Το όνειρο ήταν τόσο κοντά, μα τόσο μακριά...

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
Τελικός Europa League

Η Λίβερπουλ δεν... κατέβηκε ποτέ για το δεύτερο ημίχρονο στον τελικό του Europa League στο St. Jacob Park της Βασιλείας, δέχτηκε τρία γκολ μέσα σε 25' και παραδόθηκε αμαχητί στη Σεβίλλη, η οποία επικράτησε των κόκκινων με 3-1 και κατέκτησε την κούπα (για τρίτη συνεχόμενη φορά και πέμπτη συνολικά) μαζί και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League!

Όσο για τη Λίβερπουλ, την επόμενη σεζόν μένει... Αγγλία, καθώς στο πρωτάθλημα κατέλαβε την όγδοη θέση.

Όνειρο ήταν και πάει για τη Λίβερπουλ...

Η γιορτή είχε στηθεί. Όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

Όλοι περίμεναν αυτή τη μέρα. Τη μέρα που θα συνέβαινε η Σύγχρονη Ποδοσφαιρική Αναγέννηση. Τη μέρα που θα σταματούσε το σερί της Σεβίλλης. Τη μέρα που η Λίβερπουλ θα επέστρεφε στους ευρωπαϊκούς τίτλους. Και η γκολάρα του Στάριτζ λίγο πριν την ανάπαυλα, την έφερναν ακόμα πιο κοντά στο όνειρο.

Μέχρι εκεί όμως. Όλα σταμάτησαν στο ημίχρονο. Στην επανάληψη, οι κόκκινοι κατάφεραν να δεχτούν την ισοφάριση σε... 17''(!) και μετά από κει... το χάος. Η Λίβερπουλ παρουσιάστηκε αγνώριστη στο δεύτερο ημίχρονο και η Σεβίλλη ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση, έβαλε τρία γκολ μέσα σε 25', και κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το Europa League, αφήνοντας τη Λίβερπουλ στα κρύα του λουτρού.


Εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο St. Jacob Park, εντυπωσιακός και ο ρυθμός του τελικού. Πολλές εντάσεις (δεν έλειψαν, δυστυχώς, και άσχημες εικόνες με μάχες των οπαδών των δύο ομάδων πριν την έναρξη), πολλά νεύρα, πολλά παράπονα από μεριάς Λίβερπουλ για τρεις (πεντακάθαρες) περιπτώσεις πέναλτι που δεν καταλογίστηκαν υπέρ της.

Η απόλυτη κατάρρευση στο δεύτερο μέρος για τους κόκκινους, οι οποίοι ήταν απαρηγόρητοι με το τελικό σφύριγμα. Κυρίως ο Εμρέ Τσαν, ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όσο οι παίκτες της Σεβίλλης πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά. Ένας πανηγυρίζει, ένας κλαίει. Αυτές είναι οι εναλλαγές συναισθημάτων στο ποδόσφαιρο...

Το ματς

Γεμάτο πρώτο μέρος, γκολάρα ο Στάριτζ


Οι κόκκινοι ξεκίνησαν δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 8', ο Τσαν επιχείρησε να νικήσει τον Σόρια αλλά ο τερματοφύλακας των Ισπανών απέκρουσε στην αριστερή του γωνία. Στο 11' ο Κλάιν έβγαλε τη σέντρα, ο Στάριτζ έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Καρίσο έσωσε τη Σεβίλλη προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή!


Σπουδαία ευκαιρία για τους κόκκινους, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό, η Λίβερπουλ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι που (κακώς) δεν της δόθηκε σε χέρι του Καρίσο! Αν μια ομάδα στεκόταν καλύτερα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, αυτή ήταν η Λίβερπουλ. Ο Λαλάνα βρήκε εξαιρετικά τον Στάριτζ στο 25' αλλά ο δεύτερος νικήθηκε από τον Σορία που είχε βγει εγκαίρως.

Η Σεβίλλη από τη μεριά της, ήταν σε στάση... αναμονής αλλά έφτασε κοντά στο γκολ με τον Γκαμεϊρό να πιάνει ανάποδο ψαλίδι αλλά τη μπάλα να περνάει μόλις άουτ στο 32'. Αυτή ήταν η πιο μεγάλη φάση για τους Ανδαλουσιανούς, οι οποίοι όμως, λίγο αργότερα... πάγωσαν.


Μετά από ωραία συνεργασία Φιρμίνο-Κουτίνιο, ο Στάριτζ έγινε αποδέκτης της μπάλας και από το αριστερό άκρο της περιοχής, έπιασε ένα... τρελό (με εξωτερικό φάλτσο) σουτ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 της Λίβερπουλ στο 35'. Τρελά πανηγύρια στο St. Jacob Park!


Μετά από αυτό το γκολ, οι κόκκινοι συνέχισαν να πιέζουν και για δεύτερο πριν το ημίχρονο. Ο Λαλάνα προσπάθησε στο 38' αλλά ο Καρίσο απομάκρυνε σε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο Λόβρεν σκόραρε με κεφαλιά αλλά το γκολ ορθώς ακυρώθηκε καθώς ο Στάριτζ ήταν σε θέση οφσάιντ και επηρέαζε τη φάση. Σωστή η υπόδειξη του βοηθού.

