Έβγαλε γούστα αλλά μένει ακόμα μία τελευταία παράσταση

Επιμέλεια: Τάσος Ζαννής.
37η αγων. Premier League.

Ο Στάριτζ αναγεννήθηκε, ο Κουτίνιο άνοιξε το μαγικό κουτί (δύο γκολ, μία ασίστ), η Λίβερπουλ συνδύασε ουσία με θέαμα μετά από καιρό, και θριάμβευσε στο Στάδιο του Λονδίνου με 4-0 επί της Γουέστ Χαμ, έχοντας πλέον στα χέρια της την τέταρτη θέση.

Επόμενος αγώνας για τους κόκκινους, με την Μίντλεσμπρο (Κυριακή 21/5, 17:00) για την 38η και τελευταία αγωνιστική της Premier League.

Το έχουμε πει, και το έχουμε δει με τα μάτια μας. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει καθόλου συχνά, όταν όμως βρεθεί στην καλή της μέρα, κάνει θαύματα.


Η Λίβερπουλ βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα, ο Στάριτζ σκόραρε για πρώτη φορά με τον Γενάρη, ο Κουτίνιο πετούσε... φωτιές επιθετικά (πετυχαίνοντας δύο και μοιράζοντας μία ασίστ), ο Οριζί έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, κι έτσι η ομάδα του Κλοπ επικράτησε με το εμφατικό 4-0 στο Λονδίνο της Γουέστ Χαμ, και μπορεί να ορίζει και πάλι μόνη της την μοίρα της για την έξοδο στο Champions League.

Κι αυτό διότι, με το πέρας και της προτελευταίας αγωνιστικής έχουμε τα εξής στοιχεία:


  • Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην τρίτη θέση (73 β.), έχοντας όμως πάντα παιχνίδι(α) περισσότερο/α. Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στην τέταρτη θέση (72 β.), η Άρσεναλ στην πέμπτη (69 β.) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έκτη (65 β.).

  • Η Γιουνάιτεντ εγκατέλειψε την μάχη μετά και από την ήττα της από την Τότεναμ (έχει ρίξει το βάρος της στο Europa League, μιας και με την κατάκτησή του, θα βρίσκεται στους ομίλους του Champions League) καθώς, ακόμα κι αν νικήσει τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια της, θα φτάσει μάξιμουμ τους 71 βαθμούς.
  • Οπότε, βγάζοντας έξω τη Γιουνάιτεντ, μας μένουν Σίτι και Άρσεναλ που διεκδικούν τον ίδιο στόχο με τη Λίβερπουλ, με αμφότερες να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.
  • Η Σίτι παίζει με την Γουέστ Μπρομ αύριο (16/5) και την Γουότφορντ στις 21/5, ενώ η Άρσεναλ με την Σάντερλαντ αύριο (16/5) και την Έβερτον στις 21/5. Σύμφωνα πάντα με τη λογική, αν υπολογίσουμε ότι Σίτι και Άρσεναλ θα συνεχίσουν με νίκες, η τελευταία αγωνιστική θα βρίσκει στην τρίτη θέση τη Σίτι (75 β.), στην τέταρτη τη Λίβερπουλ (73 β.) και στην πέμπτη την Άρσεναλ (72 β.).
  • Με νίκη της βέβαια η Λίβερπουλ επί της Μίντλεσμπρο, καπαρώνει εκείνη την τέταρτη θέση, και δεν την ενδιαφέρει κανείς και τίποτα. Το θέμα είναι όμως να νικήσει την τελευταία αγωνιστική. Να κάνει δηλαδή το καθήκον της, για τελευταία φορά για φέτος μπροστά στον κόσμο της.
Το ματς

Η... αναγέννηση του Στάριτζ και μια τρελή-τρελή φάση στο 45'

Οι κόκκινοι (αγωνιζόμενοι με τις κίτρινες εμφανίσεις), δεν ξεκίνησαν καλά στο παιχνίδι και μέχρι το πρώτο εικοσάλεπτο, αντιμετώπιζαν μικροπροβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία.


Η Γουέστ Χαμ απείλησε για πρώτη φορά στο 7' με τον Μπάιραμ να αστοχεί από καλή θέση, ενώ στο 11' ήρθε η απάντηση από πλευράς φιλοξενούμενων. Ο Κουτίνιο εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Ματίπ έπιασε την σκαστή κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Αντριάν. Ένα λεπτό αργότερα, ο Φερνάντες έκανε το σουτ και ο Μινιολέ έβγαλε με δυσκολία σε κόρνερ.


