xGoals: Αμείλικτη μπροστά η Liverpool, 1-2 χάρη στον...Benteke!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης αναλύει το Crystal Palace - Liverpool με βάση το στατιστικό των xGoals και εντοπίζει τον υπεύθυνο του σημαντικού διπλού των Reds. 

Μπορεί η Liverpool να είχε περισσότερες τελικές (16 έναντι 6) από την Crystal Palace, όμως οι φάσεις των γηπεδούχων ήταν πολύ περισσότερο απειλητικές από εκείνες των Reds. Κι αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός πως οι Λονδρέζοι έπαιξαν κλειστά, περιμένοντας την Liverpool και έφτιαξαν φάσεις από κλεψίματα, λάθη των παικτών του Klopp και φυσικά από το penalty που μετουσίωσε σε γκολ ο Milivojevic, ενώ οι Reds απείλησαν - εκτός από τις δύο κραυγαλέες ευκαιρίες των γκολ - με χλιαρά σουτ και κεφαλιές από στημένα. 

Το penalty, λοιπόν, δίνει στην ομάδα που το κερδίζει 0,76 xGoals, στατιστικό που σημαίνει πως περισσότερα από 7/10 penalty καταλήγουν σε γκολ. Όμως εκτός αυτού, η Crystal Palace θα μπορούσε να έχει σκοράρει 1.5 γκολ από τις υπόλοιπες φάσεις που δημιούργησε, αριθμός που ανέβηκε χάρη στις δύο ανεπανάληπτες ευκαιρίες που σπατάλησε ο Christian Benteke μέσα σε ένα λεπτό, μετά το 1-1. Έτσι, οι «Αετοί» σκόραραν μόνο 1 τέρμα αντί για περισσότερα από 2 που...άξιζαν, με βάση τις φάσεις που έφτιαξαν. 

Στον αντίποδα, οι παίκτες της Liverpool δεν συγχώρησαν τους αντιπάλους τους. Η ευκαιρία του Mane στο 48' ήταν πολύ καλή για να χαθεί (περίπου 0.7 xGoal), ενώ στη φάση του 1-2, ο Salah σούταρε με πιθανότητες περίπου 50% να σκοράρει (1/2 σουτ σε παρόμοια φάση μπαίνουν γκολ), μιας και εκτέλεσε με το...κακό του δεξί πόδι με αρκετούς αντιπάλους κοντά. Ωστόσο, ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε πως ο Salah σουτάρει και εκτελεί με τις πιθανότητες που εκτελούν και οι υπόλοιποι...θνητοί; 1-2 με συνοπτικές διαδικασίες, από μια Liverpool που δημιούργησε φάσεις για ακριβώς 2 γκολ! «Clinical», που λένε και οι Άγγλοι. 

Τέλος, βλέποντας και τους χάρτες (11tegen11) με τη μέση θέση των επαφών και την ποσότητα αυτών για κάθε παίκτη, είναι ξεκάθαρο πως ο Roy Hodgson έδωσε οδηγία στην ομάδα του να στοχεύσει στις επιθέσεις της τον Trent Alexander Arnold, να επιτίθεται δηλαδή από την αριστερή της πτέρυγα. Van Aanholt, Zaha, McArhtur και Milivojevic είχαν τις περισσότερες - με διαφορά - επαφές από κάθε άλλον παίκτη των «Αετών», ενώ τα χοντρά και έντονα βέλη μεταξύ τους δείχνουν πως η μπάλα περνούσε κυρίως από αυτούς. Ελάχιστες επαφές είχαν οι δύο stoppers, Sakho και Kelly, δείγμα του οτι η Palace δεν θέλησε να κυκλοφορήσει από πίσω. 

Αντίθετα, η Liverpool κυκλοφόρησε πολύ την μπάλα, κυρίως μεταξύ αμυντικών, Henderson και Milner, στοιχείο που αποδεικνύει το γιατί δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες (σημ.: ο χάρτης είναι για το διάστημα από 1ο ως 66ο λεπτό). Firmino, Mane και Salah δεν πήραν πολύ την μπάλα στα πόδια τους, όμως ακόμα κι έτσι, την πήραν πολύ περισσότερο από τον Wijnaldum, γεγονός που επισημαίνει την κακή εμφάνιση του Ολλανδού. Ο Gini δεν έκανε ούτε βρώμικη δουλειά, αφού δεν χρειάστηκε να αμυνθεί ιδιαίτερα, αλλά και στην επίθεση, δεν δημιούργησε χώρους για τους υπόλοιπους, δικαιολογώντας την «απουσία» του από την κυκλοφορία μπάλας. Το 3-5-2 μετά την αναγκαστική αλλαγή Lallana με Lovren έκανε τη Liverpool περισσότερο απειλητική, αφού ο Klopp τράβηξε τον Salah στον άξονα δίπλα στον Firmino, ενώ η προσθήκη Chamberlain έδωσε ταχύτητα στο παιχνίδι των Reds. 

Συμπερασματικά, η Liverpool απέφυγε την ισοπαλία και την γκέλα χάρη στην αποτελεσματικότητα της αλλά όχι και χάρη στην άμυνα της, η οποία επέτρεψε δύο ανεπανάληπτες φάσεις στον Benteke, όπως επίσης και την ευκαιρία στον Zaha να βγει μόνος απέναντι στον Karius (και τελικά να κερδίσει penalty). Αν δεν ήταν η δυστοκία του Big Ben, γκρίνια θα είχε σκεπάσει το Liverpool από εχθές το απόγευμα...
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.