Γκολ στα 17'' και μετά... η απόλυτη καθίζηση


Την ενέργεια και τη διάθεση που είχαν οι παίκτες του Κλοπ στο πρώτο μέρος, φάνηκε να την άφησαν στα αποδυτήρια με την έναρξη της επανάληψης. Κι αυτό γιατί η Σεβίλλη χρειάστηκε μόλις 17'' για να ισοφαρίσει... Ο Μαριάνο πέρασε τον Μορένο, πάτησε περιοχή κι έβγαλε την κατάλληλη στιγμή για τον Γκαμεϊρό ο οποίος από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει σε 1-1 για τους Αναλουσιανούς. 17'' στην επανάληψη. Δεκαεπτά δευτερόλεπτα...


Έμοιαζε απίστευτο αλλά ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Το θέμα ήταν το μετά. Τι ακολούθησε μετά; Το απόλυτο... πατατράκ! Λίγο έλειψε, μάλιστα, η Λίβερπουλ στην επόμενη φάση, να δεχτεί και δεύτερο γκολ αλλά ο Τουρέ έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΟ τάκλιν στον Γκαμεϊρό (ο οποίος έβγαινε μόνος του με τον Μινιολέ) και παραχώρησε κόρνερ. Σπουδαία προβολή από τον Ιβοριανό!

Η ισοφάριση πριν καλά-καλά ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο, όχι μόνο αποσυντόνισε τους κόκκινους, αλλά και τους έριξε... ψυχολογικά. Προσπαθούσαν να πάρουν ξανά κεφάλι στο σκορ, αλλά δεν έβρισκαν περάσματα, την ώρα που ο Μινιολέ πραγματοποιούσε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ επέμβαση σε εξ επαφής σουτ του Γκαμεϊρό (60')!


Οι κόκκινοι έδειχναν φοβισμένοι σε κάθε διεκδίκηση μπάλας κι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα το πλήρωναν. Κι έτσι έγινε. Γιατί ομάδες σαν τη Σεβίλλη, αν την αφήσεις να βρει διαδρόμους... σε σκοτώνει στο άψε-σβήσε! Ο Βιτόλο συνεργάστηκε άψογα με τον Μπανέγα, ο πρώτος βρήκε τον Κόκε κι αυτός με άπιαστο πλασέ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Μινιολέ για το 1-2 στο 64'.

Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει αρκετά για το σύνολο του Κλοπ, ο οποίος έβαλε γρήγορα στο παιχνίδι τον Οριζί αλλά πριν καν προσπαθήσει ο Βέλγος να μπει στον ρυθμό του αγώνα, η Σεβίλλη χτύπησε και για τρίτη φορά...


Η ομάδα του Έμερι έβγαινε στην αντεπίθεση. Ο Βανέγκα έκανε την πάσα, Κλάιν και Κουτίνιο δεν συνεννοούνται σωστά, ο Λαλάνα δεν μπόρεσε να διώξει, κι έτσι η μπάλα κατέληξε στον Κόκε ο οποίος από κοντά νίκησε τον Μινιολέ για το τελικό 1-3 στο 70'! Στην αρχή ο βοηθός σήκωσε τη σημαία καθώς ο επιθετικός της Σεβίλλης ήταν εκτεθειμένος, αλλά η μπάλα κατέληξε σ' εκείνον από αντίπαλο, οπότε ο διαιτητής έδειξε σέντρα!

Μετά από εκεί... τελείωσαν όλα για τη Λίβερπουλ, η οποία προσπάθησε να απαντήσει με το σουτ του Κουτίνιο στο 80' αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Όλα είχαν πάρει πλέον τον δρόμο τους. Η ομάδα του Κλοπ είχε πετάξει... λευκή πετσέτα, το 1-3 έμεινε μέχρι το τέλος και η κούπα πήγε προς Σεβίλλη μεριά...

Σχόλιο


Το είχε μες τα χέρια της το τρόπαιο η Λίβερπουλ στο ημίχρονο αλλά παραδόθηκε... αμαχητί στο δεύτερο. Οι κόκκινοι είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πρώτο μέρος (έχουν, βέβαια, παράπονα από τον διαιτητή για πέναλτι που δεν καταλόγισε υπέρ τους), πήγαν στα αποδυτήρια με 1-0 αλλά φαίνεται πως έμειναν εκεί. Η Σεβίλλη κατατρόπωσε τη Λίβερπουλ στο δεύτερο μέρος, δεν την άφησε να πάρει ούτε ανάσα, και απολύτως δίκαια κατέκτησε το Europa League.

Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Τουρέ (Μπεντέκε 83'), Λόβρεν, Μορένο, Τσαν, Μίλνερ, Λαλάνα (Άλεν 73'), Φιρμίνο (Οριζί 69'), Κουτίνιο, Στάριτζ
Σεβίλλη: Σόρια, Μαριάνο, Ραμί, Καρίσο, Εσκουδέρο, Κριχόβιακ, Εν'Ζονζί, Μπανέγα, Κόκε, Βιτόλο, Γκαμεϊρό
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.