Συνέντευξη Klopp: "Ξέρω τι έχουμε και είμαι αισιόδοξος, όχι τρελός!"

| Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Χ. |

Στην πρώτη του πλήρη σεζόν στο "τιμόνι" της Liverpool ο Jurgen Klopp κατάφερε κάτι που δεν κατάφεραν πολλές φορές οι προκάτοχοί του στην τελευταία δεκαετία κα έτσι η πέντε φορές νικήτρια επιστρέφει-αφού προκριθεί από τα play offs-στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Και αφού η σεζόν έχει ολοκληρωθεί, εν μέσω διακοπών πλέον, ο προπονητής της ομάδας μας έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, κάνοντας μεταξύ άλλων ανασκόπηση της σεζόν, ενώ μίλησε για το μέλλον της ομάδας και για το πως ένιωσε ο ίδιος στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν.

Αρχικά, μίλησε για το ξεκίνημα της σεζόν και πιο συγκεκριμένα την ήττα κόντρα στην Burnley που ήρθε μετά τη σπουδαία νίκη με 3-4 στο Emirates κόντρα στην Arsenal, που έμελλε να είναι προμήνυμα για το τι θα ακολουθούσε στη σεζόν.


"Κερδίζεις στην Arsenal, ήταν εξαιρετικό, μετά παίζεις την Burnley, χάνεις και κανείς δε λέει ότι είναι στραβοπάτημα. Μετά όλοι είπαν ότι "Αυτό συμβαίνει πάντα σε εμάς", κερδίζουμε ένα μεγάλο παιχνίδι και μετά χάνουμε κόντρα σε μια μικρότερη ομάδα. Να χάνεις είναι από μόνο του δύσκολο, αλλά να έχεις το αίσθημα ότι 'αυτό είναι το DNA μας', είναι λυπητερό, πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;"

"Ο κόσμος έλεγε ότι δεν έχω 'Plan B' όταν δεν κερδίζαμε τις πιο αδύναμες ομάδες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, ο κόσμος μπορεί να πει ότι θέλει, αλλά δεν έχει να κάνει με 'Plan B'. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε, το κάναμε πολύ συχνά. Όταν το κάναμε, είναι φυσιολογικό, όταν δεν το κάναμε, είναι σαν να δε θα μάθουμε ποτέ! Μόνο λίγες σκόραραν περισσότερα γκολ από εμάς όμως, ήταν όλα μια χαρά(σ.σ. με το τέλος της σεζόν και τη βαθμολογική θέση)"

Βέβαια μετά το παιχνίδι στο Turf Moor, ένα σερί 15 αήττητων αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, δημιούργησε ελπίδες ακόμη και για κατάκτηση του τίτλου. Αυτό βέβαια ακολούθησε απρόσμενες απώλειες κόντρα στην Bournemouth και την West Ham, όμως στη συνέχεια ήρθε η νίκη στο Anfield κόντρα στην Manchester City την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να κρατήσει την ομάδα μας κοντά στην πρωτοπόρο Chelsea.



Το παιχνίδι εκείνο όμως(κόντρα στην M.City), αποτέλεσε το ξεκίνημα ενός δύσκολου προγράμματος με πολλά παιχνίδια, συνοδευόμενο από σημαντικές απουσίες και τραυματισμούς, με την πτώση να ξεκινάει νωρίς μέσα στο 2017, με την ισοπαλία κόντρα στην Sunderland(2-2).

"Είναι απίστευτο όταν σκεφτείς στο τέλος της χρονιάς, με την Manchester City, τι παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Τρέξιμο, καλό ποδόσφαιρο, καλή άμυνα, καλή τακτική - τι διαφήμιση για το ποδόσφαιρο! Μόνο ένα γκολ, αλλά διαφήμιση για το πορόσφαιρο. Δύο μέρες αργότερα, αισθανόταν σαν άλλο αθλημα. Πηγαίνοντας στo Sunderland, δύο πέναλτι για αυτούς, ένα χέρι από τον Sadio, ήταν χέρι αλλά κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Sadio, δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί το έκανε."

