Bob Paisley: Ο δρόμος της απόλυτης καταξίωσης!


Σχεδόν έναν αιώνα πίσω (99 χρόνια για την ακρίβεια), γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία της Liverpool και εμείς στο LiverpoolFans.gr μέσα από αυτό το άρθρο θα πραγματοποιήσουμε ένα flashback στη ζωή του πιο επιτυχημένου προπονητή, βάση τροπαίων, που έχει πάρει στα χέρια του το τιμόνι της ομάδας μας!

Ο Bob Paisley γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1919 σε ένα μικρό χωριό ονόματι Hetton-le-Hole λίγο έξω από την πόλη του Sunderland. Σε ένα χωριό γνωστό για τα ορυχεία του, η παιδική ηλικία του Bob δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος "ζούσαμε σ' ένα μικρό σπίτι και παρόλο που τα βασικά δεν μας έλλειπαν, δεν περίσσευαν και πολλά λεφτά στο τέλος της εβδομάδας". Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ο μικρός τότε Bob ξεκίνησε να δουλεύει δίπλα στον πατέρα του στα ορυχεία του χωριού, κάτι που θεωρούταν δεδομένο για ένα παιδί του συγκεκριμένου χωριού, καταφέρνοντας όμως παράλληλα να ξεχωρίσει στην σχολική ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου του με τις ικανότητές του! Τα κατορθώματά του τον οδήγησαν στην Hetton Football Club και από 'κει, αργότερα, μια ανάσα από την ομάδα της Sunderland στην οποία δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί αφού χαρακτηρίστηκε από ανθρώπους της ομάδας "πολύ μικροκαμωμένος".


Χωρίς να αφήσει αυτό το γεγονός να τον απογοητεύσει, ο Paisley συνέχισε να ξεχωρίζει με την Bishop Auckland κάνοντας πράγματα και θαύματα για δύο χρονιές στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ομάδων του Νησιού! Και κάπου εκεί μπαίνει στην ζωή του η Liverpool και ξεκινάει μια συνεργασία που έμελλε να κρατήσει πάνω από μισό αιώνα! Ο τότε προπονητής της ομάδας μας George Kay τον προσεγγίζει και τον Μάιο του 1939 ο Bob Paisley υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της Liverpool! Όλα έμοιαζαν ιδανικά, για έναν πιτσιρικά που από το σκοτάδι και την αποπνικτική σκόνη των ορυχείων βρέθηκε ξαφνικά να προπονείται κάτω από το δυνατό φως των προβολέων του Anfield! Για δύο χρονιές ο Paisley πήρε αρκετές συμμετοχές με την δεύτερη ομάδα αλλά όσα σχέδια έκανε έμειναν ανολοκλήρωτα, με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να "χτυπάει την πόρτα" της Αγγλίας. Το 1941 καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα του στο μέτωπο του πολέμου και στο πυροβολικό του αγγλικού στρατού και κάπως έτσι το ποδόσφαιρο πέρασε, αναγκαστικά, σε τελευταία μοίρα.


Μετά από 4 περίπου χρόνια και με τον πόλεμο να αποτελεί παρελθόν, ο Paisley ήταν επιτέλους σε θέση να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με την ποδοσφαιρική του καριέρα. Πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα της Liverpool στις 7 Σεπτεμβρίου του 1946, σ' ένα ματς με αντίπαλο την Chelsea στο Anfield! Παιχνίδι με το παιχνίδι ο νεαρός Paisley έδειχνε ολοένα και περισσότερο την αξία του και σιγά σιγά καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο, παίζοντας στα 33 απ' τα 42 ματς που έδωσε η ομάδα εκείνη τη χρονιά. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς η Liverpool στέφθηκε πρωταθλήτρια και ο Paisley στην πρώτη του ουσιαστικά χρονιά του, φόρεσε στον λαιμό το πρώτο του μετάλλιο! Το πρώτο απ' τα πολλά! Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής της Liverpool ο Paisley μέτρησε 277 συμμετοχές με 12 γκολ, πριν αποχωρίσει από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1954. Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις μελετούσε για να πάρει δίπλωμα φυσικοθεραπείας, αφού όπως δήλωνε "εμείς οι παντρεμένοι άντρες πρέπει να βλέπουμε το μέλλον". Μπορεί ο ρόλος του σαν ποδοσφαιριστής της Liverpool να είχε ολοκληρωθεί, αλλά τα σπουδαία δεν είχαν έρθει ακόμα!



Λίγο καιρό μετά την απόσυρσή του, η διοίκηση της Liverpool του προσφέρει την θέση του προπονητή της δεύτερης ομάδας. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Paisley απαντάει θετικά και αμέσως πιάνει δουλειά, ενώ παράλληλα εκτελούσε και τα χρέη του φυσικοθεραπευτή της ομάδας! Με την Liverpool να βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια της, οι ρεζέρβες του Paisley διεκδικούσαν τον τίτλο στην Central League, όπως λεγόταν το πρωτάθλημα που αγωνίζονταν! Κάπως έτσι το 1957 ο Bob Paisley προωθείται στην πρώτη ομάδα παίρνοντας πόστο ως chief coach. Η δεκαετία του '50 ολοκληρώθηκε με μια Liverpool να παλεύει για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και τον ερχομό του Bill Shankly που άλλαξε μια για πάντα τις τύχες της ομάδας!


