Το σπουδαίο ντέρμπι του Merseyside!

Τα ντέρμπι ανάμεσα σε συμπολίτισσες ομάδες είναι πάντοτε ξεχωριστά. Η εξέδρα είναι πιο  ζεστή, οι παίκτες παίζουν πιο παθιασμένα και για 90' λεπτά κυριαρχεί το άγχος.Αυτά και άλλα έχει φυσικά και το "τεράστιο" ντέρμπι του Merseyside.

Η "μάχη" μεταξύ των δύο αιωνίων από το Λίβερπουλ είναι η πιο μακρόχρονη στην ιστορία της Πρέμιερ Λίγκ.Συγκεκριμένα, η αναμέτρηση των Λίβερπουλ-Έβερτον έχει πάρει το όνομα "Merseyside ντέρμπι" από το 1955, απο το 1962 και μετά όμως, έμελλε να γίνει ξακουστό σε επίπεδο Πρέμιερ Λίγκ.

Η αντιπαλότητα γεννήθηκε εξαιτίας πολλών γεγονότων. Οι δύο ομάδες έχουν καταγωγή από το Λίβερπουλ και αυτό από μόνο του τις καθιστά "μισητές αντιπάλους". Η Έβερτον πριν μετακομίσει στο Γκούντισον Πάρκ, αγωνιζόταν στο Άνφιλντ(!), μοιραζόταν το γήπεδο με τη Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν παιχνίδια στο πρόγραμμα την ίδια μέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι συμπολίτισσες να έρθουν σε κόντρα.Τα πολιτικά και θρησκευτικά "πιστεύω" των δύο ομάδων στις δεκαετίες του 50' και του 60' κορύφωσαν την αντιπαλότητα, με τους μεν "κόκκινους" να απαγορεύουν τις μεταγραφές που έχουν να κάνουν με Καθολικούς παίκτες και τους δε "μπλε" να κάνουν το ίδιο στους προτεστάντες παίκτες!

Η σημασία του ντέρμπι φαίνεται και στο γεγονός οτι το Λίβερπουλ έχει "γευτεί" τη χαρά του να σηκώνεις το τρόπαιο του Αγγλικού πρωταθλήματος περισσότερες φορές απο κάθε άλλη πόλη! Έβερτον και Λίβερπουλ έχουν πανηγυρίσει και οι δύο μαζί 27 φορές, όντας δύο εκ των ιστορικότερων Αγγλικών συλλόγων!Οι αναμετρήσεις τους δε σταμάτησαν ποτέ να έχουν μικρή σημασία, ακόμη και στα "πέτρινα" χρόνια τους oι "μάχες" ήταν συγκλονιστικές. Tο ντέρμπι του Λίβερπουλ συγκρίνεται μάλιστα και με αυτό του Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Η φιλία που μπορεί να έχουν κάποιοι "κόκκινοι" και κάποια "ζαχαρωτά" χάνεται τουλάχιστον για 90' λεπτά.Όταν μιλάμε για το ντέρμπι του Merseyside, μιλάμε για "πόλεμο", έστω και αν οι εξω αγωνιστικές αντιθέσεις έχουν πλέον χαθεί.Με ενδιαφέρον λοιπόν περιμένουμε το μεγάλο ματς του Σαββάτου στο Άνφιλντ!

Στη λίστα με τους "5" που έχουν παίξει περισσότερες φορές στο μεγάλο αυτό ντέρμπι βρίσκονται:
Neville Southall Everton, εμφανίσεις:41
Ian Rush Liverpool,εμφανίσεις:36
Bruce Gobbrelaar Liverpool, εμφανίσεις:34
Alan Hansen Liverpool, εμφανίσεις:33
Kevin Ratcliffe Everton, εμφανίσεις:32

Επιμέλεια:Γίωργος Δρογγίτης
Share on Google Plus

About George Drogg

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.