Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος
Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με έναν πολύ σπουδαίο αθλητικό δημοσιογράφο των καιρών μας, με έναν άνθρωπο που έχει φάει την δημοσιογραφία με το κουτάλι και συνεχίζει ακόμη δυναμικά στον χώρο. Το όνομα αυτού, Κώστας Βαϊμάκης.
Η ενασχόλησή του με την δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1992 και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Το 2001 μπήκε στη ζωή του το ραδιόφωνο και τον μάθαμε από την εκπομπή "Fight Club", όπου μαζί με τον Γιάννη Τσαούση αρχικά στην ΕΡΑ Σπορ και από το 2005 έως το 2013 στον ΣΠΟΡ ΦΜ έκαναν πάταγο.
Επίσης, τον διαβάσαμε μέσω αθλητικών εφημερίδων (ΠΡΑΣΙΝΗ και Sportday από το 2008-2015) αλλά και μέσω αθλητικών ιστοσελίδων, όπως το sport-fm.gr και το sport24.gr.
Πλέον, τον βλέπουμε και τον ακούμε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον διαβάζουμε στις ιστοσελίδες koolnews.gr αλλά και sportit.gr.
Αυτόν λοιπόν, τον Κώστα Βαϊμάκη προσέγγισα για να μάθω όσα ενδιαφέροντα έχει να πει για την Λίβερπουλ και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι χρόνοι μας βέβαια δεν ταίριαζαν και πολύ, ωστόσο καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου. Τον έβαλα κατευθείαν στο ψητό και μπορώ να πω πως ήταν απόλυτα διαβασμένος!
Α: Θα ήθελα να ξεκινήσω με το πιο βασικό της φετινής χρονιάς. Αυτό που -ανεξάρτητα του πως θα τελειώσει η χρονιά- θα θεωρείται το πιο σημαντικό. Και είναι η έλευση του Κλοπ. Θεωρείς πως ήταν η σωστή κίνηση από πλευράς διοίκησης για την αντικατάσταση του Ρότζερς;
ΚΒ: Θεωρώ πως ήταν λάθος που δεν πήραν τον Κλοπ από το καλοκαίρι. Θα είχαν κερδίσει μια ολόκληρη χρονιά, θα είχε φτιαχτεί μια ομάδα που μπορεί να μην πρωταγωνιστούσε από φέτος, αλλά θα έβαζε βάσεις από φέτος και θα ήταν πολύ καλύτερη του χρόνου. Δεν καταλαβαίνω, γιατί έπρεπε το καλοκαίρι να μείνει ο Ρότζερς, που δεν είχε στήριξη ούτε από τον κόσμο, που δεν έπαιζε τίποτα φοβερό η ομάδα, που είχαν απαξιωθεί πολλοί παίκτες της ομάδας που ήταν χρόνια εκεί. Γενικά, έγινε με καθυστέρηση αυτό το πράγμα, γιατί ο Κλοπ ήταν ελεύθερος. Θα μπορούσε αυτό το πράγμα να έχει γίνει από τον Ιούνιο, να έχει διαλέξει ο Κλοπ παίκτες της αρεσκείας του, να έχει μοντάρει την ομάδα, να μας είχε δείξει κάτι παραπάνω φέτος και να βλέπαμε κάτι πολύ καλύτερο του χρόνου.
Α: Δηλαδή θεωρείς πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνει ο Ρότζερς;
ΚΒ: Όχι, δεν υπήρχε κάποιος λόγος. Καταρχάς, δεν υπήρχε κανένα δέσιμο με παίκτες. Δεν έβλεπες παίκτες να παίζουν για τον προπονητή. Αυτό είναι πολύ βασικό στο ποδόσφαιρο. Αν ο προπονητής δεν έχει δέσιμο με τους παίκτες, δεν μπορεί να πάει την ομάδα ένα κλικ παραπάνω. Αυτό φάνηκε και με τον Μουρίνιο φέτος που έχασε το δέσιμο με τους παίκτες ή και με τον Φαν Χάαλ και τον Πελεγκρίνι. Αντίθετα, στη Λέστερ οι παίκτες έχουν δέσει με τον Ρανιέρι και αυτό φαίνεται. Αν ένας παίκτης παίζει για τον προπονητή του και είναι παίκτης του 7, αυτόματα μπορεί να πάει στο 8 ή το 8,5. Αυτή τη στιγμή στην Λίβερπουλ υπάρχουν παίκτες που παίζουν για τον προπονητή τους.
Α: Σε ποιους βλέπεις την μεγαλύτερη διαφορά από την στιγμή που ήρθε ο Κλοπ;
ΚΒ: Ο Φιρμίνο είναι μια κλασική περίπτωση. Που ήταν άλλος παίκτης πριν έρθει ο Κλοπ, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί. Επειδή είχε μάθει στο γερμανικό στυλ, ήρθε ο Κλοπ και βρήκε έναν τρόπο να τον ξεκλειδώσει. Είναι μια κλασική περίπτωση και βοήθησε και πάρα πολύ όσο καιρό ήταν τραυματίας ο Κουτίνιο. Ο Οριγκί επίσης. Και ο Λόβρεν είναι ένας παίκτης που είναι πολύ καλύτερος από την έλευση του Κλοπ και μετά. Έχει γίνει ένας άλλος παίκτης, σαν αυτόν που ήταν στην Σαουθάμπτον. Δεν είναι τόσο μεγάλη η κλάση, όμως δεν είναι αυτό το χάλι που ήταν πέρσι ο Λόβρεν. Και άλλοι παίκτες όπως ο Άλλεν, που παίζει πολύ καλύτερα από ότι με τον Ρότζερς. Ο Τσαν! Που βρήκε την θέση του στο κέντρο. Ο Ρότζερς τον έβαζε να παίζει πλάγιο μπακ. Γενικώς, γινόντουσαν διάφορα πράγματα που δεν είχαν ποδοσφαιρική λογική.
