Οι πιθανοί αντίπαλοι της Liverpool στο Champions League!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης αναλύει τον χάρτη του Champions League της ερχόμενης σεζόν, στο οποίο υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για το πλασάρισμα της Liverpool. 

Η Liverpool έδωσε μια σπουδαία παράσταση στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν απέναντι στην Brighton και το 4-0 τής εξασφάλισε - σε κάθε περίπτωση - τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League της επόμενης σεζόν. Υπάρχουν πάντως τρία σενάρια για το γκρουπ δυναμικότητας στο οποίο θα βρεθεί, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.


Εξήγηση του συστήματος


Η UEFA κατατάσσει τις προκριθείσες ομάδες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας (pots) ενόψει της κλήρωσης των ομίλων. Στο POT 1 μπαίνουν οι πρωταθλήτριες των 6 πρώτων (σε κατάταξη) ομοσπονδιών, μαζί με τον νικητή του Champions League (Liverpool ή Real Madrid) και του Europa League (Atletico ή Marseille). Στα υπόλοιπα POTS (2, 3, 4) μπαίνουν οι υπόλοιπες ομάδες κατά τη σειρά της κατάταξης τους από την UEFA (uefa club coefficients).

Φέτος, το Champions League παρουσιάζεται με σοβαρές αλλαγές, με κύρια εξ αυτών την εξής: οι πρώτες τέσσερις στην κατάταξη ομοσπονδίες (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) στέλνουν απευθείας 4 ομάδες στους ομίλους και καμία δεν περνά από προκριματικά. Επίσης, ο νικητής του Europa League δικαιούται μια σίγουρη θέση στους ομίλους και, έτσι, 26 ομάδες θα βρεθούν απευθείας στην τελική φάση της διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει πως απομένουν μόλις 6 εισιτήρια για τις ομάδες που θα έρθουν από τα προκριματικά, 4 για όσες έρθουν από το μονοπάτι των Πρωταθλητών (πχ ΑΕΚ) και 2 για όσες θα έρθουν από το μονοπάτι του Πρωταθλήματος (πχ ΠΑΟΚ).

Να σημειωθεί πως ο πέμπτος της Αγγλίας (δηλαδή η Chelsea) δεν θα επωφεληθεί από κατάκτηση του Champions League από τη Liverpool, όπως επίσης και οτι η Γαλλία θα στείλει σίγουρα 3 ομάδες στους ομίλους επειδή: αν κερδίσει η Marseille τον τελικό του Europa League θα δικαιούται μια αυτοτελή θέση, μαζί με πρωταθλητή (PSG) και δευτεραθλητή (Lyon ή Monaco), ενώ αν κερδίσει η Atletico τον τελικό, τότε ο τριταθλητής της Γαλλίας θα προωθηθεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο στους ομίλους του Champions League.



Ο Πίνακας 


(Μπορείτε να κάνετε εστίαση από τις ρυθμίσεις του browser πάνω δεξιά στην καρτέλα σας) 



Πρώτο σενάριο (POT 1)


Αν η Liverpool κατακτήσει το Champions League απέναντι στη Real, τότε θα βρεθεί στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, με πιθανούς αντιπάλους τις ομάδες που βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, αποφεύγοντας τους 6 πρωταθλητές που θα βρίσκονται επίσης στο POT 1, όπως και τον νικητή του φετινού Europa League.



Δεύτερο σενάριο (POT 2)


Αν η Liverpool χάσει το Champions League, τότε η Real θα μεταφερθεί στο POT 1 και η Tottenham στο POT 2. Η μόνη περίπτωση να βρεθεί η Liverpool στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας είναι αν αποκλειστεί η Benfica στα προκριματικά της διοργάνωσης (ξεκινά από τον τρίτο προκριματικό γύρο, μπορεί να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ) KAI αν η Atletico κατακτήσει το Europa League. Έτσι, η Liverpool θα αποφύγει Borussia Dortmund, Porto, Shakhtar Donetsk, Napoli και Roma. 


Τρίτο σενάριο (POT 3)


Αν οι Reds χάσουν το Champions League και είτε Benfica περάσει στους ομίλους, είτε η Marseille κερδίσει το Europa (ή και τα δύο), τότε η ομάδα του Klopp θα βρεθεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, αποφεύγοντας ομάδες όπως η Schalke, ενδεχομένως κάποια γαλλική και την CSKA Μόσχας. 


Σημειώσεις:

Benfica, Dynamo Kyiv και Spartak Moscow έχουν ήδη πάρει το εισιτήριο τους για τον τρίτο προκριματικό γύρο, ενώ η Viktoria Plzen έχει κλειδώσει την θέση της στην τελική δυάδα του πρωταθλήματος της Τσεχίας, δηλαδή τη συμμετοχή της είτε στο δεύτερο προκριματικό είτε απευθείας στους ομίλους. Οι υπόλοιπες «πράσινες» ομάδες από τα προκριματικά παρουσιάζονται ενδεικτικά.

* Lazio και Inter θα παίξουν τελευταία αγωνιστική στη Ρώμη, με τους Λατσιάλι να βρίσκονται τρεις βαθμούς μπροστά.

* Lyon, Monaco και Marseille είναι σε μάχη για την κατάληψη της δεύτερης θέσης της Ligue 1, με τη Lyon να έχει το προβάδισμα. Όποιος τερματίσει τρίτος θα βρεθεί στους ομίλους μόνο αν η Marseille χάσει τον τελικό του Europa League.

* Standard Liege και Anderlecht διεκδικούν τη δεύτερη θέση του Βελγικού πρωταθλήματος, η οποία θα τους δώσει μια θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο. Η Σταντάρ έχει προβάδισμα, μένει μια αγωνιστική.

* Στην Τουρκία, Galatasaray, Fenerbahce, Istanbul και Besiktas διεκδικούν τόσο το πρωτάθλημα που θα τους φέρει απευθείας στους ομίλους, όσο και τη δεύτερη θέση, που θα τους δώσει εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο, απέναντι ή μαζί με τον ΠΑΟΚ. Η Besiktas έχει τις λιγότερες πιθανότητες.

* Η ΑΕΚ, αν προκριθεί, θα βρεθεί οπωσδήποτε στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει ελπίδες να βρεθεί και στο POT 3. 

Share on Google Plus

About Nikos Giampoldakis

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.