αλλά και η μεγαλύτερη κατανόηση για το παιχνίδι.

"Όταν είσαι μικρό παιδί, μερικές φορές νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για το ποδόσφαιρο. Θες να το κάνεις με τον τρόπο σου. Αλλά έχω μάθει τόσους διαφορετικούς τρόπους, τόσες τακτικές και το πως να είμαι πιο ολοκληρωμένος από τις μέρες μου στην ακαδημία μέχρι τώρα, με τη βοήθεια καλών προπονητών και συμπαικτών."

"Μου αρέσει να ακούω, να παρακολουθώ και να μαθαίνω. Είμαι ακόμη νέος και χτίζομαι και πάντα θέλω να βελτιώνομαι. Κάθε μέρα είναι πάντοτε μια ευκαιρία να δουλέψεις σκληρά και να πλησιάσεις ακόμη περισσότερο στην επιτυχία!"












Πηγή: Goal.com
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.