Λούκας: Η πτώση και η αναγέννηση


Γεννημένος στο Ντουράντος της Βραζιλίας, πριν 28 χρόνια, ο Lucas Pezzini-Leiva, όπως είναι το πλήρες όνομα του, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ομάδα της Gremio. Ο 18χρονος, τότε, αμυντικός χαφ, με τις εμφανίσεις του προκάλεσε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, που τον έκανε δικό της για 10εκ (ευρώ).
   
Κάτοικος νησιού πλέον, ο Lucas αποτελεί στοίχημα για τους ανθρώπους της Λίβερπουλ. Σταδιακά, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και σε 3 χρόνια συμπληρώνει 78 συμμετοχές στην Premierleague! Ο Βραζιλιάνος είναι πλέον αναντικατάστατος και τη σεζόν 2010-2011, τόσο ο Roy Hodgson, όσο και ο Kenny Dalglish μάλλον ξεχνούν να τον βγάλουν αλλαγή, κάτι που προδίδουν τα περίπου 2900 λεπτά που καταγράφει στο κοντέρ του. Όμως, για άλλη μια φορά, ο σοφός λαός επιβεβαιώνεται. Για άλλη μια φορά η άδικη ζωή «τιμωρεί» αυτόν που φτάνει στο ζενίθ του. Έτσι, η καριέρα του Lucas, αυτομάτως παίρνει την κατιούσα. Δύο συνεχόμενοι τραυματισμοί τον κρατούν στα πιτς για ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να χάσει τον νικηφόρο τελικό του League Cup κόντρα στην Cardiff. Η απουσία του αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από καθοριστική, αφού ποτέ δεν θα αγγίξει τα προηγούμενα στάνταρ του.
 

Πέρυσι, η ομάδα θα φτάσει μια ανάσα από το πρωτάθλημα, αλλά με το τελευταίο σφύριγμα της σεζόν, αρχίζουν τα σενάρια αποχώρησης τους στα χείλη των φιλάθλων, που απογοητευμένοι αναζητούν ένα μεγάλο, έμπειρο και «φτιαγμένο» χαφ. Προς…προσωρινή τους απογοήτευση, ο Lucas θα μείνει στο οπλοστάσιο του Ρότζερς. Τελικά, η συμβολή του στην πορεία της ομάδας θα είναι καθοριστική. Στα 22 παιχνίδια που αγωνίστηκε, οι Reds μετρούν 12 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες, εκ των οποίων μόνο μία καταγράφηκε στο πρωτάθλημα, εκείνη με 3-1 από την West Ham. Δεν είναι τυχαίο πως ο Lucas δεν αγωνίστηκε στις ήττες από Newcastle (1-0), Cr. Palace (3-1), Chelsea (1-2), United (3-0, 1-2), και Besiktas (1-0). Επιπρόσθετα, πέρασε ως αλλαγή στην ήττα με 1-0 από τη Βασιλεία. 
   
Ακόμη δεν σας έπεισα; Τι θα λέγατε για λίγη στατιστική; Καταρχάς, το 1,5 φάουλ/αγώνα δηλώνει την υπομονή και το μυαλωμένο αμυντικό παιχνίδι του Lucas, ο οποίος δεν αναλώνεται σε γρήγορα και επιπόλαια μαρκαρίσματα, αλλά διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου. Ακόμα, τα 32 κλεψίματα του αλλά και το γεγονός πως κερδίζει 1/2 μονομαχίες, αποδεικνύουν την αμυντική του συνεισφορά. Θέλετε κι άλλο; Με 57 πάσες/αγώνα, λοιπόν, και ποσοστό ευστοχίας 87%, ο Βραζιλιάνος δεν δίνει δικαιώματα αμφισβήτησης σε κανέναν.


Τελικά, θεωρώντας τη Λίβερπουλ ως έναν μαθηματικό τύπο, θα ήταν ασφαλές να πούμε πως ο Lucas αποτελεί τη σταθερά του τύπου αυτού. Τη σταθερά που παραβλέπουμε και θεωρούμε δεδομένη. Τη σταθερά που όταν, όμως, λείψει, δεν θα υπάρχει ούτε τύπος, αλλά ούτε και αποτέλεσμα…


Επιμέλεια: Νίκος Γιαμπολδάκης
Share on Google Plus

About Tolis Papanikolopoulos

Αρθρογραφούμε για τo "LiverpoolFans.gr" με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από την αγαπημένη μας ομάδα.