Σενάρια...ευρωπαϊκής φαντασίας: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Λίβερπουλ

Τα πρωταθλήματα τελειώνουν και η UEFA πιάνει δουλειά! Σε ποιο γκρουπ δυναμικότητας θα μπει η Λίβερπουλ, ποιους αποφεύγει και ποιους εύχεται να συναντήσει;





   Η Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς, με πολύ ιδρώτα, τερμάτισε φέτος στην 6η θέση της Barclays Premierleague. Πολλοί ήταν αυτοί που με αγωνία, εφάμιλλη ενός δικού μας παιχνιδιού, παρακολούθησαν τον τελικό του FA Cup, μεταξύ Άρσεναλ και Άστον Βίλα. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ομάδα των 5 Champions League ήλπιζε σε νίκη των Λονδρέζων για να καρπωθεί το εισιτήριο για απευθείας είσοδο στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική, ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ναι, δώσαμε δικαιώματα, τουλάχιστον όμως η Άρσεναλ μας έκανε ένα όμορφο δωράκι. Τέρμα ο πρόλογος, μπήκαμε στον Ιούνη, ξεκίνησε το καλοκαίρι, περίοδος μεταγραφών και προετοιμασίας. Περίοδος κληρώσεων, όταν κάθεσαι στον καναπέ σου ένα ζεστό, καλοκαιρινό μεσημεράκι, θαυμάζοντας την ευγλωττία του Ινφαντίνο (εικόνα) και τα κάλλη της πολυαναμενόμενης παρουσιάστριας που τον ακολουθεί. Ας είμαστε όμως προετοιμασμένοι. Πάμε μια βόλτα σε όλη την Ευρώπη να συναντήσουμε τους πιθανούς αντιπάλους της ομάδας μας, να βρούμε τις τίγρεις και τις γατούλες, τους κοντινούς προορισμούς (γιατί όχι και ελληνικούς), μα πρωτίστως του γκρουπ δυναμικότητας στο οποίο θα συμπεριληφθεί η Λίβερπουλ. 

   Το φετινό Europa League, κατά παράδοση, απαρτίζεται από 12 ομίλους των 4 ομάδων. Τη δεδομένη στιγμή γνωρίζουμε μόνο τις 14 (+δύο θέσεις που θα προκύψουν από κύπελλο και play-off), που έχουν προκριθεί απευθείας στη διοργάνωση: Σάλκε, Νάπολι, Τότεναμ, Βιγιαρεάλ, Μαρσέιγ, Ντίπρο, Μπράγκα, Φιορεντίνα, Άντερλεχτ, Λίβερπουλ, Μπεσίκτας, Λοκομοτίβ Μόσχας, Άουγκσμπουργκ, Γκρόνιγκεν, ο κυπελλούχος Ελβετίας και ο τρίτος του ελληνικού πρωταθλήματος. Με τα έως τώρα δεδομένα η Λίβερπουλ βρίσκεται στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας (4 γκρουπ με 12 ομάδες το καθένα), όμως πρακτικά, το να παραμείνει εκεί αποδεικνύεται αδύνατο. Και εξηγούμαι: Στους ομίλους θα βρεθούν επίσης 22 ομάδες από τον γύρο των play-off. Η λογική των φαβορί λέει πως Ντόρτμουντ και Μπιλμπάο θα φτάσουν στους ομίλους, ως ισχυρότεροι όλων των γύρων. Δεδομένου ότι (μόνο αυτές) έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατάταξη της UEFA από τη Λίβερπουλ, μας ρίχνουν στην τελευταία θέση του 1ου γκρουπ δυναμικότητας. Αρκεί ακόμα μία ομάδα για να πάμε στο 2ο. Αυτή θα έρθει από το CL. Συγκεκριμένα, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, όπου βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός με άλλες 9 ομάδες (λίστα 1), υπολογίζοντας με την ίδια λογική, ότι θα προκριθούν τα φαβορί, για λόγους ευκολίας, από τους 5 προκριθέντες, οι 3 μας περνούν. Στα play-off διασταυρώνονται με άλλες 5 ομάδες (λίστα 2) που επίσης μας περνούν. Άρα, στην χειρότερη για εμάς περίπτωση, 8/10 έχουν υψηλότερη βαθμολογία. 5 περνούν στους ομίλους του CL, 5 στου EL. Επομένως, με τουλάχιστον 3 ακόμα ομάδες πάνω από εμάς, πέφτουμε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Θα έλεγα ότι πληρώνουμε την σχετική απουσία και τις κακές πορείες μας στις πρόσφατες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Σημειώνεται πως η Λίβερπουλ έχει 47.078 βαθμούς.

