1973, 1976, 2001. Όταν το κύπελλο UEFA βάφτηκε κατακόκκινο!


Έφτασε επιτέλους η ώρα για την ομάδα μας να δώσει ξανά το παρόν (9 χρόνια μετά το 2007 και τον τελικό του Champions League στο ΟΑΚΑ) σε έναν μεγάλο Ευρωπαϊκό τελικό! Αυτή τη φορά η Liverpool θα βρεθεί στην ελβετική πόλη της Βασιλείας για να διεκδικήσει το τρόπαιο του Europa League με αντίπαλο την ισπανική (και κάτοχο των δύο τελευταίων διοργανώσεων) Σεβίλη. Το βράδυ της Τετάρτης η ομάδα μας θα παλέψει για μια κούπα που έχει κατακτήσει 3 φορές στο παρελθόν σε ισάριθμους τελικούς στους οποίους έδωσε το παρόν και οι ώρες θα περνούν βασανιστικά αργά μέχρι το ρολόι να δείξει 10 παρά τέταρτο! Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε να περάσετε αυτές τις ώρες λίγο πιο ευχάριστα, θυμίζοντάς σας τις 3 φορές που η ομάδα μας έφτασε μέχρι τον τελικό στο παρελθόν και γεύτηκε την χαρά του θριαμβευτή κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο!

1973


Η πρώτη μας ευρωπαϊκή κούπα! Έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα, η ομάδα του Bill Shankly είχε μπροστά της έναν τεράστιο στόχο ο οποίος δεν ήταν άλλος απ' την κατάκτηση της πρώτης ευρωπαϊκής κούπας στην ιστορία του συλλόγου! Στον δρόμο προς τον τελικό η Liverpool είχε αποκλείσει κατά σειρά Eintracht Frankfurt, AEK, Dynamo Berlin, Dynamo Dresden και Tottenham, με το τελευταίο εμπόδιο προς την κατάκτηση του τίτλου την γερμανική Borussia Monchengladbach. Εκείνη την περίοδο οι τελικοί του κυπέλλου UEFA ήταν διπλοί, με τις δύο φιναλίστ να παίζουν εντός και εκτός έδρας. Ο πρώτος τελικός ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 9 Μαίου του 1973 στο Anfield αλλά ο καιρός του Liverpool είχε διαφορετική άποψη. Μετά από 27 λεπτά παιχνιδιού ο διαιτητής της αναμέτρησης αποφασίζει να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια , με τον δυνατό αέρα και την έντονη βροχόπτωση να κάνουν τις συνθήκες απαγορευτικές για τη διεξαγωγή του τελικού. 24 ώρες αργότερα οι δύο ομάδες ξαναβρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Anfield. 
Ο δυνατός αέρας μπορεί να είχε υποχωρήσει αλλά ο τυφώνας Liverpool δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του! Ο Bill Shankly είχε διαβάσει σαν ανοιχτό βιβλίο μια μέρα νωρίτερα την αδυναμία των αντίπαλων αμυντικών στο ψηλό παιχνίδι και επέλεξε να βάλει στο αρχικό σχήμα τον πανίσχυρο σ' αυτόν τον τομέα John Toshack. Κίνηση που αποδείχθηκε άκρως καθοριστική εκείνο το βράδυ! Το 1-0 ήρθε στο 21ο λεπτό και μαντέψτε πως. Ο Toshack να κάνει κεφαλιά-ασίστ στον Keegan και εκείνος να σκοράρει με πανέμορφη 'κεφαλιά ψαράκι'! Λίγα λεπτά αργότερα ο σκόρερ μας αστοχεί από τα 11 βήματα αλλά καταφέρνει στο 33' να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του γκολ μετά από ακόμα μία κεφαλιά του Toshack! Το τελικό 3-0 έγραψε ο αμυντικός της ομάδας Larry Lloyd μετά από εκτέλεση κόρνερ του Emlyn Hughes! Οι Γερμανοί στη συνέχεια πίεσαν για το γκολ αλλά βρήκαν μπροστά τους έναν εκπληκτικό Ray Clemence ο οποίος απέκρουσε και πέναλτι του Jupp Heynckes στο 65'! Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε την ομάδα μας θριαμβεύτρια με 3-0 και με την πεποίθηση ότι το τρόπαιο ήταν πια μια ανάσα από τα χέρια μας! 

