Σερί ήταν και πάει...

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής

30η αγων. Premier League

Δύο γκολ του Μάτα και μια ανόητη αποβολή του Τζέραρντ 41'' (!!!) μετά την είσοδό του στο ματς έβαλαν στοπ στο αήττητο σερί της Λίβερπουλ εν έτει 2015 καθώς ηττήθηκε 2-1 στο Άνφιλντ από τη Γιουνάιτεντ και έμεινε 5 βαθμούς μακριά από τη τετράδα. Επόμενος αγώνας, μετά τη διακοπή για τις εθνικές υποχρεώσεις, με την Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς (Σάββατο, 4 Απριλίου, 14:45).



Τέλος σε ένα σερί 13 αγώνων χωρίς ήττα έβαλε το 1-2 της Γιουνάιτεντ στο Άνφιλντ. Οι κόκκινοι διάβολοι, με πρωταγωνιστή τον Μάτα και επωφελούμενοι της αχρείαστης αποβολής του Τζέραρντ, πέρασαν από το Άνφιλντ και αύξησαν τη διαφορά τους από τη Λίβερπουλ στους 5 βαθμούς.

Έβγαλε χαρακτήρα κι επέβαλλε εντελώς τον ρυθμό της η Γιουνάιτεντ στο πρώτο μέρος, το τρομακτικό πάτημα του Τζέραρντ στον Ερέρα στο ξεκίνημα της επανάληψης άλλαξε τις ισορροπίες, μείωσαν με τον Στάριτζ οι κόκκινοι αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πρώτη ήττα στο 2015. Πολλά νεύρα κι από τις δυο ομάδες, ο Μινιολέ απέκρουσε πέναλτι του Ρούνεϊ στις καθυστερήσεις.

Επρόκειτο για τις δύο πιο επιτυχημένες αγγλικές ομάδες στο Νησί. Η μεταξύ τους αντιπαλότητα είναι τεράστια. Κρατά χρόνια αυτή η κολόνια. Είναι κάτι παραπάνω από ντέρμπι μίσους. Είναι ποδοσφαιρικός πόλεμος. Είναι σύγκρουση γοήτρου, ιστορίας και τίτλων.

  • Τον αγγλικό εμφύλιο υπολογίζεται ότι το παρακολούθησαν περίπου 600-700 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 212 χώρες!

Το ματς

Νευρικό ξεκίνημα από τις δυο ομάδες με πίεση ψηλά χωρίς τη μεγάλη φάση. Η Γιουνάιτεντ είχε την κατοχή και πατούσε αρκετές φορές στη περιοχή του Μινιολέ. Σε μια από αυτές, κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ.

Ο Ερέρα έβγαλε τρομερή κάθετη στον Μάτα κι αυτός με υποδειγματικό πλασέ νίκησε τον Βέλγο τερματοφύλακα κι έκανε το 0-1 στο 14' με τον Φαν Χάαλ να σφίγγει τη γροθιά του. Η Λίβερπουλ προσπάθησε λίγο αργότερα να απαντήσει αλλά το σουτ από πλάγια θέση του Στάριτζ πέρασε άουτ.


Οι κόκκινοι ήταν αιφνιδιασμένοι από το γρήγορο γκολ της Γιουνάιτεντ αλλά έκαναν πολλά λάθη -κυρίως στον άξονα- και δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους, δίνοντας έτσι τον έλεγχο στους κόκκινους διαβόλους. Μέχρι κι ο Κουτίνιο ήταν εγκλωβισμένος...


Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους, η Λίβερπουλ ανέβηκε και προσπάθησε να πιέσει. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία για την ισοφάριση έχασε ο Λαλάνα, όταν μετά από ωραίο γύρισμα του Στάριτζ στο ύψος του πέναλτι, εκείνος έστειλε τη μπάλα λίγο δίπλα από την εστία του Ντε Χέα.

