Φάκελος Champions League: Σπαρτάκ Μόσχας.


Επιμέλεια: Απόστολος Παπανικολόπουλος

Μετά την ισοπαλία απέναντι στην Σεβίλλη για την 1η αγωνιστική των ομίλων του φετινού Champions League, η Λίβερπουλ βρίσκει στον δρόμο της την πρωταθλήτρια Ρωσίας, Σπαρτάκ Μόσχας.

Οι Ρώσοι στο πρώτο τους φετινό παιχνίδι για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση φιλοξενήθηκαν από την "σταχτοπούτα" Μάριμπορ και έμειναν στο 1-1, παρότι είχαν προηγηθεί στο σκορ.

Τώρα στο δρόμο τους βρίσκονται οι Ρεντς, που ψάχνουν και αυτοί την πρώτη τους νίκη στους ομίλους της διοργάνωσης.

Οι πιο πρόσφατες αναμνήσεις με την Σπαρτάκ Μόσχας είναι πολύ καλές για την Λίβερπουλ, που είχε συναντήσει την ρωσική ομάδα το 2002 πάλι για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε επικρατήσει με 5-0 στο Άνφιλντ και 1-3 εκτός.

ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ 


Στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, η Σπαρτάκ έκανε την έκπληξη και κατέκτησε τον τίτλο αφήνοντας δεύτερη την ΤΣΚΑ Μόσχας και τρίτη την Ζενίτ. Πέτυχε τον εντυπωσιακό αριθμό των 22 νικών σε 30 ματς, έχοντας παράλληλα 3 ισοπαλίες και 5 ήττες. Ωστόσο, σημείωσε μόλις 46 τέρματα δηλαδή περίπου 1,5 γκολ ανά αγώνα, ενώ δέχθηκε συνολικά 27 γκολ δηλαδή λιγότερο από 1 γκολ ανά ματς.

Στην έδρα της ήταν ο φόβος και ο τρόμος, καθώς από τα 15 παιχνίδια που έδωσε, κέρδισε τα 14 και ηττήθηκε μόλις 1 φορά από την Ούφα στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Μέτρησε συνολικά 26 υπέρ της τέρματα σε αυτά τα παιχνίδια δεχόμενη μόλις 6, ενώ σημείωσε και μεγάλες νίκες απέναντι στους κύριους ανταγωνιστές της, ΤΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ, Λοκομοτίβ Μόσχας, Ροστόφ, Κράσνονταρ και Ρουμπίν Καζάν.

Μακριά από την έδρα της συγκέντρωσε 27 βαθμούς σε 15 ματς, μετρώντας 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Δεχόταν αρκετά ευκολότερα γκολ, αφού είχε στο παθητικό της 21 τέρματα, ενώ στο ενεργητικό 20, δηλαδή 1 λιγότερο. Σπουδαιότερη επιτυχία της στα εκτός έδρας παιχνίδια της το διπλό με 1-2 στην Μόσχα επί της ΤΣΚΑ στις 30 Απριλίου, που καθάρισε και την υπόθεση-τίτλος.

Στην Ευρώπη είχαμε να την δούμε από τη σεζόν 2012-13, όπου συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Από τότε και μέχρι φέτος δεν είχε ξανά παρουσία σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

ΤΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

Σε αντίθεση με τη Σεβίλλη, η Σπαρτάκ Μόσχας δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, καθώς πρόσθεσε λίγες μονάδες στο ρόστερ της, ενώ κράτησε και τον κορμό της περσινής πολύ πετυχημένης χρονιάς.

Η σημαντικότερη προσθήκη ήταν ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Λουίς Ρότσα, που ήρθε έναντι 12.000.000€ από την Γκρέμιο. Μαζί του ήρθε και ο αριστερός οπισθοφύλακας Γκεόργκι Τιγκίεφ έναντι 1.000.000€ από την Ανζί (πέρσι ήταν δανεικός στην Σπαρτάκ). Ακόμη, εξασφάλισε τις υπηρεσίες του ταλαντούχου μέσου της Τσέλσι, Μάριο Πάσαλιτς, με τη μορφή δανεισμού, ενώ απέκτησε και τον Σέρβιο δεξιό μπακ, Μάρκο Πέτκοβιτς, ως ελεύθερο από τον Ερυθρό Αστέρα.

Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, καμία εξ αυτών δεν πρόσθεσε χρήμα στα ταμεία του συλλόγου. Μόλις 4 παίκτες από το περσινό ρόστερ κούνησαν μαντήλι. Οι 3 εξ αυτών με προορισμό την Ροστόφ. Οι Μακέεφ (δεξιός μπακ) και Πεσιάκοφ (τερματοφύλακας) αποχώρησαν ως ελεύθεροι, ενώ αριστερός εξτρέμ, Ζουέφ, ως δανεικός. Επίσης, παρελθόν αποτέλεσε και ο κεντρικός αμυντικός Μαουρίσιο, που είχε έρθει ως δανεικός από την Λάτσιο την περασμένη σεζόν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΖΟΝ

Φαίνεται πως η παρουσία του Τσάμπιονς Λιγκ στο πρόγραμμα αποσυντόνισε την ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν, επηρεάζοντας τον ρυθμό της στις εντός και εκτός συνόρων υποχρεώσεις της.

Η Σπαρτάκ ξεκίνησε πολύ προβληματικά την σεζόν 2017/18 και στους πρώτους 11 αγώνες της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ, μετράει μόλις 3 νίκες μαζί με 5 ισοπαλίες και 3 ήττες. Έχει ήδη μείνει 13(!!) βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο και αήττητη Ζενίτ και βλέπει με κυάλια τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, με την ίδια να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 9η θέση.

Γνώρισε ταπεινωτικές ήττες με 5-1 από την Ζενίτ και 3-4 στην έδρα της από την Λοκομοτίβ και φαίνεται να έχει χάσει τον χαρακτήρα και τον τρόπο να κερδίζει τα ματς, όπως έκανε πέρσι.

Ο ΠΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ


Συγκριτικά με την προηγούμενη αντίπαλό μας Σεβίλλη, το ρόστερ της Σπαρτάκ είναι ένα επίπεδο κάτω. Το αστέρι της ομάδας είναι ένα γνώριμο πρόσωπο στον Γιούργκεν Κλοπ, ο Ολλανδός Κουίνσι Πρόμες. Ο συμπατριώτης του Τζίνι Βαϊνάλντουμ στην Εθνική Ολλανδίας είναι δίχως αμφιβολία το μεγάλο αστέρι της ομάδας και ο κύριος λόγος που κατέκτησε πέρσι το πρωτάθλημα, καθώς με τα 12 γκολ του και τις 9 ασίστ του ήταν μακράν ο κορυφαίος της περασμένης σεζόν.

Μετά από αυτόν, οι σημαντικότερες μονάδες της ομάδας είναι ο κεντρικός μέσος Ντένις Γκλουσάκοφ, που μαζί με τον Φερνάντο είναι όλο το κέντρο των Ρώσων και κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Από εκεί και πέρα στην άμυνα οι Κομπάροφ και Γίλια είναι οι πιο σταθεροί σε απόδοση αμυντικοί, με τον Ιταλό πρώην της Ρούμπιν, Σαλβατόρε Μποκέτι, αλλά και τον Γερμανό πρώην των Μπάγερν Μονάχου και Στουτγκάρδης, Σερντάρ Ταστσί, να είναι επίσης υπολογίσιμοι.

Στην επίθεση την διαφορά κάνουν ο Ζε Λουίς, που την περασμένη σεζόν μέτρησε 5 γκολ και 6 ασίστ, ενώ μη αμελητέα μονάδα είναι και ο Βραζιλιάνος Λουίζ Αντριάνο.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ

Ο προπονητής Μάσιμο Καρέρα επιλέγει πολλούς και διάφορους σχηματισμούς μέχρι τώρα στη σεζόν. Πιθανότατα για να βρει την κατάλληλη συνταγή ώστε να επανέλθει η ομάδα στις καλές εμφανίσεις.

Συνολικά την φετινή σεζόν έχει χρησιμοποιήσει 6(!) διαφορετικά συστήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι το 4-2-3-1, το 3-1-4-2 και το 4-4-2.

