Liverpool-Arsenal 1-2:Η ανάλυση


Από overlap.gr
Το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο παιχνίδι. Το ξέρουν όλοι όσοι έπαιξαν. Σημαντικό ρόλο παίζει η τύχη, η ψυχολογία, η διάθεση, η στιγμή, η ικανότητα. Απ’ όλα αυτά κρίνεται ένα αποτέλεσμα πέρα από τακτικές και συστήματα.






Ο αγώνας είχε ανατρεπτικά στοιχεία ως προς την διακύμανσή του. Η Λίβερπουλ ήθελε να κερδίσει , η Άρσεναλ ήξερε πως να κερδίσει.



 Η Λίβερπουλ έχασε πέναλτι αλλά προηγήθηκε με αυτογκόλ, η Άρσεναλ έκανε την ήττα, νίκη στις καθυστερήσεις, η Λίβερπουλ είχε την υπεροχή , η Άρσεναλ την αποτελεσματικότητα. Ο Σουάρεζ φαινόταν μέσα στο γήπεδο, ο Βαν Πέρσι χρειάστηκε δύο φάσεις για να πετύχει δύο γκολ. Συμπέρασμα. Το ποδόσφαιρο υπακούει στους δικούς του κανόνες.

οι διατάξεις των ομάδων

Η Λίβερπουλ

Ο Νταλγκλίς έχει την ατυχία να διαχειρίζεται ένα μικρό ρόστερ σε αριθμό ποιοτικών παικτών για τις ανάγκες της Premier League. Κάθε απουσία μετράει και κοστίζει στην συνοχή της ομάδας. Η απουσία των Τζέραρντ και Τζόνσον ήταν πλήγμα για τον καλύτερο καταρτισμό της ενδεκάδας σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα.
Αυτό βέβαια δεν άλλαξε κάτι σε ότι είχε να κάνει με τον σχηματισμό της . Η Λίβερπουλ φέτος μαθαίνει να παίζει το παιχνίδι του προπονητή της άσχετα με το ποιος θα είναι μέσα στο γήπεδο. Έτσι είχαμε:

Σχήμα 4-4-2 μα προωθημένους τον Σουάρεζ και τον Κάϊτ για να γίνει η επίθεση πιο γρήγορη και να παίξει συρτό παιχνίδι.
Είναι φανερό ότι ο Κάρολ με τον Σουάρεζ δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα. Η κίνηση του Κάϊτ είναι να βρίσκεται κοντά στον Σουάρεζ για γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και διείσδυση στην περιοχή. Στους τελευταίους αγώνες η απόδοση του Σουάρεζ είναι σε πτωτική τροχιά. Προβληματίζουν οι εμφανίσεις του και σε πολλές περιπτώσεις χαλάει την γενικότερη επιθετική λειτουργία της ομάδας. Μετά από έναν χρόνο στο νησί δείχνει ότι δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις που έχουν απ’ αυτόν. Λειτουργεί σαν παίκτης που λαμβάνει μέρος σε αγώνες επίδειξης τεχνικής. Στην Premier League αυτά δεν συγχωρούνται ούτε από τους αντιπάλους αμυντικούς αλλά ούτε και από τους οπαδούς.

Mεγάλο πλάτος στο γήπεδο με Χέντερσον και Ντάουνιγκ.
Ήταν από τους λίγους αγώνες που οι πλάγιοι έπαιξαν με συγκλίσεις στον άξονα, «πάτησαν» περιοχή, συνεργάστηκαν με τους επιθετικούς σε σωστούς χρόνους και χώρους.

Οι δύο κεντρώοι έπαιξαν στην ίδια ευθεία σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.
H άμυνα γινόταν με δύο ζώνες των τεσσάρων έξω από την περιοχή.
Μικρή πίεση στην μπάλα από τους δύο επιθετικούς στη πρώτη πάσα.
Οι πλάγιοι αμυντικοί απέφυγαν το overlap λόγω των ταχύτατων ακραίων της Άρσεναλ.

Η ανάπτυξη αντεπίθεσης της Λίβερπουλ και οι κινήσεις των παικτών όταν πέτυχε το τέρμα στον αγώνα. (με μαύρο η πορεία της μπάλας)

Οι κεντρικοί αμυντικοί έπαιξαν ψηλά. Κράτησαν τις αποστάσεις από τους κεντρώους για την αποφυγή λαθών και εύκολο «πούλημα» της μπάλας. Στο έργο τους απέτυχαν παταγωδώς. Έπρεπε να κλείσουν ένα σέντερ φορ, τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος και αυτός κατάφερε να πετύχει δύο τέρματα.

