Έφτασε η ώρα (και) των γειτόνων...(Match Preview)

Πανέτοιμη να υποδεχτεί την συμπολίτισσα Everton είναι η Liverpool στο Anfield, σε ένα ιστορικό ντέρμπι που ανυπομονούν άπαντες κάθε χρόνο, αυτό του Merseyside.

Προετοιμασία Χριστουγέννων και...Merseyside Derby πάνε μαζί, όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι δύο ομάδες συναντιούνται λίγο πριν τις γιορτές και αναμένεται να τα δώσουν όλα για τους τρεις βαθμούς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑ Liverpool v Everton:
Πρωτάθλημα: Premier League
Έδρα: Anfield Road
Ημερομηνία: 10.12.2017 (Κυριακή)
Ώρα έναρξης: 16:15 (ώρα Ελλάδας)
Διαιτητής: Craig Pawson
Ο αγώνας μεταδίδεται τηλεοπτικά από το CosmoteSport1HD.

Liverpool | 4η θέση | 8 νίκες  | 5 ισοπαλίες | 2 ήττες | 28 βαθμοί
Everton | 10η θέση | 5 νίκες | 3 ισοπαλίες | 7 ήττες | 18 βαθμοί



ΝΕΑ ΟΜΑΔΑΣ:
Με την ψυχολογία στα ύψη μετά τη νίκη με 7-0 απέναντι στην Spartak την Τετάρτη καθώς και τους εννέα σερί αγώνες χωρίς ήττα, υποδέχεται η Liverpool την Everton, με έναν και μοναδικό στόχο, αυτόν της νίκης, που θα την εδραιώσει ακόμα περισσότερο στην τετράδα και θα δώσει έξτρα ψυχολογία στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές καθώς και στους φιλάθλους της ομάδας.

Για την σπουδαία αναμέτρηση, ο Jurgen Klopp δεν υπολογίζει στον Alberto Moreno, καθώς ο Ισπανός τραυματίστηκε (και βγήκε αλλαγή) στον αγώνα με τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός απών της τελευταίας στιγμής από το ματς, τη στιγμή που ο Adam Lallana προπονήθηκε κανονικά και υπολογίζεται από τον Γερμανό τεχνικό.

Από εκεί και πέρα, εκτός παραμένει ο Joel Matip, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το διάστημα απουσίας του και ο μακροχρόνιος τραυματίας Nathaniel Clyne.

Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:
Μία σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα και κατέληξε σύντομα σε εφιάλτη, είναι αυτή που εξελίσσεται για την Everton, καθώς οι συμπολίτες έχουν απογοητεύσει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, έχοντας νέο προπονητή.
Ο Ronald Koeman αποτέλεσε παρελθόν, με τον Sam Allardyce να τον αντικαθιστά, έχοντας βοηθό του τον...Sammy Lee και ήδη οι «Toffes» έχουν αλλάξει ψυχολογικά, κάνοντας δύο σερί εντός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα, παίρνοντας και τρίποντο γοήτρου στο Europa League, με 0-3 κόντρα στον Απόλλων Λεμεσού.


H Everton ξεκίνησε απογοητευτικά τη σεζόν, βρισκόμενη στην ζώνη του υποβιβασμού μέχρι και την 12η αγωνιστική, ίσως σε ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της, αν αναλογιστεί κανείς τον σχεδιασμό του καλοκαιριού και τα τεράστια ποσά που δαπάνησε για τις μεταγραφές, φέρνοντας μεταξύ άλλων τον Rooney και τον Sigurdsson.
O Koeman φάνηκε να μην μπορεί να διαχειριστεί το υλικό και η απόλυση του ήταν μονόδρομος, με τους Toffes να ψάχνουν μια νέα αρχή στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω τους το κακό ξεκίνημα που τους έφερε στις τελευταίες θέσεις.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ:
Για την σημερινή αναμέτρηση, ο Sam Allardyce δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των James McCarthy, Funes Mori, Ross Barkley, Seamus Coleman, Yannick Bolasie, Maarten Stekelenburg, ποδοσφαιριστές που είναι αρκετό καιρό εκτός δράσης, ενώ αμφίβολος είναι ο Leighton Baines.
Αντιθέτως, επιστρέφουν οι Michael Keane & Phil Jagielka.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ:
Δύο ντέρμπι που έμειναν αξέχαστα ήταν τα περυσινά, ειδικά το εκτός έδρας, με την Liverpool να παίρνει και τα δύο ματς κόντρα στην Everton.
Αρχικά, στην περίοδο των Χριστουγέννων, οι Reds φιλοξενήθηκαν στο Goodison Park σε ένα παιχνίδι που ήταν ακατάλληλο για καρδιακούς, με την ομάδα μας να χάνει τεράστιες ευκαιρίες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, μέχρι να έρθει ο Mane στην επαναφορά μετά από δοκάρι του Sturridge και να κάνει το 0-1 στο 94', προκαλώντας...παράνοια στους φιλάθλους της ομάδας.