Στον επαναληπτικό της Γερμανίας έδωσαν το παρόν χιλιάδες Scousers, έτοιμοι να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου για πρώτη φορά! Η Borussia, γνωρίζοντας πως χρειάζεται 3 γκολ για να στείλει τον τελικό στην παράταση, μπήκε επιθετικά απ' το πρώτο λεπτό. Οι Γερμανοί σφυροκοπούσαν την εστία μας και η ανωτερότητά τους καρποφόρησε με 2 γκολ πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος παρά το δυνατό ξεκίνημα οι Γερμανοί άρχισαν να δυσκολεύονται να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, με την ομάδα μας να παίρνει αυτοπεποίθηση και να κερδίζει όλο και περισσότερα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Τα λεπτά περνούσαν χωρίς η ομάδα μας να απειλείται σοβαρά και τελικά τίποτα δεν άλλαξε μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει την λήξη, δίνοντας στην Liverpool το πρώτο της τρόπαιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Εκείνη τη χρονιά γίναμε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά πρωτάθλημα και ευρωπαϊκή κούπα την ίδια σεζόν! 


1976



Τρία χρόνια αργότερα και με τον Bob Paisley να έχει πάρει πλέον την θέση του Shankly στον πάγκο της ομάδας, η Liverpool επέστρεψε σε τελικό κυπέλλου UEFA αποκλείοντας καθ' οδόν τις Hibernian, Real Sociedad, Slask Wroclaw, Dynamo Dresden και Barcelona στα ημιτελικά! Τελευταίος αντίπαλος προς την κατάκτηση της κούπας η βελγική Club Brugge, με τον πρώτο τελικό να γίνεται στο Anfield. Το ξεκίνημα εφιαλτικό. Η Brugge μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο πιάνοντας στον ύπνο την ομάδα μας και βάζοντας 2 εκτός έδρας γκολ πριν τη συμπλήρωση 15 λεπτών. Ήταν φανερό πως η Liverpool είχε βρεθεί προ εκπλήξεως και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου μας βρήκε πίσω στο σκορ με 0-2. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Paisley! Αντικατέστησε τον John Toshack με τον Jimmy Case τον οποίο μετέφερε στο δεξί άκρο του κέντρου μας. Η άμυνα των Βέλγων αποσυντονίστηκε πλήρως και ήταν φανερό πως η αντεπίθεση είχε αρχίσει! Φαίνεται πως οι ανατροπές και εναλλαγή των συναισθημάτων απ' την απογοήτευση στην απόλυτη χαρά, είχαν μπει από τότε στο dna της ομάδας! Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Liverpool πίεζε σε ολόκληρο το γήπεδο μην αφήνοντας καμία μπάλα να πάει 'χαμένη'. Στο 59' ο Kennedy μείωσε με καταπληκτικό σουτ σε 1-2 και μόλις δύο λεπτά αργότερα ο δαιμόνιος Jimmy Case ισοφάρισε! Το Anfield πλέον κατηφόριζε προς την περιοχή των Βέλγων! Λίγα λεπτά αργότερα ο Heighway μπαίνει στην μεγάλη περιοχή, πέφτει, κερδίζει το πέναλτι και ο Keegan σκοράρει από τα 11 βήματα ολοκληρώνοντας την ολική ανατροπή σε μόλις 6(!) λεπτά! Απίστευτη εξέλιξη, με το "We shall not be moved" δονεί ολόκληρο το γήπεδο! Ήταν ολοφάνερο πως στο υπόλοιπο του αγώνα η Brugge δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ήταν αδύνατο με τον θόρυβο και τον παλμό που επικρατούσε στο Anfield απ' το δωδέκατο παίχτη της ομάδας μας στα 30 εναπομείναντα λεπτά του παιχνιδιού!