Α: Επομένως, εσύ πιστεύεις πως με τον Κλοπ στο τιμόνι η ομάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να ανέβει.
ΚΒ: Μόνο με μεταγραφές επιπέδου Κλοπ. Εννοώντας όχι παίκτες των εκατομμυρίων, αλλά παίκτες που μπορούν να παίξουν την μπάλα που θέλει ο ίδιος. Ο ίδιος θέλει συγκεκριμένα πράγματα σαν αυτά που είδαμε στην Ντόρτμουντ. Αυτό που έπαιζε η Ντόρτμουντ με τον Κλοπ ήταν και ελκυστικό και αποτελεσματικό και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ την πήγε και πρωταθλήματα πήρε και γενικά μας έδειξε ένα πολύ μοντέρνο ποδόσφαιρο. Αυτό μπορεί να το κάνει με παίκτες της δικής του φιλοσοφίας. Δεν μπορεί να το κάνει με ένα βαρύ φορ σαν τον Μπεντέκε, με γρήγορους μεσοεπιθετικούς που θα τον πλαισιώνουν, με καλά σέντερ μπακ. Δεν ξέρω όμως η διοίκηση τι μπορεί να του προσφέρει από αυτά. Το πρόβλημα της Λίβερπουλ, που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια τη δύναμη να "τραβάει" παίκτες, είναι ότι οι καλοί της παίκτες φεύγουν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λίβερπουλ, ότι ο κάθε Σουάρεζ που φτιάχνει όνομα μέσω της Λίβερπουλ θέλει να φύγει, βλέποντας πως η ομάδα δεν διεκδικεί τίτλους. Και εκεί είναι και το πρόβλημα του να φέρεις καλούς παίκτες.
Α: Σε αυτό όμως δεν έπαιζε ρόλο και το όνομα του προπονητή; Δηλαδή με Ρότζερς στον πάγκο δεν ήταν λιγότερο ελκυστικό να παραμείνει κάποιος στην Λίβερπουλ;
ΚΒ: Σίγουρα. Πρέπει ο παίκτης να δει μια προοπτική, να ξέρει πως υπάρχει ένα πρότζεκτ σύμφωνα με το οποίο η ομάδα σε 2-3 χρόνια θα κάνει πρωταθλητισμό. Για να γίνει αυτό πρέπει να φέρεις παίκτες που θα πιστέψουν σε αυτό το πράγμα. Να πιστέψουν πως η ομάδα έχει μια δυναμική και αξίζει να έρθουν.
Α: Μάλιστα. Στην μέχρι τώρα πορεία του Κλοπ βάζεις θετικό ή αρνητικό πρόσημο και γιατί;
ΚΒ: Θετικό! Υπάρχουν βέβαια σκαμπανεβάσματα. αλλά έχει δώσει μια αύρα και στην ομάδα και σε παίκτες που έχουν ανανεωθεί, έχει δέσει με τον κόσμο. έχει φέρει αισιοδοξία και η ψυχολογία έχει γυρίσει. Το υλικό που έχει δεν είναι του γούστου του -δεν λέω πως είναι το χειρότερο υλικό των τελευταίων χρόνων που έχει η Λίβερπουλ, είναι ένα καλούτσικο υλικό με χτυπητές αδυναμίες και πολλές ατυχίες που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όταν φτάνεις σε σημείο να παίζεις με βασικό σέντερ μπακ τον Κόλο Τουρέ για μεγάλο διάστημα, όταν σου τραυματίζεται για σειρά εβδομάδων ο Κουτίνιο, όταν ο Στάριτζ είναι μια μέσα μια έξω, όταν χάνεις τον Χέντερσον για σχεδόν όλη την χρονιά. Είναι 4-5 παίκτες που είναι η μισή ενδεκάδα και δεν είσαι σε θέση να τους αντικαταστήσεις όλους.
Α: Τα πιτσιρίκια της ομάδας πώς τα βλέπεις;
ΚΒ: Θέλω να τους δω σε λίγο μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό θα το δούμε όταν ο Κλοπ αξιολογήσει ποιοι αξίζουν να μείνουν, έρθουν και οι μεταγραφές και κάνουν μια κανονική προετοιμασία. Τότε θα δω ποιοι μπορούν να προσφέρουν στην ενδεκάδα. Το θέμα δεν είναι να παίζουν μόνο στα κύπελλα με ομάδες από χαμηλότερες κατηγορίες, το θέμα είναι να μπορούν να βοηθούν σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ.
Α: Έχεις ξεχωρίσει κάποιον από αυτούς;
ΚΒ: Ο Ότζο νομίζω είναι η πιο καλή περίπτωση από αυτούς. Φυσικά και ο Οριγκί που τον είχαμε δει και στο Μουντιάλ. Και αυτός όμως είναι νεαρός και παρότι τον είχαμε δει στο Μουντιάλ, δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένος παίκτης αλλά έχει πολύ καλά στοιχεία. Είναι το στυλ που αρέσει στον Κλοπ.