Όσο περνούσε η ώρα, η Λίβερπουλ έβρισκε τον ρυθμό που ήθελε, κι έτσι ανέβασε αρκετά την απόδοσή της, με τον Κουτίνιο να ηγείται της προσπάθειας των κόκκινων, ο οποίος απείλησε δις (15', 26') την εστία του Αντριάν χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

Παρότι η ομάδα του Μπίλιτς ήταν... σφιχτή στα μετόπισθεν, η Λίβερπουλ δεν δυσκολευόταν να βρει χώρους και να κινηθεί γύρω από την περιοχή των γηπεδούχων. Στάριτζ (30') και Μίλνερ (34') δοκίμασαν... κάτι σαν σουτ χωρίς επιτυχία, αλλά ο πρώτος δεν άργησε να πανηγυρίσει.


Ο Κουτίνιο πήρε την μπάλα, την κουβάλησε όσο χρειαζόταν, σήκωσε το κεφάλι και με μαγική πάσα βρήκε τον Στάριτζ, ο οποίος πέρασε και τον Αντριάν, και έκανε το 0-1 στο 35', πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα (σκόραρε για πρώτη φορά μετά τις 2 Ιανουαρίου).

Όλα είχαν πλέον βρει τον δρόμο τους για τη Λίβερπουλ. Ή, τουλάχιστον, έτσι πίστευε, διότι, παρά την κυριαρχία της στο πρώτο μέρος, λίγο έλειψε μια αδράνεια στην άμυνα, να της κοστίσει ακριβά.


Στο ένα από τα δύο συνολικά κόρνερ που κέρδισε στο πρώτο μέρος η Γουέστ Χαμ, ο Λόβρεν έχασε τον Αγιού, ο οποίος έστειλε την μπάλα δύο φορές στο δοκάρι, με τον Μινιολέ να μπλοκάρει, τις καρδιές των φίλων της Λίβερπουλ να επανέρχονται στις θέσεις τους, και τον Στάριτζ να... κατσαδιάζει τον Λόβρεν. Όλα αυτά στο 45'!

Η αλήθεια είναι ότι η ευκαιρία του Αγιού είναι από αυτές τις τρελές, τις ανεπανάληπτες, που όσες φορές κι αν τις δεις, δεν θα καταλάβεις πώς έγινε και δεν μπήκε η μπάλα στα δίχτυα.

Το πήρε πάνω του ο Κουτίνιο

Στην επανάληψη, έχοντας και το προβάδισμα, η Λίβερπουλ δεν επαναπαύτηκε, δεν... κάθισε στο 0-1. Ήταν ολοφάνερο ότι ο Κλοπ είχε δώσει εντολή να πιέζει ψηλά την Γουέστ Χαμ ώστε να κλέβει την μπάλα γρήγορα και να πετύχει ένα δεύτερο γκολ. Όπερ και εγένετο, έτσι όπως το ζήτησε ο Γερμανός.


Οι κόκκινοι ξεκίνησαν... φουριόζοι το δεύτερο μέρος με τριπλή ευκαιρία μόλις στο 47'. Στην αρχή ο Στάριτζ έκανε το δυνατό σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή αλλά ο Αντριάν έδιωξε εντυπωσιακά. Στην εξέλιξη της φάσης, προσπάθησε κι ο Λαλάνα να τον νικήσει αλλά ο τερματοφύλακας έδιωξε ξανά, όπως έκανε και δευτερόλεπτα αργότερα, στο σουτ εντός περιοχής του Βαϊνάλντουμ.


Σπουδαίες αποκρούσεις από τον πορτιέρο των γηπεδούχων, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα λίγο αργότερα για να σταματήσει τον Μικρό Μάγο. Στο 57', ο Βαϊνάλντουμ έπιασε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ σουτ στην κίνηση, με την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι, αλλά στη συνέχεια, ανέλαβε δράση ο Κουτίνιο, ο οποίος με ελίχθηκε και την κατάλληλη στιγμή με χαμηλό δυνατό σουτ, έκανε το 0-2!

