Liverpool - Manchester United: Η μητέρα των μαχών!

Πλησιάζει όλο και περισσότερο η μέρα που κάθε οπαδός της Liverpool περιμένει απ' την αρχή της σεζόν, όταν γνωστοποιούνται οι ακριβείς ημερομηνίες των αγωνιστικών του πρωταθλήματος! Το εντός έδρας ντέρμπι με την Manchester United! Την Κυριακή συναντιούνται οι δύο κορυφαίες ομάδες του Αγγλικού ποδοσφαίρου βάση της ιστορίας, των τίτλων και του τεράστιου αριθμού φιλάθλων που τις ακολουθούν! Ένας αγώνας που ξεφεύγει από τα 'ποδοσφαιρικά όρια', με την θέληση για την πολυπόθητη νίκη και το πάθος να ξεχειλίζουν εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου! 

Η αντιπαλότητα δεν είναι μόνο μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά δύο πόλεων. Όλα άρχισαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης όταν Liverpool και Manchester είχαν μεγάλο ανταγωνισμό στον τομέα του εμπορίου. Το Liverpool, όντας το πιο διάσημο και πιο "στρατηγικά" τοποθετημένο λιμάνι, είχε τα ηνία του θαλάσσιου εμπορίου με το Manchester (μόλις 35 μίλια μακριά) να είναι ανίκανο να ανταποκριθεί στα ίδια επίπεδα. Η κατασκευή του Manchester Ship Canal, το οποίο επέτρεπε στα πλοία να μεταφέρουν τα προϊόντα κατευθείαν στο Manchester, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο του Liverpool και για πολλούς αυτός ήταν και η αρχή του μίσους ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Όλα αυτά όμως έγιναν το (πολύ) μακρινό 1894 και προφανώς λίγοι τα ξέρουν, τα θυμούνται και ακόμα λιγότεροι δίνουν σημασία. Οπότε ας προχωρήσουμε στα πιο ενδιαφέροντα κι ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο όπου Liverpool και United είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στο Νησί, φτάνοντας συνολικά τα 121 τρόπαια! 


Όλα άρχισαν το μακρινό 1894, 121 ολόκληρα χρόνια πριν, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά! Η Liverpool είχε ολοκληρώσει τη χρονιά στην Δεύτερη κατηγορία χωρίς ήττα αλλά αυτό δεν της είχε εξασφαλίσει την άνοδο. Είχε ακόμα ένα παιχνίδι να δώσει με αντίπαλο την ομάδα που τερμάτισε στην τελευταία θέση της Πρώτης κατηγορίας στο Ewood Park. Αυτή η ομάδα ήταν η Manchester United (τότε είχε ακόμα το όνομα Newton Heath)! Το τέλος του πρώτου ντέρμπι βρήκε την Liverpool να πανηγυρίζει τη νίκη με 2-0 και την άνοδο, οδηγώντας την United στον υποβιβασμό. 


Για να ξανασυναντηθούν οι δύο ομάδες χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου οι δύο ομάδες γιγαντώνονταν ποδοσφαιρικά και βρέθηκαν για πρώτη φορά να παλεύουν οι δυο τους για το πρωτάθλημα το 1962, μετά την άνοδο της Liverpool του Bill Shankly στην πρώτη κατηγορία και μοιράστηκαν 4 τίτλους από το 1964 μέχρι το 1967. Μετά το 1967 όταν και κατέκτησε τον τίτλο η United έμεινε μακριά απ' την πρώτη θέση για 26 ολόκληρα χρόνια ενώ παράλληλα η Liverpool διένυε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, κατακτώντας από το 1972 μέχρι το 1992 11 Πρωταθλήματα, 19 εγχώρια Κύπελλα και 7 Ευρωπαϊκά τρόπαια! Παρ΄ όλα αυτά κάθε ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μια πραγματική μάχη, ανεξάρτητα την θέση που είχαν στον βαθμολογικό πίνακα, με την αντιπαλότητα να οξύνεται ακόμα περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας του '70, μια περίοδο που ο χουλιγκανισμός στην Αγγλία ήταν σε έξαρση. Τα σοβαρά επεισόδια πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των ντέρμπι ήταν κάτι το οποίο δεν προκαλούσε καμία έκπληξη. Σήμερα οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των αιώνιων αντιπάλων (όπως και όλων των οπαδών στην Αγγλία) έχουν ελαττωθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με τότε, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί τελείως. 