Βέβαια ξαναλέω, οι ομάδες του Κλοπ λειτουργούν πολύ καλά από πίσω προς τα μπροστά. Η μόνη απορία μου με την Ντόρτμουντ είναι ότι δεν είχε καλό τερματοφύλακα, όπως δεν έχει και στη Λίβερπουλ. Ο Μινιολέ δεν είναι τερματοφύλακας επιπέδου Λίβερπουλ. Πρέπει να βρεθεί κάτι καλύτερο κάτω από τα δοκάρια. Αυτή τη στιγμή στην Λίβερπουλ υπάρχουν κενά, οπότε ο Κλοπ δεν μπορεί να παίξει αυτό που θέλει. Θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα στα χαφ για να γίνεται ευκολότερη η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Έχει χάσει το στοιχείο που καθορίζει τον Κλοπ σαν προπονητή, δηλαδή το γρήγορο ποδόσφαιρο, το καλό τρανζίσιον, να κλέβουν την μπάλα και να πετάγονται 4-5 παίκτες μπροστά. Με την Λίβερπουλ ακόμα δεν μπορεί να το υπηρετήσει αυτό το πράγμα.
Α: Γενικά φέτος μέχρι που βλέπεις την ομάδα να φτάνει (σ.σ η συνέντευξη έγινε 14 Απριλίου);
ΚΒ: Γενικά πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως η τετράδα έχει χαθεί. Να βγει Γιουρόπα Λιγκ, για να υπάρχει το ευρωπαϊκό εισιτήριο που είναι πολύ βασικό για να μπορείς να κάνεις μεταγραφές. Το σημαντικότερο είναι να πάρει το Γιουρόπα. Αυτό θα αλλάξει την όλη κατάσταση, καθώς στην υπόθεση μπαίνει το Τσάμπιονς Λιγκ.
Α: Εσύ αν ήσουν ο Κλοπ θα κοιτούσες να σιγουρέψεις να βγεις στο Γιουρόπα Λιγκ και του χρόνου μέσω πρωταθλήματος ή να κατακτήσεις το Γιουρόπα;
ΚΒ: Κοίτα, έχει μια καλή ευκαιρία αν αποκλείσει την Ντόρτμουντ (σ.σ. όπως και έγινε) να πάει με αξιώσεις στα ημιτελικά. Δεν την κλωτσάς αυτή την ευκαιρία! Γιατί η Λίβερπουλ έχει φανέλα ευρωπαϊκή -οκ, υπάρχει η Σεβίλλη στο θεσμό που έχει πάρει την κούπα σπίτι της-, αλλά η Λίβερπουλ ως φανέλα ευρωπαϊκή είναι πιο βαριά. Αντίθετα, στο πρωτάθλημα η φανέλα μπορεί να μην είναι το ίδιο βαριά πια, μιας και έχει πολλά χρόνια να πάρει πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη λόγω Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη και το 2007 στην Αθήνα που είναι πρόσφατα, είναι αλλιώς. Η φανέλα έχει μεγάλο βάρος κι εγώ αν ήμουν ο Κλοπ θα έριχνα το βάρος μου στο Γιουρόπα.
Α: Μεμονωμένα την φετινή σεζόν ποιον παίκτη έχεις ξεχωρίσει. Ποιος είναι αυτός, που όταν περάσει η χρονιά, θα θυμάσαι περισσότερο;
ΚΒ: Ο Κουτίνιο είναι πάντα μια περίπτωση, που για μένα είναι ο ποιοτικότερος παίκτης της Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή. Σαν δυνατότητες, σαν τεχνική, σαν σουτ εκτός περιοχής, σαν ηγέτης που μπορεί να γίνει. Δεν τον έχουν βοηθήσει πολύ οι τραυματισμοί, γιατί αν θες να χτίσεις μια ομάδα πάνω σε έναν παίκτη πρέπει να είναι γερό σκαρί. Θέλω να τον δω και την επόμενη χρονιά με προετοιμασία του Κλοπ, να δούμε τι μπορεί να γίνει.
Α: Από τις μεταγραφές ποια πιστεύεις πως ήταν αυτή που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση; Ο Φιρμίνο;
ΚΒ: Ο Φιρμίνο ίσως από κάποιο σημείο και μετά, γιατί στην αρχή ήταν λίγο έξω από τα νερά του. Στα πρώτα ματς που προσπάθησε να παίξει μαζί με τον Κουτίνιο, που είναι ανάλογοι παίκτες και κινούνται στις ίδιες θέσεις, δυσκολευόταν. Από τις μεταγραφές γενικότερα, η πιο αξιόπιστη περίπτωση ήταν μάλλον ο Κλάιν. Χωρίς να είναι κάτι εντυπωσιακό, ήξερες πως έχεις ένα πλάγιο μπακ που έκανε καλά την δουλειά του.
Α: Για τον Μπεντέκε τι πιστεύεις;
ΚΒ: Ο Μπεντέκε για την Αγγλία είναι ένας παίκτης από αυτούς τους υπερτιμημένους που είναι αγαπημένοι των Άγγλων, μπορούν να κάνουν καριέρα στην Αγγλία και μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων, όπως ο Κάρολ πιο παλιά. Είναι όμως δεινόσαυροι και παρωχημένοι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τέτοιου τύπου φορ. Δε νομίζω πως τέτοιοι παίκτες έχουν θνησιμότητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βλέποντας και τι έχουν οι άλλες καλές ομάδες. Ας πούμε ο Βάρντι, ο Κέιν, ο Αγκουέρο δεν είναι τέτοιοι παίκτες. Ο Μπεντέκε είναι ποδοσφαιριστής άλλης εποχής που σίγουρα δεν ταιριάζει στον Κλοπ, για αυτό και τον έχει εξαφανίσει από την ενδεκάδα. Δεν του κάνει.
