Στους ισχυρούς η Liverpool! Δείτε τους πιθανούς αντιπάλους

Η πρόκριση στα play-offs του Champions League εξάπτει τον ενθουσιασμό και επιπλέον το ενδιαφέρον μας να ρίξουμε μια ματιά στους πιθανούς και σίγουρους αντιπάλους της Liverpool.

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Δεν μπορώ να κρύψω πως αυτή η περίοδος του χρόνου είναι από τις αγαπημένες μου, όταν βέβαια υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη Liverpool αν δεν προκρινόμασταν θα έβαζα τα κλάματα. Λατρεύω το speculation, τα θεωρήματα και τους συνδυασμούς αντιπάλων και παρακολουθώ με τρελό ενδιαφέρον τα προκριματικά και των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να μην κρατηθώ και να κάνω την έρευνα μου από την αρχή κι όλας της τελευταίας εβδομάδας. Ωστόσο περίμενα την επιβεβαίωση της Liverpool για να τη δημοσιεύσω, μιας και σε άλλη περίπτωση θα κορόιδευα την ομάδα, εσάς, και τον εαυτό μου. Ξεκινάμε λοιπόν!



Champions Route (προς απόκτηση γνώσεων)


Με την κατάκτηση της 4ης θέσης της Premier League, η Liverpool κατοχύρωσε τη θέση της στο League Route των Play-off του Champions League. Τι σημαίνει League Route? Η UEFA, αρχικά, έχει χωρίσει τον Γ' Προκριματικό Γύρο και τα Play-offs (ουσ. Δ' Προκρ. Γύρος) σε δύο κατηγορίες: Champions Route και Leauge Route. Στην πρώτη συμμετέχουν οι Πρωταθλητές χωρών (βλ. Ολυμπιακός, Vitorul), η κατάκτηση του πρωταθλήματος των οποίων δεν οδηγεί απευθείας στους ομίλους, λόγω χαμηλής δυναμικότητας της χώρας στη βαθμολογία της UEFA. Κάποτε, και ο ελληνικός πρωταθλητής δεν χρειαζόταν να υποστεί την "ταλαιπωρία" των προκριματικών (βλ. απευθείας συμμετοχές Ολυμπιακού στους ομίλους), ωστόσο εξαιτίας των πρόσφατων...χαμηλών πτήσεων των ελληνικών ομάδων, η χώρα μας έπεσε στη βαθμολογία της ομοσπονδίας. 

Η Champions Route, μάλιστα, εν αντιθέσει με τη League Route, επηρεάζεται από τις προηγούμενες προκριματικές φάσεις (σ.σ α' και β'), μιας και στον Γ' Προκριματικό Γύρο συμμετέχουν μόλις 3 ομάδες απευθείας και οι 17 νικητές του Β' Προκριματικού. Στη φάση των Play-offs δε, καμία ομάδα δεν προκρίνεται απευθείας από το πρωτάθλημα της, αλλά οι 10 νικητές του Γ' Προκριματικού θα διεκδικήσουν 5 θέσεις στους ομίλους της διοργάνωσης.



League Route (αυτή που μας αφορά)


Η  League Route είναι ανεξάρτητη από τους πρώτους δύο προκριματικούς γύρους, και σε αυτήν συμμετέχουν ομάδες που δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους (βλ. Sevilla, Liverpool, Hoffenheim). Ξεκινά από τον Γ' Προκριματικό Γύρο με τη συμμετοχή 10 και την πρόκριση 5 ομάδων στα Play-offs. Στα τελευταία, άλλες 5 ομάδες προστίθενται (σύνολο 10 και πάλι) για να διεκδικήσουν τα 5 εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League. 

Η Liverpool προκρίθηκε απευθείας στα Play-offs. 

Ισχυροί VS Αδύναμοι


Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι ομάδες κάθε προκριματικής φάσης χωρίζονται σε δύο pots/groups: αυτό των ισχυρών και εκείνο των αδυνάμων. Η διάκριση αυτή βασίζεται στη θέση κάθε ομάδας στη σχετική βαθμολογία της UEFA. Έτσι, στις κληρώσεις που ακολουθούν, κάθε ισχυρός αντιμετωπίζει έναν αδύναμο. απολαμβάνοντας το πλεονέκτημα που του έδωσαν οι πρόσφατες καλές πορείες του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Liverpool είναι 34η στη λίστα της UEFA, με 56.135 πόντους.