"Αυτή τη στιγμή, αυτός ο σύλλογος και αυτή η πόλη ίσως, πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε στιγμές σαν αυτές όπως είναι. Μην τις κάνετε μεγαλύτερες. Είμαστε κάπως, 'αν νικήσεις κόντρα στην Manchester City ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος, φέρνεις ισοπαλία με την Sunderland και όλα είναι χάλια και είναι η αρχή κάτι άσχημου'. Ναι, δεν ήταν καλό, όμως χάσαμε παίχτες, παίχτες που επέστρεψαν δεν ήταν σε καλή κατάστασημ όλοι ξέρουμε."

Η συνέχεια γνωστή. Δέκα αγώνες, πέντε ήττες και μόλις μία νίκη. Ένας κατήφορος που έμοιαζε ασταμάτητος, με αποτέλεσμα η κούρσα για τον τίτλο να μετατραπεί σε κίνδυνο να μείνουμε εκτός τετράδας. 

Πως όμως κατάφερε ο Jurgen Klopp να ανατρέψει τα δεδομένα; Πως έπεισε τους ποδοσφαιριστές του ότι θα μπορούσαν στο τέλος να τα καταφέρουν;



Εξηγεί: "Στη ζωή, δεν μπορείς να αγνοήσεις τα αρνητικά πράγματα που συνέβησαν. Αν μπορείς να τα αλλάξεις, άλλαξέ τα. Αν δεν μπορείς να τα αλλάξεις, αγνόησέ τα. Έτσι είναι. Δεν μπορείς να πας πίσω, για αυτό δεν έχει να κάνει με κακιές εμπειρίες, όλοι τις έχουμε, έχει να κάνει με την αντίδραση. Αυτή είναι η ζωή και αυτό είναι το ποδόσφαιρο, πως αντιδράς σε κάθε περίπτωση."

"Η φυσιολογική σου μέρα: αν σηκωθείς το πρωί και η πρώτη ώρα είναι άσχημη, αυτό σημαίνει να πας πίσω στο κρεβάτι; Όχι, σημαίνει να δοκιμάσεις άλλη μία. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, είναι το ίδιο, μόνο που το κάνουμε με 10 άλλους ανθρώπους στο γήπεδο, εκατομμύρια στο σπίτι να το βλέπουν. Φαίνεται πιο σημαντικό επειδή δεν μπορούμε να κρυφτούμε, αλλά στην τελική, κάνουμε τα ίδια πράγματα όπως όλοι, πρέπει να αντιδρούμε σε καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο."

Προχωράμε έτσι στον τελευταίο μήνα της σεζόν, τον Μάιο. Δύο μήνες χώριζαν τις δύο τελευταίες ήττες, κόντρα στην Leicester τον Φεβρουάριο και κόντρα στην αναγεννημένη Crystal Palace μια βδομάδα νωρίτερα.

Τέσσερα παιχνίδια παραμένουν για το τέλος της σεζόν, με τις Arsenal και Manchester United να περιμένουν μια απώλεια από την ομάδα μας για να "κλέψουν" τη θέση στην τετράδα. Πριν όμως αυτά, προφανώς και οι οπαδοί μας, όπως και ο προπονητής μας παρακολουθούσαν στενά τα αποτελέσματα των δύο ομάδων.

"Οι τελευταίες 3-4 βδομάδες ήταν δύσκολες επειδή ήμασταν πάντα 5/6/7 βαθμούς μπροστά, αλλά (σ.σ. η Arsenal και Manchester United) είχαν τα παιχνίδια στο χέρι. Να τα βλέπεις και να μην ελπίζεις να χάσουν είναι για ένα άνθρωπο αρκετά δύσκολο. Δε θέλω να χάνει κάποιος άλλος, αλλά αυτές τις στιγμές μπορούμε να πούμε, 'Πάμε, ας νικήσει η άλλη ομάδα!'. Από την ανθρώπινη άποψη, έτσι είναι."