Α: Δηλαδή θεωρείς πως ήταν σωστή μεταγραφή που δεν βγήκε ή ήταν λάθος εξαρχής;
ΚΒ: Για μένα ήταν λάθος εξαρχής. Βέβαια σου ξαναλέω πως λάθος εξαρχής ήταν που έμεινε και ο Ρότζερς, που σχεδίασε την ομάδα ο Ρότζερς και που δόθηκε ένα μπάτζετ στον Ρότζερς να πάει να πάρει τον Μπεντέκε με 40 εκατομμύρια. Με τόσα λεφτά μπορούσες να πάρεις έναν άλλου τύπου παίκτη πολύ πιο λειτουργικό για αυτό που παίζει η Λίβερπουλ.
Α: Μάλιστα. Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, αν υποθέσουμε πως είσαι ο Κλοπ και ξεκινάς να χτίσεις την ομάδα σου, σε ποιες θέσεις κοιτάς να ενισχυθείς πρώτα;
ΚΒ: Βασικό τερματοφύλακα κοιτάω πρώτα. Κι ας ανανέωσε ο Μινιολέ. Ένα φορ στα πρότυπα που θέλει ο Κλοπ, πιο κοντό και ευέλικτο από τον Μπεντέκε. Αν καταφέρει να πουλήσει και τον Μπεντέκε ακόμη καλύτερα. Επίσης, πιστεύω ότι χρειάζεται ένα καλό κεντρικό χαφ, πιο γρήγορο από τους υπάρχοντες για να μπορεί να παίξει αυτό το γρήγορο παιχνίδι στο κέντρο. Είναι όλοι καλοί παίκτες στο κέντρο, όμως δεν υπάρχει η κλάση! Θέλει έναν Κουτίνιο για τον άξονα, για να στο πω αλλιώς.
Α: Εξτρέμ κοιτάς;
ΚΒ: Κλασικό εξτρέμ δεν έχει, όμως δεν ξέρω αν θέλει να παίξει με εξτρέμ. Η φετινή χρονιά του Λαλάνα, που μπορεί να παίξει εκεί, είναι κι εκείνου πολύ καλύτερη από πέρσι. Μπορεί να παίξει και ο Φιρμίνο ή ο Κουτίνιο. Δεν ξέρω αν ο Οριγκί μπορεί να παίξει πιο πλάγια, όχι στα φτερά, αλλά σε ένα πιο επιθετικό 4-3-3 ή 4-2-3-1. Πάντως δεν νομίζω πως θέλει να παίξει με εξτρέμ ο Κλοπ.
Α: Έχεις κατά νου κάποια συγκεκριμένα ονόματα; Αν είχες το ελεύθερο ποιους θα προσέγγιζες πρώτα;
ΚΒ: Το θέμα είναι ποιοι παίκτες μπορούν να έρθουν στην Λίβερπουλ. Από την Ντόρτμουντ για παράδειγμα θα ήταν πολύ καλές περιπτώσεις ο Γκουντογκάν ή ο Ρόις ή ο Ομπαμεγιάνγκ, είναι ακριβοί παίκτες, όμως είναι παίκτες που ταιριάζουν σε αυτό που θέλει ο Κλοπ. Κατά τα άλλα ένα πρότυπο παίκτη που θα ταίριαζε στην Λίβερπουλ είναι ο Γκριεζμάν. Γρήγορος, έξυπνος, ικανός να παίξει και στο πλάι και μπροστά. Άλλη περίπτωση παίκτη θα ήταν ο Αγκουέρο που πιστεύω θα ταίριαζε πολύ στην Λίβερπουλ, βέβαια δεν θα έρθει ποτέ. Πάντως ο Γκέτσε που ακούγεται εμένα δεν μου κάνει. Δε νομίζω πως μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ομάδας. Είναι παίκτης πολύ soft και νομίζω πως άμα είναι soft για την Γερμανία, στο Νησί θα είναι ακόμα χειρότερα, μιας και το παιχνίδι είναι πιο σκληρό και πιο επαφής.
Α: Στην επίθεση δεν πιστεύεις πως με Στάριτζ, Οριγκί, Ινγκς που τόσο καιρό είναι τραυματίας και με την προοπτική να παίζει και ο Φιρμίνο μπροστά, η ομάδα είναι πλήρης;
ΚΒ: Εσύ θα πόνταρες έστω και μια λίρα ότι ο Στάριτζ θα βγάλει 5 παιχνίδια βασικός χωρίς να τραυματιστεί; Ο Στάριτζ που αγωνιζόταν την περίοδο Σουάρεζ ήταν τοπ-κλας. Έκτοτε είναι συνέχεια έξω με τραυματισμούς. Πώς μπορείς να χτίσεις μια ομάδα πάνω σε έναν τέτοιο παίκτη;
Α: Θα τον κράταγες όμως;
ΚΒ: Δεν είμαι πολύ σίγουρος. Θα το συζητούσα πολύ με το ιατρικό τιμ. Θα ρώταγα αν αυτός ο παίκτης μπορεί να μου βγάλει χρονιά χωρίς τραυματισμούς, σε συνδυασμό με καλή προετοιμασία. Οι τελευταίες χρονιές του Στάριτζ είναι προβληματικές. Όταν δηλαδή είναι ο βασικός σου σέντερ φορ και είναι πόσους μήνες έξω και μετά θέλει χρόνο να γυρίσει και να βρει ρυθμό, δεν μπορείς να χτίσεις ομάδα έτσι.