Στην επανάληψη, ο Ρότζερς έβαλε μέσα τον Τζέραρντ (αντί του Λαλάνα) αλλά ούτε ο ίδιος ο αρχηγός δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως έμελλε να εξελιχθεί το τελευταίο του ντέρμπι με την φανέλα της Λίβερπουλ έναντι της Γιουνάιτεντ.





Ο Τζέραρντ έμεινε στο παιχνίδι μόνο για... 41''(!!!) καθώς η πρώτη του επαφή δεν ήταν με τη μπάλα αλλά με το... πόδι του Ερέρε, το οποίο πάτησε απρόσεχτα, αντικρίζοντας την απευθείας κόκκινη κάρτα. Οι κόκκινοι ήταν πλέον υποχρεωμένοι να συνεχίσουν με 10 παίκτες από το 47'.


Παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα, η ομάδα του Ρότζερς ήταν αυτή που είχε τη κατοχή στα επόμενα λεπτά και περιτριγύριζε στη περιοχή του Ντε Χέα. Ωστόσο, οι κόκκινοι διάβολοι δεν σκόπευαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα που τους δόθηκε και έκαναν δύο τα τέρματά τους λίγο αργότερα.


Ο Φαν Χάαλ έριξε στο γήπεδο τον Ντι Μαρία για να τρέξει στους κενούς χώρους κι αυτός τον δικαίωσε. Στο 58', ο Μάτα έπαιξε το 1-2 με τον Αργεντινό και του την έστρωσε με τέτοιο τρόπο ώστε ο Ισπανός να κάνει ένα εντυπωσιακό... αεροπλανικό και να σημειώνει με πανέμορφο τρόπο το 0-2. Σίγουρα από τα καλύτερα στην καριέρα του.


Η Λίβερπουλ έπρεπε να ανέβει έναν πραγματικό Γολγοθά. Πετυχαίνοντας όμως την Γιουνάιτεντ (αδικαιολογήτως για ομάδα που προηγείται με δύο γκολ) ψηλά, σε μια αντεπίθεση στο 69' ο Κουτίνιο έσπασε ωραία τη μπάλα στον Στάριτζ κι αυτός με σουτ στη κλειστή γωνία μείωσε σε 1-2 για τους κόκκινους και ίσως υπήρχε φως στον ορίζοντα για τη Λίβερπουλ.




Το έργο των γηπεδούχων ήταν δύσκολο από τις αρχές του δευτέρου μέρους. Πάνω σ' αυτό έχτισε η Γιουνάιτεντ και κατάφερε να κρατήσει αυτό το υπέρ της 2-1 ως το τέλος απλά... παίζοντας με τα νεύρα των παικτών του Ρότζερς. Κυρίως του Μπαλοτέλι (ο οποίος πέρασε αντί του Μορένο) που τον συγκρατούσαν... οι οπαδοί.


Το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος, παρά το (αυστηρό) πέναλτι που καταλογίστηκε σε μαρκάρισμα του Τσαν στον Μπλίντ, και τον Μινιολέ να αποκρούει στη δεξιά του γωνία τη προσπάθεια του Ρούνεϊ.

Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν τη λήξη ανάμεσα σε Σκρτέλ και Ντε Χέα γιατί τον πάτησε στο κεφάλι.

Σχόλιο


Η καθολική υπεροχή της Γιουνάιτεντ και η γρήγορη αποβολή του Τζέραρντ στην αρχή της επανάληψης έπαιξαν τον ρόλο τους και έδωσαν στους κόκκινους διαβόλους διαφορά ασφαλείας 5 βαθμών από τους κόκκινους του Ρότζερς, οι οποίοι παρέμειναν στη 5η θέση.



Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Σκρτέλ, Σακό, Λαλάνα (Τζέραρντ), Άλεν, Χέντερσον, Μορένο (Μπαλοτέλι), Κουτίνιο, Στέρλινγκ, Στάριτζ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλένσια, Τζόουνς, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Κάρικ, Ερέρα, Μάτα, Φελαϊνί, Γιάνγκ, Ρούνεϊ
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.