Ανάλυση παίκτη: Naby Keita!

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος



Νaby Deco Keita. Γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου του 1995 (ετών 22) στην πρωτεύουσα της Γουινέας,Conakry.
Ύψος: 1,72μ
Θέση: Κέντρο

Για να κάνουμε μια ανασκόπηση στην ποδοσφαιρική του καριέρα έως σήμερα, θα πρέπει να γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω. Ξεκίνησε, όπως είναι λογικό από μία τοπική ομάδα, την Horoya AC. Στις 30 Αυγουστου του 2013 πηγαίνει να αγωνιστει στην Istres FC B. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα της Istres FC. Τον Ιούλιο του 2014 τον αγοράζει η RB Salzburg έναντι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. 2 χρόνια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Αυστρίας και μετά μετακόμισε στην Γερμανία για λογαριασμό της RB Leipzig, η οποία τον έκανε δικό της με 15εκ. ευρώ!

H περσινή χρονιά ήταν και η αιτία που ο Naby Keita, τράβηξε την προσοχή του Jurgen Klopp. Όποιος παρακολουθεί Γερμανικό Ποδόσφαιρο καταλαβαίνει τι εννοώ. Η Leipzig μόλις ανέβηκε στην Bundesliga ( έτος ίδρυσης 2009 ) - κάθε χρόνο ανέβαινε μία κατηγορία! Ο περσινός στόχος μάλλον επιτεύχθει, καθώς ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστική σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος και κοντράρισε τα μεγαθηρία, Borrusia και Bayern, και τερμάτισε 2η, βγαίνοντας απευθείας στους ομίλους του Champions League.


Ο Naby έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην περσινή πορεία της Λειψίας. Αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια, εκ των οποίων ξεκίνησε βασικός στα 29. Μέσο όρο λεπτών συμμετοχής είχε 77 λεπτά.

Πέτυχε 8 τέρματα ( με 1 σουτ ανά κάθε αγώνα Μ.Ο. ). Μοίρασε 7 ασσίστ και δημιούργησε 11 καθαρές φάσεις για γκολ.

Στα αμυντικά του καθήκοντα: ο Naby είχε M.O. : 3 κοψίματα/παιχνίδι , 3 πετυχημένα τάκλιν/παιχνίδι. Τέλος μία φορά(!) έφταιγε σε τέρμα που δέχτηκε η ομάδα του.

64% επιτυχία στις ντρίμπλες, 48 % κερδισμένες μονομαχίες. 8 φορές αντίκρυσε κίτρινη κάρτα για αντικανονικό παίξιμο.

Τέλος, όσον αφορά τα στατιστικά του παίκτη σε γενικές γραμμές:
Θετικά: Tεχνική, Ευκινησία, Σκληρή Δουλειά
Αρνητικά : Εναέριες μονομαχίες, Δύναμη σώματος


Tον Απρίλιο, ο Keita δήλωσε στην kicker : " Νιώθω πολύ άνετα εδώ( στην Leipzig ). Συνέχισε λέγοντας ότι βλέπει την ζωή του και την ποδοσφαιρική του καριέρα ως σκάλα.. " Πρέπει να σκαρφαλώνω, βήμα-βήμα.. σκαλί-σκαλί για να μεγαλώσω. "

Ο προπονητής του στην Leipzig,Hassenhuttl είπε για τον Keita: "Eίναι ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με απίθανη ικανότητα μπάλας, ως άνθρωπος είναι απλά φανταστικός , πάντα ειλικρινής με χαμόγελο και θετική διάθεση."

Ο συμπαίκτης του Marvin Compper δήλωσε για τον Keita: "Είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος αλλά παρ'όλα αυτά ταπεινός."

Kλείνοντας, η πρώτη χρονιά του στο Γερμανικό πρωτάθλημα μπορεί να θεωρείται κάθε άλλο παρά άσχημη,καθώς στα 21 του ( ! ) είχε κατά μέσο όρο τρία κερδισμένα τάκλιν, τρία κλεψίματα και τρεις επιτυχημένες ντρίμπλες. Δεν υπάρχει κανένας άλλος μέσος που να έχει +3 και στις τρεις αυτές κατηγορίες.


2017-2018

Ο Naby Keita ήταν ο πρώτος στόχος του Jurgen Klopp. Η Liverpool έκανε τα πάντα να τον κάνει δικό της και βρέθηκε η ενδιάμεση λύση. Ο Naby θα αγωνιστεί ακόμη έναν χρόνο στην Leipzig και το ερχόμενο καλοκαίρι θα ενταχθεί στο δυναμικό του Klopp. Η αξία του επιβεβαιώθηκε και με έναν διαφορετικό τρόπο..Μα φυσικά(!) τον κυνήγησαν και άλλες ομάδες-αρπακτικά. Ωστόσο, φαίνεται να τον κέρδισε η Liverpool και η προοπτική να εξελιχθεί υπό τον Γερμανό προπονητή και έτσι φτάσαμε στο σημείο να τον αποκαλούμαι ποδοσφαιριστή μας.

