Ό,τι κι αν γίνει στο Κίεβο, η σεζόν είναι επιτυχημένη!

Μερικές σκόρπιες σκέψεις μου για την σεζόν που μας πέρασε και τι αυτή μας αφήνει, με τον τελικό στο Κίεβο να είναι απλά η επιβράβευση μιας τεράστιας προσπάθειας.

Γράφει ο Απόστολος Παπανικολόπουλος:


Ο Kevin Friend -που πιο πολύ enemy ήταν παρά friend- σφυρίζει για τελευταία φορά στο Anfield και η Liverpool επικρατεί με 4-0 της Brighton, για να εξασφαλίσει την έξοδό της στο Champions League για δεύτερη συνεχή σεζόν.

Μια φανταστική παράσταση από τους παίκτες τους Jurgen Klopp, που μετά από ένα νωθρό διάστημα δυο εβδομάδων χωρίς νίκη σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, βγήκαν στο γήπεδο και κατάπιαν τον αντίπαλο από το πρώτο λεπτό.

Μια εντυπωσιακή, ψυχωμένη εμφάνιση αντάξια της περίστασης. Όπως γενικώς φέτος όποτε η περίσταση το απαιτούσε, η Liverpool εμφανίστηκε αντάξια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις φέτος ήταν κατώτερη από αυτό που έπρεπε και είναι αναμφίβολα ένα από τα στοιχεία που έχει προσθέσει ο Γερμανός στο DNA της ομάδας.

Τη φετινή σεζόν η Liverpool αποτέλεσε τη μοναδική ομάδα σε όλες τις κατηγορίες του επαγγελματικού αγγλικού ποδοσφαίρου, που παρέμεινε αήττητη εντός έδρας στο πρωτάθλημα. 12 νίκες και 7 ισοπαλίες για τους Κόκκινους, που κατάφεραν και φέτος να κάνουν το Anfield ένα πραγματικό οχυρό.

Να θυμίσουμε πως πέρσι η ομάδα δέχθηκε μόλις 2 ήττες εντός έδρας στην Premier League, από Swansea και Crystal Palace, επομένως μιλάμε για 2 μόνο ήττες σε συνολικά 38 εντός έδρας παιχνίδια στο πρωτάθλημα τις δυο τελευταίες σεζόν. Αριθμοί αντάξιοι του μεγέθους της Liverpool και του γηπέδου αυτού που λέγεται Anfield και που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν σήμαινε τίποτα για οποιαδήποτε ομάδα το επισκεπτόταν. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Μοναδική εντός έδρας ήττα σε όλες τις διοργανώσεις αυτή από την ουραγό West Brom για το FA Cup με 2-3. Ένα από τα ελάχιστα μελανά σημεία στη χρονιά για τους Reds.

Και πραγματικά αν κάτσουμε να εντοπίσουμε τα άσχημα της φετινής χρονιάς δεν θα σταθούμε σε πολλά. Μιλάμε πρακτικά για τους δυο αποκλεισμούς στα κύπελλα και ορισμένες κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, όπως αυτές σε Etihad και Wembley καθώς και μερικές ακόμη.

Τα κέρδη όμως που αποκόμισε η ομάδα την σεζόν που μας πέρασε ήταν τεράστια. Και δεν μιλάμε για τα οικονομικά φυσικά.

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στα αστέρια! Από πότε έχει να ξανασυμβεί αυτό; Να βγει δηλαδή η Liverpool δεύτερη χρονιά σερί στο Champions League. Από τις σεζόν 07/08 και 08/09. Έκτοτε οι Reds έχουν καταφέρει μόνο μεμονωμένες σεζόν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μια ομάδα άπειρα ταλαιπωρημένη από αστάθειες και ανασφάλειες καταφέρνει μετά από χρόνια να διατηρηθεί και να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις στην πιο απαιτητική λίγκα του κόσμου.

