Ένα τζάμι σημαντικότερο ενός ανθρώπου...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σκουλίδης 



Εχθές το βράδυ σας ενημερώσαμε σχετικά με την απάνθρωπη επίθεση σε φίλαθλο της Liverpool που τον έστειλε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, τα άτομα που του επιτέθηκαν ξεπερνούν τα 20, χρησιμοποιώντας ζώνες και σφυριά για να εξυπηρετήσουν την ανίκητη βλακεία που υπάρχει στο κεφάλι τους.

Ο μέσος δημοσιογράφος θα θεωρούσε το γεγονός αυτό άξιο αναφοράς τουλάχιστον, σωστά; Η απάντηση φαίνεται πως είναι ''όχι'' καθώς αναφορά στο γεγονός είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Πόση αηδία υπάρχει πια στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας;

Για να έχουμε μια σωστή απάντηση, αρκεί να γυρίσουμε τον χρόνο μόλις τρεις εβδομάδες πίσω, όταν η Liverpool υποδεχόταν την Manchester City στο Anfield. Τεταμένο το κλίμα προφανώς και μια μικρή μερίδα οπαδών των Reds αποφάσισε να προβεί σε μία πράξη χωρίς κανένα σκοπό και όφελος, πετώντας κουτάκια μπύρας, μπουκάλια νερού και καπνογόνα κατά του πούλμαν των Cityzens. 

Το αποτέλεσμα; Ένα τζάμι του οχήματος ράγισε με τις Liverpool και UEFA να σπεύδουν να καταδικάσουν, σωστά, τα γεγονότα ενώ όπως υποχρεούται η UEFA μετά το τέλος των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την φετινή σεζόν θα εκδικάσει την υπόθεση με τις κατηγορίες κατά της Liverpool να έχουν ως εξής: ''Πράξεις που προκαλούν ζημιές, άναμμα καπνογόνων, ρίψη αντικειμένων, διαταραχή πλήθους.''   

Παράλληλα με τις έρευνες της UEFA, το γεγονός πήρε τεράστια έκταση με κάθε εφημερίδα και ιστοσελίδα να συντάσσει άρθρα, να καταδικάζει ότι συνέβη, να παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο, και γενικότερα να προσπαθεί να παρουσιάζει το γεγονός συνεχώς παραθέτοντας νέα ''στοιχεία'', μέχρι γενικότερα να σταματήσει να προσφέρει απήχηση στο κάθε μέσο.

Τέλος, παίκτες και τεχνικό επιτελείο και των δύο ομάδων δέχθηκαν βροχή ερωτήσεων σχετικά με το συμβάν, οι οποίες φυσικά παρουσιάζονταν σε νέα άρθρα.

Όλα καλά ως εδώ; Και φτάνουμε λοιπόν στο χθεσινό απόγευμα στο Liverpool. Ένας άνθρωπος ηλικίας 53 ετών, ονόματι Sean Cox λίγα λεπτά πριν το ματς το οποίο πήγε να απολαύσει δέχθηκε επίθεση από 20 ανεγκέφαλους οπαδούς της Roma, οι οποίοι τον χτύπησαν με ζώνες και σφυριά αφήνοντας τον στον δρόμο. 

Ας διανοηθούμε λίγο τι συνέβη. Ένας πατέρας δύο παιδιών λίγο πριν εισέλθει στο γήπεδο για να υποστηρίξει την ομάδα του και να διασκεδάσει, έγινε στόχος δολοφόνων. Γιατί ναι, για δολοφόνους μιλάμε, καθώς μια τέτοια επίθεση έχει ξεκάθαρα αυτό τον στόχο.

Συγχρόνως, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, με τα ίδια άτομα να επιτίθενται σε όποιον άνθρωπο αντίκριζαν, ακόμα και στην αστυνομία. Μάλιστα σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία, ένας άντρας έβαλε στο σπίτι του όσους φίλους των Reds μπόρεσε, οι οποίοι μάλιστα ήταν και Ιρλανδοί ταξιδιώτες, διότι ήταν τρομοκρατημένοι και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τους οπαδούς της Roma.

