Πατρινοί Φίλοι της Liverpool: Μια κόκκινη παρέα με μεγάλη δόση ανθρωπιάς!



Επιμέλεια: Θοδωρής Σπανός

Βρεθήκαμε στο Diverso Cafe, στο στέκι των Πατρινών Φίλων της Liverpool την Κυριακή πριν τον αγώνα με τη West Brom. Εκεί, γνωρίσαμε τον Δημήτρη Ζαρκαδάκη, έναν από τους κύριους "διαχειριστές" της παρέας της Πάτρας, ήπιαμε καφέ μαζί του, και συζητήσαμε για αρκετά θέματα, αγωνιστικά και μη!

Το liverpoolfans.gr, σας παρουσιάζει λοιπόν τον Δημήτρη Ζαρκαδάκη, έναν άνθρωπο που είναι πάνω απ'όλα.. άνθρωπος!

-Για πες μας λοιπόν Δημήτρη, πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα;

Υπήρχε πάντα η φλόγα στις καρδιές μας και η αγάπη μας για την ομάδα. Πιο συγκεκριμένα όμως, τον Απρίλη του '12, σε έναν ημιτελικό του FA Cup με την Everton, ήταν η πρώτη φορά που μαζευτήκαμε κάποια άτομα, και είδαμε μαζί αυτόν τον αγώνα.

-Και έπειτα; Φτιάξατε κάποια λέσχη;

Eίμαστε μια παρέα, αυτό είναι το βασικό. Μαζεύονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμα και οικογένειες, και μικρά παιδιά. Ακόμα και κοπέλες, έχουμε πολλές κοπέλες στην παρέα μας. Είναι και η Linda, που είναι γέννημα-θρέμμα Liverpool. Αλλά όπως είπα και πριν, το βασικό είναι πως είμαστε μια παρέα σε φιλικό κλίμα. Δεν έχει σημασία τι ομάδα υποστηρίζει κάποιος, μπορεί φυσικά να βλέπει τα παιχνίδια μαζί μας, αρκεί να μην προκαλεί -γιατί ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που έρχονται και δεν κάθονται, φεύγουν, ψάχνουν δηλαδή για φασαρίες. Έχουν έρθει άτομα που είναι West Ham, Αston Villa, Chelsea.. Όχι, άκυρο, Chelsea δεν έχουμε και πολλούς είναι η αλήθεια (Γέλια). United.. Δεν είμαστε κάποιος αναγνωρισμένος σύλλογος, ό,τι κάνουμε το κάνουμε καθαρά για την αγάπη μας για την ομάδα!

-Και από το 2012 συχνάζετε εδώ, στο Diverso;

Όχι, όχι, έχουμε αλλάξει αρκετά στέκια.. Το κύριο πρόβλημα που είχαμε, είναι πως δε θέλαμε παράλληλα με τον αγώνα να βάζουν άλλα προγράμματα. Εδώ όμως είμαστε μια χαρά, έχουμε τον πάνω όροφο δικό μας!

-Τι προσέλευση έχετε περίπου δηλαδή;

Ε, ξεκινάμε από 30-40 άτομα, και σε κάποιους αγώνες φτάνουμε και στα 100, σε πιο σημαντικούς αγώνες! Στον αγώνα με τη United ας πούμε..




-Έχετε πραγματοποιήσει και κάποιες εκδηλώσεις απ'ότι έχω δει..

Ναι, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις, κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Ακολουθούμε τα χνάρια της Liverpool σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε μια παρέα που απλά θέλουμε να περνάμε καλά, μας διακατέχει μια ανιδιοτέλεια. Δεν έχουμε κάποιο κέρδος από αυτό, και με το να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας, αισθανόμαστε και εμείς όμορφα. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε κάνει τρεις δωρεές: Μια στο Άσυλο Ανιάτων "Κιβωτός της Αγάπης", μια στη Μέριμνα, και μια στο ορφανοτροφείο "Φωλιά του Παιδιού". Γενικά, έχουμε διάφορα πράγματα -κυρίως μας τα στέλνει η Linda από το Anfield, τα οποία βάζουμε σε κλήρωση και τα έσοδα πάνε σε δωρεές σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μας αρέσει να βοηθάμε τον κόσμο. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει και 8 εθελοντικές αιμοδοσίες. Υπάρχει γενικά μεγάλη συμμετοχή από την παρέα μας, εδώ.




