Όλα τα deals του καλοκαιριού!

Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης

Σε διάστημα 2 μηνών, η Liverpool κέρδισε 20,5εκ λίρες, έχασε παίκτες, ξόδεψε φειδωλά και αναμένεται να αποδείξει εντός των τεσσάρων γραμμών την ορθότητα του προγραμματισμού της... 

Ξημέρωσε (και μεσημέριασε) 2η Σεπτεμβρίου, ήτοι η μεταγραφική περίοδος του φετινού καλοκαιριού ολοκληρώθηκε, για τα καλά. Η Liverpool ξόδεψε συνολικά 64εκ. λίρες, και έβαλε στα ταμεία της 84,5εκ! Μάλιστα, η μεταγραφική δραστηριότητα του φετινού καλοκαιριού είναι αξιοσημείωτη, αφού για δεύτερη φορά στην ιστορία της ομάδας (η πρώτη ήταν το 2005), οι παίκτες που αποχώρησαν έφτασαν τους 13 (!), αριθμό ρεκόρ. 

Οι προσθήκες, αρχικά, ήταν (μόνο) 6. Ο Jurgen Klopp ενίσχυσε την αμυντική του γραμμή με την απόκτηση του Joel Matip (ελεύθερος), πρώην παίκτη της Schalke και του Ragnar Klavan (4,2εκ. λίρες/Augsburg). 

Βρήκε, επίσης, ανταγωνισμό για τον Mignolet στο πρόσωπο του Loris Karius (4,8εκ. λίρες/Mainz), ενώ αποφάσισε να φέρει ακόμα έναν τερματοφύλακα, μιας και ο Adam Bogdan δεν τον έπεισε ποτέ. Το όνομα αυτού Alex Manninger (ελεύθερος/Augsburg).
Τέλος, η μεσοεπιθετική γραμμή ενισχύθηκε με την απόκτηση του Georginio Wijnaldum (25εκ. λίρες/Newcastle) και του Sadio Mane (30εκ. λίρες/Southampton), που φέρει τον τίτλο της ακριβότερης μεταγραφής για φέτος. 


Περνώντας στις αποχωρήσεις παικτών, ο αριθμός 13 δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδυναμωμένο ρόστερ. Το φετινό καλοκαίρι προσφέρθηκε για ένα γενικό "ξεσκαρτάρισμα" και η αποχώρηση μιας ντουζίνας παικτών θεωρήθηκε από πολλούς απαραίτητη.

Παίρνοντας, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, η Liverpool δεν ανανέωσε τα συμβόλαια των Kolo Toure και Jose Enrique, με τον πρώτο να καταλήγει στη Celtic του Brendan Rodgers. Στη Σκωτία, επίσης, για λογαριασμό των Rangers, αναχώρησε ο Jordan Rossiter (250k λίρες), ενώ η Porto απέκτησε ως ελεύθερο τον Joao Teixeira, για τον οποίο πλήρωσε το υποχρεωτικό προβλεπόμενο αντίτιμο των 250k λιρών. 

Η πώληση νεαρών συνεχίστηκε, με τους Jerome Sinclair (4εκ. λίρες) και Sergi Canos (2,5εκ. λίρες/οψιόν επαναγοράς) να αποχωρούν για Watford και Norwich αντίστοιχα. Μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας στην ομάδα, αποχώρησε και ο Martin Skrtel (5,5εκ. λίρες), με νέο προορισμό την Fenerbahce. Επίσης, η Bournemouth βρήκε δύο αξιόμαχους ποδοσφαιριστές στα πρόσωπα των Jordon Ibe (15εκ. λίρες) και Brad Smith (6εκ. λίρες), για τους οποίους η Liverpool διατήρησε οψιόν επαναγοράς. 

Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η πώληση στη Stoke City του Joe Allen (13εκ. λίρες), που φάνηκε βελτιωμένος υπό τις οδηγίες του Jurgen Klopp. Με πώληση ολοκληρώθηκε και το σίριαλ γύρω από το πρόσωπο του Christian Benteke. Ο Βέλγος striker, ύστερα από προτάσεις επί προτάσεων και ώρες συζητήσεων, κατέληξε τελικά στην Crystal Palace έναντι 32εκ. λιρών! 

Τέλος, η φετινή deadline day έκρυβε δύο πολυαναμενόμενα deals για την ομάδα. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του Luis Alberto (6εκ. λίρες) στη Lazio, ενώ αποχώρησε και ο Mario Balotelli (ως ελεύθερος), τον οποίο η ομάδα αποδέσμευσε πλήρως, δείγμα της αμετανόητης απόφασής της να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί του (ακόμα κι αν δεν πάρει χρήματα από πιθανή πώληση του παίκτη). Ο Ιταλός κατέληξε στην OGC Nice. 

 Οι αποχωρήσεις, ωστόσο δεν σταμάτησαν εδώ, αφού άλλοι 9 ποδοσφαιριστές δόθηκαν δανεικοί για ολόκληρη τη φετινή σεζόν. Lazar Markovic (Sporting Lisbon), Jon Flanagan (Burnley), Allan de Souza (Hertha), Ryan Kent (Barnsley), Adam Bogdan (Wigan), Ryan Fulton (Chesterfield), Danny Ward (Huddersfield), Andre Wisdom (Red Bull Salzburg) και Taiwo Awoniyi (Nejmegen) αναμένεται να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι στο Melwood. 

Ολοκληρώνοντας το μεταγραφικό πανόραμα, αξίζει  να σημειώσουμε πως - για διάφορους λόγους ο καθένας - στην ομάδα παρέμειναν οι Mamadou Sakho, Danny Ings, Cameron Brannagan και Tiago Ilori. Για τον τελευταίο δεν υπήρξε καμία προσφορά και "καταδικάστηκε" να περάσει τη φετινή σεζόν στην U23, ενώ όσον αφορά στον έτερο νεαρό, τον Brannagan, η άρνηση της Wigan να δεχθεί τον όρο να τον χρησιμοποιήσει στο 75% των παιχνιδιών της, οδήγησε τη Liverpool στην απόφαση να τον κρατήσει στο Anfield. Σχετικά με τον Ings, ο Klopp αρνήθηκε να εξετάσει τις 8, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις που ήρθαν στα χέρια του για τον παίκτη και δήλωσε πρόθυμος να τον εμπιστευθεί. Τέλος, η περίπτωση Sakho συνεχίζει να προσφέρει συγκινήσεις, αφού ο Γάλλος stopper αποφάσισε να παραμείνει στην ομάδα και να μην αποχωρήσει ως δανεικός, παρά την απόφαση του Klopp να μην το χρησιμοποιήσει καθόλου τη φετινή σεζόν. 

Το μεταγραφικό παζάρι ολοκληρώθηκε, και ύστερα από τις πρώτες...επεμβάσεις του Jurgen Klopp, η Liverpool πορεύεται με ρόστερ 29 ατόμων, 5 εκ των οποίων προέρχονται από την U23.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.