Πρωτού προχωρήσουμε στα στατιστικά και τις εμφανίσεις του Naby από την καλοκαιρινή προετοιμασία έως σήμερα, ας πουμε μία πολύ ενδιαφέρον προοπτική. Η Liverpool , σε περίπτωση που η RB Leipzig δεν προκριθεί στην επόμενη φάση του UCL , μπορεί τον Ιανουάριο του 2018 να πληρώσει ''κάτι παραπάνω'' και να λάβει νωρίτερα τις υπηρεσίες του ποδοσφαιριστή. Κάτι τέτοιο βέβαια συνδέεται και με άλλα πράγματα που δεν είναι αυτού του θέματος.


Συμμετοχές στις φιλικές αναμετρήσεις της RB Leipzig:

O Νaby Keita δεν συμμετείχε στις περισσότερες υποχρεώσεις της RB Leipzig στο πλαίσιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ωστόσο ξεκίνησε βασικός  εναντίον της Benfica (1ο παιχνίδι, 1-0 ήττα για τον Γερμανικό σύλλογο) για το Emirates Cup (29/07). Στις 5 Αυγούστου ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε στο 62' εναντίον της Stoke City, όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 1-2.


Επίσημα παιχνίδια με την RB Leipzig:

Στη συνέχεια,αγωνίστηκε βασικός εναντίον της SF Dorfmenkingen για το Κύπελλο Γερμανίας(1ος γύρος). Η Leipzig επικράτησε με 0-5 , με τον Naby Keita να πετυχαίνει το 5ο τέρμα στο 65ο λεπτό. Στην συνολική του απόδοση, μέτρησε 73 πάσες (83% με επιτυχία). Είχε 2 σουτ εκ των οποίων το 1 ήταν στο στόχο και μάλιστα σκόραρε όπως λέγεται και παραπάνω. Έκανε 4 πετυχημένα τάκλιν,2 κλεψίματα ενώ τέλος κέρδισε τις 15 από τις 22 μονομαχίες που είχε.

19 Aυγούστου, πρώτο παιχνίδι για το πρωτάθλημα, με τον Keita βασικό. Καλή ατομική εμφάνιση αλλα ήττα της ομάδας(2-0,Schalke). Μάλιστα σε αυτό το παιχνίδι δέχτηκε και μία κίτρινη κάρτα στις αρχές του 2ου ημιχρόνου(47').

27 Aυγούστου, δεύτερο παιχνίδι πρωταθλήματος, αυτή τη φορά η RB Leipzig νικάει με 4-1 την Freiburg. O Keita βασικός για όλο το παιχνίδι. Τα στατιστικά του σε αυτό το παιχνίδι έχουν ως εξής: 85% ευστοχία στις πάσες του, 5/6 επιτυχία στις ντρίπλες, 8/14 επιτυχίες σε μονομαχίες με αντιπάλους του, 5 κοψίματα, 2 πετυχημένα τάκλιν και τέλος 2 πάσες κλειδιά και 0/1 σουτ στο στόχο.


Εμφανίσεις με την εθνική του:

Βασικός στο πρώτο παιχνίδι της Γουινέας ( 31/08 ), σκοράρει στο 7ο λεπτό και χάνει πέναλντι στο 72'. Η Γουινέα νικάει με 3-2 την Λιβύη. Σε αυτό το παιχνίδι ο Naby Keita είχε : 82 % επιτυχία στις πάσες του, 2 πάσες κλειδιά, 3/5 σουτ στο στόχο, 4/4 επιτυχημένες ντρίπλες, 6/10 επιτυχία στις μονομαχίες που συμμετείχε, 1 κλέψιμο.

Bασικός και στο δεύτερο παιχνίδι της Γουινέα ( 04/08 ) εναντίον της Λιβυή πάλι. Αυτή τη φορά η εθνική του Naby γνωρίζει την ήττα με 1-0. Ο Κeita είχε : 80 % επιτυχία στις πάσες του , 3/11 κερδισμένες μονομαχίες, 1 επιτυχημένο τάκλιν. Επίσης έκανε 5 foul ( αντίκρυσε την κάρτα στο 92 για διαμαρτυρία ) ενώ οι αντίπαλοι του αναγκάστηκαν να του κάνουν foul 2 φορές.


Naby's Next Games:

Επόμενη αναμέτρηση για τον Naby Keita είναι στις 8 Σεπτεμβρίου για το πρωτάθλημα, εναντίον του Hamburger SV(εκτός έδρας), ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου η RB Leipzig θα αγωνιστεί για πρώτη της φορά στο UEFA Champions League ( όπως και ο ποδοσφαιριστής μας Naby Keita! ) και θα φιλοξενήσει την AS Monaco στο Red Bull Arena.
Τέλος, επόμενη εθνικό καθήκον του Naby Keita είναι στις 2 Οκτωβρίου εναντίον της Τυνησίας.



Υ.Γ: Το πακέτο που φαίνεται να διαθέτει ο Naby Keita είναι ίσως, από τα πιο φιλόδοξα που υπάρχουν σε παίκτη αυτής της ηλικίας.

Υ.Γ 1 : Το άρθρο πέρα των αναλύσεων του ποδοσφαιριστή περιέχει και κάποιες προσωπικές γνώμες. Οι γνώμες αυτές δεν είναι η συνολική γνώμη των αρθρογράφων του Liverpoolfans.gr.















Share on Google Plus

About Sid LFC

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.