Η ευχή από το(ν) Τζίνι, πραγματοποιήθηκε (Καλή Χρονιά, Κύριοι)

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
19η αγων. Premier League

Σε ένα μετριότατο ντέρμπι, η Λίβερπουλ άντεξε στο... σφυροκόπημα της Μάντσεστερ Σίτι, δεν έπιασε τρομερά επίπεδα απόδοσης αλλά ακόμα κι έτσι, κατάφερε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο το 2016, νικώντας τους "Πολίτες" με 1-0 στο Άνφιλντ χάρη σε κεφαλιά... οβίδα του Βαϊνάλντουμ στο 8' και μένοντας έτσι στο κυνήγι της Τσέλσι.

Επόμενος αγώνας για τους κόκκινους, με τη Σάντερλαντ (Δευτέρα 2/1, 17:00 - Cosmote Sport 1 HD) στο Stadium of Light.

Φτάσαμε και στο τελευταίο παιχνίδι του 2016. Μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από αρκετά γεγονότα για την ομάδα - άλλα ευχάριστα, άλλα δυσάρεστα.

Περιμέναμε εδώ και αρκετούς μήνες - από τη μέρα της κλήρωσης του πρωταθλήματος ακόμη - την 31η του Δεκέμβρη. Την περιμέναμε με την ελπίδα ότι θα ήμασταν στις υψηλές, στις προνομιούχες θέσεις της βαθμολογίας, ούτως ώστε μια ενδεχόμενη νίκη, να εκτόξευε τη διάθεσή μας στα ουράνια (έχοντας πάντα... κρατημένα τα φρένα).

Οι μήνες περνούσαν, η ομάδα πραγματοποιούσε (κατά καιρούς) εξαιρετικά δείγματα, οι απαιτήσεις ολοένα και ανέβαιναν, και είχε φτάσει πλέον η στιγμή για την τελευταία παράσταση μπροστά στο κοινό της.

Το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι, ιδίως έτσι όπως εξελίσσεται η σεζόν για τη Λίβερπουλ, το περίμεναν άπαντες στις τάξεις των φιλάθλων. Από τον πιο μικρό έως και τον πιο μεγάλο. Η έξαρση, το πάθος, η δύναμη της πίστης και της αφοσίωσης στην ομαδική προσπάθεια.

Είναι πολλά εκείνα τα στοιχεία που δίνουν άλλο νόημα και πνοή στην προσμονή για ένα τέτοιο ντέρμπι. Κι ήταν όλα φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε αυτό το παιχνίδι να διεξάγεται λίγες μόνο ώρες προτού μας αποχαιρετήσει το 2016. Δηλαδή, πόσο ακόμα να... φωνάξει το μοναδικό κομμάτι που έλειπε από το παζλ - η ΝΙΚΗ - για να μας κάνει ευτυχισμένους;


Όπερ και εγένετο. Χωρίς να... βγάλει μάτια με το παιχνίδι της στον αγωνιστικό χώρο (αλλά με την άμυνά της να κρίνεται αξιέπαινη), η Λίβερπουλ κατάφερε να λυγίσει τη Σίτι με 1-0 στο Άνφιλντ, τρίβοντας απλά το... μαγικό λυχνάρι, μέσα από το οποίο εμφανίστηκε (τ)ο... Τζίνι και ξελάσπωσε την ομάδα του.

Έτσι, η Λίβερπουλ διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση με 43 βαθμούς, μένοντας στο -6 από την (πάντα) πρωτοπόρο Τσέλσι, στο +3 από την Άρσεναλ, και αυξάνοντας τη διαφορά στους 4 βαθμούς από τη Μάντσεστερ Σίτι.


Πέραν των άλλων, αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το 2016 για τη Λίβερπουλ, ήταν ιδιαίτερο για αρκετούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς, δύο πιο συγκεκριμένα, συνιστούν ρεκόρ για τον σύλλογο.
Για αρχή, οι κόκκινοι έχουν συγκεντρώσει 43 βαθμούς σε 19 αγώνες (αναφερόμενοι μόνο στο δεύτερο μισό της χρονιάς, μιας και μιλάμε για την τρέχουσα σεζόν), απολογισμός που δεν είχαν ποτέ από το 1992. Μέχρι και πριν τη νίκη επί της Σίτι, κορυφαία επίδοση πρώτου γύρου ήταν οι 42 βαθμοί της σεζόν 2008-09, από την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, που είχε τερματίσει τελικά δεύτερη με 86 βαθμούς. 
Το δεύτερο ρεκόρ του συλλόγου, αφορά στο σύνολο των γκολ. Η Λίβερπουλ έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχοντας πετύχει 46 γκολ (την τρέχουσα σεζόν) και 87 συνολικά (επίδοση που είχε και το 1985, πριν την καθιέρωση της Premier League όπως τη γνωρίζουμε σήμερα), περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μέσα στο 2016!