Α: Γενικά από το υπάρχον ρόστερ ποιοι παίκτες θεωρείς ότι περισσεύουν και πρέπει να τους αλλάξει;
ΚΒ: Αυτή την στιγμή δεν μπορείς να πεις ότι περισσεύει κάποιος. Πρέπει να πάρεις καλύτερους για να δεις ποιος σου περισσεύει. Πρέπει να πάρεις καλύτερο αριστερό μπακ για να πεις ότι δεν μου κάνει ο Μορένο ή καλύτερο χαφ για να πεις πως δεν μου κάνει ο Χέντερσον ή ο Άλλεν. Πρέπει να πάρεις παίκτες για να δεις ποιος σου περισσεύει. Και να δεις από τους μικρούς ποιοι μπορούν να βοηθήσουν.
Α: Διώχνεις κάποιον που σίγουρα δεν χρειάζεσαι;
ΚΒ: Τον Μπεντέκε. Είναι ξεκάθαρα περίπτωση που δεν χρειάζεται. Εκεί δεν χρειάζεται να πάρεις άλλον παίκτη, είναι φανερό πως δεν του κάνει.
Α: Τον Σκρτελ τον κρατάς;
ΚΒ: Εγώ θα τον κρατούσα. Μπορεί να μην είναι αυτός που ήτανε, περνάνε και τα χρόνια. Αν βρεις κάτι καλύτερο προφανώς τον δίνεις. Αλλά θα βρεις κάτι καλύτερο;
Α: Αρχηγό κρατάς τον Χέντερσον;
ΚΒ: Δεν ξέρω... Ο Χέντερσον στην αρχή δεν μου γέμιζε το μάτι. Πρόπερσι έκανε μια καλή χρονιά. Από τότε έχει πολλά πάνω-κάτω και γενικά δεν με πείθει πως μπορεί να είναι ο αρχηγός της επόμενης μέρας. Σίγουρα η κληρονομιά μετά τον Τζέραρντ είναι βαριά.
Α: Από τους υπάρχοντες παίκτες σε ποιον θα έδινες το περιβραχιόνιο;
ΚΒ: Καταρχάς θα πρέπει να είναι κάποιος που θα παίζει. Θα προτιμούσα έναν παίκτη όπως ο Κουτίνιο. Να του πω πως αυτός είναι ο ηγέτης, να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, να τονωθεί ψυχολογικά και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Πρέπει να είναι ένας παίκτης που θα εμπνέει την εξέδρα, θα την ξεσηκώνει, θα εμπνέει τους συμπαίκτες του, θα κάνει μια ενέργεια και θα σου ξεκλειδώνει ένα ματς. Πρέπει να εμπνέει τον σεβασμό και το χειροκρότημα.
Α: Δεν θεωρείς πως μπορεί σε έναν παίκτη όπως ο Κουτίνιο, να είναι βάρος το περιβραχιόνιο;
ΚΒ: Αν αυτός ο παίκτης θέλει να δείξει πως μπορεί να ανέβει ένα επίπεδο παραπάνω, πρέπει να δείξει πως αντέχει και το κομμάτι το ψυχολογικό και το αγωνιστικό.
Α: Τι ήταν αυτό που σε έκανε Λίβερπουλ;
ΚΒ: Λίβερπουλ με έκανε ο Τζον Μπαρνς. Ο πρώτος Άγγλος που είδα και έβαζε κάτω την μπάλα χωρίς να παίζει με καμινάδες.
Α: Η σπουδαιότερη στιγμή σου ως Ρεντ έκτοτε;
ΚΒ: Αδιαμφισβήτητα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη.
Α: Ο Στίβεν Τζέραρντ πιστεύεις πως είχε θέση στο φετινό ρόστερ; Έστω και σαν προσωπικότητα.
ΚΒ: Ναι, δεν το συζητάμε. Εγώ θα προσπαθούσα να τον κρατήσω. Εξαρχής δεν κατάλαβα γιατί έφυγε. Δεν ξέρω τι τους έχει πιάσει τους παίκτες αυτούς και θέλουν να φεύγουν τα τελευταία χρόνια. Και ο Τσάβι ας πούμε, που έφυγε από την Μπαρτσελόνα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έφυγε. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτοί οι παίκτες στα 36-37 τους, έχουν τόσο ανάγκη να κάνουν μια "αρπαχτή". Μπορεί να μην μπορούν να αποδεχθούν ότι δεν θα παίζουν βασικοί. Στην θέση του Τζέραρντ, εγώ θα έμενα στην ομάδα έναν ακόμη χρόνο να βοηθήσω και μετά θα προσπαθούσα να ενταχθώ στο προπονητικό τιμ. Δεν καταλαβαίνω τι ανάγκη μπορεί να έχει για να πάει να παίξει στην Αμερική ή ο Τσάβι στα Εμιράτα ή ο Ντελ Πιέρο στην Αυστραλία. Γιατί πρόκειται για παίκτες που έχουν βγάλει αρκετά λεφτά.
Α: Δηλαδή μελλοντικά τον βλέπεις να ξαναγυρνάει στην ομάδα, έστω και σε άλλο πόστο;
ΚΒ: Ναι ναι, σίγουρα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.