-Για την εκδήλωση με το Χρήστο Σωτηρακόπουλο; Ποιες είναι οι εντυπώσεις;

Ήταν μια εκδήλωση με μεγάλη απήχηση, περισσότερη απ'όση περιμέναμε. Είχαμε πολύ άγχος γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος, και φοβόμασταν ότι δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως τελικά, τα πήγαμε πολύ καλά, κάναμε και μια προβολή, μίλησε στον κόσμο. Είναι δύσκολη η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Πάρε παράδειγμα μόνο και μόνο τη μικροφωνική. Ήρθε εδώ, εξαιρετικός δημοσιογράφος, έχει προσφέρει πολλά στην αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Μίλησε με τον κόσμο για την ομάδα, πολύ εύκολος στην προσέγγιση, συζητήσιμος. Απλός άνθρωπος.

















-Για πάμε λίγο στα της ομάδας τώρα. Τα τελευταία χρόνια τείνουμε να είμαστε μια πεμπτοέκτη δύναμη, κυνηγάμε τετράδα, μακριά από το πρωτάθλημα -αν εξαιρέσεις μια δυο σεζόν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κοίτα, για εμένα το κομβικό σημείο, ήταν η πώληση της ομάδας από Moores στους αμερικάνους, Hicks και Gillette. Ενώ όλοι περιμέναμε βήματα προς τα εμπρός, δυστυχώς κάναμε πολλά βήματα πίσω και άφησαν την ομάδα με πολλά οικονομικά προβλήματα. Τώρα, ναι, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Όχι ότι η FSG έχει κάνει κάτι το τρομερό, αλλά τουλάχιστον κάνει τα βασικά. Θυμάμαι ότι τότε οι Σαουδάραβες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της Liverpool, αλλά τελικά κατέληξαν στο City Of Manchester. Αν είχαν έρθει τότε, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Πιστεύω πάντως ότι αργά η γρήγορα, η ομάδα θα πουληθεί. Τα ποσά που δαπανούνται είναι τεράστια, και οι Αμερικάνοι δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν αυτά που ξοδεύουν οι Σαουδάραβες. Δε βλέπεις με την Aston Villa τι γίνεται; Παραδοσιακή ομάδα της Premier League, και φέτος υποβιβάζεται, γι'αυτό το λόγο.

-Την ψυχολογία του κόσμου, την έχουν επηρεάσει αυτά τα χρόνια χωρίς τίτλο;

Όχι, δε θα το λεγα. Ο κόσμος παραμένει ζεστός και αγαπάει την ομάδα. Και στα εύκολα και στα δύσκολα είναι εκεί. Ακόμα και μετά από άσχημα αποτελέσματα, είμαστε εδώ δεν αφήνουμε την ομάδα. Μια παρέα είμαστε άλλωστε!

-Κlopp-Rodgers. Ίδιο ρόστερ, πολύ διαφορετική ποιότητα ποδοσφαίρου. Ποια είναι η άποψή σου σε αυτό;

Ε, ο Rodgers έπρεπε να φύγει. Έπρεπε να είχε φύγει και από το καλοκαίρι, αφού η ομάδα δεν τράβαγε. Ακόμα και οι δικοί του παίχτες, οι παίχτες που έφερε αυτός, δεν έπαιζαν. Τώρα ο Klopp, είναι ένας προπονητής που παίρνει τα μέγιστα από τους παίχτες του. Μπορεί το ρόστερ να είναι για 6, αλλά ο προπονητής να το ανεβάζει στο 8. Αυτό γίνεται τώρα. Βλέπουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, έχουμε κάνει βήματα μπροστά. Εκτός από αυτό, ένα άλλο βασικό ελάττωμα του Rodgers, είναι πως δεν είναι προπονητής που τραβάει τους παίχτες στο σύλλογο. Δεν είναι αναδεδειγμένος, είναι ένα μικρομεσαίο όνομα. Αφού βγαίνουν τώρα παίχτες που τους ήθελε η ομάδα επί Rodgers, και λένε πως αν ήταν ο Klopp στο τιμόνι, θα έρχονταν.