Λίγο πριν το τέλος τα αποτελέσματα έφεραν εκτός κούρσας την Manchester United, με την τέταρτη θέση στα χέρια μας, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ κοντά η Arsenal.

"Έπρεπε να μάθουμε να μη βλέπουμε ποδόσφαιρο μέσα στη βδομάδα και να ελπίζουμε ότι κάτι θα συμβεί. Έπρεπε να κάνουμε αυτό που ξέραμε, να παίξουμε ποδόσφαιρο, να κερδίσουμε παιχνίδια και να δούμε που θα μας έβγαζε. Αυτό κάναμε από ένα σημείο και ήταν πιο έυκολο να το ξανακάνουμε."

Φτάνουμε στο τέλος της σεζόν, με τον Γερμανό προπονητή να περιγράφει την ανακούφιση που ένιωσε βλέποντας το σκορ να ανοίγει κόντρα στην Middlesbrough.




"Δεν μπορώ να πω ακριβώς τι ένιωσε εκείνη τη στιγμή, γιατί αν μπορούσα να κρίνω πως πανηγύρισα εκείνη στη στιγμή θα ήταν διαφορετικά. Είδα ξανά το παιχνίδι και είδα τον πανηγυρισμό μου προφανώς και μπορώ να πω ότι ήταν μεγάλη ανακούφιση."

"Κατά τη διάρκεια της σεζόν, ξέρω ότι είχαμε πολλές φιλοδοξίες(σ.σ. αισιοδοξία, ελπίδα για κάτι παραπάνω), αλλά τα αφήνουμε πίσω. Δεν είχαμε πολύ τύχη, έτσι έχουν τα πράγματα. Θέλεις να μπορείς να πας μέσα από όλα αυτά και να πάρεις κάτι στο τέλος της σεζόν. Και αυτό κάναμε, ουσιαστικά. Μιλήσαμε για τα πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε, όμως υπήρχαν μερικά πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε επίδραση."

"Αυτή η στιγμή(του γκολ) ήταν η στιγμή που έβλεπες ως το τελευταίο βήμα που είχαμε να κάνουμε στη σεζόν, να ανοίξουμε το παιχνίδι αυτό, επειδή ήταν καθαρό πλέον με την ποιότητα των αγοριών ότι θα τελείωνε. Ήταν μεγάλη στιγμή."


Η σεζόν έχει τελειώσει, αλλά δε σταματάμε εδώ και ο Jurgen Klopp, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε πρόοδος αυτή τη σεζόν, επιμένει ότι δε θα ήταν χαρούμενος στο Anfield αν θεωρούσε ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα στο μέλλον.

Αυτό δε σημαίνει μόνο την πρόκριση για το Champions League, αλλά διεκδικήσεις τροπαίων.

Προσθέτει επί αυτού: "Ξέρω ότι είμαστε καλοί ήδη, αλλά έχουμε πολλά περιθώρια για βελτίωση και μου αρέσει. Να είσαι πολοί καλός και να νιώθεις ότι δεν έχεις πολλά να βελτιώσεις, είναι ΟΚ αλλά σκέφτεσαι 'πως μπορείς να το κρατήσεις αυτό;' Μπορούμε να βελτιωθούμε. Για αυτό ανυπομονώ. Πρέπει, προφανώς(να βελτιωθούμε), γιατί γύρω μας έχουμε πολλά αλλά θα είμαστε διεκδικητές, θα παλέψουμε. Θα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο στις καλές μέρες, στις λιγότερο καλές, θα παλεύουμε για το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ αισιόδοξος."

"Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, όχι επειδή είμαι τρελός, αλλά επειδή ξέρω τι έχουμε, ξέρω τι θα πάρουμε, ξέρω τι μπορούμε να πάρουμε και ξέρω ότι έχουμε εξαιρετικό σύνολο ανθρώπων, γνώσεις, χαρακτήρα, όχι μόνο οι παίχτες, όλοι τριγύρω."

Για όλα τα νέα της ομάδας μας, μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook.

*Κατεβάστε την εφαρμογή μας για Android συσκευές: Link*
Share on Google Plus

About Spyros C

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.