Ο επαναληπτικός έγινε στις Βρυξέλλες 21 μέρες μετά. Οι Βέλγοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και κέρδισαν πέναλτι στο 11ο μόλις λεπτό μετά από χέρι του Tommy Smith. O Lampert δεν λάθεψε ανοίγοντας το σκορ και δίνοντας στην ομάδα του προβάδισμα πρόκρισης. Η απάντηση της Liverpool ήρθε 5 λεπτά μετά με (ποιον άλλον;) τον Kevin Keegan να ισοφαρίζει μετά από εκτέλεση φάουλ του Hughes, φέρνοντας την κούπα και πάλι κοντά σε κόκκινα χέρια! Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχτηκαν οι Βέλγοι στην έδρα τους στη διοργάνωση εκείνης της χρονιάς! Στη συνέχεια του τελικού η Liverpool υιοθέτησε αμυντική τακτική με στόχο να διατηρήσει το προβάδισμα η οποία απέδωσε καρπούς αφού η Brugge παρά την κατοχή και την ανωτερότητά της δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η Liverpool σήκωσε στον ουρανό του Βελγίου το δεύτερό της Κύπελλο UEFA! Ο Bob Paisley μετά τον τελικό και με το μετάλλιο του νικητή στο λαιμό του δήλωνε πως "Το δεύτερο ημίχρονο ήταν το μεγαλύτερο 45λεπτο της ζωής μου. Η περηφάνια μου είναι τεράστια καθώς εδώ ήρθαμε εκπροσωπώντας ολόκληρη την Αγγλία και δεν τους απογοητεύσαμε! Είμαι πραγματικά περήφανος για τους ποδοσφαιριστές μου!".

2001


Χρειάστηκε να περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια για να ξαναδώσει η ομάδα μας το παρόν σε τελικό κυπέλλου UEFA. Στο δρόμο για τον τελικό του Westafalenstadion στο Dortmund η Liverpool απέκλεισε κατά σειρά Rapid Bucuresti, Slovan Liberec, Ολυμπιακό, Roma, Porto και Barcelona (όπως και το 1976) στα ημιτελικά!  Έχοντας ήδη κατακτήσει τα δύο κύπελλα Αγγλίας νωρίτερα στη σεζόν, η ομάδα του Gerard Houllier είχε μπροστά της τον τεράστιο στόχο της κατάκτησης ενός ιστορικού treble! Αντίπαλός μας στον τελικό η ισπανική Deportivo Alaves η οποία έπαιρνε μέρος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Το παιχνίδι πριν την έναρξή του είχε ξεκάθαρο φαβορί και ελάχιστοι περίμεναν να εξελιχθεί εκείνος ο τελικός σε έναν απ' τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Liverpool μπήκε σε θέση οδηγού στο τέταρτο μόλις λεπτό όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του McAllister ο Markus Babbel σηκώθηκε ψηλότερα απ' όλους στέλνοντας με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο 16' όταν ο 21χρονος τότε Steven Gerrard αξιοποίησε ιδανικά μια όμορφη κάθετη πάσα του Michael Owen νικώντας τον Αργεντινό τερματοφύλακα της Alaves Martin Herrera! Όλα έδειχναν ότι ο τελικός μόνο αμφίρροπος δεν θα 'ναι αλλά πως μπορείς να 'τελειώσεις' έναν τελικό από το πρώτο εικοσάλεπτο; Οι Ισπανοί πήραν γρήγορα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και μείωσαν σε 2-1 στο 27' με κεφαλιά του Ivan Alonso και συνέχισαν να πιέζουν για το γκολ της ισοφάρισης, αναγκάζοντας τον τότε τερματοφύλακα της ομάδας μας Sander Westerveld να πραγματοποιήσει μερικές καθοριστικές επεμβάσεις. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου παρ' όλα αυτά η Liverpool κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα των δύο γκολ όταν μετά από πέναλτι που κέρδισε ο Owen, o McAllister σκόραρε και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 3-1.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Alaves ήταν αυτή που βρισκόταν στην επίθεση και χρειάστηκε μόλις 5 λεπτά για να "παγώσει" την κόκκινη μεριά του γηπέδου. Με δύο γκολ του Javi Moreno οι Ισπανοί σκόραραν στο 47' και το 50' κάνοντας το 3-3! Ο τελικός έμοιαζε να ξεκινά απ΄την αρχή. Στο 64ο λεπτό ο Houllier αποφασίζει να αποσύρει τον Heskey στον πάγκο, βάζοντας στην θέση του τον Robbie Fowler. 9 λεπτά χρειάστηκε ο 'θεός' για να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα μετά από μια καταπληκτική ενέργεια, ανάλογη της τεράστιας κλάσης του!  4-3 λοιπόν με τα λεπτά να περνούν και την ομάδα μας να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο βαρύτιμο τρόπαιο. Αλλά δεν τα είχαμε δει ακόμα όλα. Στις καθυστερήσεις η Alaves κέρδισε ένα κόρνερ απ' τα δεξιά, η μπάλα ήρθε στην μεγάλη περιοχή του Westerveld και ο γιος του θρυλικού Johann Cruyff Jordi σκόραρε με κεφαλιά στέλνοντας το ματς στην μισάωρη παράταση! 