-Ο κόσμος πώς αντιμετωπίζει αυτή την αλλαγή;

Βλέπεις ότι υπάρχει ενθουσιασμός, είναι θετικός σε αυτό. Υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτόν.




-Λένε πως η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Θα προτιμούσες ένα ποδόσφαιρο σε στυλ Mourinho;

Όχι, για κανένα λόγο. Ζηλεύω τους τίτλους που έχει κατακτήσει, δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό. Αλλά δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση η ομάδα να παίζει με 11 παίχτες πίσω από την μπάλα και να κυνηγάει το ένα γκολ.

-Αποτίμηση της χρονιάς;

Εκτός από τους δύο τελικούς προφανώς δεν μπορείς να πεις ότι είναι και πετυχημένη χρονιά. Ελπίζω την Τετάρτη να πάρουμε τον αγώνα, για να έχουμε τουλάχιστον έναν τίτλο. Ακόμα και ένας τίτλος είναι κάτι, εκτός από την έξοδο στον Champions League, θα δώσει και κίνητρο στο υπάρχον ρόστερ, ενώ θα προσελκύσει και μεγαλύτερα ονόματα. Επίσης, θα μεγαλώσει το "fanbase". Θυμάμαι το 2005, είχαν γίνει κάτι έρευνες. Μετά τον τελικό του Champions League, πολύ κόσμος έγινε Liverpool! Η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου, θα βοηθήσει σίγουρα στην παγκόσμια διάδοση του ονόματος της ομάδας μας.




-Εσείς εδώ, θα έχετε κάποιο event;

Ναι, σίγουρα, θα μας δώσει το μαγαζί όλο τον έξω χώρο και θα επεκταθούμε και πιο δίπλα. Θα προσπαθήσουμε να είναι μια πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα. Θα ψήσουμε σουβλάκια, θα βάλουμε τα πανό έξω και θα δούμε τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη, με προτζέκτορα. Όποιος θέλει, μπορεί να δει τον αγώνα μαζί μας, αλλά πρέπει να έρθει αρκετά νωρίς! Η γιορτή θα αρχίσει από τις 6 το απόγευμα, θα το συνδυάσουμε με κάποιον καφέ, και μετά θα το πάμε μέχρι αργά! Ελπίζουμε και στο τέλος, να μας ανταμείψει η ομάδα και να το σηκώσουμε!

-Από το ρόστερ, ξεχωρίζεις κάποιον;

Σίγουρα Coutinho, παρά τα σκαμπανεβάσματα που έχει. Clyne, πολύ σταθερός παίχτης, Origi έχει ανέβει τελευταία, Sturridge, παρά τους τραυματισμούς, και Emre Can, αν και δεν ξεκίνησε καθόλου καλά τη χρονιά, πλέον δείχνει ότι έχει το κάτι παραπάνω. Α, φυσικά να μην αδικήσουμε και τον Lovren, που με Rodgers δεν ήταν καθόλου καλός, ενώ επί Klopp δείχνει άλλο πρόσωπο!

-Ο Coutinho σάρωσε και τα βραβεία προχθές.. Εγώ πάντως διαφωνώ, αν ήταν να δώσω το βραβείο του Παίχτη της Χρονιάς σε κάποιον, θα το έδινα στον Clyne.

