Η ταραχή του Coutinho...προδίδει την Barcelona?

Με αφορμή το άρθρο και τις σκέψεις της Melissa Reddy, καταγράφουμε το ιστορικό της υπόθεσης Coutinho και σκεφτόμαστε λίγο πιο βαθιά στα γεγονότα που την συνιστούν...

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 

Πρώτα απ' όλα, ας κάνουμε ένα χρονογράφημα, για να μπορούμε να τοποθετήσουμε τη σκέψη μας πάνω σε αυτό: Στις 21 Ιουλίου, η Barcelona βλέπει την προσφορά της, £72εκ., για τον Coutinho, να απορρίπτεται από τη Διοίκηση της Liverpool. Η προετοιμασία των Reds συνεχίζεται, σε Hong-Kong και Γερμανία, με τον Klopp και την FSG να αναφέρουν δημόσια πως ο παίκτης δεν είναι προς πώληση.

Στις 9 Αυγούστου, οι Καταλανοί επανέρχονται με δεύτερη προσφορά, ύψους £90.3εκ. (£77εκ. και £13εκ. μπόνους), λαμβάνοντας και πάλι αρνητική απάντηση. Η επιμονή των Ισπανών και το speculation στις τάξεις των media και των φιλάθλων, οδήγησε έπειτα τη Διοίκηση σε μια ανακοίνωση, το πρωί της Παρασκευής, στην οποία αναφέρεται: "Θέλουμε να παρέχουμε σαφήνεια όσον αφορά τη θέση μας σχετικά με πιθανή αποχώρηση του Philippe Coutinho. Η οριστική στάση της ομάδας είναι ότι δεν θα ληφθούν υπόψη προσφορές για τον Philippe και ότι θα παραμείνει μέλος της Liverpool Football Club όταν κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο του καλοκαιριού."

Στις 15:00 της ίδιας ημέρας, το Sky Sports μεταδίδει, ύστερα από πληροφορίες που το έδωσε "μέλος του στενού κύκλου του Coutinho" πως ο παίκτης κατέθεσε αίτημα μεταγραφής, είναι δυσαρεστημένος με τη στάση της Liverpool και έχει κακή σχέση με τον Klopp. Κάτι τέτοιο (αποστολή αιτήματος) δεν είχε ωστόσο συμβεί - ακόμα - και η Liverpool απαντούσε αρνητικά στους δημοσιογράφους που καλούσαν τα κεντρικά για εξηγήσεις. Λίγα λεπτά μετά, το αίτημα μεταγραφής έγινε πραγματικότητα. Η αποστολή έγινε στον τεχνικό διευθυντή, Mike Gordon, κατευθείαν από τον Philippe Coutinho, μέσω e-mail που έφερε την υπογραφή του.

Άμεσα, η Διοίκηση του συλλόγου, όμως, δήλωσε πως δεν πρόκειται να αναγκαστεί να προβεί σε κάποια κίνηση μετά από τις προκείμενες εξελίξεις, και θα παραμείνει σταθερή στην επιθυμία της να μην πουλήσει τον παίκτη. 

------------

Και πάμε στο ζουμί της υπόθεσης:

Το αίτημα μεταγραφής έγινε επειδή ο Coutinho απογοητεύτηκε με την επίσημη τοποθέτηση-ανακοίνωση της FSG ή μήπως λόγω...εξωτερικής πίεσης; 

Η αλήθεια στην όλη ιστορία είναι πως από την αρχή η FSG δήλωνε αρνητική στην πώληση του παίκτη. Θες με την απόρριψη των δύο προτάσεων της Barcelona; Θες με τις επίσημες τοποθετήσεις ή με τις δηλώσεις του Klopp; Με κάθε τρόπο, και φυσικά αρκετές φορές, η Διοίκηση φρόντισε να κάνει γνωστή σε όλους (Καταλανούς, παίκτη, Klopp, φιλάθλους, δημοσιογράφους) τη θέση της.

Αν, λοιπόν, ο Coutinho, που ήθελε "να πάει στη Barcelona μόνον αν η συμφωνία με τη Liverpool επερχόταν με φιλικό τρόπο", επιθυμούσε οπωσδήποτε τη μεταγραφή αυτή, δεν θα έστελνε αίτημα μεταγραφής στις 23 Ιουλίου; Δεν θα έστελνε στις 9 Αυγούστου; Δεν θα έστελνε όταν ο Klopp προσωπικά του είπε πως δεν εγκρίνει τη μεταγραφή του στους Καταλανούς; 

Θα το έκανε. Αλλά για κάποιο λόγο το αίτημα μεταγραφής ήρθε ξαφνικά, σαν βεβιασμένο, μία μέρα πριν το πρωτάθλημα. Λες και τώρα κατάλαβε ο Coutinho πως η Liverpool δεν είναι διατεθειμένη να τον αφήσει να φύγει...

