Jurgen Klopp: "Είναι μία δύσκολη δουλειά αλλά και μία τεράστια ευκαιρία!"

Ο Jurgen Klopp, κοιτώντας το αυριανό παιχνίδι με την Manchester City στο Etihad Stadium, θέλει η ομάδα του να αγωνιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να το κερδίσει παρά να κυνηγήσει ένα ασφαλές σκορ που θα την εξασφαλίσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League.

Γράφει ο Σιδηρόπουλος Γιώργος..


Για το αν θα δει διαφορετικά η ομάδα του το παιχνίδι στο Etihad μετά το 3-0 που "έζησε" το Anfield: 

"Πρώτα απ'όλα δεν με ενδιαφέρουν τέτοιου είδους ταμπέλες - φαβορί και αουτσάιντερ. Είναι πολύ λογικό να πεις, αν αγωνίζεσαι στο Champions League με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, ότι δεν είσαι το φαβορί. Αυτό ήμασταν και στο παιχνίδι στο Anfield. Για εμένα, όλο το νόημα του παιχνιδιού είναι και τα δύο παιχνίδια του, οπότε δεν με απασχολεί καθόλου τι έχει αλλάξει για το δεύτερο σκέλος. Αυτό που έχει σημασία στο ποδόσφαιρο είναι να προηγηθείς, να πετύχεις τέρματα και το τελευταίο σφύριγμα να καθορίσει ποιος κέρδισε τον αγώνα. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Έχουμε μόνο ένα προβάδισμα - κανένα πρόβλημα με αυτό και είναι πολύ καλύτερα από ότι μπορούσα να ελπίζω - αλλά όλοι γνωρίζουμε και νομίζω ότι και όλοι εσείς γνωρίζετε ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ και δεν σκεφτόμαστε ποιος είναι το φαβορί. Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος θα πάει στην επόμενη φάση και αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αύριο το βράδυ!"

Για το αν θεωρεί "ευάλωτη" την City μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες της;

Όχι, καμία σχέση. Όταν παίξαμε εδώ στην City, όταν χάσαμε 5-0 στις αρχές της χρονιάς, όλοι είδαμε την ποιότητα της. Παρά το γεγονός ότι ήμασταν με παίκτη λιγότερο, η ποιότητα της City ήταν ξεκάθαρη! Είναι ξεκάθαρο από την προετοιμασία τους και τις προσθήκες που έκαναν. Όλοι γνωρίζουμε τον Pep, τον καλύτερο προπονητή του κόσμου, οπότε δεν χωράει αμφιβολία ότι θα τα πάνε καλά. Αλλά δεν υπάρχει η καλύτερη ομάδα του κόσμου, τα παιχνίδια δεν σου δίνουν την ευκαιρία να είσαι τέλειος. Έχεις τις στιγμές σου, τις καταστάσεις, τις μέρες σου και κάποιες άλλες φορές έχεις τα λεπτά σου αλλά αυτοί είχαν όλα αυτά σε πιο σταθερό και ποσοτικό στατιστικό και για τον λόγο αυτό θα είναι πρωταθλητές στο τέλος της χρονιάς. Γνώριζα όμως ήδη ότι μπορούν να δεχτούν τέρματα και αν μπορούν να δεχτούν τέρματα τότε μπορούν και να χάσουν, έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι μία δύσκολη χρονική στιγμή για όλες τις ομάδες, όπως και για εμάς επίσης - ακόμα και αν κερδίσαμε το πρώτο μας παιχνίδι, έπρεπε να πάμε να αγωνιστούμε κόντρα στην Everton σε ένα ντέρμπι που μόνο εύκολο δε μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Υπάρχουν πολλά προβλήματα γύρω, αλλά δε νομίζω να ασχολείται κανείς με αυτά τα προβλήματα την παρούσα χρονική στιγμή. Είναι η χαρά της ευκαιρίας να προχωρήσεις στην επόμενη φάση. Δεν έχει καθοριστεί αυτή τη στιγμή και δεν είναι κάτι που το έχω ανάγκη. Δεν νομίζω ότι και η Barcelona να έχει ήδη σκεφτεί ότι έχει περάσει στην επόμενη φάση, γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα δίνεται η ευκαιρία να αντιδράσεις, να απαντήσεις και αυτός είναι που η City καλείται να κάνει. Αυτό μας δίνει και στους δύο την ευκαιρία να παίξουμε ένα πολύ καλό και όμορφο αγώνα ξανά. Να το κερδίσουμε κιόλας; Γιατί όχι. Πιστεύω ότι κάποιοι λένε ότι ΟΚ η Liverpool θα προχωρήσει στην επόμενη φάση και κάποιοι άλλοι λένε ότι μάλλον θα χάσει στο Etihad και άλλα τέτοια. Τίποτα δεν έχει καθοριστεί. Έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, θα είναι δύσκολο αλλά νιώθω ότι όταν ξεκινάει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας αυτός είναι ο στόχος σου."