Λίστα 1 
(Γ' προκριματικός CL, μονοπάτι μη πρωταθλητών
λογική φαβορί: Σαχτάρ, Άγιαξ, ΤΣΣΚΑ, Μπριζ, Μονακό)
Σαχτάρ Ντόνετσκ...86.033
Άγιαξ......................66.195
ΤΣΣΚΑ Μόσχας.....55.599
Κλαμπ Μπριζ.........41.440
Μονακό..................31.483
Γιουνγκ Μπόις........31.375
Σπάρτα Πράγας.....30.825
Φενέρμπαχτσε.......30.020
Παναθηναϊκός........19.880
Ραπίντ Βιέννης.......15.635

Λίστα 2 
(Ήδη στα play-off)
Μάντσεστερ Γιουνάιτετ...103.078
Βαλένθια...........................99.885
Μπάγερ Λεβερκούζεν.......87.883
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.....56.276
Λάτσιο...............................49.102


   Η μοναδική περίπτωση για να παραμείνει η Λίβερπουλ στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας είναι η εξής:
-Ντόρτμουντ και Μπιλμπάο να μην φτάσουν τους ομίλους.
-Η Βασιλεία (Γ' προκρ. CL) να πάει οπωσδήποτε στους ομίλους, αφού είναι η μοναδική από το μονοπάτι των πρωταθλητών που μας περνά στην κατάταξη.
-Να μην περάσουν στα play-off του CL Σαχτάρ, Άγιαξ και ΤΣΣΚΑ, αλλά να αποκλειστούν και από τα play-off του EL, στα οποία θα μεταπηδήσουν βάσει νόμου.
-Να μπουν στους ομίλους του CL και οι 5 ισχυροί των play-off.
   Όπως ανέφερα στην αρχή, υπάρχει περιθώριο να μας περάσουν δύο ομάδες. Ας είναι όποιες θέλουν, αρκεί να είναι μόνο 2.
   Τέλος να τόνισω πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε στο 3ο γκρουπ, αφού (ευτυχώς) οι βαθμοί μας αρκούν ώστε να μην μας προσπεράσουν 15 ομάδες.

Ποιοι θα είναι όμως οι πιθανοί αντίπαλοι της Λίβερπουλ;


Στο 1ο γκρουπ θα δούμε:
Σάλκε...111.883 (απευθείας)
Νάπολι (απ.)
Τότεναμ (απ.) (ΟΧΙ ΜΕ ΜΑΣ)
Βιγιαρεάλ (απ.)
Ντόρτμουντ (προκριματικά)
Μπιλμπάο (πρ.)
Μαρσέιγ (απ.)
Ντνίπρο (απ.)
Μπράγκα (απ.)
Φιορεντίνα...49.102 (απ.)
Ακόμα, αν αποκλειστούν από τα προκριματικά του CL θα βρεθούν στο 1ο γκρουπ οι:
Μάντσεστερ Γιουνάιτετ
Βαλένθια
Άγιαξ
Σαχτάρ
Βασιλεία
Λεβερκούζεν
Λάτσιο (πιο πιθανό)
ΤΣΣΚΑ (πιο π.)
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (πιο π.)
...ρίχνοντας στο δεύτερο Μπράγκα, Φιορεντίνα κλπ.

Στο 2ο γκρουπ, βρίσκεται η Λίβερπουλ και λογικά αποφεύγει τους εξής:
Άντερλεχτ...47.440 (απ.)
Μπεσίκτας (απ.)
Ακόμα, αν αποκλειστούν από τα προκριματικά του CL:
Πλζεν
Σάλτσμπουργκ
Σέλτικ
Μπριζ (πιο π.)
Τέλος:
Κοπεγχάγη (πρ.)
Αλκμαάρ (πρ.)
Τραμπζονσπόρ...36.520 (πρ.)
(Φιορεντίνα και Μπράγκα)