Κοιτώντας προηγούμενες (και ταυτόχρονες) κινήσεις της Barcelona για άλλους παίκτες, είναι δηλωτικό του νοήματος που θέλουμε να σας περάσουμε, και επίσης γελοίο, το παράδειγμα του Ousmane Dembele. Ο Γάλλος, μόλις η Dortmund απέρριψε προσφορά για το πρόσωπο του, ύψους £90εκ. περίπου, δεν εμφανίστηκε στην προπόνηση, παραλείποντας να ενημερώσει οποιονδήποτε και με τους Κίτρινους να τον ψάχνουν μέχρι και στο Twitter...

Αρκετές ημέρες πριν, ο Veratti της PSG απέλυε τον manager του καταθέτοντας δημόσια πως "όσα ακούστηκαν για την επιθυμία μου να μεταγραφώ στην Barcelona ήταν λόγια του ατζέντη μου και όχι δικά μου. Είμαι ενθουσιασμένος που θα παραμείνω στην Παρί". Στιγμές νωρίτερα, οι Παριζιάνοι κατήγγελλαν πως ο πρώην manager του Veratti κρατούσε "εγκλωβισμένο" τον ποδοσφαιριστή και τον ανάγκαζε προς την κατεύθυνση της μεταγραφής. Με PSG και Veratti, λοιπόν, αρνητικούς, και νέο ατζέντη για λογαριασμό του τελευταίου, η Barcelona εξαφανίστηκε ήσυχα από το τοπίο, προδίδοντας πως οι έως τότε κινήσεις της έγιναν με τρόπο υποχθόνιο. 

Έτσι και στην περίπτωση του Philippe Coutinho, βλέποντας πως οι διαπραγματεύσεις με την FSG οδηγούν σε αδιέξοδο, οι άνθρωποι της Barcelona έστρεψαν την ασκούμενη πίεση στον παίκτη. Δημιουργώντας, δηλαδή, ένα κλίμα "τώρα ή ποτέ", με επιθετική και απαιτητική στάση εφημερίδων, προσπαθούν να πείσουν τον Βραζιλιάνο πως πρέπει να βιαστεί να πετύχει τη συμφωνία, και φυσικά να αναλάβει δράση ο ίδιος. 

Γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, αν ο Coutinho ήθελε όντως να φύγει από φέτος, θα το είχε δηλώσει - με τον τελεσίδικο τρόπο που το έκανε προχθές - πολύ νωρίτερα. Είχε αμέτρητες ευκαιρίες να το κάνει.

Επιπλέον, εύκολα καταρρίπτει κανείς τις φήμες που θέλουν τον Coutinho να είναι δυσαρεστημένος από τον Klopp, αν σκεφτεί πως υπό τις οδηγίες του Γερμανού απέκτησε σχεδόν ηγετικό ρόλο στην ομάδα, απελευθερώθηκε και βελτίωσε το παιχνίδι του, κερδίζοντας μόνιμη θέση στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

----------

Η FSG, τέλος, μάλλον έχει συνειδητοποιήσει πως το να ξοδεύεις πολλά (καλύτερα, να θέλεις να ξοδέψεις και να προσφέρεις πολλά) δεν εγγυώνται και την πλήρωση κάθε μεταγραφικής σου επιθυμίας (βλ. Van Dijk, Keita). Έτσι, με λίγο χρόνο να απομένει στο μεταγραφικό παζάρι, και με πολλές διαπραγματεύσεις να απαιτούνται για οποιαδήποτε επιλογή, ακόμα και κατά 150εκ€ πλουσιότερη, η FSG δεν θα ρισκάρει να πουλήσει τώρα τον Coutinho.

*Οπαδικό Σχόλιο: Αν περάσουμε στους ομίλους (γιατί κι αυτό έχει γίνει αβέβαιο πλέον), τι ωραίος θα ήταν ένας όμιλος με Liverpool, Barcelona και Λειψία. Α, και τελικό κυπέλλου με Southampton παρακαλώ.


Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.