Ποια ήταν η αντίδραση της UEFA και των μέσων σχετικά με αυτό το γεγονός; Ξεκινώντας με τα μέσα, η αναφορά ήταν ελάχιστη, σχεδόν μηδαμινή και όσοι δεν ασχολούνται σε ικανοποιητικό βαθμό με την Liverpool πιθανότατα ποτέ δεν θα ακούσουν τίποτα, καθώς κυρίως τα μέσα που είναι αποκλειστικά αφοσιωμένα μόνο στην ομάδα, μπήκαν στην διαδικασία να κάνουν ρεπορτάζ. Μάλιστα, πολλές από τις ουδέτερες ιστοσελίδες που ανέφεραν το γεγονός, κατηγορούν έμμεσα τους οπαδούς των Reds οι οποίοι υποτίθεται πως, βάσει αυτών των μέσων, κρατήσανε απασχολημένη την αστυνομία με αποτέλεσμα εκείνη να μην προλάβει να προτρέψει τα αίσχη.

Όσον αφορά την UEFA; Δήλωσε ''βαθύτατα συγκλονισμένη'' και πως θα περιμένει την έκβαση των ερευνών των τοπικών αρχών πριν αποφασίσει τι κατηγορίες θα υποβάλλει εναντίον των Ιταλών. Πράγμα που έχει αργήσει απίστευτα πολύ, σε τέτοιο βαθμό που όλοι γνωρίζουν πως η UEFA δεν πρόκειται να προβεί σε μια ουσιαστική κίνηση ποτέ.

Και γιατί αυτό; Γιατί οι οπαδοί της ίδιας ομάδας μαχαίρωσαν 6 φιλάθλους της Liverpool το 2001, 3 της Middlesbrough το 2006, 5 της Manchester United το 2007, 1 της Arsenal το 2009, 1 της Tottenham το 2012, ενώ επιτέθηκαν και σε φίλους της Chelsea με σίδερα το 2017. Γενικότερα, οι επιθέσεις προφανώς και είχαν περισσότερα θύματα, από πέτρες, σίδερα, ζώνες, σφυριά και άλλα διάφορα αυτοσχέδια Ιταλικά όπλα.

Την άποψη αυτή ενισχύει το ότι η UEFA στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως ''εμπιστευόμαστε πως οι αρχές θα τιμωρήσουν τους υπαίτιους όπως πρέπει''. Μετάφραση; Η UEFA δεν θα ασχοληθεί καθόλου και θα αγνοήσει προκλητικά το γεγονός το οποίο ας ελπίσουμε να μην στοιχίσει την ζωή σε έναν άνθρωπο.

Μια ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει να χαθεί, και ένα ραγισμένο τζάμι πήρε πολύ περισσότερη προσοχή από τα μέσα και ιδίως από την οργάνωση που πρέπει να προλαμβάνει αυτά τα γεγονότα, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια. Μακάρι να διαψευσθούμε.

Τέλος, πριν εκπλαγούμε για αυτή την αντιμετώπιση, ας θυμηθούμε λίγο το ότι έχουμε ξαναζήσει παρόμοια στο παρελθόν. Αναφέρομαι στην τραγωδία στο Hillsborough και την αισχρότητα με την οποία αρμόδιοι και μέσα παρουσίασαν το γεγονός. 

''Αν 96 αστυνομικοί είχαν πεθάνει στο Hillsborough, πόσοι φίλοι της Liverpool θα είχαν φυλακιστεί πριν από 25 χρόνια;''

Επειδή υπάρχει και ο επαναληπτικός της Ρώμης, ας ελπίσουμε να μην ακούσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια ερώτηση.

Ας ελπίσουμε...
Share on Google Plus

About Κωνσταντίνος Σκουλίδης

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.