Το ματς

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το παιχνίδι για τη Λίβερπουλ. Οι γηπεδούχοι πήραν δύναμη από τον κόσμο στις εξέδρες που... έσπρωχνε τους παίκτες από το πρώτο κιόλας λεπτό, εκμεταλλεύτηκε τη φρεσκάδα και την εκρηκτικότητα που διαθέτει από τη μέση και μπροστά, και κατάφερε να προηγηθεί νωρίς-νωρίς.


Ο Φιρμίνο βρήκε ωραία τον Λαλάνα, αυτός κράτησε τη μπάλα, έκανε την κατάλληλη στιγμή σέντρα με το αριστερό στον Βαϊνάλντουμ, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Κολάροφ στον αέρα, και με εξαιρετική κεφαλιά έκανε το 1-0 μόλις στο 8'! Δεύτερο γκολ στη σεζόν για τον "Τζίνι", έβδομη ασίστ για τον Λαλάνα - κάτι που αποτελεί ρεκόρ καριέρας. Οι πανηγυρισμοί στο Άνφιλντ, εκκωφαντικοί!

Η Σίτι προσπάθησε να συνέλθει από το γρήγορο... χαστούκι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε - τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Κι αυτό διότι το μομέντουμ ήταν συντριπτικά υπέρ των κόκκινων, οι οποίοι πίεζαν ψηλά τη Σίτι και δεν της άφηναν χώρο ούτε για να... πάρουν ανάσα. Ο Βαϊνάλντουμ απείλησε εκ νέου στο 26', ο Τσαν στο 30', και η ομάδα του Γκουαρντιόλα εξακολουθούσε να παραμένει... άφαντη, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος χωρίς κανένα σουτ στον στόχο.

Στην επανάληψη όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με... αγριεμένη διάθεση στο γήπεδο, κέρδισαν μέτρα και φάνηκαν πιο ορεξάτοι στο παιχνίδι τους. Ακόμη κι έτσι βέβαια, η απόδοση της Σίτι δεν φάνηκε να επηρεάζει σε σοβαρό βαθμό τη Λίβερπουλ.


Στο 54', ο Αγουέρο απείλησε (για πρώτη φορά στο παιχνίδι), με το αδύναμο πλασέ του Αργεντίνου να καταλήγει στην αγκαλιά του Μινιολέ, ο οποίος μπλόκαρε εύκολα την μπάλα. Στην αμέσως επόμενη φάση, ήρθε και η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους "Πολίτες". Ο Σίλβα, μετά από εξαιρετική προσωπική ενέργεια, έκανε το πλασέ αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα από την εστία του Μινιολέ, ενώ λίγο αργότερα ο Κολάροφ έπιασε μονοκόμματο σουτ αλλά ο Βέλγος τερματοφύλακας δήλωσε πάλι το παρόν.

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε, ολοκληρωτικά, στη Μάντσεστερ Σίτι. Η Λίβερπουλ ένιωθε την πίεση στο... πετσί της αλλά έδειχνε πως είχε ακόμα δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρόλοι άλλαξαν στην επανάληψη, καθώς οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που δεν απείλησαν καθόλου την εστία του Μπράβο. Κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στην ασφυκτική πίεση των φιλοξενούμενων, οι οποίοι ανάγκαζαν συνεχώς τους κόκκινους σε λάθη στη μεσαία γραμμή.

Ο χρόνος κυλούσε, η αγωνία στο κατακόρυφο. Η Λίβερπουλ έπαιζε με τη φωτιά (ο Κλοπ αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Χέντερσον που τραυματίστηκε), η Σίτι ανέβασε την απόδοσή της, είχε την κατοχή αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ισοφαρίσει, με το τελικό σφύριγμα να χαρίζει πολλά χαμόγελα για μια χρονιά που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο!

Σχόλιο


Παίζοντας σωστά αμυντικά, με αλληλοκαλύψεις, εξουδετέρωση του αντιπάλου και αντεπιθέσεις, η ομάδα του Κλοπ κατάφερε να πάρει (ακόμη μία) νίκη σε ντέρμπι στη σεζόν, και συνέχισε το... κυνήγι για την πρώτη θέση. Χωρίς ιδιαίτερες φάσεις το ντέρμπι, από ένα ημίχρονο η κάθε ομάδα. Νίκησε αυτή που άντεξε ως το τέλος.

Οι συνθέσεις

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Λόβρεν, Κλάβαν, Μίλνερ, Χέντερσον (Οριζί 64'), Τσαν, Βαϊνάλντουμ, Λαλάνα, Μανέ (Λούκας 89'), Φιρμίνο
Μάντσεστερ Σίτι: Μπράβο, Ζαμπαλέτα (Νάβας 86'), Οταμέντι, Στόουνς, Κολάροφ, Φερναντίνιο, Τουρέ (Ιχεανάτσο 89'), Σίλβα, Στέρλινγκ, Ντε Μπρόινε, Αγουέρο

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Jordan Henderson (@jhenderson) στις
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.