Στο 3ο γκρουπ η λογική λέει πως θα δούμε:
Λοκομοτίβ Μόσχας (απ.)
Λέγκια Βαρσοβίας (πρ.)
Ντινάμο Μόσχας (πρ.)
Σταντάρ Λιέγης (πρ.)
Μπορντό (πρ.)
Σαμπντόρια (πρ.)
Ακόμα, αν αποκλειστούν από τα προκριματικά του CL:
Μπάτε Μπόρισοφ...35.150 
Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Μονακό
Φενέρμπαχτσέ
Γιουνγκ Μπόις (πιο π.)
Σπάρτα Πράγας (πιο π.)
Μάριμπορ...22.225

Στο 4ο γκρουπ θα δούμε κάποιες εκ των:
Άουγκσμπουργκ (απ.)
Γκρόνιγκεν (απ.)
Σιόν/Ζυρίχη (απ.) (αν πάρει το κύπελλο/αν δεν το πάρει η Σιόν αλλά η Βασιλεία)
Ακόμα, τα φαβορί από τα προκριματικά του EL:
Βιτόρια Γκιμαράες...17.776
Σεντ Ετιέν
Ζυρίχη
Σαουθάμπτον (ΟΧΙ ΜΕ ΜΑΣ)
Γουέστ Χαμ (ΟΧΙ ΜΕ ΜΑΣ)
Φίτεσε 
Κράσνονταρ
Ριέκα
Τέλος, αν αποκλειστούν από τα προκριματικά του CL:
Ραπίντ Βιέννης
Παρτιζάν
Μακάμπι Τελ-Αβίβ
Μάλμε
Ελσίνκι
Καραμπάκ...11.500

Μάλιστα, με τυχερές κληρώσεις και προς έκπληξη όλων, στο 4ο γκρουπ με πολύ κόπο από τις αρχές Ιούλη, ενδεχομένως να φτάσουν οι: Σαρλερουά, Στουρμ Γκρατς, Σάμροκ Ρόβερς, Σεντ Τζόνστον, Δινάμο Τυφλίδας, Ντέμπρετσεν, Απόλλων Λεμεσού, Ομόνοια, Σέριφ Τίρασπολ. Από το CL Σκεντερμπέου και Στιαρνάν.

Να πούμε επίσης πως όλες οι ελληνικές ομάδες, πλην του ΠΑΟΚ, θα μπουν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας: Παναθηναϊκός (19.880), Αστέρας Τρίπολης (13.380), Ατρόμητος (10.380). Ο ΠΑΟΚ, με 40.880 βαθμούς, το πιθανότερο είναι, εάν περάσει, να βρεθεί στο 2ο γκρουπ, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και η Λίβερπουλ.


Από μακριά...


Από το πρώτο γκρουπ, ευχόμαστε η κληρωτίδα να μην φέρει στο δρόμο μας αποκλεισθείσα ομάδα των play-off του CL (λίστα 1,2). Από μακριά επίσης Σάλκε και Ντόρτμουντ. Καλές επιλογές η Μπράγκα, η Βασιλεία (για εκδίκηση), ίσως και η ευάλωτη Νάπολι. 

Στο 3ο γκρουπ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται επίσης από τα play-off του CL, και λέγεται Μονακό. Μακάρι οι Μονεγάσκοι να περάσουν στους ομίλους και να μην τους βρούμε μπροστά μας. Από εκεί κι έπειτα, θα ήταν όμορφη αναβίωση του τελικού του 2005 ένα ταξιδάκι στην Πόλη για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσέ. Στις μέτριες ομάδες του γκρουπ κατατάσσονται η Ντινάμο Μόσχας, η Μπάτε και η Μάριμπορ. Μην δούμε Μπορντό ή Σαμπντόρια... 


Τώρα, αν φοβόμαστε αντιπάλους του 4ου γκρουπ, τότε καλύτερα να μην παίξουμε στους ομίλους. Προτείνω να σκεφτούμε με γνώμονα το ταξίδι μας, και μακάρι να βρεθούμε σε Αθήνα ή Τρίπολη ή ακόμα και Κύπρο. 



Κάπου εδώ, η λεπτομερής μακρηγορία μου ολοκληρώνεται. Το Liverpoolfans.gr, σας μετέφερε πρώτο και σε αποκλειστικότητα, την κατάρτιση των γκρουπ δυναμικότητας και τους πιθανούς αντιπάλους της Λίβερπουλ. Εύχομαι να ήμουν κατατοπιστικός και να σας μετέδωσα με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του παζλ, που όσο περνάει ο καιρός θα τείνει προς συμπλήρωση. 
Κλήρωση των ομίλων στις 28 Αυγούστου!

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης 

Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.