Α: Σε τι ρόλο; Ως σκάουτερ ή στο προπονητικό τιμ;
ΚΒ: Για μένα στο προπονητικό τιμ. Αυτό όλο που έχουμε και στην Ελλάδα, που για να βολέψουμε κάποιον τον βάζουμε σκάουτερ, δεν γίνεται. Για να είσαι σκάουτερ πρέπει να έχεις κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες, δεν μπορείς να πεις "επειδή είναι δικό μας παιδί, βάλ'τον εκεί να πηγαίνει ταξίδια και να βλέπει παίκτες". Αυτός που βλέπει παίκτες πρέπει να έχει και ένα μάτι, για να δει ποιοι παίκτες κάνουν για την ομάδα. Στην ομάδα όμως, το να μπει ας πούμε ο Τζέραρντ στα αποδυτήρια της Λίβερπουλ ως συνεργάτης του Κλοπ, όλοι θα στέκονται προσοχή! Το δέος που θα προκαλεί ο Τζέραρντ στους πιτσιρικάδες ή τους καινούριους παίκτες είναι ένα πράγμα ανεκτίμητο. Δεν μπορείς να το χάσεις αυτό το πράγμα.
Α: Αν υποθέσουμε πως ο Κλοπ φτιάξει πράγματι μια δυνατή ομάδα με καλές μεταγραφές. Ποιοι είναι οι στόχοι που θα έθετες για τη νέα σεζόν;
ΚΒ: Κοίταξε, το λογικό θα ήταν να σου πω πως ο στόχος για τη νέα σεζόν είναι έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν όμως υπάρχει η φετινή Λέστερ, χωρίς δυνατές μεταγραφές, χωρίς δυνατό ρόστερ, χωρίς φιρμάτο προπονητή, χωρίς τίποτα, είναι ένας πιλότος για τους υπόλοιπους για να δουν πως δεν χρειάζεται να φέρεις τα μεγάλα αστέρια για να χτυπήσεις πρωτάθλημα. Αυτό που έχει κάνει η Λέστερ είναι τελείως κόντρα σε αυτό που έχει κάνει η Σίτι τόσα χρόνια. Η Λέστερ το έκανε πολύ πιο ωραία, πολύ πιο ρομαντικά και κατάφερε να έχει όλους τους ουδέτερους μαζί της. Οπότε, φτιάχνεις μια ωραία ομάδα, παίζεις μια ωραία μπάλα και να δεις τι μπορείς να κάνεις. Δεν σου λέω οπωσδήποτε πρωτάθλημα, όμως πρέπει να θέσεις τον πήχη ψηλά. Η Λέστερ χάλασε και λίγο την πιάτσα με αυτό που έκανε. Όλοι λένε θέλει χρόνο, καλή προετοιμασία κλπ. Η Λέστερ την μια χρονιά ήταν για υποβιβασμό και την άλλη για πρωτάθλημα. Κάτι πρέπει να δείξει αυτό σε όλους τους υπόλοιπους.
Α: Σε ποια θέση θα έβλεπες την ομάδα για του χρόνου;
ΚΒ: Θα ήθελα να την δω τετράδα. Ξέρω πως είναι δύσκολο και θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Δεν ξέρω πως θα είναι η Λέστερ του χρόνου, όμως σίγουρα θα είναι υπολογίσιμη. Θα είναι καλή η Τότεναμ, περιμένω καλύτερη Σίτι λόγω Γκουαρντιόλα, καλύτερη Τσέλσι, αν αλλάξει προπονητή η Γιουνάιτεντ περιμένω και αυτήν καλύτερη. Η Άρσεναλ είναι πάντα σταθερή δύναμη. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά θα ήθελα να δω την Λίβερπουλ τετράδα. Πώς αλλιώς θα μεγαλώσει αυτή η ομάδα αν δεν μπορεί να χτυπήσει τετράδα;
Α: Πιστεύεις πως θα έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους που πήραν τώρα προπονητή;
ΚΒ: Αναλόγως τις μεταγραφές. Χρειάζεται και καλό προπονητή και η διοίκηση να ανοίξει το πορτοφόλι και να μπορούν να έρθουν καλοί παίκτες σύμφωνα με αυτά που θέλει ο προπονητής.
Α: Ο Κουτίνιο πιστεύεις πως θα παραμείνει και του χρόνου;
ΚΒ: Πιστεύω πως ναι. Εκτός αν έρθει καμιά εξωπραγματική πρόταση τύπου Στέρλινγκ και του πάρουν τα μυαλά και δεν μπορείς να τον κρατήσεις.
Α: Για τον Στέρλινγκ ποια η γνώμη σου; Άξιζε το ποσό που δόθηκε;
ΚΒ: Όχι! Κανένας παίκτης 19 χρονών δεν αξίζει 50 εκατομμύρια χωρίς να έχει καταφέρει να κερδίσει κάτι με την ομάδα του. Ενδεχομένως να έχει τις προδιαγραφές να γίνει παίκτης τέτοιου επιπέδου, όμως στη φάση που έφυγε από την ομάδα δεν ήταν. Είχε την χρυσή ευκαιρία από τα 19 του να γίνει ηγετική μορφή της ομάδας. Γιατί ενώ είχε την στήριξη του κόσμου και του προπονητή, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο των πολλών χρημάτων.
Α: Για τον Άιμπ;
ΚΒ: Τον πάω πάρα πολύ τον Άιμπ. Μου αρέσει πάρα πολύ. Πρέπει όμως να είναι σταθερός. Από τα πρώτα παιχνίδια που τον είδα, μου φάνηκε μια τρομερή περίπτωση. Μου αρέσουν οι παίκτες που είναι αθλητικοί, που είναι ταχυδυναμικοί, που παίζουν όλη την πλευρά. Είναι ωραίος παίκτης, όμως χρειάζεται διάρκεια. Δεν αρκεί να κάνεις τρία καλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Δικαιολογείται λίγο λόγω ηλικίας και λόγω αλλαγής προπονητή, όμως έχει τα στοιχεία για να παίξει μεγάλη μπάλα. Ενδεχομένως να μην δουλεύει τόσο. Αυτά που βλέπουν οι προπονητές στις προπονήσεις δεν τα βλέπουμε εμείς. Εγώ πάντα δίνω έναν πόντο στους προπονητές, γιατί ζουν τους παίκτες καθημερινά. Ειδικά αν ο προπονητής φαίνεται άνθρωπος χωρίς συμπάθειες και αδυναμίες, χωρίς κόμπλεξ.