Οι αντίπαλοι της Liverpool (στο ψητό)


Στην League Route των Play-offs τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και οι συμμετέχοντες, κατά φθίνουσα σειρά προς τον πιο αδύναμο, είναι οι εξής:

  • Sevilla (ESP 4th)........................112.942 
  • Liverpool (ENG 4th)...................56.135
  • Napoli/Roma (ITA 3rd).....88.666/53.666 
  • Sporting CP (POR 3rd)................36.866
  • Hoffenheim (GER 4th)......................N/A
Αναμένοντας, λοιπόν, τη λήξη του ιταλικού πρωταθλήματος, ο τρίτος του οποίου θα πλαισιώσει τη Liverpool στα Play-offs του Champions League (και λογικά στο pot των ισχυρών), οι Reds μέχρι στιγμής βρίσκονται κάτω μόνο από την ισπανική Sevilla που έχει τη διπλάσια βαθμολογία.

Ξεκάθαρα, επίσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη Liverpool και τη δική της τοποθέτηση στα pots ισχυρών/αδυνάμων, έγιναν σήμερα τα πράγματα στη League Route τoυ Γ' Προκριματικού Γύρου. Από εκεί, 5 ομάδες θα προκριθούν στα Play-offs και, ύστερα από τα τελευταία αποτελέσματα των πρωταθλημάτων, που άφησαν μόνο δύο βαθμολογικά υπέρτερες της Liverpool ομάδες σε αυτό τον γύρο (D. Kyiv και Ajax), οι Reds εξασφαλίζουν και μαθηματικά την συμμετοχή τους στο pot των ισχυρών. Εάν, μάλιστα, ο Ajax κατακτήσει το Europa League την Τετάρτη 24 Μαϊου, θα προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Champios League, κάτι που κάνει τα πράγματα για τη Liverpool ακόμα πιο ξεκάθαρα. Ο πίνακας των ομάδων στον Γ' Προκριματικό Γύρο έχει ως εξής:

  • Dynamo Kyiv (UKR 2nd).......................................................67.526 
  • Ajax (NET 2nd)......................................................................67.212 
  • Plzen/Slavia Prague (CZE 2nd)...................................40.635/8.135
  • CSKA Moscow (RUS 3rd)......................................................39.606 
  • Club Brugge (BEL 2nd)..........................................................39.480
  • FCSB (ROM 2nd)...................................................................35.370
  • ΠΑΟΚ/ΠΑΟ/Πανιώνιος/ΑΕΚ (GRE 2nd)....35.080/15.080/N/A/6.580
  • Young Boys (SWI 2nd)....................................,.......................28.915
  • Nice (FRA 3rd)........................................................................16.833
  • Istanbul/Besiktas/Fenerbahce (TUR 2nd).......10.340/45.840/51.840

*FCSB=FC Steaua Bucuresti

Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα του Γ' Προκριματικού Γύρου, η Liverpool δεν θα αντιμετωπίσει κάποια εκ των Sevilla, Dynamo Kyiv, Ajax αλλά ούτε και την 3η της Ιταλίας. Στη Serie A, η Roma βρίσκεται 2η πάνω από τη Napoli, με διαφορά ενός βαθμού και μία αγωνιστική να απομένει. Στην Τουρκία τώρα, η Fenerbahce περιμένει θαύματα για να προκριθεί, ενώ δεδομένης της φόρμας της πρωτοπόρου Besiktas, η πιο πιθανή για να βγει δεύτερη μετά το πέρας των δύο τελευταίων αγωνιστικών είναι η Istanbul. Τέλος, στην Τσεχία απομένει μία αγωνιστική στο τέλος της οποίας, κατά πάσα πιθανότητα, η Viktoria Plzen θα έχει παραμείνει δεύτερη πίσω από την Slavia Prague.


Πότε θα γίνουν αυτά;



Η κλήρωση για τα play-offs θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου με την πρώτη αναμέτρηση να γίνεται στις 15 ή στις 16 Αυγούστου(τη βδομάδα που ακολουθεί την έναρξη της Premier League), με τον επαναληπτικό να γίνεται μια βδομάδα αργότερα, στις 22 ή στις 23 Αυγούστου.
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.