Ο Κάρραχερ είναι μία αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο Άνφιλντ. Ως ο δεύτερος μετά τον Τζέραρντ, απολαμβάνει την εκτίμηση και τον σεβασμού των οπαδών για την προσφορά του στην ομάδα. Δυστυχώς όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε γι’ αυτόν. Η εμφάνιση του ήταν τραγική και ευθύνεται και για τα δύο τέρματα που δέχτηκε η ομάδα του. Ήταν αργός στις αντιδράσεις, δεν κράτησε τις σωστές αποστάσεις με τον άλλο κεντρικό αμυντικό, απόρροια της έλλειψης ταχύτητας που τον διακρίνει πλέον, προσπάθησε να συντονίσει την αμυντική λειτουργία αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις κινήσεις του σέντερ φορ. Γενικά μία κάκιστη συμμετοχή που κοστίζει στην ομάδα την δυνατότητα να διεκδικήσει την είσοδο στην τετράδα της βαθμολογίας.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού , ως την περιοχή, ήταν ορθολογική αλλά οι παίκτες στέρησαν στο τελείωμα των φάσεων.
Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τα χτυπήματα πέναλτι. Είναι αδιανόητο να χάνονται με τόση ευκολία ευκαιρίες για ένα εύκολο τέρμα. Ήταν το έκτο πέναλτι που χάνουν μέσα στην χρονιά. Εκτός από τεχνική χρειάζεται και ψυχολογία.
Η Άρσεναλ

Ο Άρσεν Βενγκέρ έφυγε νικητής από το Άνφιλντ χωρίς να το δικαιούται. Η ομάδα του δεν ήταν καλή. Με σύμμαχο την τύχη και την ικανότητα ενός παίκτη κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς και να νιώθει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην συμμετοχή στα προκριματικά του επόμενου Champions League.

Ο σχηματισμός της ομάδας ήταν 4-2-3-1.
Άμυνα ψηλά στον χώρο μεταξύ περιοχής και κέντρου
Μεγάλο πλάτος στο γήπεδο.
Ο Αρτέτα είχε την ευθύνη για την πρώτη μπάλα και την ανάπτυξη της επίθεσης.
Ο Γουόλκοτ έμενε μπροστά με αποτέλεσμα να κόψει τα ανεβάσματα του Ενρίκε . Κινούνταν μεταξύ πλάγιας γραμμής και περιοχής και έδινε διάδρομο στον αμυντικό για overlap.
Ο Βαν Πέρσι έπαιξε μόνος καθαρός επιθετικός. Ξεκινούσε τις προσπάθειες από την πλευρά του Κάραχερ. Υπερτερούσε σε ταχύτητα και δύναμη και αναδείχθηκε man of the match με τα δύο τέρματα που σημείωσε.
Οι παίκτες δεν έχαναν τις θέσεις τους και κράτησαν τις αποστάσεις έτσι που φαινόταν απλωμένοι σε όλο το γήπεδο.
Ο Μπεναγιούν συνέκλινε στην περιοχή και ο Ροζίτσκι λειτούργησε ως ελεύθερος πίσω από τον επιθετικό.


Η Άρσεναλ πήρε το αποτέλεσμα που την κάνει φαβορί για την κατάληψη της τέταρτης θέσης. Δεν παρουσίασε το καλό της πρόσωπο αλλά ήταν αρκετή η αποτελεσματικότητα του Βαν Πέρσι. Διάβασε σωστά το παιχνίδι από τον πάγκο ο προπονητής της και την κατάλληλη στιγμή χτύπησε στο αδύνατο σημείο της αντιπάλου.

Συμπέρασμα


Η έλλειψη ταχύτητας του Κάρραχερ δημιούργησε κενά στην άμυνα της Λίβερπουλ κάτι που εκμεταλλεύτηκε υποδειγματικά ο Βαν Πέρσι και στα δύο τέρματα που πέτυχε
Η Λίβερπουλ ήταν υποχρεωμένη να κερδίσει για να συνεχίσει να ελπίζει. Οι παίκτες δεν έχουν μάθει να κερδίζουν και αυτό είναι πρόβλημα νοοτροπίας. Η υπεροχή στον αγώνα πρέπει να καταλήγει σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Μόνο τότε κρίνεται επιτυχημένη μία προσπάθεια. Εκτός των άλλων έχασε το αήττητο της έδρας , η οποία φέτος αποτελεί την μαύρη τρύπα για την ομάδα. Το κυνήγι της τετράδας θα συνεχιστεί, με πολύ λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας , αλλά είναι φανερό ότι η διαδικασία αυτή βαραίνει την ομάδα. Η ρήση λέει «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο μέχρι και τον τελευταίο αγώνα. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει η ανάλογη πίστη και οι εμφανίσεις δεν προδιαθέτουν για αισιόδοξο σενάριο στο τέλος του πρωταθλήματος.

Η Άρσεναλ ήρθε , είδε και απήλθε με τρεις πολύτιμους βαθμούς και κοιτάζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Δεν άξιζε την νίκη αλλά δεν έχει καμία σημασία. Έχει τον πρώτο σκόρερ στην σύνθεσή της που την οδηγεί από ασφαλές μονοπάτι για τους στόχους της. Δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο αλλά είναι πειθαρχημένη και με σωστή καθοδήγηση προσπερνάει τους αντιπάλους της.
Είναι παράδειγμα οικονομικής διαχείρισης και έχει καταφέρει να είναι κερδοφόρα κάνοντας μία σοβαρή πολιτική επενδύσεων σε παίκτες με πρωτεργάτη των προπονητή της Αρσέν Βενγκέρ. Χωρίς μεταγραφές εκατομμυρίων καταφέρνει να είναι κάθε χρόνο ανταγωνιστική και να πρωταγωνιστεί στις διοργανώσεις που συμμετέχει.

Ευχαριστούμε τον Αντώνη Πακαλίδη και το overlap.gr

Γίνε Πιστοποιημένος Αθλητικός Συντάκτης

Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.