Ε, ναι, τα πήρε όλα. Ξέρεις πώς πάνε αυτά τώρα, δύσκολα κάποιος αμυντικός να πάρει ένα τέτοιο βραβείο. Συνήθως αυτοί που βάζουν τα γκολ τα παίρνουν όλα. Πάντως ο Coutinho φέτος είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, ήταν αγώνες που τον ψάχναμε.. Σε έναν μάλιστα τον έκανε και αλλαγή στο ημίχρονο και απορήσαμε όλοι, αλλά τελικά μάθαμε πως είχε πρόβλημα. Είναι όμως ο παίχτης που μπορεί να μην κάνει τίποτα και τελικά να σου βάλει ένα γκολ από τα 40 μέτρα.

-Ο κόσμος; Έχει κάποια φανερή προτίμηση;

Coutinho και ο κόσμος! Εδώ και ο γιος μου, του λέω "τι φανέλα θέλεις;", "Coutinho" μου λέει! Ε, Coutinho θες, Coutinho θα σου πάρω!

-Ποιοι έχουν απογοητεύσει φέτος;

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.. Έχω μεγαλώσει σε άλλες εποχές και έχω άλλη νοοτροπία για την ομάδα. Είναι πολλοί παίχτες που έχουν απογοητεύσει σε σχέση με αυτά που περιμένω να δω από κάποιον που αγωνίζεται στη Liverpool.

-Oι μικροί;

Αχ, οι μικροί φέτος δεν πήγαν καλά. Είχαμε την ελπίδα του Ibe, αλλά μεγάλη απογοήτευση φέτος. Και οι υπόλοιποι, αν και πήραν ευκαιρίες, δεν τις αξιοποίησαν, Chirivella, Randall. Ευτυχώς είχαμε τον Ojo που έκανε κάτι, αλλά οι υπόλοιποι λίγα πράγματα. Ο Ibe μάλιστα δεν ξέρω αν θα μείνει κιόλας. 

-Πού χρειαζόμαστε ενίσχυση;

Παντού! Σου λέω, έχω άλλη νοοτροπία για την ομάδα εγώ. Αν και πολλοί παίχτες επί Klopp προσφέρουν αρκετά πράγματα, η Liverpool πρέπει να είναι στην κορυφή, δεν μπορούμε να είμαστε συμβιβασμένοι με το να κυνηγάμε τετράδα. Δεν παίζει μπάλα κάποιος; Φεύγει! Τόσο απλό είναι. Ουδείς αναντικατάστατος!

-Ακούγεται πολύ ο Goetze.. Γνώμη γι'αυτόν;

Σίγουρα είναι ένας πολύ καλός παίχτης και θα δώσει στην ομάδα το κάτι παραπάνω αυτό αυτό που υπάρχει ήδη.


-Θα μπορούσε να πιάσει στην Αγγλία; Δεν είναι λίγο soft;

Κοίτα, πάντα για κάθε παίχτη που έρχεται στην Αγγλία είναι ένα στοίχημα, ποτέ δεν ξέρεις αν θα παίξει την μπάλα που ξέρει. Όμως για τα λεφτά που λένε ότι θα δώσουμε, σίγουρα είναι μια πολύ καλή κίνηση. Εδώ δώσαμε 35 εκατομμύρια για Carroll και Benteke. Στη Liverpool οι μετεγγραφές είναι ένα πολύ άσχημο θέμα, έχουν γίνει πολλά λάθη, και είναι ένα από τα λάθη που χρεώνω στον Rodgers. Γιατί ο Rodgers είχε budget να διαθέσει.

-Πώς σου φάνηκε η Premier League φέτος;

Πολύ μεγάλη έκπληξη η Leicester, αλλά το άξιζε. Έπαιξε ωραία μπάλα. Ποιος το περίμενε τώρα ότι παίχτης που έρχεται από τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, θα είναι ο καλύτερος παίχτης της Premier League. Σίγουρα, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Παρόλα αυτά, δε νομίζω να έχει συνέχεια, αυτά τα πράγματα μια φορά γίνονται. Ήταν πάντως μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!

-Πώς τα βλέπεις τα πράγματα για την επόμενη σεζόν στην Premier League; Klopp, Guardiola, Wenger, Conte, Mourinho ίσως.. Θα γίνει χαμός!