Κάτω από τα γκολπόστ, η πρώτη επιλογή είναι ο έμπειρος Ρεμπρόφ. Στο δεξί άκρο της άμυνας, τον πρώτο λόγο έχει ο Αντρέι Εσένκο, ενώ στα αριστερά ο Κομπάροφ. Στο κέντρο της άμυνας την σταθερότερη παρουσία ως τώρα έχει ο Μποκέτι. Στο πλευρό του συνήθως έχει τον Γκιόργκι Γίλια, ωστόσο όταν η ομάδα παίζει με 3 σέντερ μπακ τότε επιλέγεται και ένας εκ των Κουτέποφ ή Ταστσί.

Στο κέντρο όπως αναφέραμε και παραπάνω, θέση βασικού έχουν οι Γκλουσάκοφ και Φερνάντο, ενώ αρκετές συμμετοχές έχει ως τώρα και ο νεοφερμένος Μάριο Πάσαλιτς.

Όσον αφορά την επίθεση, τα άκρα της ομάδας κατοχυρώνουν συνήθως οι Πρόμες και Σαμέντοφ, ωστόσο ο Ολλανδός επιλέγεται αρκετές φορές και ως δεύτερο φορ δίπλα στον Λουίζ Αντριάνο ή τον Ζε Λουίς. Αρκετές συμμετοχές έχει και ο Γεωργιανός, Γιάνο Ανανίτζε, αλλά και ο Βούλγαρος, Ιβέλιν Ποπόφ.

Το νέο απόκτημα Πέδρο Ρότσα, μετράει προς το παρόν μόνο 2 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα και μάλιστα η 1 ως αλλαγή.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Της αρέσει να χτίζει και να δημιουργεί τις επιθέσεις της από τον άξονα με κάθετες μπαλιές από τον χώρο του κέντρου. Σπάνια θα αναπτυχθεί από τα άκρα. Προτιμάει να έχει την κατοχή της μπάλας και να φτιάχνει μεθοδικά και με υπομονή τις επιθέσεις της.

Επιχειρεί αρκετά σουτ και γενικώς δεν αφήνει σε ησυχία την αντίπαλη άμυνα, καθώς και στα κακά της παιχνίδια θα βρει τον τρόπο να ενοχλήσει έστω και λίγες φορές. Σε μια επιρρεπή άμυνα όπως της Λίβερπουλ, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Από τα μεγαλύτερα ατού του παιχνιδιού της είναι πως είναι πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τις καλές της στιγμές και είναι αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια. Επίσης, είναι πολύ επικίνδυνη από τις στημένες φάσεις, κομμάτι στο οποίο υστερεί εμφανώς η Λίβερπουλ. Επιχειρεί πολλές φορές απευθείας εκτελέσεις και γενικά απειλεί σε μόνιμη βάση από στημένες μπάλες. Εξίσου καλή είναι και στο να αμύνεται στημένων φάσεων.

Ωστόσο, υστερεί πάρα πολύ στην αντιμετώπιση επιθέσεων από τα άκρα, τρόπο που επιλέγει κατά κόρον η Λίβερπουλ, ενώ επιτρέπει πολλές φορές στους αντιπάλους της να σουτάρουν από απόσταση. Τέλος, σε ένα κοινό στοιχείο με την Λίβερπουλ είναι πάρα πολύ επιρρεπής στο να πετάει στα σκουπίδια το προβάδισμά της μέσα στον αγώνα, με αποτέλεσμα να χάνει πολλούς βαθμούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι μια ομάδα που διαθέτει καλά στοιχεία και ασφαλώς είναι υπολογίσιμη και κυρίως στην έδρα της, όπου σπάνια χάνει βαθμούς. Ωστόσο, έχει χτυπητές αδυναμίες και περιορισμένη ποιότητα στο ρόστερ της.

Αποτελεί ένα σύνολο δίχως σταρς -ακόμη και ο Πρόμες που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα δεν είναι σταρ- και ελάχιστοι παίκτες της διαθέτουν εμπειρία από ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Επομένως, θα λέγαμε πως με σωστή διαχείριση και καλή απόδοση, η Λίβερπουλ έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, ωστόσο όπως και με κάθε αντίπαλο σε αυτή τη διοργάνωση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το παιχνίδι και να μην επαναπαυτεί σε καμία περίπτωση.

Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.