Η τελευταία παράσταση (Photos + Videos)

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής. 

37η αγων. Premier League.

Ήταν πάλι εκεί, όλοι, για σένα. Στην τελευταία σου βόλτα στο Άνφιλντ. Να σε αποχαιρετήσουν όπως πρέπει, όπως σου αξίζει.

Ναι, υπήρξε και παιχνίδι (ήττα από την Κρίσταλ Πάλας με 3-1) αλλά τα αγωνιστικά μένουν στην άκρη όταν 40.000 κόσμος φωνάζει ρυθμικά το όνομα του Στίβεν Τζέραρντ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του αγώνα.

Επόμενος αγώνας (και τελευταίος της σεζόν) με την Στόουκ, στο Μπιτάνια (Κυριακή, 24 Μαΐου, 17:00).



Όλοι ξέραμε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα. Η μέρα που θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή σελίδας και εποχής για την ομάδα. Αυτή η μέρα ήρθε.

Ήταν το τελευταίο του παιχνίδι μπροστά στο κοινό του Άνφιλντ. Ήξερε πως θα είναι δύσκολο το αντίο. Ο Τζέραρντ αφήνει την αγαπημένη του ομάδα που υπηρέτησε τόσο πιστά από τα 18 του, και τώρα που 35αρίζει, είναι έτοιμος να γράψει τα τελευταία κεφάλαια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στις ΗΠΑ και τους L.A. Galaxy.

Το Άνφιλντ φόρεσε τα καλά του, λοιπόν, συμπαίκτες και αντίπαλοι δημιούργησαν το "Guard of Honour" και ο Στίβεν Τζέραρντ εισέρχεται στο Άνφιλντ για το τελευταίο του παιχνίδι.


Ο μεγάλος αρχηγός μπαίνει μαζί με τα τρία κοριτσάκια του, τις πιο σημαντικές παρουσίες στη ζωή του, την ώρα που ο κόσμος τραγουδούσε "Steve Gerrard, Gerrard" με τον γνωστό, χαρακτηριστικό τρόπο και λίγο αργότερα το "You'll Never Walk Alone".


Καθώς γυρνούσε η κάμερα, οι εκδηλώσεις λατρείας όλων αυτών των ετών προς το πρόσωπό του, φαίνονταν παντού. Από τα τεράστια και συγκινητικά κορεό "S8G" και "Captain", μέχρι και πλακάτ από το... Κουβέιτ, με οπαδούς των κόκκινων να έχουν ταξιδέψει μόνο και μόνο για το αντίο του Stevie.


Πάμε να δούμε τι έγινε στα αγωνιστικά (ναι, είχαμε κι από αυτά!) που ακολούθησαν και παρακάτω ακολουθούν ακόμα πιο συγκινητικές στιγμές, με το τελευταίο αντίο του Τζέραρντ.

Το ματς

Οι κόκκινοι ξεκίνησαν δυνατά και είχαν από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του παιχνιδιού αλλά δεν μπορούσαν να πατήσουν με αξιώσεις στη περιοχή της Πάλας. Ανέβασαν ρυθμό οι φιλοξενούμενοι αλλά η Λίβερπουλ ήταν αυτή που κατάφερε να προηγηθεί.


Ο Λαλάνα εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία των αμυντικών της Πάλας, κυνήγησε τη φάση, μπήκε στη περιοχή και έκανε το 1-0 για τους κόκκινους στο 26'. Ο πρώτος που έσπευσε να αγκαλιάσει ο σκόρερ ήταν ο Τζέραρντ!

Το γκολ του Λαλάνα κάπως σαν να... ξύπνησε την Πάλας, αφού δημιούργησε 3 συνεχόμενες φάσεις στα καρέ του Μινιολέ. Λέντλεϊ (28'), Μπολασί (32') και Πάντσεον (33') αστόχησαν από εξαιρετική θέσεις και ο Μινιολέ κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του.

Οι κόκκινοι προσπάθησαν να βγουν μπροστά με Κουτίνιο και Στέρλινγκ αλλά οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν πιο επικίνδυνοι στην επίθεση. Και προς επιβεβαίωση, λίγο πριν την ανάπαυλα ισοφάρισαν.

Ο Πάντσεον με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ έκανε το 1-1 για την Πάλας, νικώντας τον Μινιολέ, ο οποίος δεν μπορούσε να αντιδράσει στο ελάχιστο.