Για το αν η Liverpool "ζωντάνεψε" στην Ευρώπη φέτος..

"Μέχρι στιγμής, ναι. Αλλά έτσι είναι η ζωή, δυστυχώς είναι κάτι που μπορεί να μην παραμείνει έτσι. Τα παιδιά έχουν δουλέψει πολύ σκληρά, με φανταστικό χαρακτήρα, μεγάλη προσπάθεια οπότε αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτά τα νούμερα. Για να προχωρήσεις παρακάτω πρέπει να έχεις παρόμοια τέτοια στατιστικά και για να πας ακόμα παραπέρα πρέπει να τα πας ακόμα καλύτερα. Αυτή είναι η ευκαιρία που δουλεύουμε. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω το παιχνίδι εναντίον της Middlesbrough πέρσι που γνωρίζαμε ότι θα είμαστε 4οι στο πρωτάθλημα και η πρόκριση ήταν φανταστική. Μετά πήγαμε στην Hoffenheim και φάνηκε αρκετά δύσκολο. Ήμασταν τόσο ανυπόμονοι για αυτή την ευκαιρία, την ευκαιρία να αγωνιστούμε στο Champions League και τώρα βρισκόμαστε εδώ, εναντίον της καλύτερης ομάδας του κόσμου μέχρι στιγμής για εμένα προσωπικά. Είναι μία δύσκολη δουλειά. Αλλά και μία τεράστια ευκαιρία!"

Για τα αποτελέσματα της City και τις ελπίδες των αντιπάλων της στην Premier League:

"Δεν νομίζω η City να τα πάει άσχημα την επόμενη χρονιά. Είχαν μία φανταστική χρονιά, τρομερή θα έλεγα, αλλά είναι άνθρωποι, δόξα το Θεό. Έχουν τώρα δύο αποτελέσματα που ίσως κανείς να μην περίμενε ότι θα συμβούν αλλά εμείς τώρα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να το ξανακάνουμε. Η United στάθηκε λίγο τυχερή αν σκεφτούμε το πρώτο ημίχρονο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η City μπορούσε να πετύχει πέντε ή έξι τέρματα, ήταν ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο από άποψη θεάματος. Και μετά που η πόρτα ήταν ανοιχτή η United είχε την δύναμη να αντιδράσει γιατί δεν είχε και αγώνα μεσοβδόμαδα. H City έκανε κάποιες αλλαγές, έτσι έπρεπε να γίνει. Έτσι είναι η ζωή μας, είναι εύκολο να μιλάμε από έξω ότι είναι ευάλωτοι και τα σχετικά. Είναι άνθρωποι οπότε μερικές φορές η ποιότητα του αντιπάλου παίζει ρόλο. Εμείς ήμασταν δυνατοί. H United ήταν δυνατή στο δεύτερο ημίχρονο, πάντα όλα θα είναι πιθανά να συμβούν. Αλλά δεν νομίζω ότι πολλές ομάδες οφείλουν να ελπίζουν ότι η City θα έχει προβλήματα του χρόνου."

Για την προετοιμασία εναντίον ενός αντιπάλου που θα τα δώσει όλα..