Από κει και πέρα, τα πράγματα απλοποιήθηκαν αρκετά για τη Λίβερπουλ, καθώς έπαιζε πιο ελεύθερα και έκανε την μία φάση μετά την άλλη. Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά και ο Βραζιλιάνος το έκανε ξανά!

Ο Βαϊνάλντουμ έριξε - άθελά του - αγκωνιά στον Ριντ (και ακούμπησε την μπάλα με το χέρι) στην διεκδίκηση της μπάλας, ο διαιτητής δεν έδειξε τίποτα, και στην εξέλιξη της φάσης, σε μια αντεπίθεση για σεμινάριο από τη Λίβερπουλ, ο Κουτίνιο έδωσε τον Τσαν, αυτός πάσαρε στον Βαϊνάλντουμ, κι αυτός, με έξυπνο τρόπο, βρήκε ξανά τον Βραζιλιάνο, κι αυτός από κοντά έκανε το 0-3 στο 61'!

Καθώς οι γηπεδούχοι πήγαιναν στη σέντρα, διαμαρτύρονταν σε έντονο βαθμό στον διαιτητή. Και δικαίως το έκαναν, καθώς η Γουέστ Χαμ έπρεπε να είχε πάρει το πέναλτι.


Ο Κλοπ έβλεπε εμφανώς ικανοποιημένος από τον πάγκο την ομάδα του να κυριαρχεί απόλυτα στο γήπεδο, και να απολαμβάνει τις προσπάθειες των παικτών του. Ο Οριζί, έβαλε κι αυτός το όνομά του στη... λίστα με τα δοκάρια του ματς, καθώς το δυνατό σουτ που εξαπέλυσε στο 65', κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι.


Αυτό που δεν πέτυχε στο 65' όμως, το πέτυχε λίγο αργότερα ο νεαρός Βέλγος. Μετά από ωραίο... χορευτικό από δεξιά του Στάριτζ, ο Άγγλος βρήκε τον Λαλάνα, αυτός δεν μπόρεσε να κάνει το σουτ, η μπάλα κατέληξε στον Βαϊνάλντουμ κι από αυτόν στον Οριζί, και ο τελευταίος με κοντινή προβολή διαμόρφωσε το τελικό 0-4 στο 75'!

Ο Βέλγος, μάλιστα, έχασε ακόμη δύο καλές ευκαιρίες (79'), ενώ η Γουέστ Χαμ απείλησε για τελευταία φορά τον Μινιολέ με το ωραίο σουτ στην κίνηση του Σνόντγκρας να περνάει μόλις άουτ στο 84'.

Σχόλιο


Απόλυτη κυρίαρχος, από την αρχή ως το τέλος, ήταν η Λίβερπουλ στο Λονδίνο, έχοντας τον Κουτίνιο ως κύριο εκφραστή των επιθετικών της αρετών, ο οποίος πήρε απ' το χέρι την ομάδα του, και την οδήγησε σε μια σπουδαία νίκη. Μια νίκη όμως που δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν συνδυαστεί με μία τελευταία νίκη στο παιχνίδι με την Μίντλεσμπρο (21/5), ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της εξόδου στα προκριματικά του Champions League.

Οι συνθέσεις

Γουέστ Χαμ: Αντριάν, Μπάιραμ, Ζοζέ Φόντε (55' Φλέτσερ), Γουίνστον Ριντ, Κόλινς, Κρέσγουελ, Εντμίλσον Φερνάντες, Νόρντβεϊτ, Αγιού (77' Σνόντγκρας), Λανσίνι, Καλέρι (55' Φεγκουλί)
Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κλάιν, Ματίπ, Λόβρεν, Μίλνερ, Τσαν, Βαϊνάλντουμ, Κουτίνιο (89' Γούντμπερν), Λαλάνα (89' Γκρούγιτς), Οριζί, Στάριτζ (87' Λούκας)









Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Philippe Coutinho (@phil.coutinho) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daniel Sturridge - Dstudge (@iamdanielsturridge) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Divock (@divockorigi) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adam Lallana (@officiallallana) στις


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alberto Moreno (@amplfc18) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nathaniel Clyne (@nathaniel_clyne) στις


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dejan Lovren (@dejanlovren06) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simon Mignolet (@22mignolet22) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jordan Henderson (@jhenderson) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emre Can (@ec2323) στις
Share on Google Plus

About Τάσος Ζαννής

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.