Ο διάλογος Moss-Smart που «καίει» τον διαιτητή του αγώνα!

Δείτε το video με τον διάλογο που διαιτητή Jonathan Moss με τον βοηθό του, λίγο πριν αποφασίσει να καταλογίσει υπέρ της Tottenham το πέναλτι που δείχνει να διέπραξε ο Karius στον Harry Kane.

Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης 
Λίγο μετά την ισοφάριση με το γκολ του Wanyama, ο Lovren έκανε ένα τσαφ (κανείς δεν αμφισβητεί πως βρήκε την μπάλα, βλέποντας και τα replay) και δεν κατάφερε να κόψει την πάσα προς τον Harry Kane. Ο τελευταίος ωστόσο βρισκόταν σε προφανέστατη θέση offside, κάτι που αποτελεί το αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ του Jonathan Moss και του Edward Smart. Ο πρώτος καταλόγισε penalty, ο τελευταίος το αρνήθηκε - αρχικά - λόγω offside. Στη συζήτηση εξηγεί πως δεν τίθεται θέμα offside αν ο Lovren βρήκε την μπάλα και ζητά την επιβεβαίωση από τον Moss ώστε να αναιρέσει την απόφαση του και να επιτρέψει το penalty. Πήρε όμως αυτήν την επιβεβαίωση;

Ο διάλογος έχει ως εξής:
Smart (βοηθός): «Πρέπει να εξακριβώσω αν ο Lovren βρήκε την μπάλα. Αν ναι, τότε είναι μια σκόπιμη πράξη και επομένως έχουμε πέναλτι. Αν όχι, τότε είναι offside και...»

Moss (πρώτος): «Δεν έχω ιδέα για το αν ο Lovren βρήκε την μπάλα για να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Martin (απευθύνεται στον Martin Atkinson, τον τέταρτο) έχεις τίποτα από την τηλεόραση; [...] Δίνω penalty».

Η FA όλη την ημέρα στέλνει e-mails απειλώντας με νομική δράση όσους κοινοποιούν το video της συνομιλίας, ενώ ο παρατηρητής του αγώνα δήλωσε συνοπτικά πως «ο Moss ήταν σίγουρος πως κάποιος παίκτης της Liverpool βρήκε την μπάλα, αλλά μέσα στην αναταραχή της στιγμής δεν θα μπορούσε να θυμηθεί ποιος. Η ερώτηση του βοηθού τού προκάλεσε μνημονική αναστάτωση και η άγνοιά του είχε να κάνει με το πρόσωπο του παίκτη, όχι με το γεγονός πως βρήκε την μπάλα», κάτι που είναι, φυσικά, γελοίο, γιατί όταν καταλογίζεις οποιαδήποτε παράβαση, το πρόσωπο του παραβάτη είναι σημαντικό μόνον όταν θα τιμωρηθεί περαιτέρω με κάρτα. Αν ήταν σίγουρος πως παίκτης της Liverpool βρήκε την μπάλα και άρα δεν τίθεται θέμα offside, γιατί το συζητά με τον βοηθό του; Και αν ήταν σίγουρος, αλλά πήγε στον Smart για να δει τι είδους απορία έχει ο βοηθός του (γενικά), τότε γιατί ζήτησε τη συμβουλή του Martin Atkinson που είχε πρόσβαση στην τηλεόραση, αλλά δεν απάτησε ποτέ (συμπέρασμα που προκύπτει από τον ελάχιστο χρόνο ανάμεσα στην ερώτηση του Moss και την ανακοίνωση της απόφασης, καθώς και από την ανακοίνωση του παρατηρητή).

Από την άλλη, ο γνωστός διαιτητής Mark Clattenburg δήλωσε δημόσια πως «σκοπός είναι να διαπιστωθεί όχι αν ο Lovren βρήκε τη μπάλα σκόπιμα (σ.σ προφανώς η σκοπιμότητα της κίνησης είναι δεδομένη, μιας και ο Κροάτης έφτασε σε σημείο να πέσει πίσω κατά την προσπάθεια του), αλλά αν η κίνηση του έγινε λόγω του ότι τον επηρέαζε η παρουσία του Kane - από θέση offside - στη φάση».


Στο σημείο αυτό, θέλω προσωπικά να ξεκαθαρίσω πως για μένα δεν έχει σημασία αν ήταν ή δεν ήταν. Ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Μετά από αμέτρητες συζητήσεις, θα βρει κανείς πολλές διαφορετικές απόψεις και για το offside και για την επαφή (την μη επαφή) του Karius με τον Kane και για το offside του Lamela (που αυτό...ξέφυγε από τα μάτια του Smart) και για την κλωτσιά/ακούμπημα/μη επαφή του Van Dijk στον Lamela. Άλλος, επίσης, θα πει οτι δεν έχει νόημα να αναλύουμε μια φάση που δεν επηρέασε το παιχνίδι. Όχι. Για μένα, το γεγονός πως ένα πέναλτι δόθηκε αβάσιμα, χωρίς σιγουριά και σταθερή βάση, είτε ήταν ή δεν ήταν, το γεγονός πως ένας διαιτητής αποφάσισε θετική πράξη και όχι παράλειψη στο απόλυτα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, τιμωρώντας με την εσχάτη των ποινών, δίχως να είναι σίγουρος, είναι αν όχι ύποπτο, τουλάχιστον ηλίθιο.

Αδιαφορώ για το αν ο σηκωμένος αντίχειρας του Smart, μόλις ο Moss έλαβε την απόφαση του για το penalty, σήμαινε πως ο βοηθός πανηγύρισε τον καταλογισμό αυτού υπέρ της Tottenham. Αν ήθελε τόσο πολύ το penalty δεν θα το αμφισβητούσε. Δεν μπορώ να πω, όμως, το ίδιο και για τον Moss, που στην περίπτωση του δεύτερου penalty αρχικά αρνήθηκε τον καταλογισμό του. Περισσότερο θεωρώ πως προσπάθησε να εξιλεωθεί για την προηγούμενη εν αγνοία απόφαση του, παρά αδιαφόρησε για την βοήθεια υπέρ της Tottenham.

Να θυμίσω πως λίγα λεπτά μετά την απόκρουση του Karius, στη φάση του γκολ του Salah, ούτε διαιτητής ούτε επόπτης (αυτήν τη φορά ο απέναντι) σκέφτηκαν να πάρουν θέση για το χέρι του αμυντικού της Tottenham (δεν μπορώ να βρω ποιος το έκανε, καθώς όλα τα video με highlights στο Youtube, για περίεργο λόγο έχουν κομμένο το συγκεκριμένο απόσπασμα).

Ως πότε;
Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.