Το φόβητρο των πρωταθλητών! Όλοι ξέρουμε πως η Liverpool αποτέλεσε φέτος την ομάδα που έπαιξε σε βάθος χρόνου στη διάρκεια της σεζόν, την δεύτερη καλύτερη μπάλα στο Νησί. Ήταν η πρώτη ομάδα που έβαλε στοπ στην ασταμάτητη Manchester City, που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Και της έβαλε στοπ με την τρόπο της, με την μπάλα της, με την ταυτότητά της και όχι με αντιποδόσφαιρο και πούλμαν.

Η Liverpool αποτέλεσε την δεύτερη καλύτερη επίθεση στην Αγγλία μετά τους Πολίτες με 84 γκολ, δηλαδή δέκα περισσότερα από τις τρίτες Arsenal και Tottenham, ενώ ήταν και η τέταρτη καλύτερη άμυνα με 38 γκολ παθητικό μαζί με την Chelsea, πίσω από τις City (27), United (28) και Tottenham (36). Μάλιστα τα 23 γκολ τα δέχθηκε στον πρώτο γύρο, για να δεχθεί στον δεύτερο μόλις 15.

Όσο για την πορεία στην Ευρώπη ότι και να πούμε θα είναι λίγο. Η παρουσία και μόνο της ομάδας στον τελικό της διοργάνωσης δεν είναι απλά υπέρβαση, αλλά πέρα από κάθε φαντασία. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλος της Liverpool δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι τέτοιο στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η Liverpool έδειξε με την φετινή της εμφάνιση στο Champions League πως ανεξάρτητα του ποια θα είναι η έκβαση του τελικού, ήταν από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη για τη σεζόν αυτή. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Δεν βρέθηκε τυχαία στον τελικό. Και μάλιστα με μοναδική ήττα αυτή στη Ρώμη για τον δεύτερο ημιτελικό.

Κέρδισε νέες σταθερές και γέννησε έναν σταρ! Μπορεί η φυγή του Coutinho μεσούσης της σεζόν να ήταν μαχαιριά, καθώς επρόκειτο για μια πολύ ποιοτική μονάδα στο ρόστερ της ομάδας, ωστόσο στη διάρκεια της σεζόν προέκυψαν και συνέβησαν πράγματα που έκαναν την αποχώρηση του Coutinho να μην φαντάζει και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Η πιο απρόσμενη εξέλιξη όλων ήταν η μαγική, ονειρεμένη παρουσία του Mohamed Salah. Αν αναλογιστούμε με τι προοπτικές αποκτήθηκε το καλοκαίρι και τι ποσό δόθηκε για την απόκτησή του σε συνδυασμό με τα νούμερα και τις επιδόσεις του τη χρονιά αυτή, θα καταλάβουμε πως μιλάμε για θαύμα.

Μπορεί να κατάντησε κουραστικό να το λέμε, όμως οι εμφανίσεις του Salah φέτος δεν έχουν προηγούμενο και οι αριθμοί και οι διακρίσεις που έχει πετύχει φέτος είναι πέραν από κάθε φαντασία. Αλλά ας μην επικεντρωθούμε μόνο στον Mo. Έτσι κι αλλιώς, πάνω κάτω ξέρουμε τα απίστευτα που πέτυχε φέτος.

Σταθερότητα στα γκολπόστ! Από την ώρα που χρίστηκε βασικός από τον Klopp, ο Loris Karius μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Με εξαιρετική σταθερότητα και συνέπεια στον αν μη τι άλλο δύσκολο ρόλο του και αρκετά clean sheets, ο Γερμανός απέδειξε πως θα είναι μια υπολογίσιμη μονάδα για του χρόνου. Ως πρώτος; Ως δεύτερος; Το καλοκαίρι θα ξέρουμε.

Η Liverpool βρήκε επιτέλους αριστερό μπακ! Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας στη συγκεκριμένη θέση, οι Reds φαίνεται να βρήκαν εν τέλει στο πρόσωπο του Andrew Robertson ένα αριστερό μπακ αντάξιο των απαιτήσεων. Αδιαμφισβήτητα από τους μεγάλους διακριθέντες της σεζόν. Σοβαρό, μετρημένο παιδί, με πολύ πάθος και συναίσθηση του που βρίσκεται και για ποιον σύλλογο αγωνίζεται.

