Πόσο σου ταιριάζουν οι αντεπιθέσεις? | Porto 0-5 Liverpool

Η Liverpool χθες βράδυ «τελείωσε» την Porto και εκτός απροόπτου - που όμως μόνο η ίδια θα μπορούσε να καταφέρει - βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά του Champions League!

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 


Αν μας έλεγε κανείς στις 19:45 ώρα Πορτογαλίας πως η Liverpool θα κέρδιζε τελικά με 0-5 (ή και με 0-4), θα τον βγάζαμε στην καλύτερη υπερβολικά αισιόδοξο, στη χειρότερη τρελό. Έλα, όμως, που αυτή η Liverpool είναι φτιαγμένη για τα πάντα!

Οι...«πορτοκαλί» του Jurgen Klopp ξεκίνησαν νωθρά το παιχνίδι, υπό την έντονη μεσογειακή καταιγίδα. Προσπάθησαν να πάρουν κατοχή, όμως δεν μπορούσαν με τίποτα να διαβούν το συμπαγές 4-4-2 του Sergio Conceisao. Πρώτη απειλή καταγράφηκε στο 12ο λεπτό με ένα μακρινό σουτ του Andy Robertson, που δεν ανησύχησε τον Jose Sa, ενώ λίγο νωρίτερα, ο Lovren πραγματοποίησε σωτήριο τάκλιν σε προσπάθεια του Otavinho, αποτρέποντας το 1-0.

Οι περίπου 3.500 οπαδοί της Liverpool είχαν δημιουργήσει ζεστή ατμόσφαιρα ήδη πριν από τη σέντρα, με ακατάπαυστο τραγούδι. Συνέβαλαν, έτσι, και αυτοί στο να βρει η ομάδα σιγά σιγά τα πατήματα της στο γήπεδο. Αυτό συνέβη γύρω στο εικοσάλεπτο, όταν οι Reds αποφάσισαν να δώσουν τη μπάλα στους γηπεδούχους και να πιέσουν ψηλά. Από δύο κλεψίματα στο τρίτο τρίτο του γηπέδου προήλθαν και τα δύο γκολ.

Στο 24ο λεπτό, αρχικά, Mane και Firmino συνεργάστηκαν άψογα, αλλά ο πρώτος επέλεξε να σπάσει τη μπάλα στο Salah αντί στον Wijnaldum που βρισκόταν προ κενής εστίας! Η Porto αναχαίτισε την κατοχή αλλά την έχασε άμεσα, τόσο που ο Gini ίσα που είχε προλάβει να βγει από την περιοχή της. Ο Ολλανδός πυροβόλησε, η μπάλα κόντραρε και ξαναγύρισε στα πόδια του, την έστρωσε στον Mane, ο τελευταίος σούταρε φαλτσαριστά και ο Jose Sa εκτίμησε εντελώς λανθασμένα την πορεία της μπάλας, επιτρέποντας της να καταλήξει στα δίχτυα του. 

Τέσσερα λεπτά μετά, ο Milner έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή από αδύναμη απομάκρυνση των αμυντικών, βρήκε χώρο για σουτ και εκτέλεσε στην απέναντι γωνία. Η μπάλα, όμως, σταμάτησε στο δοκάρι, ο Salah πήρε το rebound, χόρεψε Jose Sa και Alex Telles και σκόραρε για το 0-2! "That was nice, wasn't it?", όπως σχολίασε ο Steve McManaman. 

Το ημίχρονο τελείωσε με τρομερή ευκαιρία του Tiquinho να μειώσει για τους γηπεδούχους και με τον Gini Wijnaldum για πρώτη φορά εκνευρισμένο, μιας και, αν και βρέθηκε (για πρώτη φορά) τουλάχιστον δύο φορές σε θέση για γκολ, οι συμπαίκτες του έκαναν λάθος επιλογές.

Με Van Dijk, Lovren και Robertson να δίνουν μαθήματα άμυνας και μαρκαρίσματος, με Wijnaldum, Milner, Henderson να καλύπτουν αμέτρητα χιλιόμετρα και τους μπροστινούς τρεις να εκτελούν σαδιστικά, η Porto ήταν καταδικασμένη να χάσει.  

Στο 52', άλλη μια ιδανική αντεπίθεση έφερε τη Liverpool σε θέση για γκολ. Και μπορεί ο Firmino να νικήθηκε από τον Jose Sa, αλλά ο Mane «τελείωσε» τους Πορτογάλους στη συνέχεια της φάσης. 0-3!

Όλα έμοιαζαν πολύ εύκολα για τη Liverpool, πολύ άνετα. Άπαξ και κλεβόταν η μπάλα, η Porto έμοιαζε να καταρρέει. Έτσι, και στο 0-4, ο Mane έκλεψε, κράτησε τη μπάλα παρά το foul πάνω του, άνοιξε στον Milner, με μία σπάσιμο στο Firmino, γκολ. Οι Reds έμοιαζαν περισσότεροι στο γήπεδο. 

Στο 75ο λεπτό, ο Matip αντικατέστησε τον Henderson και ο Klopp άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 και μετά τις προσθήκες Gomez και Ings, σε 3-4-3. Έκτοτε, ο ρυθμός, έπεσε, η Porto αποδέχθηκε τόσο την ήττα όσο και τον αποκλεισμό, γεγονός που έκανε το πέμπτο γκολ ευκολότερο, μιας και οι παίκτες της δεν κοιτούσαν ούτε τη μπάλα στην αρχή της φάσης (πλάγιο του Robertson). Ο Ings συμμετείχε με assist σε γκολ στο ντεμπούτο του στο Champions League και ο Mane με σουτάρα συμπλήρωσε χατ-τρικ!

Ήταν ακόμα ένα παιχνίδι που επιβεβαίωσε ότι το ιδανικό στυλ παιχνιδιού για τους παίκτες της Liverpool, δεδομένων των χαρακτηριστικών τους, είναι οι αντεπιθέσεις, ότι το κέντρο λειτουργεί πιο γρήγορα και ώριμα με Henderson και Milner, ότι ο Lovren είναι παρών και ότι ο Robertson είναι το αριστερό μπακ που περιμέναμε. Για τους τρεις μπροστά δεν έχουμε να πούμε κάτι. Βαρεθήκαμε να τους πλέκουμε το εγκώμιο...

Διαβάστε τις βαθμολογίες του LiverpoolFans.gr ΕΔΩ
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.