Kenny Dalglish: Ένα χρόνο στο τιμόνι της ομάδας.

του Αντώνη Πακαλίδη
Η αναφορά του άρθρου στον King Kenny γίνεται με αφορμή  το γεγονός της παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας για ένα χρόνο. Πέρυσι τον Ιανουάριο του 2011 επιστρατεύτηκε να καλύψει το κενό του Roy Hodgson και τον Μάιο υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια.Στο παρόν δεν θα κάνουμε αποτίμηση του έργου του την φετινή χρονιά. Αυτό θα γίνει στο τέλος της σεζόν για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.


Η συζήτηση για την μέχρι τώρα προσφορά του, ανάμεσα στους φίλους της ομάδας , περιλαμβάνει όλες τις απόψεις. Πολλοί τον εκτιμούν γιατί ήταν παίκτης της ομάδας την χρυσή δεκαετία, άλλοι γιατί ήταν ο προπονητής που κατακτήσαμε τον τελευταίο τίτλο, άλλοι γιατί είναι δηλωμένος οπαδός της ομάδας άσχετα με το που δούλεψε,και τελικά γιατί είναι μία εμβληματική προσωπικότητα της ομάδας και αυτό είναι αρκετό.

Οι κρίσεις που γίνονται σχετικά με την προπονητική του αξία έχουν να κάνουν με το πόσο σύγχρονος μπορεί να είναι και αν η ομάδα παρουσιάζει το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Για να βάλουμε ένα συγκριτικό σχετικά με το τι θέλουν οι οπαδοί να βλέπουν θα ήταν σωστό να αποδεχθούμε ότι καμία Αγγλική ομάδα δεν θα παίξει όπως μία ισπανική. Κανένα θέαμα δεν αντιγράφεται και καμία κουλτούρα δεν καπελώνει την άλλη όταν οι κοινωνίες που αναπτύσσεται το ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Με κριτήριο την άμεση επιστροφή σε θέσεις που θα οδηγούσαν στην Ευρώπη ο Dalglish ανέλαβε πέρυσι και η ομάδα δεν έμπλεξε σε περίεργες καταστάσεις. Ίσα-ίσα που κατέγραψε ανοδική πορεία χωρίς βέβαια να επιτύχει κανένα στόχο. Απ’ αυτούς που εμείς οι οπαδοί επιθυμούμε.

Η μεταγραφική του πολιτική ήταν συγκεκριμένη και όριζε το πλαίσιο των κινήσεων του και των συστημάτων του.

Season 11/12
Αγορά                                     Κόστος                        Πώληση                               Κόστος
Jordan Henderson             £16,000,000                 Paul Konchesky                     £1,500,000
Charlie Adam                     £7,000,000                  Chris Mavinga                        £1,000,000
Alex    Doni                             Free                           Gerardo Bruna                       £750,000
Stewart Downing               £20,000,000                  Milan Jovanovic                          Free
Sanchez Jose Enrique         £6,300,000                  Daniel Ayala                            £800,000
Sebastian Coates                £7,000,000                  Emiliano Insua                            Free
Craig Bellamy                          Free                        Sotirios Kyrgiakos                        Free
Villyan Bijev                           Signed                      Christian Poulsen                    £1,000,000
 Danny Ward                        £100,000                     David Ngog                          £4,000,000
Raul Meireles                       £12,000,000               Tom Ince                                     Free


Το σύστημα παιχνιδιού του θα ήταν το 4-4-2 με ανάπτυξη από τα άκρα  γι’ αυτό και δαπάνησε χρήματα για την αγορά των Henderson, Downing, Enrique.Με την καθοδήγησή του μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να επιβάλλει έναν τρόπο παιχνιδιού που ο ίδιος πιστεύει ως τον καλύτερο. 

Το ζητούμενο στην ομάδα πέρα από τις κρίσεις που κάνουμε είναι ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα κερδίζει τα παιχνίδια.  Η νοοτροπία του νικητή είναι  η γνώση του τρόπου. Αυτό διδάσκεται. Ο γεννημένος νικητής είναι αυτός που αφομοιώνει τον σωστό τρόπο  και τον επιβάλλει στον αγωνιστικό χώρο εις βάρος του αντιπάλου. Στο κομμάτι αυτό ο Dalglish δεν είναι στοίχημα. 

Γνωρίζει τι πρέπει να περάσει στους παίκτες και πώς να τους κάνει να αντιληφθούν ότι το να γίνεις πρωταθλητής χρειάζεται πολύ δουλειά και σωστή νοοτροπία. Είναι ο ιδανικός να βάλει στο DNA τους τα συστατικά που διαφοροποιούν την Λίβερπουλ απ’ όλες τις άλλες ομάδες  και να τους δώσει να καταλάβουν ότι η πινακίδα πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο «This is Anfield» σημαίνει για την ομάδα χαρά και εργασία και για τον αντίπαλο αρένα των λεόντων. Ότι απλά ο αντίπαλος,ΔΕΝ μπορεί να βγει νικητής μετά τον αγώνα!



Υπάρχει μία μεταστροφή των αγγλικών ομάδων σε ποδοσφαιριστές από το νησί και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα πυροτεχνήματα – ομάδες που μέσα σε ένα δύο χρόνια διεκδικούν πρωταθλήματα δεν αποδίδουν τα κέρδη που ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες τους. Αργά ή γρήγορα οι ποδοσφαιρικά νεόπλουτοι θα καταλάβουν ότι οι αξίες δημιουργούνται μέσα από αγώνες , από ιστορίες, από οπαδούς , από παίκτες , από ανθρώπους και στο πρόσωπο του King Kenny η Λίβερπουλ έχει έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές μιας εποχής που το παρελθόν αγγίζει το μέλλον.

Δεν θα κρίνω ποτέ κανένα προπονητή που προσπαθεί να παρουσιάσει έργο σε μία ομάδα. Πόσο μάλλον ένα ηγέτη όπως είναι ο Dalglish. Αυτό που πιστεύω και θεωρώ σοβαρή δουλειά είναι όταν ένας προπονητής έχει σχέδιο που διδάσκει κάθε μέρα στην προπόνηση, γνωρίζει τους παίκτες του σε ότι έχει σχέση με την δυνατότητα προσφορά τους σ’ έναν αγώνα και μπορεί και τους εμπνέει ώστε να τον ακολουθήσουν στην πορεία που χαράζει για την ομάδα. 

Τον θεωρώ πετυχημένο γιατί μπορεί και δημιουργεί νοοτροπία και βάση μέσα από την δουλειά του. Αν αποτύχει τον πρώτο χρόνο θα είναι περισσότερο  έτοιμος τον δεύτερο. Αυτό περιμένω από τον Kenny Dalglish και είμαι σίγουρος ότι δεν θα με απογοητεύσει!


Υ.Γ.:Ευχαριστούμε τον αρθρογράφο Αντώνη Πακαλίδη για το άρθρο.

Γίνε Πιστοποιημένος Αθλητικός Συντάκτης
Share on Google Plus

About Unknown

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.