Χρόνια πολλά Λίβερπουλ!

Ιστορική η σημερινή μέρα για την Λίβερπουλ και τους φιλάθλους της,αφού 15 Μαρτίου του 1892 έγινε το πρώτο "βήμα" για την δημιουργία του πιο ιστορικού συλλόγου της Αγγλίας.

Όχι,οι "κόκκινοι" δεν ιδρύθηκαν στις 15 του Μάρτη.Ουσιαστικά τότε έγινε το ουσιαστικότερο "βήμα" για να "γεννηθεί" ο σύλλογος,όταν η Έβερτον έδιωξε τους ανθρώπους που στη συνέχεια με πρωτοβουλία τους θα δημιουργήσουν την Λίβερπουλ.

Στη συνέλευση της Έβερτον τις 15 Μαρτίου,αποφασίζεται ότι η Houlding δεν είναι ο κατάλληλος για να διοικεί τον σύλλογο,με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Η Έβερτον μέχρι το έτος 1892 αγωνιζόταν στο Άνφιλντ.Τότε το γήπεδο θα "αλλάξει χέρια" και θα πάει σε εκείνα του John Houlding,ο οποίος θα επιβάλλει στα "ζαχαρωτά" πολύ μεγάλο φόρο για να χρησιμοποιούν την έδρα τους.Η ομάδα τότε αποφάσισε να αποχωρήσει,μετακομίζοντας στο Γκούντισον Πάρκ.

Ο Houlding δεν ήθελε το γήπεδό του να μείνει αχρησιμοποίητο και στις 3 Ιουνίου του 1892 ανακοινώνεται και επίσημα η ίδρυση της Λίβερπουλ,με δημιουργό τον ίδιο.Στην αρχή η ομάδα είχε το όνομα "Everton Athletic" και φορούσε μπλε εμφανίσεις,στη συνέχεια όμως η Αγγλική ομοσπονδία της επέβαλλε την αλλαγή του ονόματός της,με τον Houlding να επιλέγει την ονομασία "Liverpool FC".


Εννέα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της,η Λίβερπουλ θα κερδίσει το πρώτο της πρωτάθλημα με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της,Άλεξ Ράισμπεκ,ο οποίος "πνίγηκε" στις αγκαλιές του κόσμου του Μέρσεϊσαιντ όταν παρουσίασε το τρόπαιο στους δρόμους του Λίβερπουλ.Αυτή ήταν η αρχή μιας ένδοξης ιστορίας.

Η ομάδα κορύφωσε την απόδοσή της,τις δεκαετίες του 70' και του 80',όταν δύο πολυμήχανοι προπονητές, ο Μπίλ Σάνκλι και ο Μπόμπ Πείσλι αναλαμβάνουν την τεχνική ηγεσία(ο Σάνκλι είχε έρθει νωρίτερα).Με τον Σάνκλι η Λίβερπουλ θα κατακτήσει τα πάντα εκτός του κυπέλλου πρωταθλητριών,κάτι που θα πετύχει λίγο αργότερα για πρώτη,αλλά όχι και τελευταία φορά,με τον Πέισλι το 1977.

Από τον σύλλογο έχουν περάσει εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Keegan,Dalglish,Barnes,Rush,
Gerrard και πολλοί ακόμη.Πρόκειται για μια ομάδα που αν και ιδρύθηκε μετά από την συμπολίτισσα Έβερτον,την ξεπέρασε σε ιστορία,όπως δηλαδή και κάθε άλλη ομάδα της Αγγλίας.

Η Λίβερπουλ μετρά 18 πρωταθλήματα,5 κύπελλα πρωταθλητριών-Champions League,3 κύπελλα UEFA,3 Super Cup και 7 κύπελλα Αγγλιας.

Επιμέλεια:Γιώργος Δρογγίτης
Share on Google Plus

About George Drogg

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.