Α: Τις προάλλες σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Τότεναμ, ο Κλοπ κάνει αλλαγή τον Στάριτζ για να μπει ο Οριγκί και ο Στάριτζ αποχωρεί με κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα. Στην θέση του Κλοπ τι θα σκεφτόσουν βλέποντας τον παίκτη σου να αποχωρεί με τέτοια έκφραση;
ΚΒ: Αυτό δεν με ενοχλεί. Ο παίκτης θέλει να παίζει και ο συγκεκριμένος έχει χάσει και μεγάλο μέρος της σεζόν. Δεν είναι κακό αυτό, εφόσον δεν τραβάει παραπέρα. Αν δεν βγει έξω να κλωτσάει μπουκάλια και να φεύγει για τα αποδυτήρια κλπ.. Μου φαίνεται υγιές να τσαντίζεται ένας παίκτης που βγαίνει αλλαγή αρκεί, όπως σου είπα, να μην τραβάει παραπάνω. Δηλαδή μην γίνει Μπαλοτέλι και κάνει σαν παρανοϊκός.
Α: Μιας που είπαμε για Μπαλοτέλι. Ο Κλοπ φαίνεται να μην τον υπολογίζει για τη νέα σεζόν. Εσύ θα τον κράταγες στην προετοιμασία να δεις αν μπορεί να προσφέρει;
ΚΒ: Ήμουν από αυτούς που πίστευαν πάρα πολύ τον Μπαλοτέλι όταν ήταν πιτσιρικάς. Έλεγα πως "δεν μπορεί κάποιος θα βρεθεί να του βάλει μυαλό". Πλέον έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου. Δε νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα για αυτό το παιδί. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Μπορεί να τον πάρεις στην αποστολή ή στην προετοιμασία και να στα κάνει όλα άνω-κάτω. Πώς μπορείς να στηριχτείς πάνω του;
Α: Μάλιστα. Για την Πρέμιερ Λιγκ τι νομίζεις; Είναι το πιο δυνατό πρωτάθλημα της Ευρώπης;
ΚΒ: Ναι, είναι το πιο ανταγωνιστικό. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο, αλλά είναι το πιο ανταγωνιστικό σίγουρα. Δηλαδή, του χρόνου μπορεί να έχουμε 7-8 ομάδες για τετράδα. Φέτος είχαμε την Λέστερ και δεν είχαμε την Τσέλσι. Του χρόνου μπορεί να έχουμε και την Λέστερ και την Τσέλσι, μαζί με όλες τις υπόλοιπες που είναι κάθε χρόνο.
Α: Η Λέστερ θεωρείς ότι θα αντέξει να είναι και του χρόνου ανταγωνιστική ή η φετινή της χρονιά ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα;
ΚΒ: Κοίταξε, και φέτος λέγαμε ότι δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος. Λέγαμε το Νοέμβριο "έλα μωρέ, θα ξεφουσκώσει", τον Δεκέμβριο το ίδιο, τον Ιανουάριο το ίδιο. Και φτάσαμε Απρίλιο και είναι ακόμα πρωτοπόρος (σ.σ. και δεν έπεσε ποτέ από εκεί). Η λογική έλεγε πως δεν θα μπορούσε να φτάσει μέχρι εδώ με 14-15 παίκτες ρόστερ. Έφτασε όμως! Αν το πάμε και για του χρόνου, που θα έχει σίγουρα και Τσάμπιονς Λιγκ, η λογική λέει πως αν δεν πάρει 4-5 παίκτες να βαθύνει το ρόστερ δεν θα αντέξει με 4 διοργανώσεις. Αυτή η Λέστερ όμως είναι κόντρα στην λογική. Τι μπορείς να πεις για την λογική; Μπορεί ο Ρανιέρι να πει πως "δεν θέλω πολλούς παίκτες, γιατί θα μου χαλάσουν τη χημεία" και με αυτούς τους παίκτες που έχει συν δυο μεταγραφές να δεις μια Λέστερ πάλι να προχωράει.
Α: Δεν πιστεύεις πως θα της φύγουν τα αστέρια της φέτος;
ΚΒ: Είναι πολύ πιθανό. Είναι θέμα απόφασης του προέδρου. Λεφτά θα πάρει πολλά. Και από το Τσάμπιονς Λιγκ και από το πρωτάθλημα, το θέμα δεν είναι οικονομικό. Το θέμα είναι αν πιστεύει πως αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει καλά πράγματα, τότε τους κρατάς όλους μια ακόμη χρονιά και πας ή αν πιστεύει πως είναι μια χρυσή ευκαιρία να πουλήσω τρεις παίκτες -τον Βάρντι, τον Μαχρέζ και τον Καντέ- και να κάνει την μπάζα του αιώνα.
