Αποκλεισμός στο ίδιο γήπεδο, 10 χρόνια μετά τον θρίαμβο...

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής

Europa League - Φάση των "32"


Η Πόλη... πλήγωσε τη Λίβερπουλ που αποκλείστηκε στα πέναλτι με 5-4 από τη Μπεσίκτας (1-0 κανονική διάρκεια και παράταση) κι έτσι αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League, χαρίζοντας έτσι το εισιτήριο στους 16 της διοργάνωσης στην αξιόμαχη Μπεσίκτας. Μοιραίος ο Λόβρεν για τους κόκκινους. Επόμενος αγώνας με την Μάντσεστερ Σίτι στο Άνφιλντ (Κυριακή 1 Μαρτίου, 14:00, OTE SPORT 1).


Στο Ατατούρκ, το γήπεδο που της είχε χαρίσει μια από τις πιο χρυσές στιγμές στην ιστορία της το 2005, έμελλε το 2015, 10 χρόνια μετά, να πληγώσει τη Λίβερπουλ, που αποκλείστηκε στη ρώσικη ρουλέτα από τη Μπεσίκτας με 5-4 κι έμεινε με δύο στόχους ως το τέλος: κύπελλο και πρωτάθλημα.

Καθοριστική η απουσία βασικών παικτών, επιθετικό πρώτο μέρος, οπισθοχώρηση στο δεύτερο από την ομάδα του Ρότζερς. Τεράστια ευκαιρία ο Μπα με οριζόντιο δοκάρι στο 91'!

Το ματς

Με τριπλέτα Στέρλινγκ, Στάριτζ και Μπαλοτέλι βασικούς ξεκίνησαν το παιχνίδι οι κόκκινοι, οι οποίοι είχαν το σκορ υπέρ τους από το πρώτο μέρος και απλά έπρεπε να διαχειριστούν αυτό το 1-0 του Άνφιλντ.

Το πρώτο μέρος θα ξεχαστεί αρκετά... εύκολα καθώς ελάχιστες ήταν οι φορές που οι δυο ομάδες πάτησαν στην αντίπαλη περιοχή. Στέρλινγκ (27') και Στάριτζ (34') προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να απειλήσουν τον Γκουνέν, με τον Μπαλοτέλι (που ξεκίνησε ως βασικός για πρώτη φορά από τις 8 Νοεμβρίου) να συμμετέχει αρκετά στο επιθετικό κομμάτι, κάνοντας και... τα δικά τους  σε μερικές περιπτώσεις.

Οι κόκκινοι ήταν σταθεροί στα μετόπισθεν και δεν άφηναν τους γηπεδούχους να ανοίξουν παιχνίδι στα πλάγια. Η Μπεσίκτας είχε να θυμάται από το πρώτο ημίχρονο την ευκαιρία του Σαχάν στο 41' που κατέληξε στην αγκαλιά του Μινιολέ.

Η αρχή της επανάληψης δεν έκρυψε κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση για αμφότερες τις ομάδες. Πιο δυναμικά πάντως, φάνηκε να μπαίνουν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι κέρδιζαν οποιαδήποτε μάχη στο κέντρο, κάνοντας έτσι τους κόκκινους να μένουν συνεχώς σε θέση άμυνας. Αυτό έδωσε τρομερή ώθηση στους παίκτες του Μπίλιτς να αναπτυχθούν από τα πλάγια - κυρίως από τον αριστερό άξονα.

Σόσα (53') και Τόρε (63') προσπάθησαν να νικήσουν κόκκινη άμυνα και Μινιολέ αλλά μάταια. Η Λίβερπουλ άντεχε ακόμα στο κουραστικό πρέσινγκ των Τούρκων. Ώσπου, ήρθε ο Άρσλαν και έστειλε τη μπάλα εκεί που δε μπορεί να κάνει τίποτα κανένας τερματοφύλακας.

Ο Αρσλάν, ρίχνοντας πρώτα τη προειδοποιητική του βολή στο 70', δύο λεπτά αργότερα, μετά από εξαιρετική συνεργασία Τόρε-Μπα, έπιασε ένα καταπληκτικό σουτ και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Βέλγο πορτιέρο των κόκκινων κάνοντας το 1-0 για τη Μπεσίκτας, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

Το "Ατατούρκ" πήρε φωτιά και έδειχνε να σπρώχνει τη Μπεσίκτας και σε ένα ακόμα γκολ που θα της έδινε τη πρόκριση χωρίς να χρειαστεί παράταση. Μομέντουμ, ψυχολογία, όλα ήταν υπέρ των Τούρκων από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Ο Ρότζερς έβαλε μέσα Μανκίγιο και Λαλάνα περισσότερο για να... δέσει το σχήμα της ομάδας προτού δεχτεί κι άλλο τέρμα.

Το ματς κυλούσε υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι λίγο έλειψε να κλέψουν τη πρόκριση... στα χασομέρια, όταν ο Μπα από τη μικρή περιοχή με σουτ στο 91' τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Κι αφού έμεινε το 1-0, βουρ για παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο, ήταν φανερό ότι η Μπεσίκτας ψάχνει περισσότερο το γκολ-πρόκριση (με την υποστήριξη χιλιάδων οπαδών της), κλείδωσε τη Λίβερπουλ στα καρέ της και οι Οπάρε (95') και Μπα (98') δε μπόρεσαν να σκοράρουν. Το δεύτερο μέρος της παράτασης ήταν ακριβώς ίδιο με το πρώτο. Πιο συντηρητικές παρουσιάστηκαν οι δυο ομάδες στα τελευταία λεπτά με τον επιθετικό μονόλογο της Μπεσίκτας να μην έχει τελειωμό. Όλα οδηγούσαν στη ρώσικη ρουλέτα.



Στη γνωστή ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, όλοι ευστόχησαν πλην του μοιραίου Λόβρεν, που σούταρε το 10ο πέναλτι το οποίο κατέληξε άουτ, χαρίζοντας τη νίκη-πρόκριση στη Μπεσίκτας με 5-4 στα πέναλτι, η οποία περνάει στη φάση των "16" του Europa League.










Τα πέναλτι

Μπα 1-0
Λάμπερτ 1-1
Τορέ 2-1
Λαλάνα 2-2
Καβλάκ 3-2
Τσαν 3-3
Χάντσινσον 4-3
Άλεν 4-4
Αρσλάν 5-4
Λόβρεν 5-5 (τελ.)



Σχόλιο

Το Ατατούρκ βοήθησε τα μέγιστα την μαχητικότατη Μπεσίκτας πρώτα να προηγηθεί στο 72' με τον Αρσλάν και μετά το δοκάρι του Μπα στις καθυστερήσεις και τις ευκαιρίες στη παράταση, να πάρει μεγαλειώδη πρόκριση στην επόμενη φάση έναντι των κόκκινων με 5-4 στα πέναλτι.





Οι συνθέσεις

Μπεσίκτας: Γκουνέν, Κιουρτουλούς, Φράνκο, Οπαρέ, Σόσα, Γκιογκάνεν Τορέ, Καβλάκ, Χάντσινσον, Ογιουσάλ, Μπα, Σαχάν
Λίβερπουλ: Μινιολέ, Τουρέ, Σκρτέλ, Λόβρεν, Άλεν, Τσαν, Μορένο, Άιμπ (Μανκίγιο), Στέρλινγκ, Μπαλοτέλι (Λαλάνα), Στάριτζ (Λάμπερτ)
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.