Εκεί οι δύο ομάδες θα έψαχναν το "χρυσό γκολ" που θα τους έχριζε κυπελλούχους Ευρώπης! Ένα γκολ που ισοδυναμούσε μ' ένα τρόπαιο. Η παράταση εξελίχθηκε σε ρώσικη ρουλέτα! Από ένα γκολ για κάθε ομάδα που ακυρώθηκαν τελικά ως οφσάιντ, δύο αποβολές για την Alaves και δαιμονιώδης ρυθμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου! Η λύτρωση ήρθε τέσσερα λεπτά πριν οδηγηθούμε στην διαδικασία των πέναλτι. Ο McAllister αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός φάουλ από τ' αριστερά, στέλνει τη μπάλα στην μικρή περιοχή και ο Delfi Geli τη βρίσκει με το κεφάλι στέλνοντάς τη στο βάθος της εστίας της ομάδας του! 5-4 και πανζουρλισμός, με παίχτες και τεχνικό επιτελείο να γίνονται ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τρίτου μας κυπέλλου UEFA! Πέρα από κάθε αμφιβολία ένας απ' τους καλύτερους (για μένα σίγουρα ο ομορφότερος) τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων!

Αύριο η ομάδα μας έχει (όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό) ραντεβού με την ιστορία της. Η κατάκτηση του τροπαίου αλλάζει τα πάντα και μετατρέπει την πρώτη χρονιά του Jurgen Klopp στον πάγκο μας άκρως επιτυχημένη! Σε μια χρονιά που η ομάδα μας τερμάτισε στην 8η θέση της Premier League και έχασε τον τελικό του Carling Cup από τη City, εκτός από το τρόπαιο (που είναι τεράστιο κίνητρο από μόνο του εννοείται) παίζει και την συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης σεζόν. 9 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκό τελικό ήταν πολλά για την ομάδα που ονομάζεται Liverpool και η αναμονή επιτέλους έφτασε στο τέλος της. Ένα βήμα έμεινε ακόμα. Το πιο καθοριστικό. Ίσως αύριο να είναι μια ιδανική αρχή στο δρόμο για την πολυαναμενόμενη επιστροφή μας. Και οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά...

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδήμας
Share on Google Plus

About Δημήτρης Παπαδήμας

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.