Τι περιμένει όμως να δει κανείς στον αγωνιστικό χώρο, όταν μέσα σ' αυτόν παίζεται ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη; Νεύρα, πάθος, τεράστια θέληση για τη νίκη, μονομαχίες στα όρια του αντιαθλητικού, χαρά στα όρια της ηδονής σε περίπτωση νίκης, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και μεγάλη απογοήτευση σε περίπτωση ήττας. Και επειδή οι ώρες δεν περνάνε για την έναρξη του μεγάλου ντέρμπι (κάθε φορά τα ίδια, αυτή η αναμονή είναι ότι χειρότερο..) πάμε να πάρουμε μια γεύση από ντέρμπι!

- 26/3/1983
Οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες στο Wembley μπροστά σε περίπου 100,000 θεατές για τον τελικό του League Cup. Η United πήρε το προβάδισμα νωρίς, αλλά στα τελευταία λεπτά του αγώνα δύο γκολ από τους Alan Kennedy και Ronnie Whelan μας χάρισαν τη νίκη με 2-1 και το τρόπαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Αυτός ήταν και ο τελευταίος τίτλος του Bob Paisley πριν αποσυρθεί!


 - 4/4/1988
Με την ομάδα μας να είναι 11 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη United οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Anfield στα τέλη εκείνης της ποδοσφαιρικής σεζόν. Όσοι βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι στο γήπεδο παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό ντέρμπι το οποίο έληξε ισόπαλο 3-3 με τα γκολ για την ομάδα μας να πετυχαίνουν οι Peter Beardsley, Gary Gillespie και Steve McMahon!



- Σεζόν 2000-2001 και η ομάδα μας επισκέπτεται το Old Trafford, έχοντας ένα σερί 10 παιχνιδιών χωρίς νίκη σε North West Derby. Ο Danny Murphy φρόντισε να μην γίνουν 11 και με αυτή την απευθείας εκτέλεση φάουλ μας χάρισε τη νίκη με 0-1! 


- Αδύνατον να ξεχαστεί εκείνο το 1-4 μέσα στην έδρα τους στις 14/3 του 2009! Τι κι αν προηγήθηκαν με ένα πέναλτι του Ronaldo στο 23'; Η ομάδα μας αντέδρασε υπέροχα και με γκολ από τους Fernando Torres, Steven Gerrard, Fabio Aurelio και Andrea Dossena πήρε ένα απ΄τα πιο γλυκά διπλά στην έδρα της αιώνιας αντιπάλου! 


- 25/10/2009
Σ' ένα ματς με 2 αποβολές (Vidic και Mascherano), η ομάδα του Rafa Benitez πήρε τη νίκη με 2-0! Ο Torres άνοιξε το σκορ με τρομερό τελείωμα και ο N’Gog διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις, με τον Pepe Reina να τρέχει στην άλλη άκρη του γηπέδου για να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του! 


Αν συνεχίζαμε τα βίντεο δεν θα τελειώναμε ποτέ! Πολλές στιγμές από North West Derby μου έρχονται στο μυαλό. Την κόκκινη κάρτα του Gerrard 35 μόλις δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, το περιστατικό με τον Suarez και τον Evra και με πιο πρόσφατη την γκολάρα του Benteke στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο Old Trafford! 

Οι ώρες μέχρι να φτάσει η Κυριακή περνάνε βασανιστικά αργά. Και τι δεν θα έδινα (όπως και οι περισσότεροι από σας είμαι σίγουρος) για να βρίσκομαι μεθαύριο στο Anfield! Αφού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ας καθίσουμε αναπαυτικά και ας απολαύσουμε το μεγαλύτερό ντέρμπι του πλανήτη! Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι που για 'μας είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό 90λεπτο!

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας

Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.