Δεν φεύγουμε από την άμυνα! Ναι καλά διαβάσατε. Έφτασε η στιγμή που έχουμε πολλά και καλά να πούμε για την άμυνα της Liverpool. Πού ακούστηκε;

Εκτός από τα αριστερά, μεγάλο κεφάλαιο -ίσως ακόμη μεγαλύτερο- υπάρχει και από την άλλη πλευρά. Ο Trent Alexander-Arnold μας έδειξε στην πρώτη του σεζόν ως βασικός πως στα χέρια του Jurgen Klopp μπορεί να γίνει το απόλυτο σύγχρονο πλάγιο μπακ. Φυσικά και κρατάμε μικρό καλάθι πάντα, αλλά τα στοιχεία και η πορεία του νεαρού scouser ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά με ελάχιστες εξαιρέσεις σε μια πάρα πολύ απαιτητική χρονιά.

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο για την άμυνα. Κατ'εμέ σίγουρα σημαντικότερο. Η έλευση του Virgil van Dijk στο λιμάνι ήταν από τις σπουδαιότερες των τελευταίων χρόνων για την Liverpool. Μετά από πολύ καιρό βρίσκεται στην άμυνα της ομάδας ένα τόσο επιβλητικό σέντερ μπακ. Ένας παίκτης με τόσο ηγετικά χαρακτηριστικά και τόση ποιότητα στο παιχνίδι του. Ένας world-class αμυντικός με όλη τη σημασία της λέξης.

Από τον ερχομό του και μετά έχει μεταμορφωθεί όλη η αμυντική γραμμή της ομάδας. Ήρθε και έδεσε από την πρώτη στιγμή και χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει μια από τις βασικότερες και σημαντικότερες μονάδες της ομάδας. Τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του τα άξιζε και με το παραπάνω!

Όσον αφορά τη μεσαία γραμμή, η παρουσία του Alex Oxlade-Chamberlain, ειδικά μετά την αποχώρηση του Coutinho, ήταν εκπληκτική. Η δουλειά που έκανε στο γήπεδο ήταν πολύ περισσότερη και ουσιαστικότερη από του Βραζιλιάνου και πραγματικά έδειξε και αυτός πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον. Μια απόδειξη σε αυτό είναι και η αγωνιστική κοιλιά της ομάδας μετά τον τραυματισμό του.

Τέλος, για τα παλικάρια μπροστά τα λόγια είναι περιττά. Η χημεία και η επικοινωνία τους έχει πάει σε άλλο επίπεδο και μαζί με τον εξωγήινο Αιγύπτιο πολύ πιθανό να αποτέλεσαν φέτος και την πιο φονική επιθετική τριπλέτα στην Ευρώπη. Αναντικατάστατοι όλοι τους.

Φυσικά το ότι δεν κάνουμε ειδική μνεία σε όλα τα μέλη του ρόστερ δεν σημαίνει πως ξεχνάμε την προσφορά και των υπολοίπων. Όλοι ξέρουμε τι έδωσαν στην φετινή Liverpool παίκτες όπως ο James Milner, ο Jordan Henderson, ο Dejan Lovren, ο Gini Wijnaldum και όλοι οι υπόλοιποι.

Εν ολίγοις, η ομάδα τη χρονιά που μας πέρασε έχει πάρα πολλά να κρατήσει για να πορευτεί την επόμενη σεζόν.

Συνεχίζει στο Champions League, με το πιο ποιοτικό ρόστερ των τελευταίων χρόνων που σίγουρα θα γίνει ποιοτικότερο το καλοκαίρι και έχοντας πλέον αποβάλλει από πάνω της την κατήφεια και την απαισιοδοξία.

Όλοι ξέρουμε πόσο βασανίστηκε η ομάδα και τι δυσκολίες πέρασε. Πόσες αυτοκτονίες και απογοητεύσεις βιώσαμε. Πλέον αυτά ανήκουν στο παρελθόν και με οδηγό τον Jurgen Klopp η Liverpool έχει μπει ξανά στον ίσιο δρόμο, στον δρόμο για τον χρυσό ουρανό!
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.