"Νομίζω ότι αυτό το κάνουν πάντα. Νομίζω ότι αυτό είναι που χαρακτηρίζει την City. Αν είδατε το πρώτο ημίχρονο με την United.. είναι ένα φυσιολογικό παιχνίδι για την City εναντίον μία από της καλύτερες ομάδες όπως είναι η United και θα μπορούσαν να πετύχουν έξι τέρματα ή τουλάχιστον να σκοράρουν σίγουρα τέσσερα. Αυτή είναι η ποιότητά τους, οπότε δεν μας είναι παράξενο αυτό. Πρέπει να είμαστε στα καλύτερά μας, έτσι έχουν τα πράγματα. Αν τα πράγματα γινόντουσαν από αυτά που ελπίζει και πιστεύει ο καθένας θα έπρεπε να είχαμε χάσει στο Anfield και να ήμασταν με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης γιατί ο αντίπαλός μας είναι η καλύτερη ομάδα στην Premier League. Θα ερχόμασταν εδώ απλά για την τιμή μας και την περηφάνια μας. Τώρα είμαστε στην ίδια φάση δηλαδή θέλουμε να αντιδράσουμε και να προχωρήσουμε και είναι δουλειά μας να προσπαθήσουμε με ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γιατί τα παιδιά έκαναν μία φανταστική εμφάνιση, μία εμφάνιση με πάρα πολύ ωριμότητα. Είμαι ακόμα ενθουσιασμένος με την προοπτική και όχι με κάτι άλλο. Ανυπομονώ για το παιχνίδι, θα είναι ένας αληθινός ποδοσφαιρικός αγώνας. Και αυτό είναι που μου αρέσει.

Για το καλύτερο σενάριο υπέρ της Liverpool:

"Είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το τέλειο σενάριο για εμάς. Αν σκοράρουμε πέντε τέρματα θα είναι πολύ δύσκολο για την City, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα στο παιχνίδι στις δύσκολες στιγμές του, να δείξουμε γενναιότητα, ζωντάνια γεμάτοι ενέργεια και να προσπαθήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα προβλήματα και άλλα τέτοια πράγματα. Θα είναι ποδόσφαιρο, όλα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό. Αν περάσουμε εμείς ή αν περάσει η City, μας περιμένει η Real ή η Barcelona ή η Bayern Munich πιθανόν. Θα είναι δύσκολο. Γιατί πρόκειται για το Champions League. Είναι η οργάνωση των καλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο και για αυτό πρέπει να είναι δύσκολο. Το γνωρίζαμε αυτό από την στιγμή που ξεκινήσαμε, σας είπα για την χαρά που νιώσαμε όταν προκριθήκαμε και τώρα βρισκόμαστε εδώ. Η χαρά μας δεν έχει σταματήσει από τότε, είμαστε ακόμα ενθουσιασμένοι που αποτελούμε μέρος αυτής της διοργάνωσης και θέλουμε να παραμείνουμε. Αυτά λοιπόν."

Για το αν μετράει η Ευρωπαϊκή εμπειρία που έχει ο σύλλογος σε σχέση με την City:

"Υπάρχει μία διάθεση γύρω μας. Η εμπειρία που λέτε όμως δεν βοηθάει, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν οι εμπειρίες του παππού σου βοηθάν τη δική σου ζωή; Δεν είμαι σίγουρος. Πρέπει να κάνεις τις δικές σου εμπειρίες, αλλά για αυτόν τον σύλλογο η διάθεση που επικρατεί σε αυτές τις στιγμές είναι ξεχωριστή. Την νιώθεις! Με το μικρό ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ των παιχνιδιών είναι δύσκολο να ασχοληθείς με την φυσιολογική ζωή και να νιώσεις ή να ακούσεις από τους ανθρώπους τι έχουν να σου πουν και το πόσο ενθουσιασμένοι είναι και πόση σημασία έχει η οργάνωση αυτή, αλλά νιώθεις την ατμόσφαιρα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια της Liverpool, η οποία είναι ξεχωριστή και οι προσδοκίες μεγάλες. Αλλά δεν είμαστε πιο έμπειροι από τους παίκτες της City σε αυτή την διοργάνωση. Ήμασταν με κάποια από τα παιδιά πριν από δύο χρόνια στον τελικό του Europa League. Είναι μία εμπειρία αλλά όταν χάνεις τον τελικό αυτό δεν είναι μία εμπειρία που χρειάζεσαι ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου με κάποιο τρόπο. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε και να αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία, να συλλέξουμε πληροφορίες και τα σχετικά. Αυτό κάνουμε και αυτό κάναμε και στο παρελθόν. Αύριο το βράδυ είναι ένα ακόμα μεγάλο τεστ και για τις δύο ομάδες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε."

Για το αν ο Roberto Firmino βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του..

"ΝΑΙ!"
Share on Google Plus

About Sid LFC

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.