Η ομάδα με τον Shankly στο τιμόνι είχε επανέλθει πλέον για τα καλά στην κορυφή, διανύοντας την καλύτερη, έως τότε, περίοδο της ιστορίας της! Το 1971 ο Shankly, ο προπονητής που άλλαξε τα πάντα και έφερε την ομάδα στην κορυφή, μετά από 15 χρόνια γεμάτα επιτυχίες, ανακοινώνει αιφνιδίως ότι αποχωρεί. Στον τελευταίο του χρόνο στον πάγκο της Liverpool είχε δίπλα του σαν βοηθό προπονητή τον Bob Paisley. Όπως αποκάλυψε αργότερα στην βιογραφία του ο Shankly, είχε εισηγηθεί στην διοίκηση ο επόμενος προπονητής της ομάδας να επιλεχθεί από την υπάρχουσα προπονητική ομάδα. Κάπως έτσι, όντας ο πιο λογικός αντικαταστάτης, λίγο αργότερα ο Paisley ονομάζεται πρώτος προπονητής της Liverpool και διάδοχος του θρυλικού Shankly!


Η πρώτη χρονιά της ομάδας με τον Paisley στον πάγκο δεν χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη. Τα στάνταρ που είχαν τεθεί απ' τον προκάτοχό του άλλωστε ήταν υψηλότατα. Η ομάδα πάλεψε για να επανέλθει στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά μια ήττα από την Middlesbrough προς το τέλος της σεζόν εξαφάνισε κάθε ελπίδα με την κατάσταση στα κύπελλα να μην είναι καλύτερη, με τους αποκλεισμούς να έρχονται αρκετά νωρίς στη σεζόν. Το τέλος εκείνης της χρονιάς (1974-75) ήρθε με την Liverpool να μένει μακριά από διακρίσεις. Αυτή όμως ήταν και η μοναδική σεζόν με τον Paisley στον πάγκο μας που η ομάδα δεν κατέκτησε τρόπαιο!




H δουλειά του  Paisley χαρακτηρίζονταν από τη σοβαρότητα και την ηρεμία. Κατόπιν εντολής του, οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας ήταν λίγες και προσεχτικές. Πίστευε πως το παν σε μια ομάδα είναι η ομοιογένεια και η αρμονία, με τις νέες μεταγραφές να ενσωματώνονται αργά και σταδιακά στην ενδεκάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μία μόλις αλλαγή που έκανε στο ρόστερ της ομάδας την επόμενη χρονιά. Έφερε στην ομάδα ποδοσφαιριστές όπως οι Terry McDermott, Ray Kennedy και Jimmy Case. Η τακτική του αυτή αποδείχθηκε άκρως ευεργετική, με την ομάδα να δένει πολύ γρήγορα και να πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και του κυπέλλου UEFA το 1976! Αυτοί ήταν και τα πρώτα κύπελλα στην προπονητική καριέρα του Paisley! Η Liverpool διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας και την επόμενη χρονιά, παραμένοντας για μια ολόκληρη σεζόν αήττητη στο Anfield, με την ομάδα του Paisley να κάνει και μια ονειρεμένη πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της Ρώμης τον Μάιο του 1977, η πρώτη μας κούπα με τα μεγάλα αυτιά!


Ήταν πλέον ολοφάνερο πως με τον άνθρωπο αυτόν στο τιμόνι της, η Liverpool αποτελούσε μια απ' τις καλύτερες ομάδες στη Γηραιά Ήπειρο! Το καλοκαίρι του 1977 ο Paisley έκανε την (για τους περισσότερους, με εμένα να είμαι ένας από αυτούς) καλύτερη μεταγραφή του, φέρνοντας στην ομάδα τον Kenny Dalglish ως αντικαταστάτη του Kevin Keegan που μόλις είχε φύγει για την Γερμανία και το Αμβούργο! Την ίδια περίοδο έφερε στο Anfield και τους Graeme Souness και Alan Hansen, δημιουργώντας έναν ισχυρότατο κορμό παιχτών οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα κατάφερναν όσα δεν είχε καταφέρει καμία άλλη Liverpool στο παρελθόν! Η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 1978, χάνοντας στην τελική ευθεία το πρωτάθλημα από την Nottingham Forest. Η Liverpool είχε πλέον περάσει στο dna της τις νίκες και τους τίτλους! Τη σεζόν 1978-79 επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος σκοράροντας συνολικά 85 γκολ σε 42 αγώνες ενώ στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο Ray Clemence δέχτηκε μόλις 16! Οι επιτυχίες δεν είχαν τελειωμό με τις ομάδες του Paisley να κερδίζουν τα 8 αυτά χρόνια 6 πρωταθλήματα, 4 Ευρωπαϊκούς τίτλους (3 κύπελλα Πρωταθλητριών και ένα UEFA) και 3 League Cup! Τα εγχώρια τρόπαια ήταν ένα φανταστικό επίτευγμα αλλά αυτό που οδήγησε τον Paisley στο πάνθεον των ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει την Liverpool ήταν χωρίς αμφιβολία τα Ευρωπαϊκά κύπελλα! Είναι μέχρι και σήμερα ο μόνος προπονητής που έχει κερδίσει 3 φορές το κύπελλο Πρωταθλητριών με την ίδια ομάδα!


Το 1983, όταν και αποσύρθηκε, ο Paisley είχε συμπληρώσει 44 χρόνια δίπλα στην Liverpool! Μια ολόκληρη ζωή! Η περίοδος με αυτόν τον άνθρωπο στον πάγκο της ομάδας μας ήταν μακράν η καλύτερη εποχή της ιστορίας μας! Θα υπάρξει άλλος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που να υπηρετήσει μια ομάδα τόσο πιστά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Ειδικά στη σημερινή εποχή που το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο και ο ρομαντισμός έχει σχεδόν αφανιστεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε και να αναπολούμε την εποχή που η ομαδάρα του Paisley σάρωνε τα πάντα!

"Bob Paisley, the man who had to follow a legend and became a legend himself!"

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας
Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.