Ο Τζέραρντ αποθεώθηκε και στην είσοδο για το δεύτερο μέρος, το οποίο ξεκίνησε με παράπονα της Πάλας για τη μη καταλόγιση πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σκρτέλ πάνω στον Λι, ενώ οι κόκκινοι απείλησαν τα καρέ του Σένεσι με τους Χέντερσον και Άιμπ (49') και Κουτίνιο (52').



Ο Ζαχά αντικατέστησε τον Λι στο 59' και λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά, κατάφερε ο ίδιος να κάνει την ανατροπή για την Κρίσταλ Πάλας. Ο Μπολασί πέρασε τον Λόβρεν σαν σταματημένο, έκανε το γύρισμα και ο Ζαχά, στη πρώτη επαφή του με τη μπάλα, έκανε το 1-2. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στο ριπλέι, ήταν σε θέση οφσάιντ.

Η Λίβερπουλ έμοιαζε σοκαρισμένη από την εξέλιξη του παιχνιδιού και μάλιστα, κινδύνεψε να δεχτεί και τρίτο τέρμα αλλά ο Μινιολέ είδε στο 66' με ανακούφιση το σουτ του Μπολασί να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι. Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν πιο μυαλωμένα αν και η Λίβερπουλ ήταν συνεχώς στην επίθεση αλλά δε μπορούσε να σκοράρει.


Ο Ρότζερς έβλεπε ότι δεν πάει καλά το παιχνίδι και έκανε διπλή αλλαγή. Λούκας (αντί Λαλάνα) και Λάμπερτ (Άιμπ) δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τους κόκκινους στην επίθεση, ενώ στο 87' ο Ρότζερς έκανε και τη τρίτη του αλλαγή βάζοντας τον Σινκλέρ αντί του Μορένο(!). Θα μπορούσε να βγει και ο Τζέραρντ -εφόσον είχε κριθεί και το αποτέλεσμα- για να γνωρίσει και την αποθέωση.

Η Πάλας σφράγισε τη νίκη της στις καθυστερήσεις με το γκολ του Μάρεϊ από το σημείο του πέναλτι (με δεύτερη προσπάθεια μετά την απόκρουση του Μινιολέ) κάνοντας το τελικό 1-3 - ένα πέναλτι το οποίο έκανε ο Λούκας στον Ζαχά αλλά η ανατροπή έχει γίνει εκτός περιοχής.

Ένα τελευταίο αντίο

Με τη λήξη του παιχνιδιού, όλος ο κόσμος αποθεώνει τον Στίβεν Τζέραρντ, την ώρα που όλοι (συμπαίκτες και αντίπαλοι) τρέχουν να τον αγκαλιάσουν! Το κοινό φυσικά και δεν αποχωρεί καθώς περιμένει το τελετουργικό που έχει στηθεί για τον αποχαιρετισμό.



Όσο ο Τζέραρντ προετοιμαζόταν (ψυχολογικά) για να βγει μια τελευταία φορά στο Άνφιλντ, οι υπόλοιποι παίκτες της Λίβερπουλ φόρεσαν τη φανέλα με το νούμερο 8 στη πλάτη για να τον τιμήσουν και βγήκαν στο γήπεδο, μαζί με τα παιδιά τους.



Η ώρα έχει φτάσει. Ο Τζέραρντ πατάει για τελευταία φορά το χορτάρι του Άνφιλντ ως παίκτης της Λίβερπουλ. Προτού το κάνει αυτό, φροντίζει να μας χαρίσει μια στιγμή-φωτογραφία που θα μείνει γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία.




Ο εμβληματικός αρχηγός των κόκκινων εισέρχεται στο Άνφιλντ με τις κόρες του. Οι στιγμές που ζει είναι ονειρικές, ιστορικές, ανεπανάληπτες! Μετά τις απαραίτητες βραβεύσεις, ακολουθεί ο λόγος. Ο τελευταίος λόγος του αρχηγού προς το κοινό του Άνφιλντ.




