Όταν ο Ρίισε εκτελούσε τη Γιουνάιτεντ...

Ήταν 4 Νοεμβρίου του 2001 και η Λίβερπουλ υποδεχόταν τη μισητή αντίπαλο της στο Άνφιλντ για τη 10η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Μέχρι εκείνη την αγωνιστική οι Ρεντς είχαν 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες υπό την καθοδήγηση του Ζεράρ Ουγιέ.

Στο 32ο λεπτό το τότε μεγάλο αστέρι της Λίβερπουλ, Μάικλ Όουεν ανοίγει το σκορ και βάζει φωτιά στο Κοπ! 7 λεπτά μετά όμως θα ερχόταν μια πολύ μεγάλη στιγμή για το Νορβηγό άσο Γιον Άρνε Ρίισε. Ο Ρίισε που είχε έρθει το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς από τη Μονακό έναντι 4 εκατ. λιρών, ζούσε για πρώτη φορά την εμπειρία ενός τόσο μεγάλου ντέρμπι! 

Στο 39' λοιπόν, ο Ντίντι Χάμαν του στρώνει την μπάλα και ο 21χρονος πυροβολεί τον Φαμπιέν Μπαρτέζ για το 2-0 των γηπεδούχων!! Το ημίχρονο έληξε με αυτό το σκορ, ωστόσο 5 λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ο Μπέκαμ έβαλε τους φιλοξενούμενους και πάλι στο ματς! Ένα λεπτό αργότερα όμως ο Όουεν ξαναχτυπά για το τελικό 3-1 υπέρ των Κόκκινων!

Ο Ρίισε θυμάται: "Ήταν το καλύτερο σουτ που έχω κάνει ποτέ! Ήταν όπως όταν χτυπάς τέλεια την μπάλα του γκολφ. Τόσο απαλά, ίσα που κατάλαβα ότι κλώτσησα την μπάλα."

"Από όλα τα γκολ που έχω πετύχει αυτό είναι το αγαπημένο μου, λόγω του αντιπάλου, αλλά και του τρόπου που χτύπησα την μπάλα. Αυτό και εκείνο κόντρα στην Έβερτον (σ.σ. την 4η αγωνιστική της ίδιας χρονιάς) ήταν χαρακτηριστικά για μένα. Με βοήθησαν να δεθώ με τους οπαδούς της Λίβερπουλ  και το όνομα μου ήταν κολλημένο στα χείλη τους."

Ο 34χρονος πλέον Γιον Άρνε Ρίισε αγωνίζεται στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον Αλμπέρτο Μορένο, ο οποίος φαίνεται να υπολογίζεται ως μια μακροχρόνια λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας:

"Ίσως την Κυριακή η καριέρα κάποιου (Μορένο) εξελιχθεί σαν τη δίκη μου. Εκείνο το γκολ με βοήθησε πολύ και μπορεί να γίνει το ίδιο και με εκείνον. Ποιος ξέρει, μπορεί να πετύχει ένα νικητήριο γκολ. Εύχομαι να τα καταφέρει. Ο Μορένο είναι σαν κι εμένα. Του αρεσει να επιτίθεται. Είναι γρήγορος και σουτάρει καλά. Πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στην Τότεναμ. Πολλοί φίλοι στο τουίτερ, το φέισμπουκ και το Ίνσταγκραμ μου λένε ότι παίζει σαν εμένα. Νομίζω είναι το καλύτερο μπακ που είχε η Λίβερπουλ αφότου έφυγα."

Το 2008 ο Ρίισε πωλείται στην Ρόμα και έκτοτε η θέση του αριστερού μπακ αποτελεί πρόβλημα για τη Λίβερπουλ. Παίκτες όπως οι Αντρέα Ντοσένα, Φάμπιο Αουρέλιο, Εμιλιάνο Ινσούα, Χοσέ Ενρίκε και Αλί Σισοκό απέτυχαν να κάνουν τη διαφορά. Το 2011 ο Ρίισε επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Φούλαμ, όμως εύχεται να είχε μείνει στη Λίβερπουλ περισσότερο:

"Έπρεπε να είχα μείνει. Δεν θες ποτέ να αφήσεις μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ. Είναι το καλύτερο κλαμπ του κόσμου, αλλά ένιωσα ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Η Λίβερπουλ έδινε τότε πολλα λεφτά για τον Ντοσένα και ήξερα πως θα χρειαζόταν 3-4 μήνες για να εγκλιματιστεί. Σε εκείνη τη φάση της καριέρας μου δεν επιθυμούσα να κάθομαι για τόσο καιρό στον πάγκο. Ήθελα να παίζω. Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω πως έπρεπε να έχω μείνει να παλέψω για τη θέση μου."

Ενόψει ντέρμπι, ο Νορβηγός φάνηκε αισιόδοξος, μιας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν τον πείθει ότι μπορεί να επιβληθεί της Λίβερπουλ:

"Ακόμα παρακολουθώ τη Λίβερπουλ όποτε μπορώ. Δεν είχαν πολύ καλό ξεκίνημα στη σεζόν, αλλά πλέον παίζουν καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Η περσινή σεζόν ήταν απίστευτη. Ήταν φανταστικό να τους βλέπεις. Αυτή τη χρονιά δεν παίζουν πάντα καλά, όμως το να κερδίζεις παιχνίδια ακόμα και όταν δεν παίζεις πολύ καλά είναι δείγμα καλής ομάδας. Μερικοί παίκτες φέτος έχουν ανεβεί πραγματικά."

"Για τον Χέντερσον να πως την αλήθεια δεν ήμουν μεγάλος φαν του. Όταν υπέγραψε για την ομάδα πίστευα πως δεν ήταν κατάλληλος για αυτήν. Αλλά πραγματικά έχω αναθεωρήσει. Παίζει εξαιρετικά. Σκοράρει πολύ σημαντικά γκολ και παίρνει μεγάλη ευθύνη ως υπαρχηγός."

"Ο Κουτίνιο είναι απίστευτος. Δημιουργεί ευκαιρίες και σκοράρει τρομερά γκολ. Την Κυριακή είναι πολύ σημαντικό ματς για την τετράδα και νομίζω ότι η Λίβερπουλ θα είναι πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος για τη Γιουνάιτεντ. Δεν με έχει πείσει η Γιουνάιτεντ. Δε νομίζω πως είναι ομάδα τετράδας."

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως ο Ρίισε επιστρέφει στο Άνφιλντ στις 29 Μαρτίου λόγω του αγώνα προς τιμήν του μεγάλου αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ.



Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος 
Πηγή: Liverpool Echo 




Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.