Α: Πέραν της Λέστερ, ποια άλλη ομάδα ξεχωρίζεις φέτος;
ΚΒ: Την Τότεναμ! Δεν την περίμενα πως θα είναι τόσο δυνατή. Εκμεταλλεύτηκε βέβαια, όλη αυτή την τρύπα που υπάρχει με την πτώση των δυνατών ομάδων, αλλά ήταν και η ίδια πολύ καλή και δείχνει ότι μπορεί να είναι και καλύτερη του χρόνου. Έχει καλό προπονητή, έχει καλό κορμό με νέους παίκτες, παίζει ωραία μπάλα και είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το μοναδικό της πρόβλημα είναι πως είναι ομάδα που όταν φτάνει να κοιτάξει κατάματα την προοπτική του τίτλου, τρέμουν τα πόδια τους. Είναι ομάδα loser. Φέτος ας πούμε, είχε κάποιες στιγμές την Λέστερ σε απόσταση βολής, έφερνε μια ήττα, μια ισοπαλία και η ψαλίδα άνοιγε πάλι στους 5-7 βαθμούς, ενώ μπορούσε να την φτάσει στην ισοβαθμία ή στον πόντο.
Α: Από τους "μεγάλους" φέτος, ποια σε απογοήτευσε περισσότερο;
ΚΒ: Θα έλεγα την Άρσεναλ. Διότι είναι η ομάδα, που στην κατάσταση που είναι η Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Σίτι, είχε την χρυσή ευκαιρία να πάρει πρωτάθλημα. Και λέω χρυσή, γιατί είναι ομάδα που παραδοσιακά είναι τετράδα, βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει καλό κορμό, τον ίδιο προπονητή. Είχε όλα τα εχέγγυα δηλαδή, να πάρει φέτος πρωτάθλημα. Αφού δεν το πήρε και φέτος, με τα χάλια που είχαν οι υπόλοιποι, πότε θα το πάρει;
Α: Άρα θεωρείς πως πρέπει να αλλάξει προπονητή;
ΚΒ: Νομίζω πως με αυτόν τον προπονητή δεν μπορεί να πάει παραπάνω πια. Θα είναι μια ομάδα που θα βγαίνει στην τετράδα, θα πηγαίνει Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δε νομίζω πως μπορεί να πάει παραπάνω. Οι καλές μέρες του Βενγκέρ είναι πίσω, όχι μπροστά.
Α: Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις φετινές δυνατές ομάδες που απογοήτευσαν. Ποια θεωρείς πως θα έχει την μεγαλύτερη ανάκαμψη του χρόνου;
ΚΒ: Με βάση τα δεδομένα που ξέρουμε αυτή τη στιγμή, η Σίτι. Και λέω με βάση τα δεδομένα, γιατί στην Γιουνάιτεντ δεν έχει ανακοινωθεί ο Μουρίνιο, ο Κόντε στην Τσέλσι είναι μεγάλο ερωτηματικό για μένα. Ο Γκουαρντιόλα πέραν του ότι είναι καλός προπονητής, πάει στην Σίτι με την εγγύηση πως θα ανοίξει το πορτοφόλι και θα βγουν από μέσα λεφτά μαλλιαρά! Διότι αλλιώς δεν πάει πουθενά, χωρίς την εγγύηση πως θα του πάρουν τους παίκτες που θέλει.
Α: Επομένως, εμπιστεύεσαι τον Γκουαρντιόλα πως θα κάνει την διαφορά;
ΚΒ: Πιστεύω πως θα κάνει τη διαφορά ναι. Σε σχέση με αυτό που είδαμε φέτος από την Σίτι, δεν το συζητάω. Θα είναι σίγουρα καλύτερη. Αλλά θα πάρει και καλούς παίκτες, παίκτες από το πολύ πολύ πάνω ράφι. Γιατί η Σίτι έχει και τα χρήματα και με αυτό που κάνει φέτος που βρίσκεται στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ, βαραίνει λίγο την φανέλα της. Πλέον έχει και προπονητή που μπορεί να δελεάσει παίκτες να πάνε εκεί.
Α: Θα ταιριάξει το στυλ του στην Πρέμιερ Λιγκ;
ΚΒ: Κοίταξε να δεις. Νομίζω πως θα ταιριάξει. Θα πρέπει να βάλει κάποια στοιχεία δικά του και λίγο να σεβαστεί και τον τρόπο που παίζει η Σίτι. Το λάθος του όταν πήγε στην Μπάγερν την πρώτη χρονιά ήταν ότι πήγε να την κάνει μια Μπαρτσελόνα μέσα στη Βαυαρία και εκεί αντέδρασαν όλοι. Είχαν βγει όλοι και έλεγαν πως 'δεν μπορείς να μας κάνεις Μπαρτσελόνα". Το πήρε το μάθημά του από εκεί, διότι δεν θα φύγει καλά από εκεί, μόνο αν πάρει Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. που δεν το πήρε) μπορεί να φύγει λίγο καλύτερα. Το γυαλί έχει σπάσει εδώ και καιρό και νομίζω πως αυτό θα του γίνει μάθημα και θα σεβαστεί την χώρα που πάει και την ομάδα που πάει και δεν θα την προσαρμόσει ακριβώς στο δικό του πρότυπο.
Α: Πριν κλείσουμε, να σε ρωτήσω που σε ακούμε, που σε βλέπουμε, που σε διαβάζουμε;
ΚΒ: Καθημερινά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 15:00-17:00. Κάθε Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με το "Kick-Off". Και γραπτώς στο koolnews.gr που είμαι και διευθυντής και το οποίο είναι κυρίως ειδησεογραφικό, αλλά και στο οποίο αρκετά συχνά γράφω και δικά μου άρθρα για να βγάζω όλα όσα έχω μέσα μου.
Α: Να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη, ήταν τιμή μου και εκ μέρους όλων των μελών του Liverpoolfans.gr σου εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.
ΚΒ: Να είστε καλά, εγώ σας ευχαριστώ.