Του χρόνου θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Γενικά στην Αγγλία είναι από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του κόσμου. Και ξέρεις, πολλοί παίχτες έχουν δηλώσει ότι είναι όνειρό τους να παίξουν σε αυτό το πρωτάθλημα!

-Εμάς πού μας βλέπεις;

Όπως είπαμε, τα πράγματα έχουν μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο. Ήδη, βλέπουμε τη διαφορά, ακόμα και χωρίς να έχει φέρει τους παίχτες που θέλει ο Klopp. Το Γενάρη δεν κάναμε καμία μετεγγραφή, ενώ μπορούσαμε. Τώρα του χρόνου, που θα έχει budget, και θα είναι αυτός στο σχεδιασμό της ομάδας, πιστεύω θα πάμε καλά. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι παίχτες. Είναι και η επέκταση του Anfield, που θα γίνει το 4ο μεγαλύτερο γήπεδο στην Αγγλία, πήραμε γυμναστή, πήραμε τώρα είδα διατροφολόγο από τη Bayern. Τα πράγματα κυλούν σωστά.

-Μπορούμε δηλαδή πιστεύεις να διεκδικήσουμε πρωτάθλημα;

Αυτό εννοείται, σίγουρα! Εδώ φέτος το πήρε η Leicester! Ελπίζω να πάνε όλα καλά, και να φέρουμε ξανά την κούπα στο Anfield.




-Οι σημαντικότερες στιγμές της παρέας εδώ;

Σίγουρα οι δωρεές που έχουμε πραγματοποιήσει. Είμαστε μια τελείως ανοιχτή παρέα, χωρίς να έχουμε κάποιο κέρδος από αυτό που κάνουμε. Όλα τα παιδιά βοηθούν εθελοντικά. Ακόμα π.χ. και ο ταμίας που υπάρχει, βρίσκεται μόνο για να κρατάει τα λεφτά. Εγώ και τα υπόλοιπα παιδιά που συντονίζουμε, είμαστε απλά σαν διαχειριστές. Τώρα, από θέμα αγώνων, στον τελικό με τη City είχαμε πολύ κόσμο, σε ένα πολύ γιορτινό κλίμα, αν και τελικά στο τέλος μείναμε στεναχωρημένοι.




-Και στον αγώνα με την Dortmund;

Με την Dortmund ντάξει, εκπληκτικά συναισθήματα. Στην αρχή προφανώς υπήρχε μια απογοήτευση, γιατί δεν πήγαινε καλά ο αγώνας, αλλά στο τέλος γιορτάσαμε! Είχαμε βγει στην πλατεία και πανηγυρίζαμε μετά τον αγώνα. Όλο αυτό μας έβγαινε αυθόρμητα, μέσα από τις καρδιές μας!

-Πού μπορεί να σας βρει κάποιος αν θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας;

Στη σελίδα μας στο facebook (δίνεται στο κάτω μέρος του άρθρου)! Επίσης, το στέκι μας είναι το Diverso Cafe, πλατεία Γεωργίου 25Α!

-Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου Δημήτρη! Θα ήθελες να πεις κάτι στον κόσμο, σε κάποια άτομα συγκεκριμένα ή οτιδήποτε;

Εγώ σας ευχαριστώ! Ναι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά που βοηθούν εδώ πέρα. Πιο συγκεκριμένα, τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, τον Νίκο Σιαφλά, τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, τον Νίκο Μεσσαλά, τον Γιώργο Μαρίνη και φυσικά την Linda Duncan, αλλά και τη σύζυγό μου, Μαρία Καπερώνη! Επίσης, ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Σαρρή, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που μίλησα πρώτα όταν ήθελα να ξεκινήσω αυτό το εγχείρημα, και βοήθησε να διαδοθεί η παρέα μας, μέσω και της δουλειάς του, καθώς είναι δημοσιογράφος.





Facebook: Πατρινοί φίλοι της Liverpool F.C. - Liverpool F.C. Supporters of Patras

ή αλλιώς με ένα κλικ εδώ.


Share on Google Plus

About Teo H. Caulfield

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.