Στον αγώνα του Anfield, η Liverpool επικράτησε και πάλι της Everton, αυτή τη φορά με 3-1 με τέρματα των Mane, Coutinho & Origi, υποβάλλοντας για ακόμα μια φορά τους δικούς της νόμους στην πόλη.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ:
Συνολικά 279 φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, με την Liverpool φυσικά να υπερέχει σε νίκες, έχοντας 117, έναντι 82 του αντιπάλου, με 80 αναμετρήσεις να έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλες.
Η Liverpool είναι ένας τεράστιος εφιάλτης για την Everton, καθώς οι Toffes έχουν κερδίσει τους Reds μόλις τέσσερις (!) φορές από το 2000 (!) κι έπειτα, με την τελευταία τους νίκη να έρχεται το 2010!
Η τελευταία επικράτηση της Everton στο Anfield, ήρθε το...1999 με 0-1, 18 ολόκληρα χρόνια χωρίς τρίποντο εκτός έδρας στο ντέρμπι του Merseyside.

Από την πλευρά της η ομάδα μας, όπου συναντάει την Everton κάνει θεωρητικά πάρτι, καθώς δύσκολα αντιμετωπίζει προβλήματα με τους γείτονες.
Ένα ματς που φημίζεται βεβαίως για το πάθος, την ένταση και τις ματσάρες που γίνονται, κάτι που ελπίζουμε όλοι να δούμε και σήμερα.


Αξέχαστες αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, φυσικά το περυσινό 0-1, όπως και το 4-0 του Anfield το 2014 και το 2016, ενώ αξέχαστη μένει και η ματσάρα του Goodison Park το 2013, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες με 3-3.

Ο μεγάλος αρχηγός, πάντα απολάμβανε να σκοράρει κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
H Everton έχει να κερδίσει 18 χρόνια στο Anfield, με την τελευταία επικράτηση της να έρχεται το 1999, με τέρμα του Kevin Campell, έπειτα μετράει 17 αγώνες χωρίς νίκη (8 ισοπαλίες, 9 ήττες)

Η Liverpool έχει σκοράρει τέσσερις φορές με αντίπαλο την Everton μετά το 90', καμία ομάδα δεν έχει σκοράρει περισσότερα γκολ στις καθυστερήσεις εναντίον συγκεκριμένου αντιπάλου.

Αν η Everton κερδίσει, ο Sam Allardyce θα έχει επικρατήσει της Liverpool με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Crystal Palace, West Ham, Bolton), πράγμα που έχει καταφέρει μόνο ο Harry Redknapp.

O Wayne Rooney έχει σκοράρει μόλις δύο φορές στο Anfied, το 2005 και το 2016 (και τα δύο γκολ ήταν νικητήρια).

H Liverpool είναι 14 σερί αγώνες αήττητη κόντρα στην Everton, μόλις ένα παιχνίδι μακριά από το να ισοφαρίσει την ίδια επίδοση κόντρα στους συμπολίτες, έχοντας 15 σερί ματς χωρίς ήττα από το 1972 έως το 1978.


Οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων στην ιστορία της Premier League, έχουν 21 κόκκινες σε 50 αγώνες, 14 για την Everton και 7 για την Liverpool.

O Mohamed Salah έχει συμμετοχή σε 15 γκολ (12 τέρματα, 3 ασίστ) στα πρώτα του 15 παιχνίδια με την Liverpool, περισσότερα από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:
Κάτω από τα δοκάρια θα ξεκινήσει ο Mignolet, έχοντας δεξιά του στην άμυνα τον Gomez, αριστερά τον Robertson ή τον Milner (εξαρτάται η προτίμηση του Klopp) και στο κέντρο της άμυνας τους Lovren & Klavan.

Στη μεσαία γραμμή, θα αγωνιστεί 100% ο Henderson (έχει επιβεβαιωθεί από τον Coach) και κατά πάσα πιθανότητα θα πλαισιωθεί από τους Wijnadum & Coutinho.

Η επιθετική τριάδα δεν θα αλλάξει και θα αποτελείται από τους Salah, Firmino & Mane.


LIVERPOOL (4-3-3): Mignolet - Gomez, Lovren, Klavan, Robertson (Milner) - Henderson, Wijnaldum, Coutinho - Salah, Firmino, Mane.

Everton (4-1-4-1): Pickford - Kenny, Keane, Williams, Martina - Gueye - Sigurdsson, Rooney, Davies, Lennon - Calvert-Lewin.

Επιμέλεια: Μάνος Χαχλιούτης
Share on Google Plus

About Μάνος Χαχλιούτης

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.