"Αισθάνθηκα πολύ περίεργα. Έτρεμα αυτήν τη στιγμή και ο λόγος είναι ότι θα μου λείψει πάρα πολύ. Λάτρεψα κάθε λεπτό και είμαι απολύτως ισοπεδωμένος που δεν θα αγωνιστώ ξανά μπροστά σε τέτοιους φιλάθλους. Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω μία στιγμή, αλλά νομίζω ότι την πρώτη φορά που έτρεξα έξω χάρη στον άνθρωπο στα αριστερά μου (σ.σ. Ουγέ) δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Η πρώτη φορά που παίζεις για τη Λίβερπουλ είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα". 

"Ο σύλλογος είναι σε καλά χέρια. Έχουμε ΄δυο φανταστικούς ιδιοκτήτες. Έχουμε τον Ίαν (σ.σ. Έιρ, ο εκτελεστικός διευθυντής) από κάτω και έχουμε έναν φανταστικό προπονητή, τον Μπρέντζαν (σ.σ. Ρότζερς)".

"Υπάρχει απίστευτη δυνατότητα στο ρόστερ. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν νέες μεταγραφές τις επόμενες εβδομάδες, αλλά απλά κοιτάζω τους παίκτες που βλέπω μπροστά μου και με τους οποίους μοιράστηκα τα αποδυτήρια για πολλά χρόνια και τους αγαπάω μέχρι θανάτου. Τους εύχομαι πολλές επιτυχίες στο μέλλον".
Λίγο πριν τα δάκρυα κάνουν την εμφάνισή τους, ο Τζέραρντ έκλεισε τον λόγο του με τα καλύτερα λόγια για τους φιλάθλους της Λίβερπουλ.
"Θέλω να ευχαριστήσω άπαντες στην ομάδα που με βοήθησαν αυτά τα 17 χρόνια. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Αλλά πιο πολύ θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους. Έχω παίξει μπροστά σε φιλάθλους σε όλο τον κόσμο, αλλά εσείς είστε οι καλύτεροι".

Ακολουθούν τιμητικές βραβεύσεις και φωτογραφίες με συμπαίκτες και τις κόρες του. Πηγαίνει κοντά στο κοινό για να υπογράψει αυτόγραφα κι ένας φίλαθλος του χαρίζει ένα "χρυσό παπούτσι", ενώ ένας άλλος του προσφέρει μια ανθοδέσμη. Όλα αυτά καθώς ακούγεται το "You'll Never Walk Alone". Ξανά. Οι στιγμές και τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια.

Σχόλιο

Αν και η Πάλας κατάφερε (δικαιότατα) να χαλάσει το πάρτι του Τζέραρντ, η βραδιά ήταν δική του. Εκπληκτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Άνφιλντ, στιγμές οι οποίες θα παραμείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό του αρχηγού. Στα αγωνιστικά, και μετά την ήττα, η Λίβερπουλ βρίσκεται στους 62 βαθμούς και ακολουθούν η Τότεναμ με 61 και η Σαουθάμπτον με 60. Μία αγωνιστική μένει για την ολοκλήρωση.

Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Τσαν, Σκρτέλ, Λόβρεν, Μορένο (Σινκλέρ), Τζέραρντ, Χέντερσον, Λαλάνα (Λούκας), Κουτίνιο, Άιμπ (Λάμπερτ) , Στέρλινγκ
Κρίσταλ Πάλας: Χένεσι, Γουόρντ, Νταν, Κέλι, Σουαρέ, ΜακΆρθουρ, Λέντλεϊ, Πάντσεον, Λι, Μπολασί, Σαμακ

Steven Gerrard and the rest of the #LFC squad arrive at Anfield... #ThanksStevie
Posted by Liverpool FC on Saturday, 16 May 2015






Ήταν από αυτά τα παιχνίδια που ήξερες ότι θα ναι διαφορετικά, ξεχωριστά, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Κι αυτό γιατί ήρθε η...

Posted by Τάσος Κέρτις on Saturday, 16 May 2015

Liverpool 1-0 Crystal Palace # LallanaExclusive Live Sports HD
Posted by Live Sports HD on Saturday, 16 May 2015

Liverpool 1-1 Crystal Palace # Puncheon Super Free-kickExclusive Live Sports HD
Posted by Live Sports HD on Saturday, 16 May 2015

Liverpool 1-2 Crystal Palace # ZahaExclusive Live Sports HD
Posted by Live Sports HD on Saturday, 16 May 2015

Liverpool 1-3 Crystal Palace # Murray [Pen.]Exclusive Live Sports HD
Posted by Live Sports HD on Saturday, 16 May 2015
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.